România este exact acolo unde merită

Harta-Religiilor-in-EuropaAm scris într-un articol recent că pupatul moaștelor este marca unui popor primitiv. Poate nu am fost suficient de explicit și am dat impresia că arunc vina primitivismului românesc doar în cârca bisericii ortodoxe române. Pupatul moaștelor nu este o cauză, ci un efect. Care se alătură altor efecte, cum ar fi audiențele imense ale emisiunilor de manipulare și incultură, afinitatea maselor pentru morbid, cancan și sentimentalisme prostești, tendința de vot și alegerea reperelor. Iar acest cumul de efecte reprezintă într-un final imaginea României de astăzi.

Efectele sunt evidente atunci când reușim să ne rupem pentru câteva momente de stereotipul motoriu cotidian; ne eliberăm de emoții și privim România în mod rațional; nu ca pe o doină, ci ca pe o ecuație.

Care sunt totuși cauzele? Cea mai importantă este în strânsă legătură cu nivelul educațional al populației.
Să nu îmi spuneți că sutele de mii de superstițioși care se calcă în picioare în fiecare an la moaștele Paraschevei au habar de originea sfintei. Nu. Cei mai mulți sunt convinși că este o sfântă de origine română, care face minuni și vindecă boalele. Dacă în timp ce se bat ca pădureții pe oala cu sarmale le spune cineva că Parascheva de la Iași e, de fapt, o sfântă “de import”, are șanse mari să se aleagă cu o furculiță înfiptă creștinește în gât.

Religie există peste tot în lume. Dar modul de exprimare al trăirilor religioase depinde foarte mult de educația populației. La fel cum presă de cancan există peste tot în lume, dar succesul cel mai mare al chiloțărelilor și al balelor televizate se manifestă în sânul unei societăți needucate.

Progresul unui popor este imposibil fără investiții solide și îndelungate în educație. Momentan, România este exact acolo unde merită, poate chiar mai sus. Faptul că am intrat în anumite structuri militare și economice nu este neapărat un merit al neamului, cât rezultatul unui context favorabil.

Evident că nu am fost pregătiți pentru UE și NATO. Sunt de părere că nu suntem pregătiți nici pentru democrație. Toate evenimentele ultimilor 25 de ani ne-au lovit ca un tăvălug al vremii pe care nu l-am anticipat, nu l-am ințeles și nu l-am respectat. Doar l-am pupat sau l-am scuipat uneori, în funcție de fluctuația pensiei și de goliciunea mațului.

În democrație, făgașul societății este săpat de votul majorității. Uitați-vă la clasa politică actuală și veți vedea alegerile făcute de noi, poporul, în ultimii 25 de ani. Cum poate funcționa corect o societate în care deciziile sunt luate prin voința majorității, atât timp cât majoritatea băltește în incultură și nimicnicie?

După o jumătate de secol pierdută în comunism, avem foarte mult de recuperat. Avem nevoie de multe: fonduri, infrastructură, spitale, fabrici, ferme. Dar în primul rând avem nevoie de educație, pentru că altfel este imposibil să le dobândim pe restul. Nu putem să participăm la maraton, când încă nu am învățat mersul biped.

Și pentru a-mi termina circular ideea de la care am plecat, recunosc: Avem nevoie și de biserică. Dar o biserică reformată care să respecte adevărata menire a creștinismului: iubirea și ajutorarea aproapelui. Iubirea față de popor nu presupune păstrarea acestuia în neștiință pentru a-l manipula mai ușor.

Biserica catolică a înțeles asta și a reușit să depășească secolele întunecate, acceptând evoluția firească a umanității. Biserica ortodoxă încă susține primitivismul și pupatul moaștelor. Da, și aceasta este una dintre cauzele pentru care estul Europei a rămas pierdut în negura timpului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

100 Comments

    • Tocmai mi-am dat seama că nu-l mai pot scoate din cap pe ăla care făcea felație căpșunei și batonului de ciocolată. Brrr :))))

    • Sgt Pepper, gata, deja ai fost corupt. De maine vei incepe sa privesti altfel un biceps masculin arcuit peste usa masinii, fermitatea posteriorului ce se opinteste in lopata gradinarului, percutia pichamarului dirijat de doua antebrate transpirate: bum-bum-bum-bum-bum-bum-buum!

    • Daca maneaua aia te-a socat, inseamna ca nu ai vazut inca nimic.

      Azis era sa ajunga parlamentar in Bulgaria, este celebru acolo. Are si un show TV: “The late night show with Azis” .

  1. Dani, cine merge la moaste nu merge ca sa castige la Loto. Merge de regula sa se roage ptr sanatatea cuiva din familie. Sunt situatii in care nici un om nu te mai poate ajuta si atunci ajutor nu mai poti cere decat de la Dumnezeu. La noi sfintii sunt un fel de mijlocitori in relatia cu Dumnezeu , pe anumite domenii, si in concluzie e normal ca ne rugam la sfinti ptr diferite nevoi. In contextul asta nu te mai intereseaza originea lui ci eficienta. Chestia cu moastele pare cam fetisista ce e drept, dar cum sfintii nu sunt prezenti fizic oamenii se inchina la ceva ce in timpul vietii era parte din fizicul lui si care spera sa fie insotit de prezenta spirituala. E ca atunci cand porti camasa iubitului ca sa-l simti mai aproape. Poate ca asta are sau nu are efect dar te ajuta sa speri ca sa n-o iei razna cu siguranta. In afara de asta daca nu ai o statistica nici macar nu poti spune cu siguranta ca nu ajuta cauzelor respective. E doar credinta ta subiectiva ca nu ajuta.

    Reply
    • Da, Olivia, asta am scris si eu 🙂
      “Să nu îmi spuneți că sutele de mii de superstițioși care se calcă în picioare în fiecare an la moaștele Paraschevei au habar de originea sfintei. Nu. Cei mai mulți sunt convinși că este o sfântă de origine română, care face minuni și vindecă boalele.”
      Sunt multi oameni disperati, chiar bolnavi, care spera sa se vindece de boli. Mai ales ca biserica ortodoxa romana le-a explicat foarte clar cum osemintele sfintilor vindeca bolile.
      Nu, nu am o statistica exacta cu numarul celor ce au castigat la loto sau au scapat de reumatism dupa ce au pupat moastele. Cred ca au fost destul de putini totusi. Daca se dovedeau atat de eficiente moastele, cu siguranta punea BOR-ul o taxa babana pe pupatura.

    • singura chestie e ca toata lumea uita cam cel mai important lucru care se zice in Biblie. Dumnezeu e in toate si peste tot. Asa ca nu trebuie sa faci tumbe sa ajungi la moaste, e de ajuns sa stai acasa si sa te rogi pentru ca Dumnezeu ar trebui sa te auda, nu e nevoie sa dai coate, sa calci in picioare, sa injuri mai rau ca la micii si fasolea de la electorale ca sa ajungi sa pupi niste oase care de mult timp au fost parasite de sufletul care le anima. Din tarana ne nastem, in tarana ajungem..cred ca e timpul sa lasam moastele alea sa devina tarana

  2. A spune despre Biserica Ortodoxa ca trebuie reformata, e ca si cum ai spune despre folclorul autentic romanesc ca trebuie reformat. Ramanand pe aceasta comparatie, efectul ar fi acelasi ca in cazul unei melodii populare remixata in modernul stil etno dance…sau o solista de muzica populara in costum traditional pe tocuri de 15 (lucru care se si intampla de altfel din ce in ce mai des). Eventual si piramidele din Egipt ar trebui placate cu polistiren, nu ?! Pentru a ne adapta la vremurile moderne… O biserica reformata exista de vreo 4 secole si ea se numeste Biserica Protestanta. Din randul ei s-au mai rupt cateva sute de Biserici ,care mai de care mai reformata, in functie de nebunia sau nevoile de moment ale celor care le-au creat. Care au fost efectele? Un amestec fara nici un fel de substanta din cauza caruia s-a pierdut in totalitate legatura cu Biserica primara autentica! Biserica Ortodoxa, cea atat de blamata si atacata, este singura pastratoare a credintei adevarate asa cum a fost ea propovaduita de Insusi Fiul lui Dumnezeu!! Hristos nu se modernizeaza in functie de nevoile de moment ale omului, care in principiu sunt aceleasi de cand exista pe Pamant. Omul este cel care trebuie sa se apropie cat mai mult de exemplu dat de Hristos. Sper din tot sufletul sa mai ramanem ani multi de acum incolo aici unde meritam, in credinta strabuna si in statul nostru national suveran!

    Reply
    • ai cam trecut superficial pe lângă sensul cuvântului reformare, în același fel în care te semnezi Burebista într-un comentariu pro-ortodoxism.

      Nu se vorbește de reformarea esenței creștine ci de reformarea administrației și modului de a le pune în practică, ceea ce e total altă mâncare de pește. Iar motivul pentru care eu, de exemplu, aș vrea asta este că în momentul ăsta BOR-ul cu imaginea pe care și-o murdărește în fiecare zi și cu sistemul mafiot de l vârf slăbește ortodoxismul la noi.

    • Burebista, ma uit la noi si la alte state ortodoxe “singura pastratoare a credintei adevarate asa cum a fost ea propovaduita de Insusi Fiul lui Dumnezeu”. Ma uit si la cele de religie crestina protestanta. Adevarul e ca noi, miezul, o ducem mult mai bine economic, social, la toate capitolele de fapt.
      Nu poti sa zici ca religia ta este singura adevarata. Ii jignesti pe cei care sunt de religie diferita. Orice individ considera ca religia lui e cea adevarata. Cine are dreptate? Eu cred ca toti au. Fiecare isi manifesta credinta asa cum simte, nu are nevoie de cineva care sa ii vare pe gat ADEVARUL.
      Ideea articolului nu este despre biserica ortodoxa – reprezentant al credintelor individuale romanesti, cumulate intr-o singura voce.
      Este vorba despre biserica ortodoxa – organizatie influenta si potenta financiar, dar si cu responsabilitati sociale. Responsabilitati pe care le cam ignora.. Ar fi crestineste din partea lor sa ajute persoanele defavorizate, in primul rand prin educatie. Sa se implice in activitati sociale. Altii o fac. Dar noi, adevaratii experti in Hristos, preferam sa tinem omul cat mai prost (a se citi simplu) si sa profitam de pe urma lui.

  3. Aveam in Italia un prieten, preot catolic. Preda latina intr-o scoala catolica. Acolo religia era optionala. Mi s-a parut tare. Plus ca acum, cu Papa Francisc, vad ca manifesta toleranta ptr chestii traditional condamnate. Deci tot ei se reformeaza. Pe de alta parte au scandalul continuu cu pedofilia. Dar la noi e nasol ca s-a ramas tot la arsul in focul iadului. Dar legat de moaste, eu nu prea pup chestii decat daca sut mici si adorabile, dar cand am avut o problema in care numai Dumnezeu ma putea ajuta, ma rugam la o biserica unde erau si moaste. Nu pot sa-ti spun de ce, dar eu care numai optimista nu sunt, am avut incredere ca o sa fie bine si s-au intamplat la rand mai multe chestii care nu erau prea probabile, situatia a luat-o pe cel mai bun drum pe care putea sa o ia si s-a rezolvat. In perioada respectiva eu i-am simtit pe Dumnezeu si pe sfintii la care m-am rugat mai prezenti in viata mea decat pe oamenii fizici din jur. Eu nu pot sa-ti dovedesc ca m-a ajutat Dumnezeu, dar nici tu nu poti sa-mi dovedesti ca nu, e pur subiectiv. Eu stiu doar ca mai multe evenimente improbabile s-au petrecut si am primit tot ceea ce puteam sa sper.

    Reply
    • Nici eu nu stiu daca te-au ajutat sau nu. Cu atat mai putin sa iti dovedesc ceva intr-un sens ori altul. Important e ca tu la momentul respectiv ai crezut in ei si ai avut ceva de care sa te agati, pana ai trecut peste hopuri.

  4. modul de exprimare a trairilor religioase depinde de educatia populatiei? 🙂 dar e o cotradictie o traire nu se educa 😉

    Reply
    • Nu se educa trairea, ci exprimarea ei. Despre exprimarea trairilor e vorba.
      De exemplu, atunci cand da gol echipa favorita. Poti sa ridici un pumn strans spre tavan si sa strigi “Bine, ba!”. Sau poti sa iti dai pantalonii si camasa jos, sa te bati cu pumnii in piept ca un urangutan si sa iei la vorbe dulci familiile suporterilor adversi.

    • La fel si cu trairile religioae. Poti sa meditezi si sa te rogi linistit la tine acasa, sau poti sa te imbrancesti si sa te dracui cu jandarmii pentru o sticla de agheasma. Depinde de educatie.

  5. Adevarat ca biserica Ortodoxa in ultimii 25 de ani a gasit foarte multe" moaste' ( doar pentru afacerea popilor ), insa si biserica Catolica nu e cu mult mai departe de cea Ortodaxa (vezi perelinajul catolicilor de Rusalii,de la Sumuleu Ciuc, HR ),dat fiind ca sunt biserici susori, care tot datorita puterii, intereselor si imbogatirii popilor s-au despartit din biserica mama si au devenit rivale. De ce Romania este vopsita in rosu si inimai e albastra ??? ( Degeaba ai inima sanatoasa intr-un corp bolnav si un corp sanator cu o inima bolnava !!! ) Dar intr-o zi va veni timpul cand va fi pe Pamant " O turma si un Pastor " , si toti vom da socoteala pentru cele pe care la-am facut si pentru cele pe care nu le-am facut !!!

    Reply
  6. Da, am inteles; o biserica reformata sau chiar protestanta, poate chiar catolica, orice numa sa nu fie ortodoxa. Cam asta vrei tu, complet ignorant in istoria romanilor sau a Europei de Est in general. Adica un politruc de vest, asa cum erau aia comunisti politruci de est. Got-it. Baga-ti chipu-n… mana si lasa-ne. In fapt estul a ramas pierdut din cauza tradatorilor ca tine.

    Reply
  7. D-nule Dani Corban, cu respect va spun, lipsa mina de cultura (mai sigur, nestiinta Dvs.) dar si a celor care admira pe negandite, cele de mai sus, este ametitoare. Devine hazliu (ori chiar ingrijorator), ca o spuneti cu un aer de cunoscator. Am intalnit varstnici de peste 80ani si cu 4 clase (iar in '30 in satele din Spania, Fanta, tot atatea se faceau), care au o cultura teologica infinit mai mare, fata de a Dvs. 1) Constantinopolului, care avea ca religie Ortodoxia, a fost 1.000 de ani, deci 1.000…capitala LUMII (pana la caderea in mana otomanilor). Orasul, capitala a Ortodoxiei- deci si sarutatul Sf. Moaste- are Universitate din anul 425! apropos de educatie; 2) Emisiunile tv. pe care le detestati, sunt importate pe formatul tarilor protestante si catolice (cele in albastru si violet). Ori v-a scapat? 😀 ; 3) Moastele Sf. Cuv. Parascheva, a fost adusa de domnitorul Vasile Lupu la Iasi. Adica stra-strabunicii moldovenilor le-au intampinat, iar dumneata spui ca ei (moldovenii), au uitat cele intamplate in trecut. Pt ca ei sunt "idioti", iar dumneata trendy/fancy :-)- si evident, "ei" trebuie sa te impunga la danie cu fuculita in gat? :-)); 4) La sfarsit, am o intebare, de ce este "primitiva" Ortodoxia?, pentru ca nu o intelegi d-ata? :-). Citeste domnule, citeste, pentru ca te faci de tot rasul cu rationamentul d-tele de suprafata.

    Reply
    • Aha, in afara de faptul ca vrei sa pari doct intr-un mod de exprimare sfertodoct, ce vrei sa spui de fapt? 🙂
      Zi-mi clar cu ce nu esti de acord. Punctual. Lasa harnelile astea de ora de religie, clasa a doua…

      Vrei sa spui ca paduretii care isi dau in cap pentru o sticla de agheasma sau aia care lesina de foame la coada Paraschevei ca sa se vindece de reumatism au idee de istoria moastelor, de Vasile Lupu, sau despre ce vorbesti?

    • Nu te supara pe mine, dar daca vrei sa purtam un dialog, renunta la superioritatea asta absurda. Cultura teologica nu tine loc de logica. S-a ajuns totusi, ca in anul 2014, lumea ce ne inconjoara sa fie una logica, nu teologica. Tu poti sa fii superior si inzestrat in lumea ta, din ce in ce mai mica. Dar daca ai ceva de spus folositor pentru noi toti, si esti un bun crestin care vrea binele celor din jur, incearca sa te cobori la nivelul nostru (mai primitiv) si sa ne explici punctual ce nu am inteles.
      Zi-ne exact de ce statele de religie ortodoxa sunt mai evoluate decat cele de religie catolica si protestanta, de ce puhoiul care se calca in picioare la moaste este, de fapt, animat de trairi religioase pure si nu de prostie si superstitie, de ce biserica ortodoxa este aproape inactiva in actiunile umanitare, desi incaseaza foaaarte multi bani…zi-ne din astea.

    • Dle Ed Lzr “aveti dreptate”…E foarte crestinesc un cot in stomac dat de fratele in credinta care se imbulzeste sa ajunga primul la pupat morti.

  8. Mircea Toader , crezi ca ai cunostinta ce este aceea "molifta"? sau ai voit sa folosesti in cuvand in lumea ortodoxa si asta-i primul care ti-a venit..?

    Reply
  9. Pfui….mai Dani eu vroiam sa va intreb ce parere aveti de faza cu mitingurie anti-avort(ca tot ziceam eu ca si la Ceausescu a fost o aberatie criminala), apropos de ortodoxia romaneasa, dar la asa trafic crestin cred ca risc sa fiu lapidata. Si apropos de primitivism.

    Reply
    • Tema avortului mi se pare mult mai interesanta decat pupatul moastelor. Promit ca o vom aborda in curand.
      PS: Stiu un tanar preot care a scris o carte in care a tratat foarte interesant subiectul. Sper sa il aducem pe reactii si sa facem o dezbatere exhaustiva 🙂

    • Avortul, este o tema atât de sensibila încât transcede morala crestina. Ar fi un subiect interesant si fara tânarul preot…

  10. … genul de articol care spune multe si nimic … creeaza o multime de intrebari si nici un raspuns … o multime de dileme si nici un lucru concret … cand noi acum avem nevoie de certitudini …
    … probabil te referi la o aliniere a noastra cu "crestinii" europeni occidentalisti – cei care au avut o indelungata perioada de inchizitie si de razboaie in numele lui Dumnezeu … acei cuceritori europeni care au adus sclavi din Africa/America si au facut negot cu carne vie … acei europeni cuceritori de alte neamuri care din elementara invatatura de ati iubi aproapele n-au inteles nimic … ba mai mult a fost pusa in gilimelele crimelor impotriva umanitatii … nu multumesc … prefer sa traiesc in legea crestina a parintilor mei si a neamului meu care nu a cunoscut pacatul subjugarii altor popoare …

    Reply
    • ” genul de articol care spune multe si nimic … creeaza o multime de intrebari si nici un raspuns … o multime de dileme si nici un lucru concret ”
      Da, sunt bucuros ca a iesit asa 🙂
      Ideea articolului nu este sa ofere solutii ci sa aduca “dileme” in atentia cititorilor. Cele mai bune solutii vin in urma unei dezbateri colective, nimeni nu detine adevarul absolut.

  11. … si totusi de cand cu asocierea Romaniei in alianta NATO … sa nu uitam de bombardamentele NATO asupra Serbiei, cu sprijinul Romaniei
    … nenorocitii astia au reusit sa ne constranga sa varsam sange nevinovat pe alte teritorii straine acestui neam … cangrena europeano-occidentalista ne-a infectat … Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute sa ne trezim … !

    Reply
  12. si facutul pe la spate si frecatul copiilor probabil ca ne deosebeste de biserica catolica…. oricum nu va faceti griji ca la intrarea in iad o sa ramaneti uimiti cine ne intampina…. amin!

    Reply
  13. Ce sari in sus, Adriane? Mai bine ai inceta cu ortodoxismele astea de doi-lei trei parale…

    P.S.. : Du-te, tata, undeva in munti si roaga-te pana iti crapa inima de la atat extaz religios.

    Reply
  14. Ed Lzr Uite unde e. Pe cand dumneata esti un top commenter de Bucuresti care are impresia ca vrea ceva de la mine din judet (mai exact Alba) dansa are preocupari ceva mai educationale intr-o tara civilizata. Asta e. Voi ocupati-va cu comentatul ca noi ne ocupam cu facutul. Si din moment ce voi nu apreciati decat comentariile care va convin noi facem pentru altii. Si eventual mai aruncati cu niste scuipati in altii asa cum ai facut dumneata in primul comentariu. In loc sa te-apuci sa-i trimiti pe altii la citit mai bine te-ai edifica in legatura cu diferenta intre teologie, dogmatica, traditie, omiletica, istorie, istorie falsificata si Biblie.

    Reply
  15. Da, si eu mor "de drag" cand vad ca se da drept exemplu catolicismul… dar asa ne uitam noi mereu dinti-beliti-gura-cascata catre occident.

    Reply
    • Elena, dar ce este in neregula cu religia catolica practicata astazi?
      In legatura cu ochii beliti si gura cascata, mi se pare normal sa ne uitam admirativ spre civilizatii mai dezvoltate.

  16. Domnilor,religia in ziua de azi e o afacere profitabilaindiferent ca e catolica ,reformata,ortodoxa ,musulmana,etc.,asa ca daca vreti sa credeti in DUMNEZEU faceti-va o cruce si ziceti DOAMNE AJUTA si e suficient,cat despre intrarea noastra in UE este cea mai proasta afacere de la revolutie incoace,nu se pune problema daca europa merita sa aderam la structurile ei,pt ca in momentul de fata pentru ei suntem doar o piata de desfacere pt toate rebuturile lor, ne privesc ca pe niste sclavi cand mergem sa muncim in europa si mai rau de atata folosesc Romania pe post de scut impotriva Rusiei,nu mi se pare corect ce fac asa zisele tari civilizate care de fapt sunt niste capuse care sug de la statele nou aderate toate resursele atat naturale cat si umane care mai apoi raman la mana lor fara sa se mai poata apara impotriva regulilor lor democrate(sclavagiste)

    Reply
    • Parerea ta.. 🙂
      Eu cred ca intrarea in UE a fost cel mai bun lucru din ultimii 25 de ani. Ca nu a fost in totalitate meritul nostru, da. Insa UE si NATO au fost si sunt singurele macrostructuri care ne tin de par sa nu ne inecam.

  17. Ideea nu e ca tre' sa fim catolici sau reformati ideea e: "Progresul unui popor este imposibil fără investiții solide și îndelungate în educație", dar de'! E mai usor sa contesti decat sa recunosti un lucru, suntem inapoiati rau! Nu stim sa dam bunaziua pe strada, sa aruncam gunoiul la cos (doar pe strada) Si forma astade a ne ruga la moastesi milioane de sfinti e o forma de primitivism, mai ales in situatia unei natii in majoritate semianalfabeta! Sa scrii si sa citesti nu insemna ca esti si educat!

    Reply
  18. :))) ce ma distreaza…Dani Corban a vb profund si real…iar unii in loc sa aprecieze miezul…se multumesc doar cu coaja (despre asta vb Dani Croban)…vindeti votul pt o mamaliga,fasole,tzuica etc…noi Roamnii nu avem o mentalitate de invingatori ne multumim cu putin de aia occidentalii au evoluat si noi am stagnat,singura perioada de progres major al Romaniei a fost in perioada lui Carol 1 pana la inceputul celui de-al 2 lea Razboi Mondial …ceea ce a demonstrat ca noi ca popor nu suntem capabili sa conducem…daca ne uitam pe plan sportiv (fotbalistii ajung sa imbrace un tricou si se cred pe urma superstaruri..de aia suntem praf) problema ii ca ne credem si grozavi (si cel mai grav lucru in viata asta este sa fii prost si sa nu-ti dai seama) de ce in Romania tara ceea mai cea… promovam Manele (Salam,Guta,Minune)…parasute (Bianca Dragusanu,Crudu) nonvalori…(astia suntem…cu asta defilam) …Destepata te Romane :))

    Reply
  19. Am sa-mi permit eu sa spun de ce este primitiva Ortodoxia: DE AIA !
    În ochii mirenilor religia este privita prin faptele popilor. Ca e bine asa sau nu eu nu stau sa judec, observ ! 😉
    Primii care au dat peste cap credinta sunt cei pusi sa o apere si sa propage Sfântul cuvânt al Lui Dumnezeu…

    Reply
  20. Elena-Maria Tanasoiu partea prosta este ca noi ''belim'' mereu numai spre lucrurile care ne aduc decaderea. Occidentul e plin de valori si valoare dar noi suntem prea saraci cu duhul ca sa vedem ce e de vazut. 😉

    Reply
    • In patriotismul nostru desuet si prost inteles, avem tendinta sa respingem orice influenta “din afara”. In special daca vine dinspre occident. Multi dintre noi am ramas convinsi ca vor occidentalii cei sireti sa ne fure tara. Nu avem nevoie de ei, NOI stim mai bine! Or avea ei mai multi bani, dar NOI suntem mai spirituali si mai curati sufleteste. Chiar si mai destepti.

      In realitate, superioritatea lor nu este doar economica, ci si culturala. Sau mai ales culturala. Dupa ce am vizitat tot felul de muzee, cetati si palate pe la noi prin tara, am fost si la cateva muzee din “vestul salbatic”. Ma plimbam cu orele si ma uitam pe pereti cum se uitau mayasii la corabii. Toata istoria noastra ar fi avut loc intr-o boxa din subsolul muzeului. Nu suntem mai destepti decat ei. Am fi demonstrat-o pana acum. Si nici patrioti nu suntem. Doar o lecuta primitivi..

  21. Romulus Roman , e "primitiva Ortodoxia: DE AIA"? :-)…si va considerati "evoluat", banuiesc 🙂
    D-nule, eu sunt mirean si nu judec(!)… Ortodoxia, prin faptele "popilor". Eu o asociez cu Filocalia, Viata Sf. Parinti si alte asemenea.
    Ati auzit de Parintii Ortodocsi care au infundat zeci de ani puscariile comuniste?…ei au propovaduit (si NU "propagat") Cuv. lui Dumnezeu.
    Fiti curios, va rog si cititi, pentru a nu face echipa (in nestiinta), cu autorul textului initial (Dani Corban).

    Reply
  22. Edu Udvar , spre cultura Dvs. ungurii au fost initial Ortodocsi in sec Xl. Da, chiar asa. Prin Gheza l :-). Coroana Ungara este primita de la Constantinopol si pe ea sta scris pentru vecie: "Credinciosului Gheza l, regele pamanturilor turcesti". Pe acea vreme tot ce venea din zona Muntilor Altai erau numiti "turci". De altfel baza gramaticii intre ungara si turca este foarte apropiata.
    Dupa aceea, pop. ungar nu a ramas loiali unei singure religii, cum ati spus si Dvs. mai sus!

    Reply
  23. Uwe Schwarz , cu respect va spun, "top commentator" nu are de-a face cu "Bucuresti". In continuarea celor scrise de Dvs, imi vine dificil sa va raspund pentru ca ideile nu sunt duse pana la capat, sunt fragmentate si dezorganizate. Iar in privinta "edificarii in legatura cu..teologia, dogmagica…istoria, istoria falsificata si Biblia" sunt ilogice si au tipica gresita. Astept cu interes un comentariu pe baza caruia sa va raspund. O zi buna va doresc.

    Reply
  24. D-nule Laczko, Biserica Protestanta apropape ca a disparut in tarile occidentale. Si va intreb: 1. ce sa inteleaga Biserica Protestanta? 🙂 2. ce numiti superstitie, cumva dogme?

    Reply
  25. Ed Lzr Cum poti sa-ti dai seama cand cineva face pe desteptul cu tine? Sau cum poti sa-ti dai seama ca pur si simplu nu intelegi ceva? Sau cum poti stii ce nu stii? etc. Mai simplu de-atat nu-mi permit. Spor la comentarii.

    Reply
  26. Suteu Catalin nu neaparat dar îmi place sa fiu obiectiv ori la asa ceva poti ajunge doar daca stii sa mentii echilibrul, atât în studiu si analiza cât si aprecieri. Morala crestina are suportul ei solid în cautarea Adevarului si realizarea Binelui, tot asa cum Occidentul are valorile lui universal valabile: democratie, drepturi egale de oportunitati, egalitate în fata legii, etc. Ca între principii si actiuni adeseori se casca prapastii destul de adânci si de largi care duc la deformarea nu numai a perceptiilor ci însasi a principiilor initiale, asta e deja alt subiect care nu stiu daca se încadreaza la articolul la care postam comentarii

    Reply

Leave a Comment.