Haules, culmea rasismului!

rapidProbabil aţi auzit de ultima ispravă a diavolilor cocoţaţi în vişini. Scandări rasiste la adresa jucătorului Chiajnei, Wellington; fanii rapidişti au imitat sunete de maimuţă şi au aruncat coji de banană în jucătorul echipei adverse.
Adevărul e că nu m-aş fi aşteptat la gesturi rasiste venite tocmai din partea galeriei rapidiste. Urmează să auzim de atacurile homofobe ale lui Solcanu. În fine, să depăşim momentul…

Le-aş propune totuşi un experiment vikingilor care şi-au dat ieri în petic. Sa-l ia pe Wellington de mână şi să se plimbe cu el de la Nădlac până la Cabo da Roca. Iar la finalul călătoriei, să socotească cine a adunat mai multe priviri “drăgăstoase”.

Peste tot în Europa fotbalul a suferit din cauza rasismului. Ce-i face pe rapidişti speciali şi la acest capitol? Atitudinea oficialilor. În toate cazurile auzite până acum de mine, atacurile au venit din partea galeriei, iar oficialii au condamnat fără echivoc acţiunea propriilor suporteri.

Asta a declarat Marian Rada, antrenorul Rapidului:
“Acum nu vrea şi 3-0 cumva la masa verde? Pe stadion sînt camere de luat de vederi, cel care a aruncat banana poate fi identificat şi sancţionat. Ne-am săturat ca după fiecare meci să îmbogăţim Liga. A plîns Wellington în vestiar? Să ştiţi că se poate juca şi teatru.
Astea sînt exagerări. Poate trebuia să plîngă că nu a dat gol. Facem atîta caz că plînge Wellington. Poate a mîncat cineva o banană în tribună şi i-a căzut pe teren.”

Pe scurt: “Iete, breee, l-au făcut ai mei maimuţă. Mare brânză. Se preface ăla, vrea 3-0. Pe mine m-a făcut lumea ţigan toată viaţa şi n-am plâns.”

Dar clubul Rapid este unic din multe puncte de vedere. Este farmecul vieţii. Cine se mai poate lăuda că i s-a stins lumina în cupele europene, motiv pentru care meciul s-a terminat mai devreme?
Sau că indiferent de echipă, antrenorul advers pleacă de la stadion acoperit de brumă călduţă?

De apreciat efortul unora care se dau peste cap să scape clubul de faliment. Pentru a salva onoarea, mândria, tradiţia… Mişto!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.