Toate oile sunt albe!

Am sperat că lunile crâncene prin care populația planetei a trecut din cauza Covid ne vor învăța să fim mai echilibrați, mai atenți la ce băgăm în gură.
Mai responsabili pentru propriile vieți, nu degrabă săritori în primul hău, alături de turmă.

Uite că nu. Nici nu ne-am relaxat bine, încă atârnă măștile sub bărbie, dar am revenit la viața de țarc. Și ciobanul strigă: Toate oile sunt albe!
Suntem, ciobănia ta!

Același tipar: Un eveniment tragic exploatat politic și financiar, un tsunami de lături ridicat peste țarcul nostru. Presa (de toate tipurile), social media, platforme influente, cum ar fi HBO (ciobanii care au renunțat la “Gone with the Wind” invocând rasismul?!), toate ciomegele pe spinarea noatră. Și dă-i, și dă-i, până vom deveni incolori.

Bineînțeles că totul este o scenetă burlescă, încă o acțiune întreprinsă pe motiv că majoritatea este formată din idioți, iar noi ne adresăm majorității. Marketing-ul și PR-ul vremurilor noastre. Cât timp iese banul înseamnă că e bun, oricât de grețos ar părea.

HBO a retras Gone with the Wind în urma unui calcul cinic: câte oi le-a adus filmul versus câte oi vor behăi în admirație la aflarea “luptei” împotriva rasismului.

Când vor retrage Game of Thrones sau altă pușculiță, tot din principialitate, poate încep să îi cred. Până atunci, îmi permit să îi consider niște ciobani grețoși.

Greață și amețeli uitându-mă la goana lor și a celor aidoma după turme tot mai mari. Pentru că nu ameliorează problema rasismului, ba din contră, lărgesc falii și reaprind uri.

Și, în general, mișcarea lor de așa-zisă corectitudine politică este doar un exercițiu de fățărnicie, o îngrețoșare care revoltă, nu împacă, ori duce în derizoriu problemele umanității: misoginie, rasism, șovinism, intoleranță religioasă, sexuală, culturală.

Acești grețoși ciobani ai planetei care fredonează balada emancipării și a libertății, dar sar primii cu ciomagul peste filme, cărți, statui și peste oile care mai văd culori.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.