Tărâmul libertăţii, casa curajoşilor

Despre asta este imnul SUA: libertate şi curaj. Aşa au fost fondate SUA: Curajul de a cuceri teritoriile altora şi libertatea de a folosi orice mijloace. Aceleaşi criterii de propăşire au transformat fostele colonii în cea mai puternică formaţiune statală. Curajul de a lua tot ce îţi place, libertatea de a topi 300 de mii de civili, fără vreo consecinţă. Libertatea de a transforma genocidul în strategie militară, invazia în eliberare, crima în emancipare.

Trebuie să înţelegem acest concept al existențialismului devorator. Libertatea fiecărui cetăţean de a-şi descoperi sensul vieţii, muşcând pofticios din placenta-balast. Trebuie să existe un echilibru la masa celor veşnic flămânzi – aşa a fost redactată Constituţia Statelor Unite. Iar Al Doilea Amendament garantează dreptul cetăţenesc de a deţine arme de foc:
“A well regulated Militia, being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.”

Doar trecând printr-un lung şir de evenimente definitorii naţiei, putem accepta posibilitatea ca orice civil să deţină LEGAL 40 de arme (automate şi semi-automate).

Lesne de înţeles de ce în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea toţi cetăţenii americani aveau nevoie de arme. De ce se păstrează şi protejează prin Constituţie tradiţia şi în anul 2017?
Daţi-mi un singur motiv, un singur raţionament legat de siguranţa cetăţeanului care interzice vânzarea de marijuana, dar permite vânzarea mitralierelor, la buticul dintre cârciumă şi pescărie.

Imaginaţi-vă un stat mai de mâna a doua. România, să zicem. Este posibil ca în statul de mâna a doua, România, să te cazezi într-o cameră de hotel, împreună cu 23 de mitraliere? Achiziţionate legal. Este posibil ca în statul de mâna a doua să-ţi manifeşti liber plăcerea deviantă de a cumpăra 40 de arme, fără să fii întrebat de sănătatea mintală? Oare autorităţile româneşti sunt infinit mai competente decât cele americane sau căutăm alte explicaţii?

Una dintre ele ar fi capacitatea poporului american de a accepta cinic, dezinvolt, ideea de “victimă colaterală”. Victimele industriei de armament sunt pansate ori îngropate cu lozinci şi rugăciuni. Vedeţi cumva multe milioane de cetăţeni SUA care cer în stradă modificarea celui de-Al Doilea Amendament?
Este dreptul lor. Dreptul lor să se înarmeze pentru a se apăra de alţi cetăţeni înarmaţi pe baza aceluiaşi drept. Logic, nu?

Copiii împuşcaţi în şcoli de alţi copii, poliţiştii împuşcaţi pe stradă de şoferi, medicii împuşcaţi de pacienţi, cei aproape 600 de cetăţeni împuşcaţi la un concert din Las Vegas (59 decedaţi) nu vor schimba concepţia cetăţeanului american, nu îl vor scoate nervos în stradă.
Cei mai mulţi îl vor arunca în oala generoasă a terorismului şi pe ucigaşul american alb, creştin şi bogat.

PS: Văd o strofocare generală de a înţelege motivele ucigaşului american.
Mi se par irelevante. A făcut-o pentru simplul motiv că a putut. Pentru că aşa este specia umană, foarte variată. Cum există cetăţeni dispuşi să facă orice pentru salvarea unor vieţi, cu siguranţă avem şi extrema cealaltă.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. Sunt cinic, citandu-l pe Murphy: dati-i unui om un ciocan si toate obiectele din jur i se vor parea cuie. Pai n-ar fi pacat sa nu prolifereze industria in asemenea vad comercial, instabil prin eterogenitatea in ce priveste sorgintea, culturile? Mostra putregaiului politicilor occidentale.

    Reply
  2. Pe mine mă distrează argumentul suprem pro arme: nu ele ucid ci oamenii. Acolo sunt cele mai mari fabrici de armament, se fac bani grei și magnații ăia au o influență adâncă în politică, cum vinzi armele alea multe când nu e război? Până și filmele sunt sponsorizate de ăștia, filmele alea porcorn vechi de acțiune, câte nu au o armă din aia mega cunoscută. Spre exemplu desert eagle sau magnum, printre cele mai inutile pistoale făcute, dar se vând nene!

    Reply
    • Nu armele ucid ci oamenii. Sunt curios cum reuşea psihopatul din SUA să ucidă 60 de oameni, în câteva minute, înarmat cu o furculiţă.

      Cultura armei a fost sădită în fiecare generaţie; prin legi, viu grai, media. De-asta zic că pentru americani nu există limită. Nu văd o limită la care ar zice “Băi, suficient! Hai să nu mai vindem mitralierele ca pe covrigi.”

  3. americanii nu o sa iasa in strada vreodata ca sa-si interzica un drept.noi avem o problema, nu intelegem ca un drept castigat trebuie mentinut.

    Reply
  4. Mie îmi plac legile nemților cu privire la arme. Poți şi acolo să deții cu tona arme dacă te pasionează ( nu şi automate, doar semi cu reguli mai stricte), dar nu te naşti cu dreptul ăsta şi nu e garantat în constituție, fiecare armă în plus poate însemna înca un permis. Asta nu descurajează oamenii cinstiți să le obțină, Germania e una din țarile cu cei mai mulți proprietari de arme şi totuşi crimele cu arme de foc reuşeşte să le reducă la minim cu astfel de legi.

    Reply

Leave a Comment.