Găsiți AICI gluma proastă care i-a costat pe TNR 16 mii de lei. Proastă nu din cauza trivialității ci din cauza banalităților înșirate. Băieții de la TNR pot mai bine, nu trebuie să devină ignobili doar de dragul unora care se hăhăie la stand-up cu înjurături.
Adevărata mârlănie însă nu-i “glumița” de maidan a TNR. Dacă mai avem ceva rațiune și convenție civică, ar trebui să ne revolte intervenția CNCD, nu “curva lui Dragnea”. Aparent, cu asta se ocupă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Și cu “pavianul cu mantie” despre care am scris AICI la vremea sa.
Din punctul meu de vedere, CNCD este o instituție dăunătoare, nu doar inutilă. Trebuie de urgență deratizat, dezinfectat și nivelat sub buldozer.
Orice decizie a CNCD-ului mi se pare improprie pentru că instituţia funcţionează în afara criteriilor statutare. Când amendezi “pavianul cu manite”, dar ierţi “autiştii”, când amendezi atacurile la adresa PSD, dar ignori declaraţiile xenofobe ale politicienilor, nu mai eşti CNCD. Eşti doar o glugă de coceni, o slugă de partid. Te ocupi cu pupatul partidului, nu combaţi discriminarea. Deci eşti un organism ilegal, funcţionezi în afara statutului, orice decizie ai lua este bună de imprimat pe hârtie moale.
În mintea mea, cazul este simplu de judecat: Să vină buldozerul!
Realitatea însă nu are legătură cu imaginația și impresiile mele. Anomalia CNCD va rezista în sânul societății românești. Pentru că societatea noastră, liberă și democratică, este ghidată de voința majorității. Știți cum s-a văzut povestea de mai sus în ochii majorității?
“Bine le-a făcut! Cum să scrii așa mizerii?!”
Pentru majoritate funcționează dreptatea universală, nu instituțiile statului. CNA este tot una cu CNCD și oricum nu se știe de unde vin abrevierile astea. În ce spațiu audio-vizual își poate băga (legal) nasul prima, cu ce discriminări se ocupă a doua – astea sunt deja pedanterii obositoare. Dacă aș fi rău, aș spune că majoritatea nici nu cunoaște termenul “discriminare”. Dar cunoaște termenul “curvă” și crede în jusțiția divină. Ai greșit, să fii trăsnit! Nu contează de cine.
Altă caracteristică a majorității este frica de schimbare. Încăpățânarea de a rămâne cuibărită în spațiul de confort. Atât în viața reală cât și pe facebook, primesc mai multe “like-uri” mesajele de concordie, felicitările, bunătățurile. Titlul “curva lui Dragnea” va fi condamnat în piața publică, chiar dacă, în lăuntrul sincerității, mulți achiesează ideea.
Contează forma, nu ideea în sine. Iar forma este hâdă, din afara zonei de confort. Știm că și restul au același calapod estetic, aceeași măsură pentru decență. Atunci, hai să hulim în grup! Și să ne mângâiem orgoliul în timp ce o facem. Da, suntem noi, rafinații care luptă împotriva obscenității!
Vorbim despre aceeași majoritate care împodobise piața publică, Facebook-ul, cu drapelul Franței și Je suis Charlie.
Charlie Hebdo, o revistă de satiră pentru care titlul din TNR este eufemism.
Îmi amintesc reacția unuia dintre caricaturiștii norocoși ai Charlie (nu a fost de serviciu în ziua atentatului). Iar atunci când majoritatea a devenit solidară cu revista, când tot poporul grăitor se autoproclama Charlie, caricaturistul a avut o reacție ciudată. Nu bucurie, nu mulțumire. Ci nervozitate, ură, dezgust!
Și el cunoștea majoritatea. Charlie Hebdo era o revistă de nișă: un urlet, nu concordie. O lipsă de pudoare de care majoritatea se teme instinctiv. Iar după atentat, cei care te-au respins se cățărau pe tine, ca șobolanii: “Je suis Charlie! Je suis Charlie! Da, și eu sunt ca tine!”
Cum să nu crăpi de silă?
Eu tot nu inteleg ce treaba are CNCD si cum de sunt legitime interventiile si deciziile ei, in cazurile discutate.
Argumentarile prezentate de CNCD sunt ilare. Nu exista nicio organizatie independenta a statului care sa monitorizeze si sa evalueze activitatiile acestei institutii? Mi se pare o scapare extrem de grava, pentru ca o asemenea institutie, daca nu este independenta, poate fi o arma puternica impotriva dusmanilor politici.
Abuzul este practic programat si comandat politic.
Nu cred ca ar trebui sa existe o institutie a statului care sa monitorizeze CNCD, pentru ca CNCD ar trebui sa fie o institutie independenta, fara influente politice. Dar, din pacate, in Romania orice institutie a statului ajunge sub influenta politica si functioneaza in slujba celor de la putere. Asa ca si cei care ar trebui sa ii urmareasca pe cei de la CNCD ar ajunge mai devreme sau mai tarziu in slujba politicului si ar actiona conform indicatiilor de la partid. Si atunci ce sa facem? Inca o institutie de control? Si apoi inca una? Nu cred. Problema este actuala conducere a partidului de la putere care tinde sa devina, direct sau prin marionete, “conducere de partid si de stat” ca inainte de 1989. Cred ca ar trebui sa gasim o cale sa “scuturam” actuala clasa politica si sa o primenim putin. Avem doua arme: gandirea si votul.
Soscanu,
DNA de exemplu, este o institutie de monitorizare si control a statului si nu este subordonata politic. Deci se poate. 🙂
Offtopic si ca o nota personala.
Nu-mi place discursul lui Iohannis, nu-mi place modul in care-si alege cuvintele, nu-mi place nici felul in care vorbeste, insa am convingerea ca este cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania din 89 incoace.
Este cel mai bun pentru ca il ajuta concurenta. Dar progresul lui politic din ultimii 4 ani mi se pare dezarmant. Este foarte stangaci in exercitiul functiei. Pe cat de onorabila a fost vizita la Casa Alba pe atat de ridicola remarca despre dragnea si evrei.
Dani, nu conteaza motivele, asa stangaci cum este, Iohannis este mai bun decat tot ce am avut inainte de el. Si ma tem ca romanii o sa-l inlature in favoarea doamnei Firea. Doar pentru ca vorbeste frumos, e crestin ortodoxa si e mama. 🙂
Cu propriile dezamăgiri la purtător, trebuie să fiu de acord: chiar e cel mai bun președinte avut din ’89 încoace.
La discurs public, ancorare în “meandrele concretului” și corectitudine, cel mai bine punctează președintele Traian Băsescu. Păcat că punctează acum, post-mortem. Iar în timpul mandatelor și-a contrazis prin fapte toate zicerile de acum.
Dani,
de morti numai de bine…
Nu chiar. Inca nu gasesc nimic bun de spus despre Vadim :))