România: consens și armonie

Cum se obișnuiește înaintea fiecărei măgării, purtătorii de cuvânt ai lui Dragnea au venit să netezească terenul cu discursuri patriotarde.

Captură foto: Doamna Vasilica, invitată la televiziunea partidului.

Ce am reținut din discursul purtătorilor de cuvânt Eugen Teodorovici și Viorica Vasilica:
“România este o țară bogată. România este o țară foarte bogată!” – a repetat primul de trei ori în câteva minute.

Și unicul regret al doamnei prim-ministru: “faptul că nu am reușit să aduc consens în societatea românească, că nu am reușit ca pe proiecte importante pentru România să avem toți aceeași abordare, colaborare instituțională, că nu am reușit toți să ne dăm seama că orice proiect de țară presupune să lucrăm în aceeași direcție.”

“Bogăția” lui Teodorovici este un motiv comunist, un doping pentru minți încete; pastila administrată periodic propriului electorat.

Pentru orice altceva am fi avut nevoie de câteva detalii: Țară bogată comparativ cu cine? Cu alte țări din centrul și estul Europei? Cu sud-estul Asiei? Cu Republica Centrafricană?
Și bogăția asta a fost stabilită în funcție de PIB-ul țării? De resursele naturale? De preaplinul intelectual și sufletesc al locuitorilor?

Știu că (încă) avem cei mai mulți urși din Europa – posibil ca d-l Teodorovici să fi numărat bârlogurile și membrii fiecărei familii de urși, înainte de euforicul “România este o ţară foarte bogată!”

Venezuela, de exemplu, are cele mai mari rezerve de petrol. Cele mai mari din lume! Dar Venezuela este o țară unde kilogramul de cartofi costă un sfert din salariul mediu. Banii și-au pierdut utilitatea, iar cetățenii subzistă practicând trocul.

Să fie “bogăția” mai strâns legată de regimul politic decât de resursele naturale? O întrebare inutilă pentru electoratul PSD, deci lozinca d-lui Teodorovici pică la fix. Mai ales într-o perioadă în care oricine își permite o bere ș-o franzelă – viața e frumoasă.

Cât despre marele și singurul regret al d-nei Vasilica: Da, așa este! În societatea românească nu există consens, iar acesta este motivul care ne mai convinge pe noi, “reacționarii”, să ne dăm jos din pat. Încă există o parte a societății, minoritară ce-i drept, care respinge politica țaței agramate și slugarnice, respinge “proiectul de țară” visat de unul care îngropa tablouri prin cimitire.

Indiferent de franzele, beri și pomeni, minoritatea respectivă vă va privi cu același dezgust. Medicii cu salarii dublate își vor ridica liniștiți banii, studenții vor călători la mare gratis, jurnaliștii și intelectualii abonați la buget vor executa, la nevoie, ordinele. Dar, în concepția lor, tot un sămădău parvenit și o țață incultă veți rămâne. Măcar aici va exista consens.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Eu am urmarit bilantul guvernarii PSD prezentat de Dancila ieri. Lapte si miere. In toate domeniile doar realizari si depasiri de plan! Avem o tara bogata si suntem binecuvantati de o guvernare care pune interesele tarii si a cetatenilor lor inainte de orice.

  Reply
  • Cand oare se vor indura astia sa treaca la arma lor preferata: crima, de preferat in masa ?
   Doar asa le vom vedea adevarata lor fata.
   Si pana si atunci, multi le vor umple dosul de saliva.

Leave a Comment.