Nevoia unui nou început în România

Nu simțiti nevoia unui moment T zero? ne întreabă Sebastian Ghiță, într-un fabulos exercițiu de grosime a obrazului. Ba simțim, cum să nu simțim? Numai că e extrem de diferit de al tău.

Au trecut 25 de ani, s-au făcut atâta greșeli. În primul rând,  n-au trecut 25 de ani de la ultima ta greșeală ba firmele tale încă sug fericite de pe urma lor, în al doilea rând ”greșelile” tale te-au făcut putred de bogat și incredibil de sfidător cu bunul simț. Greșelile noastre, alea care v-au pus pe voi acolo, ne-au sărăcit, ne-au acrit, ne-au prostit și ne-au otrăvit.

Pentru tine momentul resetului, T zero de care vorbești, înseamnă nu numai amnistie penală, adică să nu intri la pușcărie pentru cât ne-ai furat din buzunare (da, Ghiță, când facturezi aiurea bugetul statului cu sute de milioane ne iei nouă din buzunare nu investitorilor străini) dar și fiscală.

Că nu vrei să intri la răcoare, acolo unde ți-e locul, pot să înțeleg… însă comportamentul normal în situații de astea e să arăți pocăință, să te faci mic și să încerci să dai cât mai mult înapoi din ce ai furat. Tu? Aministie fiscala!

Am greșit, am furat, dar nu vreau să fiu pedepsit și, mai mult de atât, nu vreau să dau un singur sfanț înapoi!

Cum ar fi să știe orice român din țara asta că poate fura ani întregi, milion de euro după milion de euro și la urmă, nu numai să nu ia vreo pedeapsă penală dar să mai rămână și cu banii?

Nu, Ghiță, momentul T zero de care simțim noi nevoia e foarte diferit față de al tău. La noi, resetul e să dispară cei ca tine din sistem și să vă vedem puși acolo unde vă e locul, la gunoi, pentru că fără furt și relațiile voastre corupte, nu sunteți în stare de nimic.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

 1. Problema cu marii hoti nationali, gen Ghita, este ca se simt nevinovati. Ei chiar au convingerea ca sunt victime ale luptei anticoruptie, fiind acuzati pe nedrept.
  Din punctul lor de vedere nu au furat, ci doar au exploatat slabiciunea statului si legislatiei.
  Vantu a facut o filozofie din asta.

  Faptul ca toti bajetii dejtepti au contribuit activ la slabirea statului de drept prin actiunile lor, influentand decizii politice si impunand legi interpretabile in folosul personal si impotriva interesului public, pentru ei a fost si este doar colateral damage. Din punct de vedere juridic, marii corupti sunt acoperiti de litera legii. Din fericire pentru noi, DNA urmareste si spiritul legii… 🙂

  Reply
  • Da, chiar ieri comentam ruptura dintre clasa parveniților de vârf și realitatea societății, din toate punctele de vedere – juridic, moral, empatic.

  • Pai, pentru a te simti vinovat de ceva, ai nevoie de niste repere morale sau etice, in cazuri mai fericite. E valabil pentru toti politicienii si e unul din motivele pentru care oamenii saraci cu buzunarul si cu duhul nu au ce cauta in general la conducere: lumea lor se reduce la cateva concepte simple, iar vina si reperele morale/etice nu se numara printre ele.

Leave a Comment.