Iminentul pumn în gură

Acesta este viitorul prim-ministru al României. Deși mulți o consideră încălțătorul lui Dragnea, optimistul din mine vede mai mult. Dincolo de condiția plebeului împins spre tribuna agorei, dincolo de “Vasilica” a cărei rezonanță te îmbie la o ciorbă de fasole, dincolo de provincialism și parvenitism, mai văd ceva: Psihopatie!

Să îți coafezi benevol părul ca un babuin, tu fiind viitorul prim-ministru al României, reprezintă un gest salutar. Nutrește speranța că, în spatele “Încălțătorului”, se ascunde un excentric. Cineva capabil să dea foc căruței cu paiațe.

Nu doamna Vasilica Viorica este subiectul “alocuțiunii” în cauză. Doar am făcut o introducere, o scurtă caracterizare a personajului pentru cei mai ageamii dintre cititori.

Asemuirea frezei doamnei prim-ministru cu blana unui babuin nu a fost ideea mea. Promotorul se numește Cristian Tudor Popescu – aceasta este mărturia sa:

“Este absolut incorect ce fac, dar uitați cum coafura aceasta îmi amintește de pavianul cu mantie. Este o specie pe cale de dispariție. Nu, nu pot să nu mă gândesc; este exact modul cum e așezată podoaba capilară a pavianului cu mantie.”

Asta a spus CTP despre freza d-nei Vasilica. Încercăm să ne disociem din paleta sentimentală ce-l însoțește pe CTP în mentalul colectiv. Este afirmația unui jurnalist, nu a strigoiului național, a antipaticului suprem sau a arogantului împăiat. Personal, o văd ca pe o considerație artistică, chiar o drăgălășenie la adresa coafurii. NU a persoanei, ci a coafurii.

Nicicând a afirmat CTP că d-na Vasilica seamănă cu o maimuță, oricât de grosolan ar minți Gâdea, Iosif Buble, RTV și restul mamelucilor îndatorați politic.

Nu ar fi fost subiect care merită dezbatere, dacă totul s-ar fi terminat la Mihai Gâdea și fanii săi incapabili să deosebească freza de fizic sau de intelect (Dacă jignești/lauzi freza cuiva, nu înseamnă că te-ai legat de fizicul sau de intelectul său. Doar de felul în care individul a ales să-și aranjeze părul.)

În regulă, nu cei care aplaudă toate invectivele grețoase ale lucrătorilor A3, dar incurabil se urzică la discursul opozanților, sunt importanți. Problema este că, pe fondul presiunilor politice și a propagandei așa-zisei prese (tot o aripă a politicului), CTP a ajuns sub talpa CNA și CNCD: Consiliul Național al Audiovizualului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. (Detalii)

A fost pus sub acuzare la doar 2 zile după considerentele stilistice. Performanță uluitoare pentru CNA și CNCD, două instituții care, în afara comenzilor politice, permit cele mai gogonate abateri de la orice normă a decenței. Eh, totul până la blana pavianului cu mantie!

Nu știu alții cum sunt, dar eu mă simt jignit și abuzat de comportamentul acestor instituții degrabă prefăcătoare în preșul politicienilor. Mai țineți minte perioada de dominație PD (Băsescu președinte, Boc prim-ministru)? Nu exista săptămână fără 2-3 amenzi primite de Antena3 de la CNA. Acum, în dominația PSD, comportamentul lor jurnalistic este la fel de deviant. I-ați auzit să se mai smiorcăie de vreo amendă?

Instituțiile statului sunt, în mare parte, doar tentacule ale politicului. Drugi de slugi. Incompetenți aroganți, ținuți pe băț de bunăvoința vremelnicului stăpân al bățului. Când stăpânii se schimbă, slugile se pun preș în fața următorilor, incapabile să functioneze pe considerente profesionale.

Atunci când ești părtașul stăpânilor sau nimeni în drum (ca majoritatea dintre noi), abuzul instituțiilor nu te ustură direct pe piele. Dar, cu timpul, îți va pătrunde printre pori. Și te va măcina, indiferent cât ai încerca să te înstrăinezi de realitate.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.