Cine latră mai tare

olguta

Seara trecută, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, în direct la televizor:
– Am oţinut de la Uniunea Europeană 150 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru construirea a trei spitale.

Moderator: Şi care este costul total al celor trei spitale?
Vlad Voiculescu: Nu ştim în acest moment suma totală exactă, dar 150 de milioane sunt fonduri U.E. nerambursabile.

În platoul tv se aşterne o tăcere tulbure, după rafale de acuze, insinuări şi reproşuri direcţionate de moderator şi invitaţi spre ministrul tehnocrat al sănătăţii. Liniştea îi chinuie, scrâșnesc în întunecimea fălcilor untoase, pufăie nervoşi. Rafala trebuie să continue – prezent la datorie, soldat Lia Olguţa, călare pe bascula cu muniţie nouă:

– Habar n-ai, domne! Habar n-ai!

Vocea hârâită de joagăr gripat, cadenţa şi volbura de neaoşă olteancă vindecă instant lividitatea invitaţilor.

– Haaabar n-ai! Sunt 300 de milioane, nu 150. Sunt 300, le-a negociat domnul Dragnea. Habar n-ai!

Ministrul sănătăţii, surprinzător de calm: Doamna Vasilescu, este vorba despre 150 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Moderatorul se dă şoriceşte de-o parte, lăsând-o pe Lia Olguţa să turuie hârâit peste orice explicaţie adusă de interlocutor. Dialogul dintre ministrul sănătăţii şi primăreasa Craiovei se transformă într-un monolog de cioandă mahalagească.

Un sfert de oră mai târziu, când deja invitaţii se scăldau în alte subiecte, soldat Lia Olguţa sare ca ars (probabil de fierbințeala unui SMS edificator)

– Hâhâââm! Deci, ca să fie treaba lămurită. Este vorba despre 300 de milioane, da? 150 de la UE şi 150 banii noştri.
(Pauză publicitară)

Peste vreo 5 minute, reîncepe emisiunea şi toată lumea este de acord că primăreasa a avut dreptate, iar ministrul Vlad Voiculescu este un incompetent, un mincinos, un netrebnic.

Nu mai contează că sunt într-adevăr 150 mil, fonduri UE nerambursabile, iar d-l Dragnea nu a negociat cele 300 de milioane aruncate pe masă la bluf. Contează doar cine a lătrat mai tare şi, cu larga complicitate a moderatorului, a avut ultimul cuvânt.

S-a întâmplat la televiziunea de ştiri cu cea mai mare audienţă.
Şi se întâmplă peste tot, în fiecare seară, în plină campanie electorală. Tinereii independenţi sau membri ai unor micro-partide explică raţional şi calm diverse. După câteva secunde, sunt haliţi de urletele şi turuiala dinozaurienilor care au descoperit secretul supravieţuirii: Au învăţat să latre.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Da, la asta se rezuma campania electorala. Cine latra mai tare, are dreptate mai multa. Aparent.
  Sa ne amintim: asa au latrat si la ultimele prezidentiale. Au fost peste tot, la TV, radio, ziare si au latrat din rasputeri. Cainele Alpha Ponta si seful lui de campanie Dragnea, au scazut nivelul discursului electoral sub limita centurii.
  Aceasta agresivitate verbala, lipsa de bun simt si decenta, a fost pana la urma unul dintre factorii decisivi in votul romanilor din al doilea scrutin.

  Sa speram ca istoria se repeta.

  Reply
  • Mai greu. Şi din cauza faptului că acum nu mai există “al doilea scrutin” 🙂
   Societatea nu mai are răgazul necesar pentru trezire şi mobilizare “Băi, hai la vot! Iese PSD-ul!” La prezidenţiale, pe lângă altele, s-a întâmplat şi un masiv “Hai la vot că iese Ponta!”
   Asta după ce Ponta câştigase în primul tur la diferenţă de 10 procente.

Leave a Comment.