Comemorarea Holocaustului – Mesajul Ambasadei SUA

9 octombrie 2017, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului.
Găsiţi AICI  mesajul integral transmis de Hans Klemm, ambasadorul SUA în România.

Câteva fragmente definitorii pentru agenda şi impedimentele Statelor Unite în România:

“Şi totuşi astăzi, cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să îi atace şi să îi demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei (…) Dar fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale şi prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate şi de a prezenta concluzii funeste.”

“Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţite de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publica şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euro-atlantice.”

“Această animozitate este agravată de răspândirea diverselor scenarii false, „fake news”, care îşi croiesc drum dinspre Internet în discursul public.

“Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator.”

“S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei.”

***

Ambasadorul SUA rezumă într-un mesaj fățiș propaganda, tactica de manipulare a taberei adverse. Este diagnosticul pus unei societăţi chinuite de sisifica tranziţie.
Ce nu mărturiseşte Hans Klemm este duplicitatea funcţiei de pretins diagnostician. Tranziţia comunism-democraţie s-a transformat într-o pendulare hipnotică între Vestul salvator şi Vestul diabolic.

Nu este prima şedinţă dintre diagnostician şi pacient. I-am vizitat cabinetul aproape trei decenii, fără să primim pilula tămăduitoare. Şi nu suntem singurii pacienţi pe care nu a reuşit să-i salveze. L-am lăudat pe dom’ doctor atunci când ne-a alinat durerea, doar pentru a-l huli cu patos la fiecare recidivă.

SUA se confruntă cu aceleaşi probleme în toate statele estice, scăpate (aparent) de sub cupola Rusiei. Pentru că, timp de aproape trei decenii, ne-au tratat pentru altă boală. Nu din dragoste pentru libertate, nu pentru valorile democratice am fugit cu toţii de sub cupolă. Ne-au alungat foametea şi frigul.
Drept dovadă, în anul 2017, România este stăpânită de un partid care a mizat pe unica retorică potrivită: Mai mulţi bani în buzunarele românilor.

Cât timp statele est-europene au o populaţie majoritară interesată exclusiv de buzunare, tratamentul este inutil, doar prelungim agonia.
Bineînţeles că vom ponegri evreul, simbolul înavuţirii facile, fără hernie şi bătături în palme. Normal că vom fi pradă uşoară pentru orice propagandă secesionistă, deghizată în naţionalism; aceste ciori necrofage, vopsite în porumbeii păcii.

Pacientul suferă pentru că dom’ doctor a fost incompetent. Iar acum, înşiră cinic pe masă diagnostice alarmante. Ştie că sunt şanse mari să-l piardă.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. “Pentru că, timp de aproape trei decenii, ne-au tratat pentru altă boală.”

    Propozitia aceasta descrie cel mai bine relatia SUA/UE – Romania.

    Reply

Leave a Comment.