Bucovina nu e ca Moldova


Prayer by Vlad Popa on 500px.com

Se știe că bucovinenii te corectează în general dacă îi etichetezi drept moldoveni (și vai ce mai zâmbesc unii cu subînțeles când se petrece asta de parcă simplu fapt că ei nu știu diferența e de-ajuns să facă observația nulă). Atitudinea bucovineanului nu este însă legată de desconsiderarea moldovenilor, cum se întâmplă deseori între frații români din alte regiuni (vestul și sudul țării sunt culmea când e vorba de ponegrit județele vecine) ci din mândria de a aparține Bucovinei.

Taică-meu, muntean-muntean, zicea că n-a văzut nicăieri oameni mai fuduli de pământul pe care calcă și adevărul e că bucovinenii au o mândrie aparte când vorbesc despre ținutul natal. Mă refer la cei de la Humor înspre Dorna, nu la Fălticeni și Suceava care sunt promovate într-un efort de marketing turistic drept parte din Bucovina.

Faptul că bucovinenii au mare dreptate are legătură nu cu vreo cercetare istorică, nu cu vreo etichetă de pe-o hartă veche, sau cu un branding turistic ci cu o realitate vizibilă cu ochiul liber. Tot cu realitatea asta are legătură și modul în care trasez eu granițele Bucovinei.

Când intri în Bucovina se vede cu ochiul liber. Casele sunt mai bogate, oamenii mai gospodari, atenția pentru detaliu, curățenie, datini și respectul față de proprietate sunt net superioare restului Moldovei. Asta pentru că Bucovina a fost întotdeauna bogată, de la lemnul pădurilor întinse cât vezi cu ochii, la miile de izvoare cu apă curată, la vânat gras și piatră tare de râu, totul era acolo pentru orice om vrednic și poftă de muncă.

Austriecii au adus peste frumusețea și bogăția zonei un plus de organizare, de cumpătare în a face lucrurile, un praf de corectitudine, o arhitectură falnică și ceva gusturi aparte la cârnații de porc.

De asta Bucovina nu e Moldova, pentru că e altfel – se vede cu ochiul liber, se gustă, se simte în aer, se trage din vorba oamenilor. Nu e pretenție, nu e alergie la sângele de moldovean, e pur și simplu realitate.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

114 Comments

    • Ducatul Bucovina a existat in cadrul Imp Austro-Ungar. Invatati istorie inainte de a eticheta ceva drept baliverna.

    • Ducatul Bucovina a existat in cadrul Imp Austro-Ungar. Invatati istorie inainte de a eticheta ceva drept baliverna.
      Dar nici Radaseni, nici Lamaseni, Horrodniceni, etc nu sunt in Bucovina. Sunt la sud de granita. Niste sate de regateni puturosi/borati/scorlochi/etc. cum li se zicea pe la noi, prin Bukowina.

  1. (locuiesc de peste un an in Vatra Dornei)Istoric vorbind…Bucovina a fost ocupata de austrieci-Basarabia de rusi. Bucovina a revenit la loc iar unii zic ca nu mai sunt moldoveni: altii spun ca sunt bucovineni pentru a arata poate mai exact din care parte a Moldovei sunt(dar ei recunosc ca e parte a moldovei); cei de aici pe care i-am auzit vorbind pe aceasta tema spun ca sunt moldoveni si unii chiar se mandresc cu asta(sunt nascuti aici nu veniti;de la sate si oras). Basarabia inca nu a revenit dar inafara de minoritati toti isi spun moldoveni(desi sa incercat o rusificare intensa acolo)si cea mai mare mandrie a lor e Stefan(apare peste tot… monumente, bani etc)… basarabenii(cunosc multi) nu se cred rusi(unii de la noi le spun asa)si chiar se supara daca le spui ca sunt rusi(desi multi din ei simpatizeaza Rusia). Deci basarabenii inca separati tot moldoveni isi spun iar “bucovinenii” cei care nu se considera moldoveni(cel putin inca nu am intalnit aici) poate ar vrea monument cu vriun austriac pt. ca i-a ocupat. Si numai cate denumiri de localitati si locuri in bucovina(chiar si in vestul regiunii)cu numele de “moldova”: Moldova Sulita, Moldovita, Campulung Moldovenesc, raul Moldova si legendele cu Dragos intemeietorul Moldovei, care a dat denumiri de localitati/locuri aici(ex: Vatra Dornei, riul Moldova etc.)… Daca maine transilvania e luata de unguri romanii de acolo oare o sa zica ca sunt deja si ei unguri? A spune un bucovinean ca aici nu e moldova(istoric) e totuna cu a spune un roman ca e american doar pt. ca ii place mai mult USA decat Romania. Istoric Bucovina e o parte a Moldovei iar toti suntem romani… Paradoxal as putea spune ca aici oamenii au ramas chiar mai moldoveni decat in alte parti in sensul ca comportamentul, multe cuvinte specifice zonei Moldovei vechi le auzi des aici iar in alte judete nu le auzi(dupa parerea mea pentru ca sunt ceva mai izolati si departe de marile orase unde se pierde mai repede identitatea), chiar cuvinte pe care le auzi doar la moldovenii de peste prut(care inca mai folosesc multe cuvinte moldovenesti pentru noi astazi vechi). Impresia pe care mi-am facuto aici in legatura cu acest subiect este ca cei care isi spun bucovineni de aici recunosc ca sunt defapt moldoveni luati pentru o perioada de austrieci. Si pentru cei care spun ca sunt bucovineni mandri ca nu sunt moldoveni(sincer poate or fi) dar inca nu am intalnit-decat in contextul in care bucovina=parte a moldovei vechi. Iar inafara de elemente arhitecturale nimic austriac nu am intalnit.

    Reply
  2. Bogdan Sescu incultura ta este fantastica, Bucovina a existat inca inainte de hasburgi, fiind mentionata in cronici moldave, polone, maghiare… dar sigur, istoria Moldovei a cam inghit istoria Bucovinei. Lasand asta la o parte asta, Suceava (Suczawa) si Falticeniul faceau parte din ducat, cat de greu o fi sa googleste o harta a guvernamantului Bucovinei… nu stiu! Da, Falticeniul era targ… Radaseni apare clar in ducat, Falticeniul era targul, granita trecea printre Radaseni si Falticeni. daca ai fost la Falticeni … ai sa realizezi ca distanta dintre Radaseni si Falticeni este hilar de mica! O faci la picior! Ca s a dezvoltat orasul Falticeni din targ, 3 metri inspre afara granitei vechiului ducatului…. scart! https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Ardeal_si_Bucovina.JPG

    Reply
    • Radaseni e in Regat. Granita trece la nord pe Somuz si urca pe paraul Bunesti. Pe acea harta granita este marcata cu linia neagra punctata pe fond verde, scrie in legenda. Apar pe harta si zonele din apropierea granitei cu Imperiul, dar asta nu inseamna ca au facut parte din Imperiu.

  3. Vlad Bogdan Popa am dat deja cateva harti, nu mai promova ineptia cum ca Suceava nu e bucovina, facea parte din Ducat! Si Falticeniul era targ granita, granita trecea intre Lamaseni si Falticeni. De la Lamaseni la Falticeni e … distanta foarte mica! Dar da, Falticeniul era 3 m dupa granita! In schimb Suceava era in ducat!Da, burdujeniul nu era, dar Suceava cu Burdujeni s a unit ulterior si sigur, vb iar.. de o distanta mica!

    Reply
    • Si la istorie te pricepi Olivia ? Tot la fel ca la mizeriile pe care le proliferezi cand nu-ti convin comentariile postate ?

  4. Vlade,vreau sa te corectez in legatura cu Suceava,acest oras face parte din Bucovina Istorica.Granita intre Regatul Moldovei si Ducatul Bucovinei (Tara Fagilor) este raul Suceava.Daca privim in directia in care curge raul Suceava in partea dreapta este Bucovina iar in cea stanga Moldova.

    Reply
  5. bateti campii cu brio. Stie cineva unde a avut Stefan (da, ala mare si sfant de va laudati cu el) capitala? Suceava va zice ceva? stia el ca exista bucovina asta de o plangeti voi aici? stia el ca exista basarabia? nu, pentru ca omul stia ca el conduce o tara numita Moldova… si cam atat.

    Reply
  6. Suntem tot moldoveni dar un pic mai diferiti. Eu personal observ diferenta de accent. Parintii mei nu sunt din Suceava si se observa imediat in vocabularul lor. Ma inteleg mai bine cu “bucovinenii” decat cu “regatenii” pentru ca avem mentalitatea mai diferita , putin mai occidentala as zice eu si fara sa supar pe cineva cei din Bucovina se observa pe ei ca parca sunt de la oras pe cand ceilalti sunt mai rustici in rest suntem tot moldoveni dar parca amprenta ocupatiei a ramas in stilul caselor, graiul oamenilor, infrastructura regiunii si caracterul omului de aici. Diferenta este si oricat as incerca da scap de ea nu pot asa ca nu imi ramane decat sa fiu mandru ca m-am nascut intr-o zona atat de frumoasa si bine pusa la punct. Va salut pe toti bucovinenii nascuti in granitele regiunii.

    Reply
    • A cui zice Dumnezeu ca e Bucovina ? A cui era in Jurasic, a cui va fi peste un milion (sau meleon) de ani (sau bani) ?
      Ian’ sa te vaza tata.
      Pana la urma, actualii ocupanti sunt comu(n)istii, de inspiratie ruso-nord coreeano-chineza (cubanezo-venezuelienii inca n-au ajuns, acum inventeaza vaporul cu ce-au luat pe trabucuri si droguri – si alea furate de la burjuii locali).

      Veorica – Mike O. Foot !

  7. Doamne Dumnezeule,cat de incult sa fii si sa zici ca nu esti moldovean? De ce va promovati doar cu manastirile moldovenești? Voi sunteți mândri ca ati fost ocupati de imperiu dar de ce nu va promovati cu nimic de la imperiu? Bukowina nu exista si ce a fost mentionat de domnii moldoveni,era vorba de o pădure,nu de o regiune ,sa va fie clar. Doar trădătorii isi uita originile. Moldovenii adevarati,suntem noi,cei care iubim Moldova si il cinstim pe Ștefan…. Cei de peste Prut se mândresc ca sunt moldoveni,pe voi va zombificat imperiul….Mandru sa fiu moldoveanul lui Stefan…

    Reply
  8. Fapte :
    Pe vremea lui Stefan cel Mare existau doar moldoveni in Bucovina. Continuatorii acelora, in lipsa unor deportari sau migratii masive de populatie sunt tot moldoveni pana in ziua de azi. Pentru o identificare mai buna se mai numesc si bucovineni. Cei care nu se recunosc probabil sunt rusi, austrieci sau alte etnii care nu apartin acestor meleaguri.
    Fiecare zona are propria sa identitate. Istoria, conducatorii, specificul economic fac ca dincolo de trasaturile comune sa apara diferente care in timp se permanentizeaza. La nivel de limba, la nivel de port sau traditii. Dar asta nu inseamna ca stergem cu buretele identitati sau istorii vechi de sute de ani doar pentru ca nu e la moda sa fii moldovean.
    Fiecare regiune are propriile sale datini, traditii. Nu inteleg de unde pana unde sunt mai frumoase acolo decat in restul Moldovei. Este ceva subiectiv sa judeci in felul acesta.
    Este un semn de superficialitate si incultura sa scoti Bucovina din Moldova. Alaturi de Neamt, sunt cele mai frumoase zone ale Moldovei și ne mandrim cu ele toti moldovenii.

    Reply

Leave a Comment.