România este exact acolo unde merită

Harta-Religiilor-in-EuropaAm scris într-un articol recent că pupatul moaștelor este marca unui popor primitiv. Poate nu am fost suficient de explicit și am dat impresia că arunc vina primitivismului românesc doar în cârca bisericii ortodoxe române. Pupatul moaștelor nu este o cauză, ci un efect. Care se alătură altor efecte, cum ar fi audiențele imense ale emisiunilor de manipulare și incultură, afinitatea maselor pentru morbid, cancan și sentimentalisme prostești, tendința de vot și alegerea reperelor. Iar acest cumul de efecte reprezintă într-un final imaginea României de astăzi.

Efectele sunt evidente atunci când reușim să ne rupem pentru câteva momente de stereotipul motoriu cotidian; ne eliberăm de emoții și privim România în mod rațional; nu ca pe o doină, ci ca pe o ecuație.

Care sunt totuși cauzele? Cea mai importantă este în strânsă legătură cu nivelul educațional al populației.
Să nu îmi spuneți că sutele de mii de superstițioși care se calcă în picioare în fiecare an la moaștele Paraschevei au habar de originea sfintei. Nu. Cei mai mulți sunt convinși că este o sfântă de origine română, care face minuni și vindecă boalele. Dacă în timp ce se bat ca pădureții pe oala cu sarmale le spune cineva că Parascheva de la Iași e, de fapt, o sfântă “de import”, are șanse mari să se aleagă cu o furculiță înfiptă creștinește în gât.

Religie există peste tot în lume. Dar modul de exprimare al trăirilor religioase depinde foarte mult de educația populației. La fel cum presă de cancan există peste tot în lume, dar succesul cel mai mare al chiloțărelilor și al balelor televizate se manifestă în sânul unei societăți needucate.

Progresul unui popor este imposibil fără investiții solide și îndelungate în educație. Momentan, România este exact acolo unde merită, poate chiar mai sus. Faptul că am intrat în anumite structuri militare și economice nu este neapărat un merit al neamului, cât rezultatul unui context favorabil.

Evident că nu am fost pregătiți pentru UE și NATO. Sunt de părere că nu suntem pregătiți nici pentru democrație. Toate evenimentele ultimilor 25 de ani ne-au lovit ca un tăvălug al vremii pe care nu l-am anticipat, nu l-am ințeles și nu l-am respectat. Doar l-am pupat sau l-am scuipat uneori, în funcție de fluctuația pensiei și de goliciunea mațului.

În democrație, făgașul societății este săpat de votul majorității. Uitați-vă la clasa politică actuală și veți vedea alegerile făcute de noi, poporul, în ultimii 25 de ani. Cum poate funcționa corect o societate în care deciziile sunt luate prin voința majorității, atât timp cât majoritatea băltește în incultură și nimicnicie?

După o jumătate de secol pierdută în comunism, avem foarte mult de recuperat. Avem nevoie de multe: fonduri, infrastructură, spitale, fabrici, ferme. Dar în primul rând avem nevoie de educație, pentru că altfel este imposibil să le dobândim pe restul. Nu putem să participăm la maraton, când încă nu am învățat mersul biped.

Și pentru a-mi termina circular ideea de la care am plecat, recunosc: Avem nevoie și de biserică. Dar o biserică reformată care să respecte adevărata menire a creștinismului: iubirea și ajutorarea aproapelui. Iubirea față de popor nu presupune păstrarea acestuia în neștiință pentru a-l manipula mai ușor.

Biserica catolică a înțeles asta și a reușit să depășească secolele întunecate, acceptând evoluția firească a umanității. Biserica ortodoxă încă susține primitivismul și pupatul moaștelor. Da, și aceasta este una dintre cauzele pentru care estul Europei a rămas pierdut în negura timpului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

100 Comments

 1. Sorine ai dreptate nu- vorba de religie ii vorba ca fiecare religie are tot asa un dumnezeu ca fiecare o intelege cum vrea el …ii vorba ca la noi in tara nu s-a facut nimic de25 de ani mai mult s-a stricat exemplu autostrada spitalee care este iportant scolile nu mai sint cuma a fost profesonala daca termina- i aveai direct de munca acuma toata lumea are facultate si munca nimic fabricile s-a darimat agricultura la pamint minele de aur le-am vindut petrolul si cum vrei tara asta sa mearga bine coruptia foarte mare avem mai multe biserici ca si spitale exemplu…….in ziua de astazi ce putem face sa mearga bine tara noastra noi…nu.. i- esim afara sa da-m politicieni corupti sta-m si mincam seminte lasa ca o fi ea cumva daca no sa fim uniti si sa nu ne mai uram unul cu altul nu se va alege cu nimic nu conteaza ca nu scrie bine gramatical s-au nu stie sa vorbesca ca-i ungur bine romina si tiganu daca fura si erau legile aspre it-i garata-m ca nu mai fura… dreptul de om nu se respecta daca nu ai relati-e la noi in tara esti nimic…… mort….esti bolnav ajungi la spital platesti asigurarea la stat si nu esti ajutat mor foarte lume de cancer si alte boli pt ca spitalul nu asigura nimic sint atitea de vorbit!!!!problema este ce este de facut asteptam sa vina Rusi peste noi totul sa fie egal si la uniforme scolare ca pe vremuri! …..sa-u sa ne unim si sa da-m guvernu jos sa ridica-m o ROMINIE mare scuzele mele daca nu mai stiu sa scriu gramatical dar trebuie sa ne gindim ce vom face de miine si sa ne unim

  Reply
 2. Incultura si nimicnicie ! Eticheta pusa unui popor, notiuni care s-ar putea dislocui cu formulari ca refulare si disperare ! Numai ca majoritatea, asa cum definiti masa aceasta de telenovelisti, pelerini pe la moaste, monden-isti , cancan-isti…ascultatori de manele , inculti si needucati…se bucura de ce le-a mai ramas ! Observ ca ati

  Reply
 3. Incultura si nimicnicie ! Eticheta pusa unui popor, notiuni care s-ar putea dislocui cu formulari ca refulare si disperare ! Numai ca majoritatea, asa cum definiti masa aceasta de telenovelisti, pelerini pe la moaste, monden-isti , cancan-isti…ascultatori de manele , jucatori la loto sau la bingo , inculti si needucati…se bucura de ce le-a mai ramas ! Observ ca ati fost de-a dreptul rezervat in critici la adresa elitei politice, comparativ cu marea masa, fata de care sunteti foarte critic ! O babuta care traieste de azi pe maine, si n-are bani de tratament se va duce evident, la biserica !La fel va face si cea care a fost evacuata din casa ei de un jnapan imobiliar, la fel va face si o mama disperata ca fiul sau fiica ei moare in timp ce spitalul ii cere bani pe care nu-i are, si exemple as putea gasi destule…nici n-ati avea rabdare sa cititi ! Ca sa poti exploata in voie pe cineva , persoana sau comunitate , mentine-i in ignoranta ! Minte-l si manipuleaza-l si in mod sigur te va vota ! Am vazut la tv o statistica ! Romania detine o suta si ceva (sa-mi fie iertat faptul ca nu am retinut numarul exact ) de milionari in euro cu averi de peste 30 de milioane !Un calcul simplu, daca ne limitam doar la o suta, duce la suma de trei miliarde !De euro ! Un buget de vis, pentru o tara mica ! Evident, sunteti o persoana inteligenta si nu va puteti imagina ca aceasta "elita " si-a platit constiincios, taxele si impozitele si a dobandit contractele , in activitatea ei , in mod cinstit ! Nu ! Lipitorile acestea sunt cele care au trimis oamenii la televizor, la biserica, la carciuma, la casele de pariuri sau la agentiile de loto ! Oamenii trebuie sa aiba o ocupatie iar daca n-o au, trebuie sa li se ofere una, de preferabil absolut straina de realitatea inconjuratoare ! Nu dati cu pietre in batranica ce se taraste in genunchi catre niste moaste de care nu o leaga decat speranta ! E tot ce i-au mai lasat specimenele ale caror progenituri ne calca pe trecerea de pietoni gonind cu 180 si care ne rad in nas ! Si mie , si dumneavoastra, tuturor !

  Reply
  • Trei miliarde nu e o suma mare ptr o tara nici macar mica. Poate de buzunar. E de trei ori contributia noastra anuala la UE. Bugetul de anul asta e cica 48,7 mld. Cat despre oameni cu everi de peste 30 de mil cred ca-s mai multi, mult mai multi de 100. Dar astea 100 sunt probabil averi declarate.

  • Liviu, care “elita politica”? Noi avem politicieni, pe functii mai mari sau mai mici. Nu avem elita politica. Si politicienii sunt oglinda societatii. Nu i-a teleportat cineva de pe Planeta Hotilor, in fruntea statului. Marea masa i-a ales, singura si-a asternut unde o sa doarma. Deci da, este vina ei.
   Si ajungem intr-un cerc vicios. Masa needucata alege prost, iar cei alesi ar trebui sa ofere educatie masei. Evident ca alesii au educatia in coada listei de prioritati, in concluzie nu se intampla nimic, doar se reia cercul.
   Ne vom invarti in cercul asta mult si bine, nu exista scapare. Poate doar o interventie din exterior care sa taie cercul si sa insereze cateva upgrade-uri in circuitul asta perpetuu “prosti – alesii prostilor”

 4. Dani nu e chestia ca romanii aleg prost. Sau ca popoarele aleg prost in general. Sistemul democratic se bazeaza pe alegeri, alegerile pe campanii electorale iar campaniile pe bani. Bani multi. Exista si varianta sa primesti un vot gratis, cum a fost cu USL-ul, cand unii nu au facut campanie deloc, dar in general o campanie costa de la zeci la sute de mii de euro, in functie de popularitatea si imaginea candidatului si a partidului. Banii astia multi, nu se pot acoperi din salariile pe care ti le asigura functia. In schimb se pot acoperi din contractele pe care le obtii ptr prieteni si care iti platesc comisioane, din afacerile pe care le faci avand influenta sa rezolvi anumite probleme, s.a.m.d. De fapt sistemul democratic iti garanteaza o clasa politica corupta. Daca nu ai bani de campanie, nu ajungi sa candidezi, ca nu are cine sa-ti sustina campania, iar daca ai facut investitia trebuie sa-i scoti, plus profit, ca altfel n-ar fi rentabil. Deci…intelegi. Oamenii astia odata ajunsi pe functii numai la ce trebuie sa faca ptr popor nu mai au timp sa se gandeasca, ei trebuie sa se gandeasca la cum scot banii. Din acest motiv stanga si dreapta au ajuns sa nu mai fie foarte diferite, ca au ajuns sa fie preocupate numai de banii proprii si de apararea intereselor clasei din care fac parte, si anume a celor bogati. In momentul asta cei de jos nu mai sunt reprezentati in politica ptr ca saracii nu au cum sa intre in sistemul democratic sa fie alesi. Asa ca deciziile politice pur si simplu nu cuprind si interesele unei majoritati care este in cea mai mare parte saraca, sau saraca fata de politicieni, ca asta conteaza. Iar boborul chiar nu are ce sa aleaga. Am pus problema sistemului democratic bazat pe coruptie unui oficial european si imi raspunde ca de aia politica nu trebuie lasata doar pe mana politicienilor. Adica frate, societatea civila sa stea cu ochii pe ei si sa faca gat cand fac chestii nasoale. Dar ce te faci cand cele mai multe ONG-uri sunt afiliate politic, iar alea care nu sunt afiliate sa faca scandal unde? In presa afiliata politic? Ca in momentul de fata nu stiu daca mai e vre un canal care sa nu raspunda la comanda politica. Poate Nasul TV, care sa zicem ca au fost singurii care au acoperit mediatic protestele de anul trecut. Dar pe Nasul TV nici nu stiu cata lume ii are in grila de programe. Deci nu poti sa pui in carca romanilor un sistem pe care l-am importat cu totul.

  Reply
  • Olivia, daca am “importat” sistemul si este vina sistemului, nu a populatiei, cum iti explici ca la altii sistemul functioneaza si la noi nu?

   “Asa ca deciziile politice pur si simplu nu cuprind si interesele unei majoritati care este in cea mai mare parte saraca”. Am impresia ca deciziile politice sunt luate mai ales pentru a fura ochii majoritatii sarace.
   Iar intr-o societate ceva mai evoluata, nu ar ajunge toti nerozii, analfabetii si bisnitarii in Parlament. Indiferent de campanie!
   Problema nu este sistemul. Nu sistemul de operare este de vina ci hârbul de calculator pe care a fost instalat.
   De asta am zis ca e nevoie de un upgrade din exterior.

 5. Dani, in momentul asta nici afara nu e ok, si acolo e somajul sky-high, sunt probleme sociale, manifestatii in strada, confruntari cu jandarmeria, batai, oameni morti si alte asemenea. Nu poti sa compari Franta care are o istorie de sute de ani de taiat capete si la care manifestatiile in strada sunt o realitate zilnica cu ce e la noi, dar chiar si la ei poporul a platit datoria bancilor. Singura, dar singura tara din Europa la care poporul a invins e Islanda unde au dat jos guvernul care i-a bagat in criza, au pus altul care a acoperit pierderile populatiei nu ale bancilor, au lasat bancile sa cada si care acum sunt bine-merci. Restul, suntem toti sub papucul corporatiilor si ne luptam in strada sa iesim si pana n-o sa se intample chestia asta clasa politica o sa fie in mod permanent in slujba cui are bani sa ii cumpere. Si si in afara sunt constant scandaluri de coruptie, dar cine crezi tu ca are interesul sa se arate cat de imputita e situatia de fapt si la ei? Sistemul ala corupt de care vorbesc? La ei se mentine mai mult o aparenta de democratie, dar daca vorbesti cu oameni din afara si daca urmaresti stirile pe FB, ca la televizor nu se da mai nimic care nu convine, vezi ca si la ei e nasoala treaba.

  Reply
  • Olivia, stirile de pe facebook? 🙂
   Eu am dificultati sa cred multe dintre stirile de la tv, dar pe FB? Totusi.. Aia e o comunitate de parerologi, nu de stiristi. Oricine poate scrie orice pe facebook. N-as prea vrea sa ma informez din asa ceva.

   Eu cred totusi ca se traieste bine in majoritatea statelor din centrul, vestul si nordul Europei. La fel cum se traieste bine si in State, Australia, Japonia, Coreea de Sud si alte democratii mai vechi decat a noastra sau monarhii constitutionale sustinute tot pe principii democratice (monarh cu rol onorific adica).
   Evident ca exista nemultumiti in toate statele, indiferent de nivelul de trai sau de sistemul de conducere.
   Ca in orice democratie, sunt liberi sa protesteze. Pentru un confort mai bun, pentru mai multe ore de pictura in gradinite, pentru mai multe zambile in parcuri, pentru vanzatoare KFC mai suple, pentru salvarea veveritei de Manciuria, pentru absolut orice ii nelinisteste..
   Este in natura umana sa atingem un anumit prag al confortului, sa ne plictisim de el si sa devenim nemultumiti. Asta e de fapt esenta progresului.

 6. Iar faza cu furat ochii populatiei e exact asa. Iei o masura nasoala care tie iti serveste la cine stie ce, o ambalezi frumos si dupa aia le explici la oameni ca e in interesul lor. Cum e aia cu independenta energetica asigurata de exploatarea gazelor de sist. Multi s-au trezit si nu mai inghit, dar majoritatea nu au internet, stiu numai ce li se spune la telviziunile lui Ghita si Voiculescu si nu au cum sa-si dea seama ce inseamna de fapt.

  Reply
 7. Permiteti-mi domnilor sa vin cu o completare la cele mentionate mai sus. Fara alte intoroduceri iata ceea ce cred ca ofera stabilitate, progrez si calitate unei natiuni, popor sau grup etnic: ADEVARATA CREDINTA. Pornind doar de la aceste doua cuvinte polemica poate continua la nesfarsit. Fiecare grupare religioasa isi va sustine propia credinta ca fiind cea "adevarata", dar oare poate cineva sa creeze o astfel de credinta? Nu! Omului i s-a descoperit aceasta credinta, ea este mult mai mult decat un sistem de valori, ea reprezinta O PERSOANA transcendenta omului. Credinta in Singurul si Adevaratul Dumnezeu sta la baza progresului unei natiuni: progres economic, cultural, educational, juridic. Ce inseamna a fi crestin? Ce face o tara crestina? Crestin inseamna a fi un urmas implinitor a invataturilor lui Isus Cristos. O tara crestina este locul unde guverneaza legea si principiile invataturilor lui Cristos in toate structurile sale. Istoria crstinismului este presarata cu prea multe exemple nu tocmai crestine, dar vreau sa spun greutatea exemplelor pozitive, fie ele putine, intrece multimea exemplelor negative. Cred ca solutia pentru pentru problemele actuale ale Romaniei este Credinta vie si adevarat, credinta manifestata in fapte- credinta in Isus Cristos.

  Reply
 8. Dani, se pun link-uri pe fb cu stiri care in diferite comunitati sunt relevante. De exemplu ca manifestatiile din afara, cu actiunile de mediu, cu diferite comunicate , declaratii, chestii care la noi nu ajung pe stiri de multe ori, care sunt chestii mari. Cum a fost atunci cand China le-a zis la americani sa nu intre cu portavionul in apele lor teritoriale ca au rachete care doboara un portavion. La noi s-a vazut doar ca au pastrat distanta, ca nu vrea nimeni sa arate alti muschi decat ai lui Obama. Cat de des vezi tu stiri sau comentarii dspre revolte care sunt cam prin toata Europa? Iti zic eu ca nu de cate ori sunt. Lumea aia unde crezi tu ca e bine, e in criza, in cadere, doar ca erau mult mai sus decat noi si au avut de unde sa cada. Criza n-a trecut si n-o sa treaca ptr ca e criza de acumulare, cei putini cu bani nu pot sa consume foarte mult ca n-au cum iar cei multi nu mai au bani sa consume si deci nu mai e necesara productia si de aici somaj cat casa. Se estimeaza ca pe viitor n-or sa mai fie slujbe decat ptr jumatate din oameni, deci bine n-o sa fie. Iar criza, ei si-o atenueaza sugand resurse gratis de la tarile din lumea a treia ca noi. Sau nu gratis. Pe redevente de 3,5%, adica nimic. Oricum lupta economica e tot mai ascutita iar aia din BRICS sunt in continua crestere in timp ce America taie bani fara acoperire, bazandu-se ca sunt absorbiti de piata, dar in timpul asta state ca Rusia si China fac acorduri sa nu mai foloseasca dolari in schimburile comerciale. Daca se mentine directia dolarul o sa fie tot mai mic si mai mic ca o sa fie absorbit tot mai putin si n-o sa aiba echivalent in produse in economia americana. Ca sa nu mai zicem ca Europa in prostia ei latra la rusi in
  contextul in care sunt toti dependenti de gazul rusesc, care pot sa salte pretul sa ne doara pe toti ca deocamdata nu ai infrastructura sa aduci gaz din alta parte. Lumea noastra, asa cum o stim noi e in rahat, si asta ptr ca ne omoara lacomia si incapacitatea de a colabora. Stiu ca tu, si voi, credeti ca lume de afara e mai buna, dar le e doar momentan mai bine, ca n-au ajuns inca la nivelul nostru, dar pe termen lung daca nu se schimba sistemul, liniste sociala n-o sa mai existe. Nici la noi si nici la ei. Singurul lucru bun e ca ne indreptam catre o lume multipolara totusi. Nasol sau foarte nasol e ca civilizatia europeana dispare…

  Reply
 9. Ed Lzr, Géza a zis: sunt destul de bogat să dau la doi dumnezei – el e doar un om, nu creștinizator… Și cum nu exista religia ortodoxă atunci, și István a fost încoronat bine și frumos cu binecuvântarea primită de la papa din Roma, argumentul e irelevant – cum la fel toată ideea de a ne certa pe chestio din astea.

  Reply
 10. nici n-am avut rabdare sa citesc ineptiile dumneavoastra hai sa va spun un lucru dumneavoastra imi aduceti 100 de oameni cu patru clase si cultura religioasa, eu va aduc 10 milioane de pupatori de icoane si cu 2 clase si cu masterate toti cu drept de vot care n-au habar ce a facut acel sfant pe care-l pupa, punct

  Reply
 11. Europa de Est nu este numai Romania si Bulgaria ! Jumatatea de est a Europei cuprinde si Finlanda, Tarile Baltice, Rusia, Belarus, Ungaria, Cehia, Slovacia, tari in care nu vezi asa ceva. Nici macar grecii nu fac asta. Asta e un circ specific Romaniei asa ca nu-i mai bagati pe toti in aceeasi oala.

  Reply

Leave a Comment.