Nelson Mandela de România

Monica Macovei: “M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela”

Şi dacă aveaţi impresia că scena politică românească duce lipsă de prezenţe exotice, luaţi, admiraţi şi vă minunaţi:

Monica-Macovei

Asta este părerea Monicăi Macovei despre sine:
“M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu şi-a sacrificat principiile niciodată, care şi-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil şi care a făcut foarte mulţi ani de închisoare, s-a sacrificat, şi-a sacrificat interesele personale pentru ţară. Şi mă identific cu toate aceste lucruri.” Declaraţie făcută într-o emisiune de la Digi 24.

În urmă cu o săptămână, şi mie mi s-a părut că doamna Macovei seamănă. Dar cu Maica Tereza.
Probabil s-a simţit dezavantajată de comparaţia cu un personaj feminin, într-un stat patriarhal cum este România. Şi a supralicitat. Nicio Maică! Eu sunt Nelson!

Dacă doamna Macovei se simte spiritual atrasă de “foarte mulţi ani de închisoare” şi vrea să se identifice prin asta, problema dânsei. Dar nu văd cum ne-a scos stimabila “dintr-o stare dezastruoasă”.
Mai degrabă a încercat să ne bage într-una. Atunci când ţinea discursuri antiromâneşti (vorba lui Puric) în Parlamentul European. Discursuri despre cum se dau în România “lovituri de stat”, adică se votează liber şi democratic împotriva lui Băsescu. Mai ţineţi minte, da?

Doamnă, încercaţi degeaba să atrageţi atenţia făcându-vă de penibil. Nu vă votează nici Băsescu. Dacă ajungeţi la 2%, vă dedic o odă. Promit.
Dar lasaţi-o moartă pe asta cu Nelson Mandela. Nu vă prinde, doamnă. Poate mai mari şanse cu Nelson Mondialul..

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

25 Comments

 1. Am vazut ieri, in direct, emisiunea „KM 0“ realizata de Elena Vijulie cu Monica Macovei, pe Digi 24. Spectacol.

  Am fost foarte curios cum isi motiveaza Monica intentia de a candida la prezidentiale, in calitate de membru PDL (mai nou ACL), partid-alianta care-l sprijina pe Klaus Johannis in cursa pentru Cotroceni.
  Ce puric a muscato de fund, ce anume a determinato sa creada ca ar putea deveni presedintele Romaniei, in aceste conditii? De ce a riscat sa-si puna in cap propriul partid, respectiv noua alianta de dreapta (ACL) cu o astfel de candidatura, care la prima vedere nu face decat sa-i micsoreze sansele lui Johannis si sa i le mareasca pe a dusmanului de clasa, Ponta?

  Recunosc ca pana la aceasta emisiune, imaginea pe care am avuto despre Macovei, a fost una foarte pozitiva, de om politic care a reusit sa reformeze Justitia, construind un DNA functional si eficient.
  Stiam ca tot ceea ce inseamna Justitia in acest moment in Romania, se datoreaza in mare parte acestei femei hotarate sa elimine coruptia la nivel inalt precum si jaful organizat la adresa statului.

  La emisiunea de ieri, am vazut o Monica Macovei obsedata de ideea ca ea este messias-ul de care are nevoie si care va salva Romania.

  Macovei s-a hotarat sa candideze, pentru ca se considera singurul candidat de dreapta capabil de reforme adevarate pe plan juridic, economic si administrativ in Romania.
  La aceasta concluzie a ajuns, dupa ce a analizat oferta de dreapta si s-a intrebat daca ea in calitate de cetatean cu drept de vot, ar pune stampila pe vreun posibil candidat. Raspunsul ei a fost categoric NU. De ce? Pentru ca nimeni nu-si doreste la fel de mult ca si ea, sa-i bage la inchisoare pe toti cei care au jefuit tara, recuperand astfel toate prejudiciile de la baroni si oligarhi, ceea ce ar duce la venituri suplimentare la buget. Bani care s-ar putea investi in sanatate, educatie si economie. Si cu ocazia asta a explicat si misiunea ei politica.

  Dar femeia nu s-a lasat batuta si a cautat mai departe. In toata deznadejdia si disperarea ei, intr-un moment de maxima inspiratie si luciditate, s-a uitat in oglinda. Si dupa un lung si atent studiu al propriei imagini din oglinda, a descoperit in sfarsit candidatul ideal pentru Romania, pe care ea l-ar putea alege fara sa ezite… (Ea a tinut sa mai precizeze ca a avut aceasta revelatie inca inainte ca Johannis sa fie ales de o mare majoritate, candidatul unic al aliantei. Ea i-ar fi informat din timp, pe cei din PDL si ulterior ACL cu privire la identitatea candidatului ideal de dreapta, lucru ramas insa, inexplicabil, neinteles de majoritatea colegilor si prietenilor de partid…)

  Ca sa ne intelegem, Macovei a fost si este membru activ in PDL/ACL, partid-alianta in care crede in continuare si din care nu doreste sa demisioneze.
  Ea respecta alegerea candidatului aliantei ACL (care este si a ei pana la urma), dar nu se poate abtine sa candideze, ca independent.

  Poftim? Care-i logica aici?
  Exact, nu exista, candidatura ei este o obsesie patologica de a avea puterea in stat, pentru a face dreptate si a salva tara de corupti si hoti.
  Acesta este lupta ei personala. Si nimeni altcineva nu poate duce la capat aceasta misiune importanta.
  Pentru ca destinul ei este sa salveze Romania si daca acest lucru presupune sa candideze impotriva candidatului ales de propriul partid, atunci asa va trebui sa fie.

  Ea chiar se crede un soi de Nelson Mandela si uneori Angela Merkel. Ea este obsedata sa scrie istorie, sa se jertfeasca pentru idealurile democratiei.

  Ce sanse are sa devina primul presedinte femeie al acestei tari? In acest moment, nici una.

  Cu toate acestea, eu as votao pe Macovei, din convingere – daca as avea drept de vot, binenteles.
  Obsesia aceasta a ei, de a face curatenie in aceasta tara, si de a da putere maxima statului de drept, face din ea o persoana extrem de credibila…

  Reply
  • Macovei nu se simte mandra doar pentru ca a fost ministrul justitiei in 2004 si “a pus bazele DNA”. Influenta ei benefica este una internationala. Si-a anuntat candidatura prin asta:
   “Am lucrat pentru a aduce pacea şi democraţia în ţări care trecuseră prin războaie.”
   O fi avut si ea ceva merit in reformarea justitiei. Desi s-au vazut efectele cu un retard de vreo 8 ani.
   Dar de aici si pana la megalomania pe care o traieste e cale lunga.
   Probabil se va trezi la realitate dupa alegeri. Atunci cand se va uita lung la procentul subunitar obtinut. Daca ajunge la 2% ii scriu oda, am zis 🙂

  • Dar, Dani, aşa şi este. Influenţa ei la nivel internaţional este foarte benefică (desigur asta dincolo de manipulările antena3 cum că ar fi vorbit “împotriva intereselor României.

  • “Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice.”

   “Ponta şi USL acapareaza ilegal Parlamentul şi încearcă astăzi să schimbe şefii celor două Camere prin proceduri ilegale. Tot astăzi au acaparat şi Televiziunea şi Radioul publice. Suntem în plină lovitură de stat. E timpul ca toţi românii să vadă adevărul şi să se opună, altfel dictatura şi tirania se instalează peste noapte”

   Cum o fi sunat asta pentru cineva din afara ţării, străin de românisme? Probabil îl şi vedeau pe Ponta, echipat în Evil Rambo, conducând armata de teroristi spre sediul Televiziunii. Lovitura de stat, razboi civil, un Ponta diabolic care vrea sa fure democratia prin forta. Nicidecum un Ponta ajuns in frunte printr-un vot democratic masiv.

   Dar da, a manipulat Antena3..

  • oh, da! că ăia de afară nu ştiu cu punct şi virgulă ce se-ntâmplă peste tot. gen ue. gen…
   nu, că ce-a făcut ponta de când s-a instaurat la Palatul Victoria nici n-a fost atentat permanent la statul de drept. Ca un fel de lovitură de stat aşa, dar nu mult, numai puţin cât să nu simtă românul.

  • Nu inteleg la ce ne mai trebuie europarlamentari. Aia din afara oricum stiu ce si cum.

   O sa vezi ca in final, actiunea de acum a lui Macovei va fi tot in favoarea lui Ponta. La fel cum este si candidatura Udrei. Aia 1% (probabil) ai lui Macovei si cei 5-6% ai Udrei se vor rupe tot din electoratul “de dreapta”. In niciun caz nu le vor vota simpatizantii PSD. Astea sunt procente irosite din traista lui Iohannis.
   Daca mai apar pana la alegeri inca vreo 2 vizionari din astia ambitiosi “de dreapta”, probabil vom avea cel mai clar castigator prezidential de la Iliescu incoace 🙂

 2. Păi până la urmă noi chiar nu avem un candidat credibil şi începând cu decembrie 2014 ne putem considera pierduți. Şi va fi chiar mai rău decât pe vremea lui iliescu/năstase. Pentru că ăştia de acum nu au niciun fel de “finețe”, sunt flămânzi, proşti şi disperaţi. Un singur lucru îl ştiu ei clar: trebuie să facă ORICE ptr ca o situație gen “nastase 2004” şi un nou Băsescu să nu mai apară niciodată la orizont.
  Vine sfârşitul democrației ăsteia ciuntite pe care-o trăim.

  Reply
 3. Mai ales că putin de la est are aşa nişte tribulații țarist-staliniste care completeaza pericolul însutindu-l.

  Pe de altă parte eu mi-am tot stors mințile în teorii conspiraționiste: dacă ar interveni nato şi americanii … cum ar putea-o face?

  Reply
  • Nato nu ar trebui sa intervina in Ucraina.
   UE in schimb ar trebui sa convinga Ucraina sa se federalizeze, in mai multe state, oferind anumitor staie autonomii teritoriale (daca acestea vor), dupa modelul german.
   UE ar putea finanta si organiza un referendum in acest sens in Ucraina.
   Daca poporul ucrainean alege federalizarea, atunci asa sa fie. Daca populatia nu doreste decentralizarea administrativa, legimitatea actiunilor separatiste se va pierde, urmand ca Rusia sa se retraga complet din schema.

   Sunt convins ca Rusia ar fi de-acord cu o asemenea solutie.

  • Nu, nu, nu m-am referit la amestecul NATO în Ucraina. E cam imposibil să scoţi Ucraina de sub influenţa rusă.

   Mă refeream la un amestec “subtil” al NATO (+eventual UE) la “alegerea” în România a unei persoane care să nu întoarcă ţara spre corupţia din 2004.

 4. Dani,
  “Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice.”

  “Ponta şi USL acapareaza ilegal Parlamentul şi încearcă astăzi să schimbe şefii celor două Camere prin proceduri ilegale. Tot astăzi au acaparat şi Televiziunea şi Radioul publice. Suntem în plină lovitură de stat. E timpul ca toţi românii să vadă adevărul şi să se opună, altfel dictatura şi tirania se instalează peste noapte”

  Poate ca aceste declaratii “calomioase” (conform Ponta) au fost exagerate in exprimare, dar si-au atins scopul pe deplin. Macovei a reusit sa atraga atentia occidentului asupra Romaniei, in asa fel incat Ponta s-a putut trezi la timp de sub influenta papusarilor din umbra, care aveau nevoie de “sprijinul” Justitei pentru a-l putea da jos pe Basescu dupa esecul referendumului.
  Tin minte ca atunci Steinmeier (la vremea aceea, liderul opozitiei lui Merkel, din partea partidului social democrat german), prietenul si sustinatorul lui Ponta, a apelat in public la guvernul Ponta, sa nu sacrifice unul dintre pilonii principali ai tinerei democratii romanesti, doar pentru a-si putea atinge scopul politic.

  Pentru aceste interventii in PE ar trebui sa-i ridicam statuie Monicai Macovei.

  Reply
  • Hary, nu îmi place de personajul Macovei. Să îti spun de ce.
   Trecem peste trecutul dubios ca procuror in regimul ceausist. Ca a semnat mandate de arestare in alb, ca a fost obligata, ca asa era pe vremea aia, ca etcetera. Trec peste perioada respectiva si ma raportez doar la actiunile post decembriste.
   NU imi place de politicianul Macovei pentru ca este rupt de realitate. Autocomparatia cu Nelson Mandela este ultima dovada.

   Politicianul visator, idealist, orgolios, egocentrist nu are ce cauta momentan in scena politica din Romania. Cum am scris si mai sus, actiunea Monicai Macovei nu face altceva decat sa il ajute pe Ponta. Ori un politician responsabil trebuie sa priveasca in perspectiva, sa fie pragmatic, ancorat in realitate. Chiar sa stie cand e cazul sa se faca frate cu Dracu.

   Ma lasa rece faptul ca Macovei a facut si a dres, daca atunci cand tragem linie la final, actiunea ei se va dovedi una caraghioasa, chiar daunatoare scopului pentru care a luptat.

   Mai mult decat un politician incapabil si demagog, ma enerveaza unul care ar fi putut face ceva, dar orbit de orgoliu si megalomanie, a facut fix pe dos. Eu sunt convins ca actiunea lui Macovei, a Udrei, a lui Diaconescu si a altor “reformisti” din astia “de dreapta” nu fac altceva decat sa macine din electoratul lui Iohannis. Adica il ajuta pe Ponta. Prin atitudinea lor, il ajuta pe Ponta. Realizeaza exact opusul a ceea ce si-au propus. Iar un politican care face asta este un politician prost.

   Ma mir totusi ca lui MRU i-a venit pana la urma mintea la cap si a lasat fantasmele de-o parte. Dar cine stie. Poate se viseaza si asta presedinte intr-o noapte.

  • Uite pe partea cealalta a baricadei cat de bine sunt organizati. Candideaza Ponta si Tariceanu. Tariceanu fura de la dreapta, nu de la pesedisti. Iar in turul doi, Tariceanu il sustine pe Ponta. Perfect! Asa da. Asa se castiga alegerile. Nu cu SF-uri.

  • Dani,
   Macovei este putin dusa de acasa, recunosc. Am spuso si in primul meu comentariu. Nu poti fi normal si intreg la minte sa candidezi ca independent la prezidentiale, impotriva candidatului pe care l-a ales partidul, din care faci si tu parte…:))

   Eu sustin insa ca la Macovei nu este vorba despre megalomanie, cu despre o obsesie aproape patologica de a face curatenie in tara. Femeia asta se crede un fel de messias, salvatorul Romaniei. Sunt convins ca este in stare chiar sa-si dea viata pentru acest scop nobil. E cbiar spooky in aceasta privinta.
   De genul acesta de oameni are nevoie Romania in acest moment.
   Nu de politicieni falsi, oportunisti, care una spun si alta fac.

   Este clar ca buna ziua ca Macovei nu va putea castiga alegerile, dar la fel de calr este ca nici Ponta nu castiga din primul tur. Este imposibil ca intro Romanie atat de divizata sa se intample asa ceva.
   Iar Udrea nu-i va lua voturi la Johannis, ci mai degraba lui Ponta. Nici un alegator normal de dreapta nu va alege Udrea, chiar daca candideaza pentru un partid de dreapta. Diaconescu da, el ar fi luat ceva voturi dreptei, dar nesemnificativ.
   In timp ce Macovei, va lua de peste tot voturi cu mesajul si programul ei politic: stoparea jafului organizat, pedepsirea hotilor indiferent de culoarea lor politica, investitii in sanatate, educatie si economie, eliminarea coruptiei si nepotismului. Mesajul ei nu are culoare politica.

   Iar in turul 2, Ponta va pierde destul de clar in fata lui Johannis, pentru ca Johannis si Macovei si toti ceilalti de dreapta, isi vor impleti sufletele si interesele in public, imporiva raului natiunii: comunistii.
   Si nu in ultimul rand, pentru ca ungurii il vor vota in turul 2 pe Johannis (dupa ce in primul tur il vor vota pe Ponta). Pentru ca asa e in tenis, UDMRul e unit si merge intotdeauna mai intai pe mana celui care este la guvernare si in turul 2 cu cel care are sansele cele mai mari sa castige… :-))

  • Dani, Tariceanu nu fura de la nimeni nimic, nici de la dreapta, nici de la stanga. Va avea sub 2 %, mult mai putin decat Macovei, pe care o vad cu 5-7 %. Cred insa ca cu o campanie buna, Macovei ar putea lua si mai mult, din toate bazinele electorale existente la aceasta ora.

   Dar mai este atat de mult pana la alegeri ca se poate intampla orice.
   Inclusiv varianta ca Johannis sa renunte la candidatura in favoarea Monicai…:-))

  • Hary, Tariceanu are 9% in sondaje 🙂
   Ponta nu va iesi din primul tur pentru ca nu ii permite legea. Trebuie sa strangi peste 50% din totalul alegatorilor inscrisi pe liste, nu din cei prezenti. Deci imposibil.
   Tatiana, trolezi? :))

  • Niciodată nu trollez. Cu o campanie adecvată antonescu are şanse. tăriceanu nu are (9% în sondaje înseamnă bullshit), Macovei nu din cauza patriarhatului român, johannis … nu ştiu e destul de antipatic, cred că la antonescu poate fi mai uşor de uitat ce-a făcut.

   Deci nu … nu trollez.

 5. Dar dacă stau să judec la rece, toţi sunt o mocirlă: să nu uităm antonescu+geoană+johannis, să nu uităm pe antonescu la Cotroceni când a elimninat steagul UE şi ieşea zilnic la prezidiu, ponta nu mai vorbim, udrea doamne fereşte, cristian diaconescu bleax, ungureanu come on….

  Singura care nu s-a mânjit e Macovei. Plus ea a creat sistemul care a permis ca năstase şi voiculescu să fie încarceraţi. Oh, da, Macovei preşedinte!

  Reply

Leave a Comment.