Kazuo Ishiguro – născut din cenușă

9 august, 1945, ora 11:02 a.m.
Fat Man explodează deasupra orașului Nagasaki, la aproximativ 600 de metri deasupra solului. Tactica detonării în aer, deasupra țintei, este folosită pentru a provoca pagube mai mari, pe suprafețe extinse. În cazul exploziilor la impact, o mare parte din energie este absorbită de pământ. Atunci când vrei să pulverizezi absolut tot (militari, civili, bătrâni, copii, metal, sticlă, piatră), folosești o bombă cu declanșator barometric.
În mai puțin de o secundă, totul a fost cenușă.

8 noiembrie, 1954
În Nagasaki se naște Kazuo Ishiguro, cel mai proaspăt câștigător al Premiului Nobel pentru literatură.

De la vârsta de 5 ani, Kazuo a crescut în Marea Britanie. A debutat la vârsta de 28 de ani și este considerat în primii 50 de autori britanici ai ultimilor 50 de ani. Poate nu sună într-atât de spectaculos, dar pare un pas în sus pe scara Bob Dylan.
Misterul din spatele Nobelului este inabordabil pentru mintea mea puțină care încă nu înțelege absența unor scriitori ca Tolkien și R.R. Martin.

Pentru ce se acordă premiul în cele 6 domenii? Pentru binele adus umanității, dacă vrem să îl ascultăm pe Alfred Nobel. Nu cred să existe termeni mai ascunși în subiectivism decât binele și răul. Pentru mine, “binele” lăsat umanității ar trebui să fie ceva revoluționar într-unul din cele 6 domenii premiate. O sclipire, un progres, o nouă paradigmă.
Cei a căror părere contează i-au acordat lui Kazuo premiul “pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea.”
Care este unitatea de măsură pentru abisul de dincolo?

Cu siguranță, cel mai surprins de premiu a fost însuși premiatul. Relevantă mărturisirea de un minut: faptul că a primit vestea ca pe un “fake news” și, mai ales, tematica lucrării sale – felul cum națiunile își amintesc trecutul, cum încearcă să îngroape tragediile și ororile.

PS: Recomandare cinematografică: The Remains of the Day, film genial cu Anthony Hopkins și Emma Thompson, bazat pe romanul cu același titlu, publicat în 1989 de Kazuo Ishiguro.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş