Vai cât s-a construit în comunism – o altă tâmpenie nostalgică

Doamne cât au mai construit comuniștii, cum ne-au făcut ei case și drumuri și poduri și căi ferate și câte și mai câte, cum ne-au scos ei din țarnă și glod și, dintr-un neam de țărani ce dormeau cu vacile, ne-au emancipat la oraș.

Și rumegă la placa asta nostalgicii de zici că-s tablele lui Moise. Am și eu o întrebare: mă, voi sunteți tâmpiți?

O pun din două motive mari și late:

1. Pentru că se construia prost, la un standard de o calitate de doi bani, lucru de altfel normal – cine ar fi avut tupeul să comenteze că nu-i convine?

Nu veniți cu Vai, dar cutare baraj, vai dar centrala nucleară – dragilor, astea-s obiective strategice, știți care e diferența între ele și blocul lui bunica? Dacă pe astea nu le făceau bine, rezultatul era bum bum bum sau inundații pe trei județe iar responsabilii și-ar fi pierdut, fără nicio îndoială viața (dușmani ai poporului, trădători, închiși sau chiar mai rău).

Eu vorbesc despre construcțiile civile, astea de blocuri, drumuri, orașe – cum ar veni titanicele realizări ale comunismului pe care voi, nostalgicii, le tot aruncați cu vervă în aer.

Ia să aud care dintre voi nu dormea iarna cu pătura în geam ca să mai taie un pic din curent? La care nu venea argilă prin robinete? Era vreun apartament la bloc la care pereții să fie chiar drepți, tavanul? La cine când ploua torențial nu se făcea apa până la genunchi pe stradă pentru că sistemul de canalizare nu făcea față? Pe șosele era de o mie de ori mai puțin trafic și tot proaste erau și atunci…

Ăsta e primul motiv pentru care vă întreb dacă vi s-au stins neuronii– se construia prost – meteahnă care s-a păstrat și acum în branșă, lucru de care se plânge orice om a avut vreodată ceva de construit cu echipe d-ale noastre, școlite în spiritul las’că merge… nu mai vorbesc de consecințele directe, spre exemplu apa de la robinet care vine din aceleași stații de epurare și pe care înainte o beam, că n-aveam alternativă, dar acum am înlocuit-o complet. Sau să-nțeleg că voi, ăia de slăviți realizările epocii de aur, nu beți apă îmbuteliată?

2. Pentru că evoluția e normală, nu au inventat-o comuniștii și nu rămâneam în epoca de piatră dacă nu venea Ceaușescu să ne facă cutii de ciment, gândite astfel încât toți să fie ca o turmă de oi și să sufere la comun pentru orice mizerabil fără bun simț, orașe care să poată fi paralizate din puncte cheie (lucru ce duce la blocaje pe toate planurile când populația crește) și drumuri făcute pentru trafic minim – cu soț, fără soț.

Și pentru a înțelege cât de ridicolă e poziția asta cu – comuniștii ne-au adus în era modernă – trebuie să vă uitați la două lucruri:

Unde eram noi în Europa când au venit comuniștii la putere ca dezvoltare urbană, sau agricolă, spre exemplu… dacă aveți impresia că în țările ”mari” nu erau ulițe și nu se muncea la sapă pe vremea aceea sau că șinele de cale ferată erau altfel sau că șoselele erau autostrăzi vă cam înșelați. Diferența e că după cincizeci de ani la noi încă se culegeau cartofii cu mâna în cadrul producției de stat… trenurile încă mergeau cu medie de sub 50 la oră, de șosele cu mai multe sensuri ce să mai vorbim… lucruri care din păcate le vedem și azi că doar atitudinea e cam aceeași…

Un singur drum după revoluție la polonezi, care nu-s nici neam mare, nici n-au fost feriți de comunism, v-ar fi deschis ochii incredibil de brutal cu privire la marele progres comunist românesc… dar voi vă rumegați idioțeniile fără să le comparați cu nimic. Erau și rural și urban cu peste un deceniu înaintea noastră…

Ce și cum s-a construit și cât au evoluat celelalte state în timp ce pe noi ne scoteau comuniștii din corturi și mâncat de carne crudă – ce standard se folosea, cum erau gândită infrastructura unui oraș, cum s-a dezvoltat tehnologia în agricultură, cum s-a schimbat sistemul feroviar și așa mai departe – la asta ar trebui să vă uitați înainte de a debita idioțenii.

Tot ce au făcut comuniștii a fost să construiască mult și prost la un standard valabil când au venit la putere, fără să-l schimbe deloc, fără să evolueze nicio clipă. Iar măreața lor realizare este că ne-au ținut pe loc dintr-o dezvoltare normală pentru că nu, NU am fi rămas fără curent electric fără ei.

Iar cine crede chestia asta este, absolut și indubitabil, tâmpit.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

134 Comments

 1. Nene Vlad Bogdan Popa… Dupa limbajul de taraba de vandut arpagic, nu esti matale scriitor si licentiat, cum nu-s eu calugar tibetan… In fine… Vorba e asa : cine o fi ajuns nostalgic ceausist, i s-a intamplat asta datorita unor corigenti la bunul simt, asa cum esti matale. Cei alde matale au ajuns in varful piramidei si au ras totul de pe fata pamantului. In locul unitatilor industriale au rasarit mall-uri gigantice ale unor ,,investitori,, straini, la care se adauga niste datorii bancare externe colosale.Adica ceea ce avea romanul era de proasta calitate, iar ceea ce au adus strainii e bun!… Parintii matale au avut locuintala oras datorita construirii de locuinte din comunism. Altfel, ma gandesc ca acum matale erai nascut intr-un bordeias rural, incropit din lut si acoperit cu paie… Nu mai musca mana care ti-a adapostit si ti-a hranit parintii! Fii decent si simtit. 😀 ………S-au degradat intre timp…? Pai daca dupa 1989 nu le-a mai intretinut statul ,,democratic,, roman… Acum e mai rau decat atunci, chiar daca matale inca nu ai renuntat la tapetul cailor verzi de pe peretii apartamentului comunist in care te-ai ,,emancipat,, si ai reusit sa prinzi vremea absolvirii facultatii exclusiv pe baza de spaga. Nu mai scrie, ca proferezi idiotizarea si imbecilizarea maselor. Asa de invidios esti pe oamenii care gandesc? 😀

  Reply
 2. Soselele alea si strazile care spui ca ,,se umpleau cu pa pana la genunchi,, au existat doar in imaginatia matale halucinanta, in schimb exista actualmente sosele si ,,autostrazi,, care s-au surpat cu totul fara sa apuce cineva sa le utilizeze. Acum sunt in proces cu statul roman, care acuza acele firme de sabotaj si frauda economica. Majoritatea sumelor investite nu au intrat in constructia acelor autostrazi, ci in buzunare particulare. Faptul ca un numar catastrofal de baroni, patroni, judecatori, procurori si alti fumctionari publici au infundat puscariile, iar altii sunt pe rol, dovedeste ca Romania nu a devenit o tara in care poporul traieste mai bine, ci o tara a lui Papura-Voda, o tara a haosului, coruptiei si a legilor junglei, in care sunt angrenati atatia mafioti, interlopi si criminali economici, ce fac front comun cu atatia politisti si magistrati corupti. Siguranta pe strada a cetateanului a ramas istorie. Locurile de munca sunt o batjocura, fiind retribuite cu niste salarii ridicole. Absolut toti borfasii acum prospera si ingenuncheaza prin teroare si umilire cetateanul onest, care isi vede de treaba lui.

  Reply
 3. Daca, repet, faptul ca matale beneficiezi acum de timpuri in care absolvirea unei facultati a devenit o bagatela pe baza de spaga, nu inseamna ca e mai bine decat in vremea comunismului, ci doar ca te poti sterge mai usor la fund cu diploma universitara. Uita-te la comicariile si hilaritatile scrise de liceeni in tezele de la bacalaureat si gandeste-te ca acei tipi certati cu orice notiune de cultura, dau spaga si fac si o facultate, devenind la fel de ,,pregatiti,, si ,,competenti,, cum au fost si la bacalaureat! Dupa cata ratiune si justete etalezi in ceea ce scrii, mi-ai reamintit ca ai si matale ,,scuza,, celor enumerati mai sus. Nu afirm ca regimul comunist a fost unul bun, ci doar ca cel actual e mai distructiv si inrobitor socio-economic. Tot ce avem acum sunt mall-uri gigant, biserici dese ca stalpii de telegraf, constructii faraonice de tipul Catedralei de Neam Prost, in timp ce spitalele le numaram pe degete, medicii fugiti in strainatate din cauza salariilor de-a dreptul hazlii, tineretul emigreaza si el din lipsa de locuri de munca, salarii si, mai ales (!!!) lipsa locuintelor… Nicio oranduire sociala din istorie nu a fost si nu va fi vreodata buna din toate punctele de vedere. Daca nu poti prezenta realizari cu adevarat constructive post-decembriste, atunci multumeste-te sa admiti ca inainte era rau, iar acum e infinit mai rau. Din majoritatea punctelor de vedere!

  Reply
  • Eu nu afirm că post-comunismul-capitalist de după revoluție e un regim magnific, nicio clipă nu am zis asta. Am zis doar că e o tâmpenie să lăudăm pentru realizări excepționale un regim în care se construia prost, învechit și net inferior modului în care, în aceeași perioadă se construia în vest, chiar dacă avea acces la muncă ieftină și fără pretenții și chiar la sclavi – deci ar fi avut un avantaj față de vestici.

   Nu am făcut nicăieri comparația dintre un comuniști și corupți, ci am contrazis o tâmpenie.

 4. As fi vrut sa scriu un comentariu stufos dar e pacat sa risipesc cuvintele. Pe vremurile alea sigur nu ajungeai licentiat. Daca totusi ai fi ajuns, ai fi avut o cu totul alta valoare. Totusi nu esti de condamnat. Sunt atatia care iau un banut dand din clanta ca babele alea i culte incat unul in plus sau in minus, ce mai conteaza?
  Totusi, inainte de a face niste afirmatii, documenteaza-te ca dai in penibil. Nu zic ca inainte era bine si acum e rau, nu pot spune nici ca inainte era rausi acum e bine. Adevarul este relativ si tu ca licentiat ar trebui sa cunosti asta. Asa ca lasa la o parte cuvintele jignitoare ca nu te fac sa pari mai destept, documenteaza-te cand vrei sa abordezi un subiect, apoi incearca sa gandesti si abia la urma asterne rodul gandirii. Stiu ca am scris degeaba, dar cine stie? Poate exista si o magie a Craciunului:)

  Reply
  • Adriane, șoselele erau net inferioare celor de care ne plângem acum și asta în condițiile unui trafic aproape inexistent?Gropi la greu, zero asfalt pe înguste… Da sau nu?

   La bloc se dormea cu pătura făcută sul sub geamuri? Da sau nu?

   Echipamentele tehnice de larg consum erau cu trei decenii în urma vestului?Mașinile, televizorele, casetofoanele, tractoarele… Da sau nu?

   Ia zi tu, nene, despre ce documentație vorbești că eu vorbesc de realitate.

   Nu v-ați săturat mă de prostia că oricine scrie ceva ce nu vă convine e plătit? Cum vă gâdilă cineva c-un text, indferent cât e de prost compus, gata, brusc nu mai săriți că e plătit…

 5. Ciudat mi se pare să punem istoria la gunoi. Tot ce s-a întâmplat este și va fi criticat – ceea ce este normal pentru mulți dar să spui că nimic nu are valoare din ce s-a făcut, indiferent de regimul aflat la putere …. Lipsă de respect pentru cei care atunci au făcut și au construit care au fost prezenți și nu au întors spatele la muncă. Folosim răutate pe post de paravan pentru că vrem să atacăm rădăcinile poporului român și a celor care au muncit și muncesc aici … Sunt mulți care cred că pot arunca cu noroi în tot, datoria lor fiind călcarea neamului românesc, și umilirea a celor care poate acum sunt bunici (care mai sunt). Deminitatea, intelectualitatea, la fel sunt acoperite de cei care indiferent de cât ar fi de nepregătiți fac o facultate doar pentru a avea un salariu mai bun. Toate sunt întoarse și răsucite, răstălmăcite și aiurite. Adevărul este că omul are înclinație spre frumos sau nu … are o datorie cât trăiește. Nu cred că este aceea de a desfința iar dacă simte că a fost nedrept ceva în trecut același lucru poate au simțit și cei de atunci. Dar ca și acum este peste puterile umane… A înțelege că tot ce a fost, nu a fost în zadar, că cei care sunt acum ar trebui să aprecieze istoria cu tot ce a fost, cu mai mult respect și o gândire mai atentă. Nu uitați că, și cei de acum, vor avea o generație care va avea ceva de spus, iar modul lor de a exprima depinde în mod natural de felul în care noi cei de acum prezentăm evenimente și lucruri după bunul plac. Să nu uităm că, omul are valori, iar acestea se bazează pe o gândire și o pornire sufletească bazată pe respect și aprecierea celor care fac mai mult decât poate putem noi pricepe. Nu suntem niciodată suficient de buni sau pregătiți să râdem de cei cărora nu le-am cunoscut timpul pe care ei l-au trăit și dacă înțelegea noastră nu ajunge la noi nu înseamnă că am cuprins tot… Poate că avem o impresie prea bună când suntem pe val dar ce e val …. trece….

  Reply

Leave a Comment.