Ce îi trebuie copilului la grădiniță?

Pentru că de curând am devenit unul dintre specialiștii mondiali în domeniu m-am gândit să fac lumină pe problema în cauză:

– fiecare copil cu prosopul lui, NEAPĂRAT. Da, cumva părinții se așteaptă ca într-o baie de 2 pe 2, cu 15-20 de copii îmbulziți acolo, educatoarea să-i șteargă pe mâini pe fiecare cu prosopul lui. Siguuuuuur că da…

Soluția? Rolă de hârtie pentru șters, la care să contribuie toată lumea. Din păcate în țara unde Ponta zice că fiecare copil știe să folosească o tabletă, mai sunt încă părinți care nu-și permit să pună bani pentru hârtie și de aia iau prosop.

– fiecare copil cu săpunul lui, NEAPĂRAT. Da, cumva părinții se așteaptă – ei, ați prins ideea de mai sus. Soluția? Săpun lichid. Din păcate unii copii au mâini mai mici și unii mai mari, iar asta e motiv de-ajuns la noi să nu vrea părinții să pună bani la comun.

mâncare. Nu mănâncă coaja de la pâine acasă? De ce i-ai da cu coajă la grădiniță? Nu pricepi că-s unu-doi oameni la 20 de copii, de ce ai tu impresia că dacă tu nu ai timp să-i tai coaja dimineață, ele ar avea timp când au armata de orci pe cap?

Îți ia jumătate de oră să-l speli când îi dai prăjitură cu ciocolată și cremă? Foarte bine, dă-i și la grădiniță, ce are dacă se face ca porcu și eventual murdărește totul în jur până apucă cineva să-l ia la baie?

Dă-i nene, ceva comod de mâncat, la care să nu trebuiască pregătiri suplimentare. Nu pățește nimic dacă nu mănâncă trei feluri la grădiniță, ai voie să-i mai dai să mănânce și acasă, zău…

să fie sănătos. Bă, măgarilor, dacă vă este copilul bolnav de ce-l duceți mă la grădiniță?

Să-mi pice urechile când îl aud pe unu horcăind o tuse din aia plină, din piept, de butoi răgușit, cu mucii până-n șosete și așa mai departe. L-am trecut pe pastile nu înseamnă că s-a vindecat, deștepților, nu știu de unde naiba aveți impresia asta.

Dacă tu te chinui cu el de ce ai vrea încă douăzeci de copii bolnavi? De când merg cu Ioana la grădiniță e bolnavă non-stop. Merg trei zile, fac pauză până se face bine, merg din nou, nu durează 2 zile că e iar pe butuci.

MĂ!

rechizite/fonduri, astea se stabilesc în funcție de grupă și educatoare, vi se spun la prima ședință cu părinții.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

26 Comments

  1. Asta se intampla cu toti copiii cand intra prima data in colectiv.
    Noi avem o gradinita cu 80 de copii si cei mici se imbolnavesc … desi se respecta toate regulile stupide sau nu de igena. Si nu au fiecare prospul lor – sunt chestii de unici folosinta – si sapun lichid vreo 4 in total.

    E usor sa critici orice. Apucati-va si faceti o institutie de invatamant si apoi mai vorbim. Am inceput de 5 ani gradinita si de doi ani si o scoala si legile sunt cum sunt. Avem mult mai multe obligatii decat scolile de stat si mult mai putine drepturi de la stat decat ele.

    Reply
    • Aaa, Vlad nu cred că a criticat conducerea grădiniţei în articol..
      E vorba despre atitudinea si actiunile parintilor. Dar na, poate nu am inteles eu bine un articol foarte scurt si relativ usor de citit.

    • Ciprian, nu stiu cum ai putut intelege din articol ca eu critic gradinita sau educatoarea. Erau niste sfaturi destinate parintilor tocmai pentru a face viata educatoarei mai usoara si eventual a nu tine copii bolnavi cat tine iarna, pentru ca pe parinti ii doare in fund ca plodul lor ii mai imbolnaveste si pe altii dupa sistemul al meu e deja bolnav, ce-mi pasa mie….

  2. Ciprian, din câte văd eu, a venit să ne facă educație 🙂

    Şi acuma la subiect: Vlad, va răci până cel puțin în grupa mare. Oricât o ții acasă sau o duci la grădiniță. Din experiența proprie e tot aia ori acasă ori la grădi. Propolis cu miere face minuni. Şi – o să repet asta la nesfârşit – fără antibiotice dacă n-aţi găsit bacterii :))) că asta fac majoritatea: tuşeşte, curge nasul, repede augmentin şi nurofen şi mai ştiu eu ce. Simptomele dispar, grădi, simptomele reapar şi tot aşa.

    Reply
    • E normal sa raceasca, nu e superman – vorba aia raceala humanum est. Dar sa-mi spui ca raceste la fel acasa si la gradinita, cand la gradinita e vad non-stop, mi se pare fortat. Grupul de copii cu care iese are protocol in caz de raceala, se anunta, se fereste, etc… in nici intr-un caz nu se trezeste unul din parinti sa dea copilul racit cobza printre ceilalti.

      Asa ca daca mie imi sta toata iarna racita, intoarsa permanent de cercul vicios pe care il creaza parintii care nu inteleg ca plodul bolnav rupt nu se baga intre alti copii, nu o sa o consider o chestie normala pentru grupa mica.

      Cat despre propolis cu miere si mijloacele fara medicatie, mai conteaza si varsta si eventual sa puna gura pe asa ceva…

    • Da, are gust oribil. La început strâmbă din nas şi se scălămbăie. Apoi cu timpul se obişnuieşte, iar pe la 8 ani aşa o să auzi: “mă doare puțin gâtul îmi dai propolis?” 🙂 🙂

      Cât despre grădi: da, aşa este, DAR mai sunt şi părinții care pur şi simplu nu pot lipsi de la serviciu ca să țină copilul acasă. La noi a fost aşa: în primii ani de viață n-a răcit niciodată, n-a avut febră decât de 4 ori. La 2 ani l-am dus la creşă şi apoi ls grădi. Unde era mereu răcit. Şi nu nu aveam cum sta cu el acasă.

    • Argumentul asta, nu am cu cine sa-l las asa ca nu are decat sa ti-l imbolnaveasca si pe a tau il accept doar cand e vorba de familii rupte in fund de sarace, altfel bona de ocazie.

      Sa inteleg ca daca nu ii place cand e mic ii dai cu forta sau cum?

  3. Cred că eu am avut noroc şi am reuşit să-l prostesc să ia propolis. N-am reuşit şi cu spanacul, de exemplu. Sau poate ptr că mi-am propus şi-a fost musai să reuşesc.

    Reply
  4. Azi la gradinita un parinte a venit sa-si ia copilul cu o ora mai devreme ca sa-l duca la doctor. Da, asa isi facuse programul – pana la 11 sta la gradi, apoi il duc la doctor sa vad ce are…

    Reply
    • mai, eu credeam ca se iau de la copii la care raceala doarme – gen inca nu a inceput sa tuseasca si sa-i curga nasu ca Siretul, nu se aude din plamani ca un esapament spart si asa mai departe. In niciun caz nu-mi inchipuiam ca se aduc copii praf/gripati/raciti/ in drum spre doctor de exemplu….

  5. Vlad, la partea cu imbolnavitu copilului si statu acasa, cateva observatii de la un parinte trecut prin toate…:))

    Inteleg rationamentul tau, nimeni nu are chef sa i se imbolnaveasca copilul la gradi. Insa te asigur, asa cum gandesti tu, gandesc si ceilalti parinti. Toti, fara exceptie.
    Doar ca nu toti reactioneaza la fel…:))

    Nu poti avea pretentia de la toti parintii sa aiba aceleasi posibilitati si rationament ca tine. Nu toata lumea este la fel de flexibila, la fel de atenta la detalii, la fel de preocupata de pseudo-probleme ca tine…:))

    Cand se trezeste copilul dimineata cu muci si tuse, si amandoi parintii trebuie sa mearga la lucru, nu mai este timp de organizat bona in timp real, care sa vina sa stea cu copilul. De multe ori mucii si tusele nici macar nu-s contagioase la copii.
    Doar daca simptomele sunt asociate cu febra mai mare, e mai serioasa treaba si atunci e caz de mers la medic.
    Altfel nu-ti permiti sa nu te duci la servici.
    In rest, il duci la gradi. Punct. Nu este nici nesimtire, nici lipsa de respect. Se numeste viata in comunitate.

    Oricum ai face si ai drege, este complet inutil sa te consumi cu ideea protectiei copilului (de raceli, gripe de sezon, boli de copil etc.) in comunitate, pentru ca nu exista protectie mai buna pentru copil, decat sa le faca pe toate la rand.

    In primul an de gradi va face foarte des raceli si gripe de sezon, in al doilea vor fi mai putine, in al treilea si mai putine. Thats the way it works.

    Am cunoscut niste parinti maniaco-hiperprotectivi, extrem de implicati si atenti la ce se intampla la gradi, care nu-si lasau copilul la gradi daca vreunul din grupa, era cu muci si tusea.
    Niste parinti care stresau pe toti ceilalti, sa fie atenti si vigilenti, sa-i respecte pe ceilalti, care trag din cauza lor, provocand tot felul de discutii inutile despre respect si comportament civic.
    Rezultatul a fost ca in primul an copilul parintilor hiperprotectivi, se imbolnavea mai rar decat ceilalti (investind un efort considerabil si nervi consumati), dar in schimb in al doilea an, mai des decat ceilalti din grupa.
    La final, a ajuns sa fie copilul care in ultimul an de gradi era singurul care se mai imbolnavea…
    Legat de bolile de copii, oricum nu poti sa-l protejezi, decat cu vaccine, care emai amelioreaza simptomele. Ma refer la RRO, varicela, pojar etc., care se contracteaza in momente in care copiii inca nici nu au simptome…

    Sfatul meu este sa iei bolile copilului, asa cum vin. Fac parte din viata. Nu ai cum sa te aperi de ele. Hiperprotectia vulnerabilizeaza sistemul imunitar.

    Take it as it is and be happy…:))

    Reply
    • Bolile copilariei este cel mai bine sa le faca in timpul… copilariei, nu nu o protejeaza nimeni de astea, ba chiar nevasta-mea e in stare sa umble sa le gaseasca, daca pana la o anumita varsta nu le-a facut…

      Au fost niste cazuri concrete care m-au enervat, Hary, nu e vorba de copii mucosi si-atat. M-am enervat cand am vazut un copil de popa, care are bunica si mama la dispozitie tot timpul, plus posibilitati financiare mult peste mine de exemplu, adus cu o tuse magareasca din aia urata, de se simtea ca vine din plamani si ca are gatul praf.

      De la asta micu eu m-am imbolnavit de vreo 4-5 zile nu am fost in stare de nimic iar gatul mi-era varza, apoi s-a prins si de nevasta-mea pe care a chinuit-o vreo 3 zile. Fiica-mea desi a luat si ea respectiva ganganie a dus-o cel mai bine, ramanand functionala. Ala nu era un copil de adus la gradinita si avea cu cine sa stea la alegere.

      Asta cu doctoru – cum, ma, sa fie copilul atat de praf incat sa stii ca nici nu astepti sa termine gradi si o sa-l duci la consult dar ti se pare normal sa-l pui langa ceilalti?

      Nu sunt genul de om care sa se arunce la discutii pe la gradinita/scoala si nici nu o sa servesc sedinte cu parintii decat cand o sa fie nevoie Nu e nici treaba mea sa educ parintii si daca educatoarea nu reuseste sa o faca, ce pozitie as avea eu? Pe principiul ca intr-un grup daca anumite chestii sunt acceptate trebuie sa le accepti si tu, daca nu o sa-mi convina o sa ies din el, nu o sa fac gura faceti toti ca mine. Asta nu inseamna insa ca nu am sa-i consider nesimtiti si needucati pe parintii care sar calul la modul de mai sus.

      Pana una alta metoda mea de obisnuit cu gradinita a dat roade iar azi a fost Ioana cu bona si nu a trebuit sa ma mai duc eu cu noaptea in cap. Astept aplauze la scena deschisa.

    • Finally! Nu că eu n-aş fi un părinte trecut prin toate, dar când o spune un bărbat capătă mai multă greutate (într-o lume misogină) 🙂 🙂

    • Vlad, sper că ai roşiile pregătite 😀

      Eu sunt părintele care n-a dus copilul la doctor decât de câteva ori în 8 ani:
      1. mi l-au dat din spital cu icter prelungit – dus la doctor-homeopat, dat tratament.
      2. la 2 ani înainte de creşă îi iasă în gât pseudomonas aeruginosa o bacterie urâtă. dus la medicul de familie (a fost PRIMA şi ULTIMA dată în afară de vaccinuri), dat antibiotic conform antibiogramei. La repetarea analizei cantitatea de bacterie se dublase. Atunci a fost şi singura dată în cei 8 ani când i-am dat antibiotic. Dus la homeopat, recomandat propolis cu miere (ştiu, îs ca ăia de la martorii lui iehova cu propolisul ăsta). Repetat analiza la 3 săptămâni. ZERO bacterie.
      3. dus la homeopat la 4 ani pentru o treabă masculină 😀
      4. dus la pediatru-pshilog să-l testeze dacă n-are adhd. N-avea. Era doar mama nebună. Mama n-a luat tratament.

      ATÂT. Nu l-am dus niciodată la medic pentru nicio răceală de la grădi. Tusea măgărească am tratat-o din septembrie în februarie cu sirop de muguri de brad făcut în casă (de mine, imagine that). Şi răcelile de propolis cu miere. Febra NICIODATĂ cu nurofen, ci cu comprese cu apă rece cu oţet. N-a mai răcit din grupa mare. Şi e mereu semi-dezbrăcat.

      Mai mult, acu’ ceva ani am petrecut o noapte întreagă căutând materiale despre antibiotice pe care i le-am trimis naşei mele împreună cu un e-mail de 3 PAGINI în care-i explicam că nu face bine să retragă fata din grădiniţă şi s-o ţină cu antibiotice/medicamente la fiecare săptămână. A durat ceva, dar am convins-o.

      Pentru că nu există nu pot!

  6. Am copil la gradinita (de fapt acum e la scoala, a fost la gradi de la 1 an juma la 6). Si da, toti s-au sters cu acelasi prosop. Il schimbam eu(periodic) si luam la spalat pe celalalt. Nu tot timpul au sapun, si nu e nimeni la baie sa le zica sa se spele cu sapun. Din rechizite am refolosit de la un an la altul. Pe jos gresie, si stau copiii asa. Nici acasa nu e mai grozav, dar eu nu sunt o mama supra-protectiva, insist la spalat pe miini cu apa si gata.

    Nu, nu se imbolnavesc toti copiii. Fiica mea nu. Cei care nu se simt bine acolo, care au probleme acasa, da. Atmosfera, relatia psihica e cea mai importanta, un copil agresat, un copil lovit, un copil neacceptat asa cum e devine un copil bolnavicios. Si aici conteaza ENORM ca parintele sa fie linistit, impacat psihic cu acea gradinita, cu despartirea.

    Reply
    • Asta cu de ce-s unii copii mai bolnaviciosi e o discutie cu atatea cauze ca nu are rost sa o restrangem la – daca nu-i convine la gradinita o sa faca rosu in gat :).

      Gradinita de care vorbesti tu pare scoasa din programul scolar Sparta 300 :).

    • Eu când l-am lăsat la creşă am plâns timp de o săptămână în fiecare dimineaţă. El înăuntru, eu afară.

    • o femeie,
      starea de bine, siguranta, bucuria de a trai te apara si te protejeaza de diverse boli, sunt de-acord cu asta.

      Problema este ca vremea buna tine doar pana la prima furtuna.
      Iar fara ploaie, nu creste, nu se dezvolta nimic…

  7. Vlad,
    “De la asta micu eu m-am imbolnavit de vreo 4-5 zile nu am fost in stare de nimic iar gatul mi-era varza, apoi s-a prins si de nevasta-mea pe care a chinuit-o vreo 3 zile.”

    Da, partea “funny” a lucrurilor este ca pe noi ne prinde mai rau decat pe copii. Si eu am trecut prin toate bolile copilului (raceli, gripe and stuff), am contractat inclusiv un rotavirus de toata frumusetea prins de copil in al doilea an de gradinita.
    Timp de 48 de ore m-am mutat in baie.
    Imagineaza-ti cum este sa vomiti si sa te lipsesti in stil grande, in acelasi timp…:))

    Reply

Leave a Comment.