L-am văzut la Cinema City, 3D.
Vorbim despre un film din seria Marvel, notat cu 7,9 pe IMDB și despre un box office de peste 400 de milioane $, doar în State. Lansat pe 16 februarie 2018, 400 de milioane încasări (USA), o săptămână mai târziu.
Important de precizat scenaristul și regizorul: Ryan Coogler, un wonderkid al Hollywoodului, născut în 1986, deja la al treilea mare succes, după Fruitvale Station și Creed. La raportul succes/vârstă l-a depășit deja pe Francis Ford Coppola, cel care a regizat The Godfather când avea 33 de ani.
Filmul, în tehnologie 3D, este un spectacol vizual. Dar povestea și replicile par scrise de un student la Politehnică, pe budă, mort de beat.
Nici celelalte producții din seria Marvel nu au fost capodopere scenaristice, dar de data asta s-a renunțat definitiv la ideea de film clasic. Tot efortul în vizual, fără construcție narativă, fără intrigă, fără măcar o replică din afara lexicului fundamental. Un film pe care îl înțelege și un copil de clasa a treia, neștiutor de limba engleză, fără subtitrare.
Nu asta ar fi principala problemă. Există de vreo 10 ani tendința cinematografiei hollywoodiene să galopeze în direcția comercializării excesive, până la aplatizare. Ultimul nivel ar fi un ecran cu jocuri de culori pe muzică latino.
Dar Black Panther, mega-succesul wonderkidului Ryan Coogler, este un film incredibil de rasist. Pute a rasism la fiecare scenă.
Nu doar se insinuează, dar se prezintă explicit, în tehnologie 3D, cum negrii africani sunt niște primitivi, indiferent de tehnologie. Deși le-a picat din cer (la propriu!) cea mai avansată tehnologie de pe Pământ, negrii africani sunt tot la nivelul de organizare tribală, se comportă ca niște sălbatici, își alintă conducătorii “Marea Gorilă Neagră” și își aleg regele prin luptă fizică.
Da, conducătorul celei mai avansate nații pământene este ales după o luptă cu săbii și sulițe. Conducătorul trebuie să fie tânăr, puternic și bun la bătaie. Să știe karate, cum ar zice publicul țintit de această abominațiune cinematografică.
Și dacă nu a fost suficientă batjocura segregaționistă de până acum, așa-zisul punct culminant al filmului se bazează pe ideea că toți negrii planetei s-ar revolta împotriva albilor. N-au armele potrivite, dar s-ar revolta în secunda următoare, odată echipați. Race war planetar! visul umed pe care l-a mai avut proaspăt decedatul Charles Manson.
Stați liniștiți, acest film nu poate fi rasist. Pentru că wonderkidul scenarist și regizor este la rându-i negru. Iar un negru poate să facă orice cu rasa lui neagră. Ptiu, problemă rezolvată!
7,9 pe IMDB și 400 de milioane $ încasări, după o săptămână de rulat în State. Probabil ne aflăm la cel mai avansat nivel de îndobitocire, de la momentul depășirii Evului Mediu.
Pfffff și eram așa de entuziasmat, dădusem peste un review glorios, făcut chiar la final de proiecție și mă gândeam că merită să fac o excursie la târg special pentru asta.
Uite şi review-urile IMDB: O singură notă de 7 pe prima pagină. În rest, între 1 şi 6. Din ce am citit, review-ării IMDB nu au aceleaşi probleme ca mine, dar au găsit altele, suficiente 🙂
http://www.imdb.com/title/tt1825683/reviews?ref_=tt_ql_3