Cum fac femeile politică

neulandVictoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat American, John Kerry:

” În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii (…)
Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi “democraţia iliberală”, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?!”

Astăzi, marea dilemă a politicienilor români a fost dacă România se află în Europa Centrală. Ponta zice că nu, iar Victoria l-a tras de urechi pe alt Viktor, al Ungariei.
Băsescu e de altă părere şi îl nominalizează ca vinovat pe Victoraşul nostru. S-ar putea ca Băsescu să ştie mai multă geografie decât Ponta. Din câte îmi amintesc şi eu, România se află în sud-estul Europei Centrale.

Totuşi, nu înţeleg toată sfiala doamnei Nuland. Simte vreo jenă să spună clar nume de state şi de politicieni? Îi e ruşine de Ponta? Data viitoare poate ne împachetează mesajul sub forma unei ghicitori. Sau îl codifică în klingoliană.

E la fel ca atunci când îţi găseşti prietena botoasă şi îi smulgi cuvintele cu cleştele.
– Ce-ai păţit, dragă?
– Ehh, ştii tu.
– Nu ştiu.
– Păi gândeşte-te mai bine. Poate reuşeşti să-ţi dai seama…

Femeie, ai ceva de spus? Spune!
Na, cum fac femeile politică.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

Leave a Comment.