Laşitatea celor ce înjură votanţii PSD

La fiecare acţiune sfidătoare a coaliţiei ce domneşte în Parlament, se activează discursul veninos împotriva celor care au votat PSD. L-am înţeles anul trecut, pe fondul furiei şi al disperării de a ţinti un vinovat. Dar persistenţa începe să-mi provoace jenă.

În egală măsură, retorica “Bre, nu știu cum a câștigat PSD-ul. Eu nu cunosc pe nimeni care să-i fi votat!” În paradigma asta, emitentul inepției se plasează (de unul singur) pe o pătură superioară: Vezi, domne, ăia care au votat PSD sunt pleava, scursurile. De unde vin eu, emitentul, așa ceva nu există. Eu mă învârt într-un țarc salubru, fără PSD.

Breaking News: PSD a câștigat parlamentarele cu 18% din voturile românilor cu drept de vot. Atâtica, 18%. Au absentat 61% dintre românii cu drept de vot.

Asă că, emitentule superior, stai liniștit! Te cred că nu cunoști pe nimeni care a votat PSD, dar cu siguranță cunoști pe cineva din ăia 61%. Poate ești chiar tu.

De ce mi se pare jenant să insistăm în hulirea votanţilor PSD? Este, în primul rând, o dovadă de laşitate. Cei 61% sunt tabu, oameni feluriţi, sofisticaţi. Poate n-au avut timp, n-au avut chef, n-au avut aplecare de la înălţimea lor spre votul plebei. Sunt de-ai noştri: prieteni, familie.

În schimb, cei 18% sunt nişte analfabeţi asistaţi social. Îi dominăm logic, îi dominăm prin discurs, îi dominăm informaţional, suntem mai puternici! Hai să le cărăm ștachii, bombeuri şi blesteme croite pe limbajul nostru dichisit. Habar n-au “proştii” că i-am înjurat.

Aceeaşi dovadă de laşitate s-a manifestat ieri şi în cazul atacurilor la adresa lui Iohannis. Politicieni, jurnalişti, formatori de opinie, organizaţii civice, toţi cei care îl aplaudau anul trecut s-au răsucit în nişte draci contorsionaţi.

A cui o fi vina că aţi permis unui partid votat de 18% s-o mute pe Vasilica din capul satului în capul statului?!
Dar n-ai să vezi o minimă asumare a responsabilităţii. “Da, suntem nişte politicieni proşti! Incapabili să facem opoziţie, să oferim alternative. Da, suntem nişte jurnalişti şi ONG-işti proşti! Incapabili să transmitem mesaje coerente, mobilizatoare pentru cei 61%”

Mult mai confortabil să ne ascundem incompetenţa, să rămânem înfoiaţi şi să-l acuzăm pe Iohannis că n-a făcut… n-am prins exact ce, dar sigur n-a făcut ceva.

Nu votanţii PSD sunt buba societăţii – un procent de 18% naivi, dezinformaţi, analfabeţi (şi cum ne gâdilă orgoliul să-i mai etichetăm) este decent chiar şi pentru statele cu pretenţii, din prima lume.
Indecentă este laşitatea majorităţii, nu prostia celor puţini.

PS: Anul trecut, olandezii riscau să cadă pradă populismului la alegerile parlamentare. Cum am păţit noi, în 2016. Ştiţi ce au făcut? După ce au comentat arogant la adresa electoratului analfabet, s-au prezentat la vot. Prezenţa a fost de 82%.
Uite de-asta ei sunt olandezi şi noi români. Nu din cauza PSD.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

 1. Alegerea lui Iohannis presedinte a aratat ca putem aduna prezenta la vot necesara, pentru a alege decent si pentru a inlatura prostia. Acest lucru este realizabil, doar daca se creaza o emotie puternica, precum teama sau frica de si mai rau.
  In Olanda asta s-a intamplat, lumea a iesit la vot, pentru ca le era frica de cei putini si prosti care-i vor conduce, daca nu voteaza.

  La noi, mass media si partidele de dreapta nu au reusit sa sperie pe nimeni. Nu au reusit sa creeze nicio emotie, pozitiva sau negativa. Nu au avut niciun program, nicio strategie politica, care sa ofere o perspectiva si conditii mai bune de trai oamenilor.

  In schimb s-au intrecut in penibilitati, in timp ce PSD a venit cu un program amplu, ultra-populist, care a tinut cont de nevoile si asteptarile tuturor claselor sociale.

  Reply
 2. Una din probleme in cazul nostru este lipsa optiunilor de votat.
  Iar faza asta cu “nu cunosc pe nimeni care sa fi votat cu PSD” e simpla. Celor care au votat cu PSD le-a fost rusine/jena/frica sa-si recunoasca votul dupa cat au fost de huliti si stigmatizati. Cine ar fi prost sa recunoasca, in conditiile in care sunt injurati?

  Reply

Leave a Comment.