Rasismul, o fiță scumpă

Așa arată puloverul creat, lansat și imediat retras de firma Gucci. Într-un alai de scuze și căințe aiuritoare, bineînțeles.

Explicația pentru cei ca mine, adică diletanți în simbolistica vestimentară: Crăpătura aia roșie din dreptul gurii este prea roșie, prea groasă, prea seamănă cu buzele unui negru. “Ardeți puloverele, rasiști nenorociți!” a tunat și fulgerat Sfânta Social Media.

Spre finalul anului trecut, alți îmbrăcători de fițe (Dolce & Gabbana) au fost nevoiți să retragă reclama de mai jos. Chinezii nu s-au rezumat la maimuțăreli în social media, au ieșit în stradă să protesteze. Să-și apere tradițiile și neamul. Și dreptul de a purta D&G, liberi de stereotipuri.



Am crede că astea sunt noile reguli de conviețuire planetară. Noile timpuri, clar mai bune decât vechile – le acceptăm și defilăm în plutonul celor politic corecți.
S-au rezolvat problemele chinezilor, a mai rămas doar reclama D&G în fața luxului și a libertăților absolute trăite de cei 1,4 miliarde. Și prin Africa Neagră am auzit că inundă beatitudinea, doar puloverul ăsta cu buze îi mai încruntă.

N-am crede bine. Pentru că, uitându-ne pe lista filmelor nominalizate la Premiile Oscar 2019, dăm peste “capodopera” Black Panther.

“Nu doar se insinuează, dar se prezintă explicit, în tehnologie 3D, cum negrii africani sunt niște primitivi, indiferent de tehnologie. Deși le-a picat din cer (la propriu!) cea mai avansată tehnologie de pe Pământ, negrii africani sunt tot la nivelul de organizare tribală, se comportă ca niște sălbatici, își alintă conducătorii “Marea Gorilă Neagră” și își aleg regele prin luptă fizică.” – scriam AICI pe larg, anul trecut, la momentul apariției filmului.

Sfânta Social Media a tăcut mâlc și a pășit virginal mai departe. Scenele cu civilizația foarte avansată (dar neagră) care își alege conducătorul luptându-se cu sulițe sub cascada sacră este de Oscar, nimic stereotipic ori ofensator. La fel și insinuarea că toți negrii de pe planetă s-ar revolta împotriva albilor, dar nu pot, nu au arme suficient de multe și de bune.

Privind diferențele de comportament, reacțiile apărute în cazul puloverului cu buze și în cazul Black Panther, îmi rămâne o singură explicație: Totul este o prosteală pe bani. Pe bani foarte mulți, dar atât. Nu există revoltă sinceră, naturală; sunt doar stări induse maselor de niște manipulatori siniștri (specialiști în marketing li se mai zice).

Revoltații din social media, dar și din străzile Shanghaiului, au fost afectați de rasism la fel cum au fost românii afectați de atentatul Charlie Hebdo. Totuși, într-un simțământ franțuzit național, românii și-au îmbrăcat facebook-ul în drapelul francez și au devenit Charlie.

Pentru că ființa umană este slabă și nesigură. Are nevoie de laudă, de confirmare. Vrea să se simtă bine făcând gesturi nobile și să fie acceptată în turma altor nobili. Așa a apărut cea mai valoroasă resursă a secolului XXI. Nu mai contează petrolul, gazul, aurul, diamantele și alte pietre care stau și strălucesc (dacă nu-i noapte). Specia umană, turma planetară: de aici ies cele mai impresionante profituri.

Trebuie doar educată de specialiștii în marketing: Nu cumpăra ce ai nevoie, cumpără ce îți spun eu că ai nevoie! Nu te revolta pentru ce te supără, revoltă-te pentru ce îți spun eu că te supără! Black Panther e Marvel și miliarde de dolari. Ce rasism, ați înnebunit? Puloverul, puloverul, săriți pe pulover! Hai, șoa pe el!

În prealarga ei majoritate, turma planetară a fost educată. Reacții care, dezvelite până la miez, par imposibil de înțeles au devenit normalitate în Sfânta Social Media. Acolo unde odată vedeam doar multă naivitate, acum văd munții de bani.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.