Omul chiar a fost pe Lună?

poza lunaNu am crezut să îmi pun vreodată la modul serios întrebarea din titlu. Pentru mine, aselenizarea şi tot ce a rezultat (materiale foto, video, declaratii, informaţii făcute publice) au fost luate ca atare şi înghiţite încrezător.

Nici acum nu pot spune că am vreun motiv logic, solid, pentru a pune la îndoială istoria celor 6 expediţii americane. Singura urmă de suspiciune apare atunci când văd părerea celor din jur. Prea multe persoane, printre care şi colegi de academie sau cel pe care îl ştiţi pe acest site comentând cu numele “corbu”, sunt aproape convinse că americanii ne-au minţit pe toţi de dragul propagandei.

Conform datelor oficiale, lansate de americani şi ACCEPTATE de sovietici, între 1969 şi 1972 au avut loc 6 aselenizări cu echipaj. Prima aselenizare a avut loc în anul 1959 şi a fost realizată de sovietici cu drona Luna 2.

Ţinând cont de galopul tehnologic din perioada respectivă şi de cursa obsesivă pentru “cucerirea” spaţiului cosmic, mi se pare decent ca într-o perioadă de 10 ani (între 1959 şi 1969), americanii să facă pasul de la aselenizarea cu dronă la cea cu echipaj. Între 1959 şi 1969, au avut loc 12 expediţii în care s-au încercat alunizările “soft”, întreprinse atât de americani cât şi de sovietici.

Prima dronă americană ajunsă cu succes pe Lună a fost Ranger 4, în anul 1962. Repet, mi se pare plauzibil pasul făcut de la dronă la echipaj, într-o perioadă deloc scurtă, în care cele două mari forţe ale lumii au investit enorm în domeniu.

Povestea americanilor nu a fost vreodată contrazisă la nivel oficial de ruşi, de chinezi, de europeni sau de vreo organizaţie mondială demnă de luat în seamă. Şi, până în acest moment, nu am văzut nici o dovadă cât de cât solidă care să demonstreze falsitatea celor 6 expediţii cu echipaj.

Nu, teoria despre cum flutura steagul în vid nu se încadrează pentru mine în rastelul de “argumente serioase”. Este o teorie tâmpiţică pentru preşcolari şi atât.

Forţele de inerţie şi forţele elastice acţionează chiar şi în vid. Iar în absenţa frecărilor specifice atmosferei, este foarte natural ca acel steag să “fluture” ca şi cum l-ar bate vântul. Ceva de-a dreptul incredibil mi s-ar fi părut lipsa de mişcare a steagului.

Voi ce credeţi? Am fost, nu am fost, şi de ce?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

25 Comments

  • Radem noi, glumim, dar cand i-am facut cadou la nevasta-mea, de ziua ei (sa fie vreo 18 ani de atunci, in perioada mea romantica), o parcela pe luna, s-a suparat pe mine.
   Nu am stiut ce are ca nu mai vorbeste cu mine, si dupa lungi insistente am aflat: a crezut ca vreau sa scap de ea, trimitando pe luna… :))

  • era goala parcela? sau deja pusesei o brazda de ceapa verde?!…ramasese si loc de casa?! ..ca poate nu era fata sigura pe intentiile tale 🙂

  • Atilla,
   parcela era goala, si se afla chiar pe partea luminata a lumii, daca nu ma insel. Am zis ca e o investitie in viitor, poate ca la un moment dat, nu mai avem loc aici pe pamant. :))

 1. In mod cert, rusii nu ar fi acceptat niciodata ideea ca americanii au aselenizat cu echipaj uman pe luna, daca ar fi avut dubii.

  Nu ai cum sa ascunzi un adevar sau sa sustii o minciuna, implicand foarte multi oameni. Sunt convins ca KGBul din acea vreme, ar fi scos la lumina o eventuala inscenare.

  Reply
  • In primul rand pe faptul ca rusii sunt pârâcioşi m-am bazat şi eu atâta timp 🙂
   Exista totusi alta teorie a conspiratiei, conform careia rusii nu au fost in stare pana in anul 1972 sa observe navele trimise de americani in spatiu. Nu aveau tehnologia necesara pana in 1972, exact ultimul an in care s-au mai dus americanii pe Luna..

  • Dani, stiu asta.
   Dar nu e posibil ca KGBul sa nu fi aflat pe alte cai, daca a fost cacialma sau nu. Poate ca nu au avut tehnologie, la vremea respectiva, dar au avut spioni foarte buni.
   Si la cati oameni din NASA au fost implicati, e aproape imposibil sa nu fi aflat ceva serviciile rusesti.

 2. Singurul argument împotriva aselenizarilor pe care-l iau în considerare e faptul că de atunci a trecut jumătate de secol, tehnologia a evoluat fantastic şi totuşi nimeni nu se încumetă să (mai) trimită oameni pe lună.

  Reply
  • Da, si la asta m-am gandit. Dar daca au fost de 6 ori si nu s-au intors de acolo cu nimic…la ce folos sa mai mearga si a saptea oara? Nu cred ca e deloc ieftina excursia :))
   Si in afara de beneficii de imagine pentru NASA, alt motiv pentru o a saptea expeditie nu vad.

  • La ce posibilitati tehnice de a simula si virtualiza realitatea exista in lumea de astazi, eu as avea si mai putina incredere ca am ajunge pe luna. Nu as avea incredere nici daca m-ar invita personal sa fac parte din echipaj. :-))

  • ..si de asemenea, oltencele de varsta 20 sunt cam tot timpul in al noualea cer, dupa cum se poate vedea in stirea de mai sus… E plina tara asta de panarame ca si cainele de purici.

  • Man, ca esti dus cu capul pe subiectul femei si orice subiect adiacent am priceput. Dar si cand e vorba de mersul pe luna tot acolo bati? Adica daca apare un articol despre fisiunea nucleara tu tot o sa vii si o sa ne explici ca fisiunea e o curva?

   Tu cand mergi la magazin si ceri o paine cam cum faci?

 3. Nu exista o dezbatere aici. Conspirationistii n-au literalmente nimic, deci versiunea oficiala este singura “normala”. Am intalnit si eu destui “sceptici” in jur. Am zambit si i-am lasat sa vorbeasca, asa cum fac si cu oamenii care-mi spun ca vaccinurile provoaca autism.

  Reply

Leave a Comment.