Vai cât s-a construit în comunism – o altă tâmpenie nostalgică

Doamne cât au mai construit comuniștii, cum ne-au făcut ei case și drumuri și poduri și căi ferate și câte și mai câte, cum ne-au scos ei din țarnă și glod și, dintr-un neam de țărani ce dormeau cu vacile, ne-au emancipat la oraș.

Și rumegă la placa asta nostalgicii de zici că-s tablele lui Moise. Am și eu o întrebare: mă, voi sunteți tâmpiți?

O pun din două motive mari și late:

1. Pentru că se construia prost, la un standard de o calitate de doi bani, lucru de altfel normal – cine ar fi avut tupeul să comenteze că nu-i convine?

Nu veniți cu Vai, dar cutare baraj, vai dar centrala nucleară – dragilor, astea-s obiective strategice, știți care e diferența între ele și blocul lui bunica? Dacă pe astea nu le făceau bine, rezultatul era bum bum bum sau inundații pe trei județe iar responsabilii și-ar fi pierdut, fără nicio îndoială viața (dușmani ai poporului, trădători, închiși sau chiar mai rău).

Eu vorbesc despre construcțiile civile, astea de blocuri, drumuri, orașe – cum ar veni titanicele realizări ale comunismului pe care voi, nostalgicii, le tot aruncați cu vervă în aer.

Ia să aud care dintre voi nu dormea iarna cu pătura în geam ca să mai taie un pic din curent? La care nu venea argilă prin robinete? Era vreun apartament la bloc la care pereții să fie chiar drepți, tavanul? La cine când ploua torențial nu se făcea apa până la genunchi pe stradă pentru că sistemul de canalizare nu făcea față? Pe șosele era de o mie de ori mai puțin trafic și tot proaste erau și atunci…

Ăsta e primul motiv pentru care vă întreb dacă vi s-au stins neuronii– se construia prost – meteahnă care s-a păstrat și acum în branșă, lucru de care se plânge orice om a avut vreodată ceva de construit cu echipe d-ale noastre, școlite în spiritul las’că merge… nu mai vorbesc de consecințele directe, spre exemplu apa de la robinet care vine din aceleași stații de epurare și pe care înainte o beam, că n-aveam alternativă, dar acum am înlocuit-o complet. Sau să-nțeleg că voi, ăia de slăviți realizările epocii de aur, nu beți apă îmbuteliată?

2. Pentru că evoluția e normală, nu au inventat-o comuniștii și nu rămâneam în epoca de piatră dacă nu venea Ceaușescu să ne facă cutii de ciment, gândite astfel încât toți să fie ca o turmă de oi și să sufere la comun pentru orice mizerabil fără bun simț, orașe care să poată fi paralizate din puncte cheie (lucru ce duce la blocaje pe toate planurile când populația crește) și drumuri făcute pentru trafic minim – cu soț, fără soț.

Și pentru a înțelege cât de ridicolă e poziția asta cu – comuniștii ne-au adus în era modernă – trebuie să vă uitați la două lucruri:

Unde eram noi în Europa când au venit comuniștii la putere ca dezvoltare urbană, sau agricolă, spre exemplu… dacă aveți impresia că în țările ”mari” nu erau ulițe și nu se muncea la sapă pe vremea aceea sau că șinele de cale ferată erau altfel sau că șoselele erau autostrăzi vă cam înșelați. Diferența e că după cincizeci de ani la noi încă se culegeau cartofii cu mâna în cadrul producției de stat… trenurile încă mergeau cu medie de sub 50 la oră, de șosele cu mai multe sensuri ce să mai vorbim… lucruri care din păcate le vedem și azi că doar atitudinea e cam aceeași…

Un singur drum după revoluție la polonezi, care nu-s nici neam mare, nici n-au fost feriți de comunism, v-ar fi deschis ochii incredibil de brutal cu privire la marele progres comunist românesc… dar voi vă rumegați idioțeniile fără să le comparați cu nimic. Erau și rural și urban cu peste un deceniu înaintea noastră…

Ce și cum s-a construit și cât au evoluat celelalte state în timp ce pe noi ne scoteau comuniștii din corturi și mâncat de carne crudă – ce standard se folosea, cum erau gândită infrastructura unui oraș, cum s-a dezvoltat tehnologia în agricultură, cum s-a schimbat sistemul feroviar și așa mai departe – la asta ar trebui să vă uitați înainte de a debita idioțenii.

Tot ce au făcut comuniștii a fost să construiască mult și prost la un standard valabil când au venit la putere, fără să-l schimbe deloc, fără să evolueze nicio clipă. Iar măreața lor realizare este că ne-au ținut pe loc dintr-o dezvoltare normală pentru că nu, NU am fi rămas fără curent electric fără ei.

Iar cine crede chestia asta este, absolut și indubitabil, tâmpit.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor