Vikings – serial acțiune/istoric

După cum mi-e obiceiul, când serialul Vikings a apărut anul trecut am scos episodul pilot să văd dacă e ceva de capul lui. L-am închis după primele 40 de secunde (era o scenă de luptă) pentru că mi s-a părut filmat aiurea, amatoricește, iar dacă e vorba despre un serial/film de genul ăsta, calitatea imaginii care spune povestea e ceva decisiv pentru mine.

 

Între timp vreo 3-4 amici mi-au zis de el, ba chiar s-au aventurat să-mi contrazică sentința despre modul de filmare. Ajuns în perioada asta, din cauza unui termen limită, la același regim criminal de 16-18 ore de muncă la comp pe care am jurat să nu-l mai am că m-a exterminat anul trecu( și sper să fie doar pentru câteva zile) și trebuindu-mi ceva să ruleze tot timpul pe fundal, am ajuns în pană de material. Așa că Vikings.

Ce să zic? M-a prins și m-a surprins. Filmarea nu e deloc rea (mă duseseră animațiile de început în eroare ) ba chiar are o scenă (plecarea pe apă a corăbiilor celor trei stăpâni în raidul spre vest) care dacă ar fi apărut în GOT (referință timpului nostru pentru imagine superbă a genului) nu m-ar fi dezamăgit.

Actori buni și mulți destul de cunoscuți ( puștiul blond e antipatic și joacă și forțat dar e o excepție), deci un joc bun per general (scoțând de aici faptul că regizorul i-a cerut aiurea personajului principal să rânjească viclean/arogant/ascuns/zeflemitor prea des, enervant de des), o coloană sonoră superbă (măi, chiar superbă, foarte bine se potrivește cu ce curge pe ecran), o intrigă sănătoasă cu de toate (răzbel,  trădare, amor, caft cât cuprinde) și un dialog pe alocuri penal – o rețetă foarte plăcut de urmărit.

Asta cu dialogul sunt convins că nu va deranja mai pe nimeni, la mine e defect profesional – mă doare efectiv să văd cum schimbă ordinea cuvintelor ca să lase impresia de grai vechi, arhaic și apoi vin cu câte un cuvânt gen interesant, entuziast, recalcitrant…

Am servit două sezoane în 3 zile, ba chiar a prins-o și pe nevastă-mea de-mi punea să-i povestesc ce nu vedea (calupuri de 4-5 episoade) deci e decent.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

2 Comments

Leave a Comment.