De la Halep la Haplea

Două evenimente importante astăzi:
– Finala Roland-Garros dintre Simona Halep și Sloane Stephens, începând cu ora 16:00. Încă o șansă pentru Simona să demonstreze că este cea mai bună din lume.
– Protestul PSD împotriva magistraților, începând cu ora 20:00. Încă o șansă pentru România să-și demonstreze primitivismul și mârșăvia.

Între cele două evenimente am putea îndesa Universul și tot ar mai rămâne loc să disecăm moravuri.

Am anticipat și comentat în răspăr tragicomedia din seara asta încă de pe vremea când Iohannis concura împotriva lui VV Ponta. Am pariat pe cel din urmă, pentru că știam mediul în care trăiesc; știam că România este în bună parte (posibil majoritar) PSD. Uitându-vă la Vasîlica din Videle, nu-i așa că Ponta pare un politician emerit?

Cei peste o sută de mii de pesediști care vor umple în seara asta Piața Victoriei nu se prezintă nici de frică, nici de foame. Le veți citi pe fețe bucuria și împlinirea, nu teama.
Gloata poporană nu se adună la serbările PSD pentru doi mici ș-o bere, din cauza neajunsurilor. Dar sunt gratis! Dacă tot sunt gratis… Măcar ăștia ne dau ceva.

Patru mese și niște bănuți care rotunjesc alocatia, pensia ori salariul de bugetar – La acest miting vor participa și tineri, profesori, medici. Nu vă așteptați să vedeți doar alde Floricica Dansatoarea. Ce vor avea în comun? Atitudinea, alura, felul în care se mișcă, zbiară, râd, înjură. Sunt construiți din aceeași fibră: Fibra de Haplea.
Sarmaua, nunta, grătarul, mașina, botezul, pământul: astea sunt singurele elemente care îi călăuzesc.

Iar în universul lor gastro-villanus, domnia PSD aduce alinare și împliniri. Cum poți să fii deranjat de josnicia unui partid când și tu ai face la fel? Susținătorii PSD sunt la curent cu furtul, abuzul, corupția. Nu ignoranța îi face să fluture stegulețe roșii ci infamia. “Ăștia fură? Vrem și noi!”
Dacă pentru ignoranță s-ar găsi leac, fibra de Haplea și micimea sufletească sunt trainice și incurabile. Ale noastre! Prezente în structura românismului, indiferent de vârstă, condiție socială ori educație.

Mitingul de la ora 20 este doar o reflexie a realității, nimic fals sau abuziv. Dreptul românilor de a-și exprima liber dorința. Chit că doința lor înseamnă o gașcă veselă, îndestulată, nesupusă vreunei legi.

Dorința mea? Cât mai multe poze. Dacă s-ar putea o panoramică 3D. Sau mai bine o scanare a protestului, o colecție de tomografii din care să nu lipsească vreun chip, vreo emoție.

Iar atunci când noi toți, cu românismul și sarmalele noastre, vom cădea în groapa pe care singuri ne-o săpăm, vreau să mă uit la poze. Când vom chițăi de frig și foame pe fundul gropii (cum am tot făcut-o de-a lungul istoriei), vreau să-l văd pe Haplea fericit.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  • Păi doar n-or sărbători prezența lui Dragnea în mijlocul lor. Au venit la miting, au bifat norma, au primit masa gratis și bănuțul, e gata…

   Victoria lui Halep poate fi un exemplu pentru tinerii români. Cineva fără calități fizice, fără lovituri spectaculoase, fără tehnică desăvârșită, fără primul serviciu, fără un talent ieșit din comun (cum avea Năstase) poate ajunge cel mai bun din lume! Prin muncă și sacrificiu.

   Sau poate fi încă un motiv de autosatisfacție: “A câștigat a noastră, merge bine treaba. Ce atâta agitație? Suntem bine!”
   Noi avem o meteahnă în a ne umple viețile cu performanțele altora. Au câștigat “ai noștri”. Pe asta mizează și liderii PSD pomenind-o obsesiv pe Halep.
   Mitingul a fost special ales într-un moment de vârf, după ce au crescut salariile multor bugetari. Victoria lui Halep este un bonus nesperat, contribuie la atmosfera de bine, de preaplin. Totul merge perfect, dar vor nenorociții de procurori și statul paralel să ne saboteze!

  • Pe cat de mult m-am bucurat pentru Halep, pe atat de trist si dezamagit sunt la imaginile mitingului comunist din Bucuresti. E greu de suportat sa ma uit intro asemenea oglinda a realitatii romanesti. Trebuie sa recunosc ca statul paralel intr-adevar exista, si ca noi toti ceilalti facem parte din el. Romania e a lor si noi doar ne amagim cand incercam sa-i educam si sa-i scapam de mizerie.

  • N-ai cu cine 🙂

   Mesaj pe facebook de la cineva neutru politic. Nu fan PSD, nu nimic:

   “Sper că nu mă veți injura și pe mine, cum e plin facebook -ul, dar eu sunt impresionată de mitingul PSD! Atmosferă de sărbătoare, oameni și maturi și tineri, îmbrăcați în alb, care pentru mine înseamnă pace, înseamnă speranță! Și când văd atâtea steaguri ale României, mi se face pielea de găină! Așa cum am aplaudat acea imagine cu luminițe ale protestatarilor anti-guvern, așa îmi rezerv și acum dreptul de a spune ca-mi place imaginea mulțimii albe care a venit la București!”

   Mai contează că maturii și tinerii în alb girează mizeria unei găști de infractori? E pace, e sărbătoare, e fericire!

   HAPLEA! asta este gena predominantă. Nu cred că are legătură nici cu educația, nici cu inteligența, cu smerenia, cu nimic. Până și oaia e mai greu de păcălit decât Haplea.

  • Haplea, nehaplea, mitingul acesta a aratat disperarea lui Dragnea and Co.
   Johannis ar trebui sa-l dea in judecata pe Dragnea pentru calomnie.

Leave a Comment.