În societatea americană, una dintre cele mai concurențiale din lume, există noțiunile de White Collar (afaceriști, corporatiși, muncă de birou) și Blue Collar (zidari, măcelari, mineri, muncă brută).
Mai există o categorie nebotezată pe care o putem numi Black Collar: șomeri, muncitori necalificați, muncitori la negru – categoria celor care nu își permit să schimbe cămașa, nici să o spele prea des, purtând-o cu gulerul negru.
De câteva zile, SUA sunt măcinate de revolta BLM. Nu Black Lives Matter ci Black-Collar Lives Matter.
Uciderea premeditată a lui Floyd nu a fost primul abuz, prima crimă făptuită de polițiștii rasiști și cretini (mulți dintre ei). De ce societatea americană a luat foc acum?
De ce o revoltă împotriva poliției țintește mall-uri, farmacii, mașini și alte proprietăți private?
Comportamentul răsculaților BLM seamănă cu revolta Vestelor Galbene (Franța 2018). Întinzând coarda peste secole, seamănă și cu răscoala noastră, de la 1907.
Race War? Da, un război al celor care au pierdut cursa. Bineînțeles că au contat măsurile pe vreme de Covid și efectele lor, simțite cel mai crunt tot de categoriile sociale vulnerabile, de cetățenii care oricum se clătinau pe buza prăpastiei.
Într-un sistem concurențial tip USA, cei slabi ori ghinioniști se vor afunda și mai mult în indigență, iar puternicii vor prospera, se vor cocoța pe culmi de cleștar. Oare din hăul de rahat sunt priviți cu respect și admirație sau cu frustrare?
Poți duce o viață chinuită, dacă o mai diluezi cu mici plăceri: berea de după muncă, grătarul de Labour Day, un bilet la meci, o excursie ieftină la prima pădure.
Covidul le-a luat și pe-astea, iar viața chinuită s-a transformat în supraviețuire. Atunci când nu mai trăiești ci doar supraviețuiești, mai bine o faci între bastoanele poliției decât între pereții goi.
BLM văzut de pe margine înseamnă și prăbușirea sloganului “Make America great again!”
America arată grozav, în adevăratul sens al cuvântului, iar groaza va trânti uși, va năpusti în case, oricât de bine încuiat ar fi electoratul republican.
Nu.
Unii spun ca acesta este sfarsitul domniei lui Trump. Altii susțin că dimpotriva, Trump va cădea în picioare dupa aceasta rascoala sociala.
Tu ce crezi, Dani?
Voi ce parere aveti, cititorilor?
Trump este foarte atent sa nu isi piarda electoratul. Consecvent stilului prin care s-a facut cunoscut politic, se adreseaza dintr-o pozitie de forta, nu este impaciuitor/diplomat in stilul Obama. Mesajul lui este doar pentru electoratul republican.
Are sanse mari sa castige si toamna asta din acelasi motiv pentru care a castigat prima data: democratii se prezinta cu un candidat foarte slab. Nu imi explic de ce Joe Biden, de ce Hillary.
Trump va folosi toate mijloacele posibile pentru a câștiga, mai ales in fața vicepreședintelui lui Obama. Va trișa, va minți, va manipula, va defaima. Cum trișeaza fara rușine la golf doar pentru a fi declarat câștigatorul asa va face si in alegeri. Sleepy Joe are un mare avantaj momentan in sondaje dar nu e cel mai bun candidat pentru democrati. Cine il voteaza pe Trump isi merita soarta.
Si dupa iluzia de măreție a SUA, acum cu economia la pământ, vor vrea sa isi refaca economia pe spinarea altor țări. Daca reușește Trump sa câștige din nou preconizez ca SUA va intra in cateva războaie
Din fericire SUA e un organism complex, simplificarea doar la nivel de președinte este facilă și deseori periculoasa.
Cu sau fara Trump ne îndreptăm în aceeași direcție, organismul SUA își va apăra interesele așa cum a făcut mereu.