Internetul este supraevaluat, trăiască tiparniţa!

untitled jsp 2Internetul este supraevaluat, trăiască tiparniţa! Aceasta este ideea promovată AICI de cel mai bun jurnalist român din presa scrisă. Este vorba de Cătălin Tolontan, redactorul şef al Gazetei Sporturilor, proaspătul câştigător al premiului înmânat de AFAN.
Am selectat câteva fragmente reprezentative din editorialul lui Cătălin Tolontan:

“Din fiecare 100 de euro pe care îi încasa din publicitate în 2008 un ziar românesc, au rămas doar 15 euro în 2013, și asta dacă adunăm chiar și publicitatea încasată pe site! O prăbușire greu de absorbit, dar pe care Gazeta și alte titluri au izbutit s-o traverseze.

Desigur, există apologeți din tribul Pol Pot al internetului care ne explică de ce e bine ca ziarele și revistele să moară repejor, ei făcînd asta din postura celor care n-au produs nici un ban în viața lor în media.”

“Mai mult, majoritatea dintre ei trăiesc și acum datorită bazei economice a jurnalismului clasic, fie că e vorba de ziare, reviste, radiouri sau televiziuni.”

“Așadar, mai ușor cu lecțiile! Chiar și acum, în ani grei, cifra de afaceri anuală de aproape 8 milioane de euro a clasicului ziar Gazeta Sporturilor este cît jumătate din ce rămîne în mînă întregului internet românesc (cu sute de siteuri și bloguri), practic rămășițele de după încasările google, facebook, yahoo!”

“8 milioane de euro, cît aduce un ziar bun plus siteurile lui, e un vis pentru televiziuni cu nume, precum România TV sau Realitatea TV și e aproape la fel de mult pe cît încasează din publicitate Antena 3, liderul posturilor de știri.

Și, în pofida acestei cifre enorme încasată predominant de la tarabele de ziare, ceea ce se sugerează este: renunțați voi la aceste venituri de milioane de euro pe care românii le plătesc ziarului și produselor sale și poftiți în minunatul univers digital, unde să murim cu toții la mila publicitarilor și a google! Tare!”

Veniturile din internet sînt puține pentru că internetul nu răsplătește producătorii de conținut nicăieri în lume.

“Lumea digitală e minunată, dar ei i se potrivește o butadă din sport. Așa cum fotbalul e sportul în care se întrec două echipe și cîștigă întotdeauna nemții, la fel internetul e o industrie unde se luptă milioane de jucători și cîștigă doar google!”

Recunosc. Atunci când am citit că ziarul Gazeta Sporturilor are o cifră de afaceri anuală de 8 milioane de euro, am rămas cu mandibula încremenită într-o parte şi saliva atârnând de buză. Nu vreau să atentez la corola de minuni a domnului Tolontan, dar ziarul Gazeta Sporturilor are undeva pe la 15% din conţinutul de acum 6-7 ani. Şi, din ce am înţeles din editorial, câsţigă 15% din suma încasată în 2008. Unde e nedreptatea? Pentru un produs ca ziarul Gazeta Sporturilor, suma de 8 milioane de euro mi se pare fabuloasă, chiar de necrezut.

În rest, jos pălăria pentru demitizarea câştigurilor fabuloase din online, pentru inspiraţia de a lătra în amonte atunci când toţi se rostogolesc la vale şi felicitări pentru premiu!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.