Despre talente

Sunt un fan al emisiunilor “got talent”. Aici includ si x,y,z Factor, Vocea şi alte derivate. Urmăresc de câţiva ani fenomenul, mă uit la înregistrările emisiunilor respective din Marea Britanie, S.U.A., Australia, Olanda (in this particular order). Uneori mă scârbesc tentativele băloase de a face audienţă ridicând pe podium morţii şi scheletele concurenţilor, dar sunt dependent de reprezentaţia în sine. De talentul neaoş, pur, autentic, genial.

Sam-Bailey-2351038De ce nu am inclus între ţările de mai sus şi România? Pentru ca noi NU avem talente. Schelete da, cât cuprinde! Şi lacrimi şi buze pompate şi scenarii penibile şi chiloţi de felurite culori (toată gama de la roz la maro). Dar talente, nu. Poate suntem talentaţi la ţopăit pe bârnă, la oină, la inovaţii în lumea motoarelor cu reacţie, dar atât. Atunci când Universul a făcut împărţeala calităţilor, pentru noi nu a mai avut doze de talent muzical. Din acest punct de vedere, suntem printre cele mai vitregite naţii europene. Am ca dovadă toate ediţiile de până acum ale talent show-urilor româneşti. Toate au fost defilări tragice de cântăreţi la frunză, imitatori de grohăit porcesc, vacă şi drujbă, lăcrimări de cur de crocodil şi fluturări de craci butucănoşi.

Ca să vă faceţi o idee despre ce “material” au alţii la audiţii, vă prezint un scurt episod de acum câteva săptămâni. Ea este Sam. (atentie la minutul 1:00)
Şi el este un fel de Cleopatra Stratan wannabe.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

21 Comments

  1. Nu stiu ce sa zic. Sint faine talent show-urile astea, dar pe mine ma cam sperie. Peste tot unde ma uit, talent show-uri. Concursuri de cantat, de gatit, de cantat la frunza. Daca ma uit la copiii astia tineri pana in 15 ani, toti vor sa devina vedete TV, in special cantareti sau actori. Sa stai pe o scena, sa canti pentru un public care te aplauda frenetic, pare sa fie idealul tuturor.
    Ma intreb, nu mai vrea nimeni sa munceasca nimic in lumea asta?

    Reply
    • E mai usor sa te strambi putin pe o scena. Orice fel de munca provoaca fenomenul numit generic oboseala, fenomen evitat cu gratie de tot mai multi.

      In secolul in care sunt la moda Gangnam “stail” si Miley “limba scoasa” Cyrus te poti astepta la altceva, la alte modele pe care oamenii sa le urmeze?

  2. Dani: Daca as munci cativa ani pentru a-mi perfectiona tehnicile de jonglat cu sticle de Terapia in flacari(in acelasi timp cantatand “La donna e mobile”) si as veni sa fac cateva scheme misto, ma votezi sa trec in runda urmatoare? :)))

    Reply
    • Dani, nu neg, eu consider ca si Romania are talente autentice, nu atat de vizibile poate ca si afara, insa ele exista.
      Eu ma ingrijoram de fenomen, ce ne facem cu o explozie de supertalente in generatiile viitoare?
      Cine le mai poate consuma? Si cine le va da de mancare?

    • Nu cred ca se va schimba ponderea de talente. Vom avea tot unul la cateva milioane. Restul vor avea dorinte, aspiratii, dezamagiri si slujbe normale. La fel ca astazi. Nu prevad un got talent holocaust in viitor 🙂

      Uite in Brazilia, de exemplu. Toti copiii viseaza sa ajunga Ronaldo, Ronaldinho, Neymar.. De la 4-5 ani joaca fotbal pe plaja, pe maidan, oriunde. Exista mii de cluburi de fotbal in Brazilia. Asta nu inseamna ca ajung niste lenesi. Brazilia are PIB-ul pe cap de locuitor aproape dublu decat al nostru.

    • Dani, in Brazilia fotbalistii se calca in picioare deja, fara exporturile de fotbalisti, ar muri de foame breasla.
      Brazilia exporta ca. 1000 fotbalisti profesionisti in toata lumea, in fieacare an.
      Ai nostri cantereti talentati ce vor face? Unde vor merge? Va fi generatia lui nascut talent – murit speranta? :-))

  3. Exagerezi crunt… talentul in ceva, sa luam cantatul spre exemplu, nu are nici o legatura cu finalitatea lui financiara ci cu posibilitatea de a face ceva bine – ca asta inseamna sa misti publicul cu muzica ta, bagat mingea in plasa sau scos fum pe urechi e vorba de ceva ce pot face putini dintre cei multi

    cred ca asta e si definitia talentului, sa fie cativa la un milion – ce vorbesti tu la brazilieni nu se cheama talent ci industrie, e normal daca o tara intreaga e orientata spre ceva, sa produca mai mult pe planul ala – si noi avem exemplul nostru – POPII :))

    Reply
    • Stai asa..cand zici “exagerezi crunt” te referi la mine, sau?
      Nu exagerez deloc. Nu m-am referit la nicio finalitate financiara, ci doar la talent. Despre asta este articolul. TALENT. Cele doua exemple prezentate de mine sunt DOAR despre talent. O calitate primordiala pe care altii o au si noi nu.

  4. In plus, chiar la editia asta din voce am vazut o fatuca ce a cantat o melodie folosind vreo 5 stiluri diferite, toate atinse perfect – talent, dom’le nu scălămbăială

    Reply
    • Cred ca o stiu. Nu… aia nu e talent. E talent pentru maidanele si birturile romanesti. La nivel mondial e fix zero. Uita-te la ce am scris mai sus: Anglia, SUA, Australia, Olanda. Pe urma o sa iti dai seama ca noi jucam in Divizia Onoare, fara onoare.

    • coane, aia de a chemat-o stuff-ul lui Shakira să o vadă, nestiind nimic despre ea decat un video de youtube?

      shakira nu e divizia z :))

    • Da ma, o stiu. Nu e recenta. E de vreo 2 ani stirea. Stia sa o imite oarecum pe Shakira, la un nivel inferior, evident. Unde a ajuns? Ce a realizat? Mai stii ceva de ea? A avut atunci o zvacnire, atat. Nu avea un talent iesit din comun care sa o pastreze in top. Tu ai dat click pe linkurile mele din articol? Pai se compara aia a ta vreodata cu Sam a mea? Sau cu baiatu’ ala din Australia? Niciodata! Nu e nici macar la degetul lor mic!

  5. Bah, voi m-ati pus pe ganduri. Eu chiar nu am niciun talent? Raspuns: nu prea! Nu pe bune, intr-o tara plina de “talente” realizez ca nu sunt nici macar rezerva… Cat de trist sa fii sa realizezi asta? OMFG

    Reply

Leave a Comment.