Taboo, Frontier, Six – seriale noi

Taboo UK

Ăsta e pe farfuria lui, o gustare specială să-i spunem. Întunecat, mârâit, într-o atmosferă nămoloasă și plină de mizerie morală, sumbru și dur. Dacă ceva de genul ăsta vă pică greu la stomac nu consumați, dar asta nu înseamnă că nu e excelent realizat.

Fiul presupus mort, acum bănuit de canibalism, vrăjitorie și puteri diavolești, se întoarce la casa părintească la auzul veștii morții tatăl său. Ce iese când se bagă în afacerile familiei și se ia la trântă cu cea mai mare companie a lumii și cu coroana în același timp… scântei.

Reacția istoricilor la serial e delicioasă, iar răspunsul lui Tom Hary la plângerile despre pictarea în culori prea corupte a epocii și Companiei Indiei de Est e și mai și – mă doare în fund de părerile lor.

Începe lent de tot, să te adoarmă așa nu alta, dar crește de la episod la episod până la un final de sezon plin cu de toate. Bun, dom’le.

Six

Ăștia de la History au dat lovitura cu Vikings și-acum s-au gândit să-și diversifice portofoliul de seriale. Nu e de aruncat nici Six, povestea unei unități SEAL ce încearcă să-și recupereze din mâinile teroriștilor un fost camarad.

Fanii serialului mai vechi, The Unit, o să-l aprecieze și pe ăsta chiar dacă accentul la primul cădea pe misiune iar în Six se mută pe relații și frământare interioară, fără însă să scoată acțiunea din peisaj.

A, în caz că l-ați ratat pe linia asta e și Shooter, serial făcut după filmul cu același nume.

Frontier

Avea la dispoziție tot ce-i trebuia ca să fie epic. Perioadă numai bună, coloniști, indieni, trupe britanice, actor sălbatic de primă mână, rivalități însângerate – ce mai, toată lista.

Rezultatul a fost pentru mine mult subt potențial tocmai din lipsă de epic – a curs lejer, s-au definit personajele clar, s-a jucat bine dar atât: nu tu filmări excelente, nu tu fire secundare incitante, nu tu bătălii sau dueluri fabuloase, simplu, banal. Păcat.

A nu se înțelege că nu e de urmărit, pe mine m-a dezamăgit doar pentru că aveam eu super așteptări.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

6 Comments

 1. Coane, cu părere de rău dar am fost foarte dezamagit, repet – foarte dezamagit de Taboo. Timp pierdut aiurea. Pe linia lui cred ca se duce si ‘Legion’ (la care am renuntat dealtfel pe la mijlocul celui de-al 4-lea episod): build-up sustinut pret de 7 săptămîni pentru ca la final sa fie nimic altceva decit o fîsîială.
  Ambele seriale beneficiază de o cinematografie aproape impecabilă și… nimic altceva.
  Mă bucur, totuși că Black Sails e în continuare pe cai mari.

  PS: m-am amuzat mai mult cu contabilizarea mîrîielilor din Taboo: https://www.youtube.com/watch?v=y5X3gLwvrRI

  Reply
  • Nu, coane, te înțeleg perfect. De fapt pe aceeași linie m-am uitat și eu la el, dar înainte de ultimul episod am citit niște chestii de prin spate și interviul ăla relaxat luat de nu știu ce româncă lui Hardy (și-acolo are explicația pentru mârâieli :)) ) – ei, așa m-a luat un val de simpatie la adresa ăstora că n-am uitat la ultimul episod deja mulțumit, mi-a mai servit și niște acțiune și aia a fost.

   Vezi ce înseamnă perspectiva? Frontier care e mult mai alert, dar nu a reușit să mi se facă simpatic, l-am trecut la dezamăgiri…

   Taboo – cinematografie excelentă, joc excelent, scenariu slăbuț – cumva însă, miraculos aș putea spune, pentru mine mixul ăsta a dat cu plus și medalie pentru categoria aparte. Miraculos zic, că rar iert un scenariu cu lipsuri.

  • Din Legion am vazut primele 2 episoade, dar deja isi pierde suflul. Taboo e cu Tom Hardy si chiar daca ar fi monstruos de prost, ar fi tot cu Tom Hardy 😀

 2. @krossfire – Legion a avut 3 episoade consecutive în acelasi ritm pretențios, pseudo-artistic, jonglînd cu realitate (ma rog, realitatea lor) vs. boala mentală, iar cînd în al 4-lea episod am vazut cum ÎNCĂ nu s-au hotărît, am zis halt!, pînă aici. Nu de alta dar mi-era să n-o iau eu razna uitîndu-mă la atîtea nebunii :))

  @Vlad – da, am citit și eu acel interviu (cred ca pe Scena9); am apreciat și voi aprecia în continuare ambiția care-i determină pe oameni să-și duca proiectele de suflet pînă la capăt (cum e si Taboo-ul lui Hardy). Pînă aici totul demn de laudă. Unde m-au pierdut pe mine a fost la insistența cu care au tras de mine, telespectatorul, hrănindu-mă cu delicii vizuale și forțîndu-mă să-mi întind răbdarea mult prea mult, pentru un deznodămînt mult prea… simplist.

  Reply
  • Cam asta s-a intamplat cu Outcast, un serial “altfel” despre posesiuni demonice care incepe interesant si care de la episodul 4 in sus nu mai progreseaza absolut deloc.

 3. Ăla cu război modern nu mă atrage. Însă celelalte două vreau să le văd. Cât de plictisitor poate să fie serial cu Tom Hardy într-o Anglie/Londra de acum 150 ani? Ştiu că mi-a plăcut şi serialul cu Dracula doar din acelaşi motiv.

  Reply

Leave a Comment.