De ce revolta este insuficientă?

“Respectă-mă ca să te respect !” – Acesta este mesajul de întâmpinare al domnișoarei Deaconeasa Bianca-Ștefania. (Link către pagina personală)
Conform descrierii de pe Facebook, domnișoara Ștefania este scriitoare și lucrează pentru Actualitatea Argeseana. Iata cum această înălțătoare activitate de scriitor îți aduce prima satisfacție, primul #viral.


Tinerii, speranța neamului, iau atitudine! Detectează nevralgiile sociale și își spun oful, pe Facebook. Acesta este primul pas (cel mai important!), văd problema ca și rezolvată. Ce este în neregulă în cazul închipuitei scrisori de mai sus?

Poate v-ați gândi la faptul că domnișoara scriitoare și jurnalistă (Actualitatea Argeseana) are dificultăți cu virgulele, cu articularea substantivelor, cu diferența dintre “datorită” și “din cauza”. Nu, nu aici voiam să bat. Există jurnaliști la case mai mari, la fel de chinuiți în meandrele limbii române.
Activitatea scriitoricească a ajuns la noi o slută urgisită. O paria a meseriilor, cu rarele ocazii când cineva o mai consideră o meserie. O activitate de care te apuci, doar dacă nu ai altceva mai bun de făcut. Așa arată realitatea, nu este momentul să o disecăm – acceptăm și mergem înainte!

Îngrijorător nu este agramatismul ci analfabetismul politic. Domnișoara “este pe clasa a XII-a” și, dacă nu a fost vreo eminență călare pe două clase într-un singur an, are vârsta necesară și suficientă pentru a vota.
Doar că domnișoara Deaconeasa Bianca-Ștefania nu are habar pe cine și pentru ce votează.

Reprezentantul valului proaspăt al schimbării (în rău, cel mai probabil) îi reproșează președintelui Iohannis toate nenorocirile de care se fac vinovate majoritățile parlamentare perindate în ultimii 27 de ani. N-avem bani, autostrăzi, spitale? Îl certăm pe Iohannis, șeful statului, punem codița pe spinare și spălăm vase în UE.

Știam despre ce scriu atunci când am propus altă formă de guvernământ. Românii nu au educația politică pentru a vota într-o republică semiprezidențială. Ei știu să aleagă “șeful statului”. Nici nu o vor avea vreodată, pentru că politicienii care dețin puterea au ajuns acolo tocmai datorită ignoranței alegătorilor. De ce să-și taie singuri craca?!

Bineînțeles, există și oameni informați care îi explică politicos domnișoarei Deaconeasa Bianca-Ștefania că a înșirat niște prostii în scrisoarea ajunsă viral.

Aflăm de la domnișoara Deaconeasa Bianca-Ștefania că sunt “de prisos” criticile, că sunt normale greșelile gramaticale și au apărut din cauza (nu datorită!) neatenției. Atunci când intenționezi să-i adresezi o scrisoare președintelui țării, tastezi pe smartphone, cu căștile în urechi, eventual pe budă.
Și, cel mai important, doar și-a exprimat o opinie! Avem dreptul la liberă exprimare, orice opinie merită respect.
“Respectă-mă ca să te respect !” – citând-o, din nou, pe scriitoare.

De ce revolta este insuficientă?
Foarte tânăra generație cu drept de vot trebuie să înțeleagă două probleme esențiale.

1. Dreptul la opinie nu înseamnă ce își imaginează ei, tinerii revoluționari. Când spui “Părerea mea este că Iohannis trebuie să-mi facă spital în Adâncata.” sau “Părerea mea este că pneumonia se tratează cu mușețel.” nu înseamnă că ți-ai exprimat o părere demnă de respect. Doar ai înșirat niște prostii. Iar prostia nu merită respect nicăieri pe planetă, indiferent de libertatea exprimării.

2. Degeaba te plângi că se dărâmă totul în jur, dacă nu ai deschiderea necesară pentru a observa de ce. Aveți impresia că bătrânii care votează PSD-ul de aproape trei decenii sunt mulțumiți de viața lor? Sunt 27 de ani în care PSD a câștigat toate alegerile! Credeți cumva că bătrânii noștri sunt niște highlanderi, sau “echipa” lor este în permanentă reconstrucție, grație vastei pepiniere?
Presupunând că domnișoara Deaconeasa Bianca-Ștefania va rămâne în țară, pe cine credeți că va vota, dezamăgită de ineficiența lui Iohannis?

E bine și cu scrisorile, cu revolta. Pentru a schimba ceva, în primul rând trebuie să fii nemulțumit. Doar că poporul ăsta a fost veșnic nemulțumit și nu a schimbat nimic.

PS: Nu are rost să insistăm pe veridicitatea informațiilor din scrisoare. Mai avem și alții interacțiuni cu viața sătească, iar “conacul” nu este plătit cu 20 de lei. Niciunde pe teritoriul României, cu atât mai puțin în Județul Argeș. Înmulțim cu 4, cu 5, cu 6 (depinde de zonă) și poate devenim credibili.

Sursa foto

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

17 Comments

 1. In general, oamenii care au trecut de un hop, au baut o apa plata si au trecut de 25 de ani nu iau parerile adolescentilor in considerare (si nici pe ale altor pustani sub 25 de ani, avand in vedere cu cat se prelungeste azi adolescenta). Din pacate, “tinerii tarii” ajung sa fie reprezentanti de orice domnisoara care inca isi pudreaza cosurile si nu poate lega coerent doua fraze. Tot asa ma distrau si mesajele unor “olimpici” pe care sarise un anume post de televiziune sa-i intervieveze, sa ne spuna tuturor cat de nasol era Basescu (pe vremuri).

  Reply
  • Părerea domnișoarei nu trebuie ignorată. Votul dânsei este egal cu al nostru, deci suntem politic egali. Din punctul ăsta de vedere, nu avem motive să-i desconsiderăm scrisorile ori să-i menajăm părerea. Egalitate!
   Spre deosebire de majoritatea alegătorilor, domnișoara este o mică vedetă în social media. La 18 ani, are mai multă influență decât votanții presupus experimentați. Vezi pagina de fb – orice postare strânge câteva sute de interacțiuni. Știu oameni politici consacrați care nu trezesc așa interes în online.
   Iar scrisoarea câtre Iohannis a avut efectul așteptat: Preluată de presa trustului Intact, sute de comentarii despre cum i se rupe lui Iohannis de cei săraci și din cauza lui pățim… orice.

  • Primul lucru pe care l-am căutat pe pagina domniței a fost arhicunoscuta poză în chiloți, care e un must have pentru orice influensăriță, am găsit-o după 3 secunde. E clar că toți ăia care o urmăresc și îi lăikuiesc voma virtuală o fac pentru părerile ei pertinente și pentru experiența groasă de viață intrată în ea.
   Fac pariu că un puștiulică și mai prost ca ea, mai penibil și mai tânăr, are părerile mult mai răspândite ca ea pe youtube.

  • Este în costum de baie 🙂
   Majoritatea fetelor vor să atragă atenția la vârsta respectivă, nu e corect să-i comentăm gusturile vestimentare. Problema este zarzavatul politic promovat printre ceilalți tineri, atât!

 2. Dani, să înțeleg că argumentul tău pentru altă formă de guvernământ e că românii nu știu ce votează.

  Îhî, știai tu despre ce scrii, să alegi organizarea statului după incultura politică a poporului pare o idee excelentă, o văd aplicată într-o mulțime de domenii. Renunțat la tot ce nu înțelege poporul de la sine și sigur viața o să fie mult mai bună.

  Reply
  • Nu ești de acord că, în lipsa alegerilor prezidențiale, va crește binișor prezența la parlamentare? Noi avem prezențe de aproape 60% la prezidențiale și sub 40 la parlamentare. Să ridicăm prezența la parlamentare măcar la 50% și avem șanse mari să rezolvăm problema.

   Din lumea civilizată, doar francezii mai au forma asta de guvernământ. E prea complicată. Majoritatea votanților nu au timp și chef să învețe toate responsabilitățile președintelui, ce poate el și ce e în curtea parlamentului. Plus că am tot fost poluați de presă cu tâmpenii ca “șeful statului”, “primul om în stat”. Te-ai aștepta ca primul om în stat să nu aibă rol (aproape) decorativ în politica internă.

 3. Din nou: parerea ei nu conteaza. Faptul ca ea totusi incepe sa conteze in Romania, cum au contat si altele, arata doar nivelul general al populatiei (cum era cu analfabetismul ala functional). Nu te supara, dar daca un junior de 23 de ani imi spune cum ar trebui sa facem treaba, deja nu-l mai ascult de pe la a doua propozitie (cam ala e si momentul in care ma prind daca are sau nu ceva de spus, ca mai sunt si exceptii).

  Plateste-ti intai datoriile! Dar ma rog, cand vorbim de anumite televiziuni, niciunul dintre reprezentantii si spectatorii lor nu par sa-si fi platit vreodata datoriile.

  Reply
  • Părerea ei nu ar trebui să conteze. Dar, cel puțin în ziua votului, părerea ei va conta la fel ca a noastră. Până acum, cei a căror părere nu ar trebui să conteze au ales felul în care suntem conduși. Când s-au numărat părerile, au câștigat alea care nu ar trebui să conteze. Diferență mare între ce ar trebui și ce este 🙂

  • E vorba despre portavocea mediatica oferita parerii ei, nu despre parere in sine. Parerea in sine n-ar conta, avand in vedere absenteismul tineilor de la vot, daca toti aia „implicati civic” s-ar deranja sa puna o stampila.

   Nu cred ca s-ar schima nici asa mult lucrurile (optiunile celor absenti e posibil sa fie identice cu cele ale celor prezenti), dar parca ar fi altceva sa vezi ca 50% din tara isi poate misca curul intr-o zi, la patru ani, sa puna o stampila.

  • Își mișcă peste 50% o dată la 4 ani. Mă rog, acum o să fie o dată la 5 ani 😀
   De-asta visez la o formă de guvernământ care să dea importanță acelui vot. În cazul nostru, au fost importanți cei 39% din 2016, nu cei 64% din 2014. Mi se pare incorect. Normal că la nivel național există sentimentul de parlament ilegitim.

 4. Eu nu înțeleg exact despre ce sistem vorbești(cum adică fără alegeri pt prezidente?) dar punctez câteva observații:

  – singurul lucru important în absolut orice formă de guvernare modernă/civilizată este separația și echilibru puterilor în stat, iar garantul statului de drept este independența justiției. Nu contează cum le împachetezi ca nume, ideea e să nu poată face ce vrea una din ramurile puterii, indiferent de scorul luat la voturi;

  – alegerile parlamentare nu vor aduce la fel de mulți cetățeni la vot în mod normal nu numai din motive de incultură politică. Sunt și diferențe administrative în procedura de vot, lucru mai puțin important, dar marea diferență o dă tocmai votul pe un singur om. E o reacție umană să te agăți și să oferi mai multă importanță unui singur nume, indiferent că vorbești de atacantul echipei tale favorite sau de candidatul la președenție. În plus, oriunde în lume, șeful statului are principalul rol de reprezentant al poporului, lucru ce cântărește greu, indiferent cât de bine știi funcțiile puterilor în stat;

  – că românii se uită de multe ori degeaba spre președinte nu e de fapt semn de lipsă de educație politică ci, dimpotrivă, de prea multă educație politică greșită; am început să uităm ca generația care a educat tot tineretul votant al zilei de azi e cea cu tabloul lui Ceaușescu pe peretele de la școală, cu ideea de lider suprem în sânge.

  Din toate motivele astea, impulsul votului pentru numărul unu, că așa va fi văzut președintele indiferent de abilitățile primite prin constituție, va fi superior celui pentru partide; situație schimbată doar de crize puternice, revoluționare.

  Reply
  • Republică parlamentară, fără alegeri pentru prezidente. Da, contează votul pe un singur om, dar prezența e influențată și de importanța alegerilor. Românii consideră prezidențialele mai importante. În cazul unei republici parlamentare, se mută importanța votului pe singurele alegeri care contează: parlamentarele. Nu trebuie să pierdem prezența datorată coagulării energiilor pe un singur om: Partidele care participă la vot vor anunța și varianta de prim-ministru susținut. Noi, PNL, propunem Iohannis. Noi, USR, Chichirău. Noi, PSD, propunem Firea. Noi, AlDE, tot pe Firea. Etcetera.
   În felul ăsta, alegerile vor fi mult mai corecte. Votul spre Iohannis, Chichirău, Firea va avea însemnătate, pentru că va avea acoperire în majoritatea parlamentară.

  • Ok, am înțeles. Pentru mine, soluțiile pentru un popor prost politic nu stau în pentru ce sistem îi ceri votul(în momentul de față, țara este o republică parlamentară, puterea fizică fiind luată cu forța de partidul care a câștigat parlamentarele și vedem unde duce asta) ci cum faci ca votul să fie mai informat, mai educat.

   Atâta timp cât votul nu va fi condiționat de un standard(ceea ce în zilele de azi e catalogat automat ca discriminare) puterea partidelor care-și țin electoratul captiv prin sărăcie și analfabetism funcțional e punctul slab al oricărei forme de organizare statală democratică.

  • Cred că e prima oară, cel puțin pentru mine, când spune clar ce fel de alegeri/formă de guvernare vrea. Până acum doar puncta de ce-i prezenta greșită(na, cât am citit eu).

   Acum nu e deloc greu de înțeles 🙂

  • Când i-ați șters comentariile oligoelementului fantasmagoric, mi-ați șters la grămadă și comentariul meu, în care explicam (pentru prima dată!) forma de guvernământ salvatoare :))
   Acum gata, ne-a murit și ultima speranță.

Leave a Comment.