Justificări perfide pentru oameni mici

refugiati

Discutam săptămâna trecută AICI despre spitalul din Kunduz (Afganistan) bombardat de americani – 22 de civili ucişi. Săptămâna aceasta, ruşii au decis să fie omologi în orice, în consecinţă au început bombardarea spitalelor din Sirya.
Three Syrian hospitals bombed since Russian airstrikes began, doctors say

Nu cred să fi existat intenţie. Strivirea civililor în spitale este reclamă negativă atât pentru SUA cât şi pentru Rusia. Dar se mai întâmplă – a bătut vântul, m-am uitat greşit pe hartă, am strănutat când am apăsat butonul, a fost bombardeaua expirată…întotdeauna există un motiv.

Şi acum, să revenim la titlu: Justificări perfide pentru oameni mici. Nu a fost cu dedicaţie pentru Putin, Obama sau generalii pe care-i păstoresc. Au şi ei justificări perfide, dar sunt pentru oameni mari. Am ales titlul pentru noi.

Pentru noi, oamenii mici care uşuim refugiaţii înapoi de unde-au plecat, ca pe un stol de ciori pitite în lanul de porumb. Nu suntem mici pentru că nu vrem să împărţim porumbul. Ci pentru laşitatea şi ipocrizia de care dăm dovadă atunci când căutăm motive:

“Să îşi rezolve problemele la ei acasă” – Aha, aşa cum am făcut noi. Ne-am rezolvat problemele la noi acasă, de-asta mai mult de un sfert din populaţie şi-a luat tălpăşiţa mai spre apus, unde soarele nu frige. Diferenţa? Nouă nu ne-au bombardat americanii şi ruşii spitalele.

“Să stea acolo, să-şi apere ţara!” – Da, aici clar suntem în măsură să dăm sfaturi. Noi ne-am apărat vitejeşte din vârful bradului, răscumpărându-ne viaţa cu grâne, aur, femei şi copii. Sau am sărit eroic dintr-o poală-n alta, sperând că dacă ne trădăm aliaţii, nu ne ustură curul la fel de tare.

“Care refugiaţi? Sunt nişte mincinoşi, vin să ne islamizeze!” – Proverbul “Omul sfinţeşte locul” se aplică în cazul ăsta. Doar că pe invers. Locul sfinţeşte omul. Tot sirieni, libieni, afgani vor fi şi în Germania, Austria, Olanda, România. Doar că aici viaţa lor valorează ceva. Nu pot fi ucişi în spitale atât de uşor, şi nimeni să nu răspundă. În Europa devin oameni, nu mai sunt viitoare hoituri într-un abator.

“Ăştia nu fug de război. Vin în Europa ca să fure şi să cerşească.” – Aici avem o scuză. Măcar vorbim din proprie experienţă. După ’90, foarte mulţi români s-au dus în vest ca să fure şi să cerşească. Posibil să fie şi intenţia unor imigranţi. Cu ocazia asta, să ne trecem în cont încă o ipocrizie slinoasă. De câte ori ne-am spălat pe mâini de rahatul conaționalilor răcnind “Nu toţi românii sunt la fel!” Într-adevăr, nu toţi românii sunt la fel. Sirienii şi libienii în schimb…

Hai să nu mai fim laşi, ipocriţi, pe alocuri tâmpiţei, să nu mai fim oameni mici. Măcar să avem puterea de a ne recunoaşte natura umană. Ăştia suntem:

Nu vrem să vină refugiaţii la noi pentru că ni se rupe de ei! Mor la ei acasă, mor în spitale, mor pe străzi, mor peste tot. Aşa, şi? Toată lumea moare. Să moară la ei acasă, fără să ne deranjeze. E ok să-i privim la televizor cum mor, filmaţi din drone. Imaginile alea bat la cur orice film scremut de hollywoodieni. Băi, dar atât. Atunci când vă decapitează ghiuleaua, nu cumva să ţâşnească sângele dincolo de ecran şi să ne păteze cămăşuţa. Mâine mergem la job şi ne trebuie ţinuta office curată.

Nu vă simţiţi vinovaţi, este perfect normal! Doar oameni suntem, nu animale.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

 1. conflictele armate niciodata nu sunt justificate moral, uman, etc.singurul razboi cinstit e cel de aparare a PROPRIULUI TERITORIU.ori de cate ori o mare putere economico-militara intervine intr-o zona din motive ”umanitare”, de mentinere a pacii, operatii de stabilitate, asa zise operatii de prevenire(tari acuzate ca dezvolta arme de distrugere in masa), putem observa ca in acea zona se gaseste foarte mult petrol, minerale f. rare,etc.Africa poate fi numita ”continentul negru” si din cauza ca este tinuta in bezna de sute de ani sa poata baietii destepti fura in voie.

  Reply
 2. Bombardamenul rusilor asupra spitalelor am vrut sa o punem pe siteul activenews. Si mi-au spus oameni ca ongul care a lansat stirea este singura sursa – ongul este creat de Soros – . Pana azi dimineata nu exista nici macar o a doua sursa care sa confirme informatia.

  Reply
  • Pai putea să apară şi în activenews cum a apărut în The Guardian.
   Four Syrian hospitals bombed since Russian airstrikes began, doctors say. The Guardian a transmis ce au declarat “the doctors”.

  • Ciprian,
   acel ONG (SAMS) finanteaza spitalul care a fost bombardat si distrus. Ei nu spun de catre cine, ci doar condamna atacurile asupra spitalelor si al cadrelor medicale.

  • :))
   Vrei sa spui ca voi verificati stirile din 3 surse diferite inainte sa le publicati pe activenews.ro?

   Trebuie sa-mi povestesti si mie cum faceti aceste verificari, ca uneori am impresia ca preluati cele mai dubioase barfe de pe net, fara nicio retinere… 🙂

Leave a Comment.