Nymphomaniac I și II

Să începem prin a spune că pe mine numele regizorului, atenția și părerile criticilor, sau efervescența generală în jurul unui film nu mă face decât să vreau să-l văd mai repede sau mai târziu însă nu mă influențează nici cât negru sub unghie când vine vorba de cum simt și văd producția.

Să mai notăm și prin a spune că în orice artă apreciez performanța, geniul, abilitatea artistului separat de subiect. Asta e o particularitate a a mea și e motivul pentru care nu o să consider neapărat un fotograf de război, cu un portofoliu impresionat de fotografii care te rup în două când te uiți la ele, drept un mare artist al genului.

Asta pentru că având drept subiect un copil care aproape moare de foame și un vultur îi dă târcoale sau un om arzând de viu în mijlocul străzii, tehnica și ochiul tău de fotograf nu contează absolut deloc, oricum fotografia va fi extrem de puternică și va stârni reacții. La fel merge și când e vorba de bătrâni cu ochii în lacrimii, brăzdați de viață și îndoiți de timp și alte subiecte de genul ăsta.

Dacă tot ce faci se bazează pe modele care stârnesc oricum emoție puternică nu o să te pun pe cine știe ce podium și chiar dacă fotografiile tale sunt extrem de puternice nu o să te consider neapărat un fotograf de mare clasă (da, indiferent de premii), la fel cum nu o să consider un războinic care trage cu mitraliera într-un grup de la cinci metri și-i rade pe toți un țintaș extraordinar.

Am făcut paranteza asta pentru a spune că pe mine numele Lars von Trier nu mă face să tremur  de emoție și nici să-mi scot eșarfa de snob la iveală și că am privit filmul fără să mă întorc spre pedigree-ul din spatele lui.

OK:

– dialoguri foarte bune. Nu foarte bune în sensul de extrem de inteligente sau surprinzătoare, deși sunt câteva replici care se califică și așa, ci în sensul că e extrem de greu să scrii dialoguri pretențioase fără ca ieșite din gura personajelor să pară artificiale, forțate, total străine de situația și omul care le spune.

Ei, aici impresia lăsată de dialogurile astea este de natural și credibil. Bun.

– joc fără cusur. Actorii sunt aleși unul și unul și, cel puțin pentru mine, toți sunt perfect e rol. Din nou impresia de credibil e perfect construită.

– filmare de doi lei cuiul cu cadre strânse și fără nicio importanță dată încadrării subiectelor sau punerii în valoare a decorului (și el parcă inexistent). Dacă la producțiile românești, cu toată obsesia regizorilor noștri de a explica stilul ăsta de filmare ca modul lor de expresie artistică, e clar vorba de lipsa unui buget care să le permită cadre impresionante, aici chiar a fost o alegere intenționată. Regizorul parcă a vrut să se scoată pe el însuși din joc și să lase spectatorul să interacționeze direct, normal, cotidian cu acțiunea și personajele.

Cu ce am rămas? Cu impresia unui gangster de carton care flutură doua pușcoace fără gloanțe încercând să te facă să tremuri de frică. Am văzut filmul, ambele părți. în vreo 3 zile – da, e atât de plictisitor, încât nici lucrând în paralel nu am putu suporta să mă uit la tot odată.

Poate acum 15 ani ar fi fost extrem de șocant, azi însă vedem organe genitale pe toate drumurile, sex la fel, iar sadism la nivelul de bătaie cu biciul pe lângă miile de scene extrem de dure din alte filme, mult mai puțin controversate, nu aduce nici un element de băgat în scaun.

Am subliniat un pic că elementul de șoc nu e nici pe departe puternic tocmai pentru a ajunge la concluzia că fără el filmul e degeaba. Exact ăsta e cuvântul,  un film la care te uiți degeaba, nu zice nimic, nu rămâi cu nimic (și nu mă refer la educație ci la o stare, o imagine, o replică ) în afară de senzația de ce naiba m-am uitat la el.

Unul din filme la care la final mă întreb de ce a fost făcut…

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

  1. Pe bune? Chiar n-are mesaj de nici un fel? M-ai facut curioasa…Sau nu e genul tau? Da-mi exemplu de filme la care ti-a placut mesajul…De exemplu Shame ti-a placut? American Beauty? Lost in translation? Fight Club? L’amant? Closer?

    Reply
    • ca și la muzica, genul unui film nu prea contează pentru mine, dacă e bun e bun – că un sirop trebuie să fie mai bun în genul lui decât un film inteligent ca să-mi placă e drept, dar am filme care mi-au plăcut cam din toate genurile – bine că tu m-ai izbit c-o avalanșă de filme plictisitoare introspectivo-vaginale asta e partea a doua :))

      L-amant = bleah = Titanic
      American Beauty – supaestimat la greu când a apărut, dar simpatic și vizionat cu plăcere

      Fight club = unul din filme mele preferate = American History X

      Shame, Lost in translation, Closer – nu citesc cosmopolitan, catchy și reviste muierești în general nu din sexism ci pentru că sunt fabulos de neinteresante și banal scrise, iar dacă mai au și pretenții de profunzime și analiză a unor aspecte interioare mă și enervează (iar filmele alea cam pică pe șablonul ăsta)

      Intouchables e cel mai recent care-mi vine minte drept foarte bun.

      Cât despre mesajul lui Nimfo, recunosc ca dialogul din ultimul minut nu il stiu, poate acolo era concluzia dar eram așa de blazat că, deși mă uitam, sonorul a trecut pe lângă mine deja mă gândeam la altele :)))

  2. Du-te mai de-aicea cu Titanicul :))) Nu e asa. Titanicul e o poveste de dragoste in care unul moare, alalalt isi vede de viata. L’Amant e despre oameni care se iubesc indiferent de distanta, de unde-i poarta viata, de alti oameni din vietile lor…Uneori e asa…sunt oameni pe carer nu-i vezi cu anii si va vorbiti odata la 500 de ani, va faceti vieti complet separate dar nu inseamna ca sunteti mai putin legati… Americam Beauty e cred my all times favorite impreuna cu Fight Club, deci nu-l trata ca pe o peltea ca nu e. Cred ca fiecare replica e exact ce trebuie acolo unde trebuie, actorii sunt impecabili, Kevin Spacey e printre preferatii mei ever, unul dintre cei mai inteligenti actori pe care i-am vazut ever, totul are sens (mi-a mai placut in The Life of David Gale). Un film despre oameni amortiti care se trezesc la viata, nu conteaza motivul care era pueril, despre instrainare, pierderea din vedere a lucrurilor importante si momente de claritate care sunt rare si uneori vin tardiv. Aaaa…da si oameni intoleranti cu ei insisi si cu lumea dimprejur care transforma in piatra sau praf pe cei pe care ii ating…Da, si American History x a fost bun, imi place Edward Norton, alt actor foarte inteligent… Shame nu mi s-a parut deloc muieresc. Dar deloc. E un film despre instrainare si incapacitate de a relationa combinata cu nevoia de a relationa. Nu cred ca e specific feminin sau neinteresant avand in vedere societatea in care traim. Lost in translation de asemenea nu mi se pare deloc superficial. E acelasi sentiment de instrainare venit din diferenta de civilizatie, pe de-o parte, oameni care se gasesc, se iubesc, dar isi continua vietile separat. Eu dupa cum vezi prefer povestile in care oamenii se iubesc si atat. Nu traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Intouchables nu l-am vazut dar pare despre prietenie si oameni care incearca sa traiasca, oarecum Ca si Lester Burnham din americam Beauty, doar ca asta are un handicap… Oricum m-ai facut curioasa…

    Reply

Leave a Comment.