Pentru mine sondajul din noiembrie de la INSCOP Research este pur și simplu stupefiant – 44,6 % dintre cei întrebați consideră că regimul comunism a fost un lucru bun pentru România iar 77,7% că înainte se trăia la fel sau mai bine. 77,7 la sută…
Departe de mine să fiu în stare de șoc din cauza procentelor sau a seninătății cu care o mare parte din poporul ăsta declară unul dintre cele mai negre și blestemate sisteme politice ale lumii moderne drept bun.
La urma urmei cum să se gândească nea Dorel, adus de pe brazdă și făcut orășean respectabil de către comuniști sau madame Florica, vânzătoarea la care toți doctorii îi dădeau sărutmâna pentru o pungă de cafea sau Marian, turnătorul din scara blocului, la câți oameni și familii a nenorocit comunismul, la cum a ras de pe fața pământului orice coloană vertebrală avea poporul ăsta înainte și la cum a exterminat și cea mai mică urmă de elitism real și scară a valorilor aveam ca națiune?
Nu e nimic surprinzător aici la fel cum nu e nimic surprinzător în voturile pentru ulei sau pentru două sutici de săniuță în barul satului. Însă e ceva care mă deranjează profund și mă enervează până la perplexitate.
Cum de îi văd pe aceeași oameni plângându-se, revoltându-se și arătând o dezamăgire spumoasă când li se răpește orice fărâmă de confort capitalist și democratic?
1. Să le întrerupă o pană de curent telenovela sau capatosu de seară sa vezi cum sar plini de furie urlând spre ceruri cum se poate întâmpla așa ceva suntem în epoca de piatră?
În comunism aproape peste tot se lua zilnic curentul, inclusiv iarna. De ce vă plângeți?
2. Îi vezi ținându-și sacoșele ca pe niște scuturi oțelite și bătându-se pe promoții, tigăi, încingând liniile telefonice cu dry-cokere. Vai ce bine se trăia înainte, acum n-avem bani de niciunele.
În comunism se ajunsese oficial la o alimentație sănătoasă (scoasă din puțul gândirii doctorului Iulian Mincu) care prevedea o rație de un kilogram, atenție un kilogram pe lună, la zahăr și ulei… restul era pe relații, carnea la fel, să mai vorbim de portocale, pecsi?
De ce vă plângeți? Mergeți pe rația dinainte… aaaa, poate aveați rude la abator, ei nu toți aveau, nici prieteni la apaca, nici pile la alimentară, nici măcar cunoscuți la raionu de izmene… intelectualii ăștia amărâți…
3. Vai ce scumpă e benzina! Da, până și pe asta am auzit-o de la un nostalgic declarat.
Pe vremea lui Ceaușescu aveai voie să ieși cu mașina numai dacă se potrivea la număr. Nu mai țineți minte cum era cu soț fără soț? Câți litri puteai lua ca șofer și cum se uneau mai multe familii ca să aibă benzina de ajuns până la mare? De ce vă plângeți?
4. Nu mai poate primăria suporta subvențiile și cheltuielile și ne ia din apa caldă, ce jigodii, cum își permit?
Eu îmi amintesc că mă spălam repede-repede și apoi umpleam cada cu apă fierbinte și puneam o folie de nailon peste ea ca s-o mențin caldă până vine mama acasă de la serviciu, nu mai țin minte exact dar cred că era odată la 2 săptămâni la noi.
În rest ne spălam cu apă încălzită la sobă, da la soba metalică de pe hol așa cum avea lumea la bloc în epoca de aur.
5. Când s-a închis otv-ul s-a ridicat un tsunami de dezaprobare din partea generației de peste 50, cea responsabilă în mare parte de procentele sondajului de la care am pornit.
Două ore de televiziune unică avea comunismul și un sfert de oră de desene pentru care așteptam o săptămâna să vină weekendul. De ce vă plângeți?
6. Mai pot continua așa la nesfârșit dar mă opresc cu unu exemplu de vârf.
Uite la nenorociții ăștia de politicieni cum își bat joc de noi, nu le-ar fi rușine, noi chiar nu contăm?
Se pare că simplul fapt că poți spune asta în gura mare provoacă amnezie acestor monumente de decență logică care chiar nu pot face o paralelă rudimentară cu ce era în comunism. Clasa suverană de partid care te putea, fără nicio exagerare, omorî pentru ce vorbeai cu nevasta, popa sau vecinul de la parter.
Nici nu mai e nevoie să spun mai multe, asta ar trebui să fie de-ajuns. Te putea omorî sau arunca zeci de ani într-o închisoare inumană pentru ce spuneai, nu organizat nu conspiraționist ci cu amicii la o bere.
Ce rost are să trecem la pictat modul în care politicianul comunist nu numai că avea libertate deplină și niciun contact cu cetățeanul de rând și cum aș putea să compar regimul de atunci cu prezentul când chiar în ziua când scriu articolul ăsta în țară se protestează pe străzi?
De asta sunt surprins și revoltat, nu de opinii – fiecare are dreptul la ele, nu de procente – sunt mulți care gândesc diferit față de mine și asta nu e o problemă – ci de indolența și ipocrizia cruntă exact a celor care au îmbrățișat comunismul și s-au bălăcit în mizeria lui, fericiți că nu trebuie să aibă vreo valoare reală, vreun scop, vreo etică a muncii, vreo urmă de solidaritate față de cei de lângă ei.
Falsitatea ăstora mă face să vreau să-i alerg cu biciu pe câmpiile Bărăganului.
Cine vă oprește să trăiți cu câteva ore de curent pe pe zi, cu un singur post de televiziune deschis doar seara până la zece, cu un kilogram de ulei pe lună și carne de merluciu înghețat, fără căldură și cu apă caldă de două ori pe lună? Cine vă oprește să înghițiți absolut tot ce fac ăștia de la guvernare fără să scoateți un cuvânt?
Cine dracu vă oprește să trăiți ca înainte, când era mai bine? De ce vă plângeți viermilor?
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
Flaviu, tocmai ăsta e părerea mea:
Dacă acești nostalgici ar avea exact aceleași așteptări zilnice ca în comunism el-ar putea satisface fără nicio problemă și acum:
– postul național tv și atât
– nu smartphoane nu comunicare liberă (și să nu-mi spui că venea internetul liber în comunism și tehnologia vestică ajungea și la noi când mașina națională nu evoluase un șurub în 20 de ani)
– nu rate pentru mofturi casnice și tellevizor lcd
– nu încălzire cu centrală
– nu curent non stop și apa caldă când vrei
– doar produsele alimentare pe care le luai și înainte , salam/parizer de cea mai joasă speță (aici trebuie să recunosc că ăla de cea mai joasă speță e mai bun decât cel de acum dar asta e – în comunism nimeni nu se plângea de nimic, nici măcar când îi venea mașina abia cumpărată cu toba înfundată… capul jos și mers la service)
– fără nicio crâcneală împotriva statului
– apartamente deja au, sau ai uitat ca li s-au vândut pe nimic după revoluție?
Despre asta vorbesc, dacă susții comunismul cu mare ardoare ai posibilitatea să trăiești la fel, dar toți nostalgicii ăștia nu vor asta de unde și ipocrizia de care vorbesc:
– vor toate libertățile de acum (de la alegerea postului de tv, la libera opinie, la mersul afară, la circulatul fără să te uiti dacă ai voie sa ieși din casă cu numprul tău de înmatriculare, la toate produsele care nu le sunt neaparat necesare dar pentru care fac rate una dupa alta ca apoi sa urle ca nu le pot plati si bancile ii asupresc și așa mai departe)
– pe langa asta vor si ce era inainte, statul sa iti dea salariu indiferent de cat de bun esti in ceva, toata lumea sa aiba unde munci chiar daca slujbele respective nu sunt necesare si nu exista cerere pentru produsul lor, sa nu plăteasca asigurari de sanatate ci doar spaga la medic,să nu existe mediu concurențial și, bineînțeles, toți să fie o apă și un pământ ca să u moară de oftică văzând cum o duce mai bine vecinul.
Astea sunt adevaratele doleanțe ale nostalgicilo, că unul nu ar renunța la ce are în plus acum, mai ales la dreptul de a da deschis din gură, la atitudinea asta vă faceți voi că nu vedeți ipocrizia și indiferent cât trâmbițați, dacă v-ați uita o singură dată sincer la voi, chiar și pentru o milisecundă v-ați da seama că nu ați mai vrea să trăiți fără libertate.
Dar nu o faceți că preferați să ridicați în slăvi regimul, în timp ce vă frecați mâinile, băgând pe gât libertatea voastră de opinie celor care chiar cred în democrația care o oferă. De asta sunteți ipocriți fără coloană vertebrală.
Flaviu, zici tu că mă înșel? Uită-te mai bine la cei despre care vorbesc și vezi cu câtă patimă au îmbrățișat diversitatea oferită de libertate chiar dacă în multe cazuri nu și-o permit. Uită-te bine cu cât dramatism pozează în victimele capitalismului în timp ce se agață de orice chestie capitalistă pe care și-o pot permite.
Acceptā cā uneori un jurnalist cretin are dreptate !
Si mai zici ca sondajele nu sunt bune, uite cati s-au simtit. Incredibil.
Eu nu imi mai dau cu parerea ca am treaba multa, sa le platesc pensiile de “boala” viermilor si taxele socialistului de Ponta.
baga, baga, ca e de platit :)))
Hai ca oricum nu am auzit in viata mea de acest spatiu precum nici despre defularile sau despre oracaielile cuiva care nici nu reprezinta o natiune sau sa mai fie si vreo voce de burlan.
Domnule jurnalist, pai sa stau cu mainile in buzunar si sa va las sa continuati in aceeasi nota penibila – altfel nu mai stateam a tasta toate cele de mais sus- ei bine nu inseamna ca ne trebuie nici ce era jalnic atunci insa nici ce e acum si toata lumea umbla si striga dupa un echilibru, dupa o dreptate insa nu se poate doar cu vaicareala si nici doar cu critica ori cu referinte de la coada la picorom si de la randul la babic. Mai domnule jurnalist, daca folositi si vreti sa pareti profesionist enumerand cauze, aucuze, statistici, pareri, macar aveti bunul simt de a releva perioada de desfasurare a sondajului, procentul de persoane intervievate, marja de eroare si teritoriul care a folosit drept obiect de studiu pentru a preleva un esantion reprezentabil la nivel de natiune. Si inca ceva, in anii ’90 si pana in 2000 nu erau rate la banci, decat Caritasuri pentru fraieri, nu erau televizoare LCD, nu era nici telefonia mobila pana hat, si nici gradul de retardare si de alienare atat de putred, insa factiunile de lingai, tipologiile de javre, neavenitii si mai ales slugile erau si vor fi in vecii vecilor ca si pana acum, indiferent de regimul politic, clasa sociala, sex, religie, profesiune, etc.
Insa nici ai tai si nici tu si nici pentru tine, nici epntru copilul tau nu faci decat sa boscorodesti si sa chirai pe aici cu fruntea-ti rece si golasa, insa sa iesi pe interval cu un material asupra conducatorilor iubiti trecuti si prezenti ori sa te zbati ca sa nu continui acest lung sir de vaicareala anosta nu te duce hazardul si nici inimioara de pui prajit; de cand a fost o scindare intre pro-si anti-nostalgici pe mai stiu eu ce criterii, nu cumva iti sunt familiare dezinformarea, mancarea a tone de excremente in sens repetitiv pentru indobitocirea si inrairea latenta a populatiei si a depersonalizarii capitalismului salbatic care ti-a deschis orizonturile si le-a mai si largit?
Pana una alta, nu traiesc in trecut, dar traiesc in viitor, cand am sa revin dupa acesti anisori petrecuti in Brazilia – unde am realizat ca valorile si dragostea de semenii mei este nestirbita si mai puternica decat miorlaielile unor oameni realizati care isi scuipa singuri in farfurie. Sper ca ideile mele nu te-au zgaltait din jalnicul cotidian de si cu rutina-ti oarba si goala.
ce-i, Serbane, s-au terminat păpădiile? deci matale comentezi despre cât de bun era comunismul din Brazilia??? ha, ha,ha ne omori, nenicule, de râs…
când China și Coreea de Nord, matale alegi Brazilia?
hai să-ți mai pun o întrebare ca să vezi cât ești de cămilă – dacă tu ai citit un singur articol scris de mine de unde știi tu că eu nu mi-am îndreptat niciodată atenția spre conducătorii post-revoluționari sau că nu am remarcat chestii relativ bune pe care le avea comunismul? și dacă nu știi de ce ești morcov și afirmi chestiile astea? nu-mi spune, așa ești educat să-ți dai cu părerea, nu?
auzi, bă, unde era susținătorul comunismului – în Brazilia. Cât, dar cât de penibil.
ia de aici și molfăie: despre câteva principii care ar fi fost bine să fie păstrate în democrație –
http://reactii.ro/romania-putrezita-3/
si ceva scurtut, sa nu te obosească despre conducatorii post-revolutionari:
http://reactii.ro/basescu-sau-iliescu-voteaza-cel-mai-rau-presedinte-al-romaniei-de-dupa-revolutie/
Este că vorbești fără acoperire, brazilianule?
cat de prost trebuie sa fii ca sa ai asemenea pareri, si cu atat mai mult "pilde"? Nu mai spun de recomandarea "traiului ca in comunism", pentru ca m-as cobora prea tare… aproape pana la nivelul tau, spermatozoid esuat! Viermi?! "Viermii despre care vorbesti au creat umbra aia de stabilitate care inca iti mai ofera tie azi surse de venit. La cat esti de prost o sa-mi spui ca tu esti platit de catre un privat, si ca n-are nicio treaba cu mostenirea celor ce au creat in comunism tot ceea ce tu consumi azi. Fara "cartea de vizita" a ACELUI ROMAN" n-ar fi investit nici dracu' in aceasta tzara, situatie creata de cei carora tu nu esti capabil sa le asiguri pensia. Vrei un singur argument "pro" al acelor ani? SIGURANTA! Siguranta tuturor elementelor la care te-ai putea gandi tu vreodata, si multe altele peste, dat fiind faptul ca "intelectul" tau este cu certitudine FOARTE limitat. Larva nedezvoltata!…
Să înteleg ca investitorii straini si ca mediul privat s-a dezvoltat datorită comunismului și nu în contra lui? Domnul meu, la așa o judecată, nu pot decât să mă declar absolut fulgerat de atâta magnifică cunoaștere.
La ce siguranță te referi? La cea de a avea slujbă la stat sau la cea în care știai că dacă zici un cuvânt greșit te toarnă vreunu ca tine și regimul te va distruge și pe tine și familia ta? Întreb și eu…
Bai galbeaza, mai mormolocule, de ce ma silesti sa fiu dur ahaha! Ma silesti sa imi pierd timpul cu link-uri si cu gargare de la gura sobei de secol 21? Pai afla bai piftie ca Brazilia are lunga traditie comunista, presedinta actuala a fost si este comunista – Partidul Muncitoresc il reprezinta dar nu vorbim aici despre Brazilia de care abia astept sa ma indepartez cu familia de aici in cativa ani si sa ma mut undeva frumos la tara si sa stau departe de tot felul de scofalciti cu glas de potarniche. Bai sscrumbie, cum vine asta, daca sunt aici nu pot sa ma exprim, nu pot sa am dor de oameni cu suflet de lacusta ca si tine? Care sa fie deturnarea asta si rasturnarea de situatie? “Eu nu-mi uit nici nevoile nici neamul” mascariciule ambutisat, afla ca predau limba romana si notiuni de cultura romaneasca peste Atlantic si asta nu ma face nici mai bun, nici mai prost nici mai nimic si nu ma scuz ori justific dar iti explic ca unor celenterate de ungher ca am o contributie “fata de cei de-o mama si de-o seama”ce face sa paleasca fituicareala ta prapadita, si mai afla ca voi preda Limba si Literatura Romana la una dintre cele mai mari si mai prestigioase Universitati din Brazilia in cadrul facultatii de Litere, bacilule cu ochi de peste mort! Da, sunt mandru caci am invatat brazilieni sa vorbeasca romaneste si nu am stat niciodata inainte de astazi a-ti citi screamatul patetic si nici nu am sa ma dau in stamba spunandu-ti ca am adus pe alt continent portul si traditiile romanesti in orice forma iti poate cloci mintea injghebata! Ba chiar mai mult! Unde am sustinut eu comunismul sau vreo oranduire ori ideologie politica sau sociala matasea broastei dumitale draga autorule? De ce nu specifici sursele sondajului si esantionul cap de melc cu zambet de rama?
Despre ce acoperire vorbesti cocarezule? Daca nu imi poti raspunde la absolut nicio tinta denota ca nu meriti nici macar ca pisoiul meu sa-ti zdrobeasca oasele si sa-ti bea sangele la cat de limitat si de patetic esti tataitule! Ai uitat ca acum ai scaun la birou deoarece mancau altii pentru tine ciorba din copite de cal si beau apa din namol si se imbatau cu otet?! Ai tricolorul ca si mine pe perete in casa si plangi cand te gandesti la locurile care ti-au permis sa ajungi in asa-zisa pozitie de a formula elucubratii de nivelul unei cazangerii? Cunosc straini care sunt mai romani ca tine biet copist de scoala noua.
Oi, oi, oi, că te turbezi de pomană :)))), ia ceva calmante că mi-e să nu rămână brazilienii fără profesor :))))
Nu despre patriotismul tău era vorba ci despre cum slăvești și aperi un regim care nu ți-ar fi permis niciodată să-ți construiești un viitor așa cum ai vrut tu la un moment dat într-o țară de genul Braziliei. Înțelegi aspectul penibil al discursului tău au tot nu îți e clar?
Te-ai supărat că ți-am dat linkuri spre articole care fac exact ceea ce m-ai acuzat că nu scriu? Na, ce să fac dacă te ia gura pe dinainte, dom profesor…
Vorba brazilianului: “Esti prost”. Imi aleg singur sursele de informatie si de cunoastere gustere. Nu turbeaza nimeni insa asa se intampla cu obraznicii care isi lipesc un condei intre degete. Tot nu m-ai lamurit cu detaliile studiului si tot nu ti-a permis mintea-ti plapanda a-mi exemplifica randurile unde eu fac vreo apologie a vreunei carmuiri, mutunelule! Ai putea concepe ca pe teritoriul Braziliei sunt imense comunitati de romani fugiti inca din ’47? Si daca acum defechezi in toate parghiile de ti-au inlesnit aceasta eliberare fatidica, de ce nu esti mai bland cu oamenii fata de care ai trait asa cum or fii ei, naivi, slabi de inger, creduli, falsi-patrioti, fomisti, comunisti, securisti, curisti, de ce iti bati joc neavand atributele necesare de a putea igni mai mult decat ca cei care ar regreta anumite linii de subzistenta ce acum sunt de departe depasite nu au capacitatea de a se mai incadra in cazanul plin de laturi care da pe afara vizand oameni care au luat viata asa cum este fara a aduce in prim-plan o doctrina sau vreo apartenenta la vreun pastel politic, nu uita ca suntem o tarisoara si ca nici conducerea cea mai despotica nu se poate desfasura strict de capul ei, geostrategicule troglodit. Esti implinit acum macar, ca sa lasi viermii si tu sa te decristalizezi ca o pupa superba si sa ne privesti din zboru-ti luminos?!? Daca auzi lumea ca se plange culci urechea in transportul in comun, la piata, la vreo hora, unde spanac esti bombardat de vaicareli patetice dar justificate si nevinovate in mare parte? Nu in cercurile tale stramte, nu la birou unde ii detesti pe toti dar nu ai onoarea a te exprima pe loc atunci cand auzi si nici atunci cand alti apropiati ai tai care sub umila lor opinie reduc si subtiaza fapte care ii depasesc?!
Ai cea mai vaga idee despre a ceea ce implica implementarea unor politici interne si externe care dupa decada ’80 au fost toate aruncate voit intr-o degringolada??! Nu confunda tarania si megalomania cu foametea si cu incultura crasa caci nu te tine sa controlezi o administratie de bloc dara-mi-te o tara vesnic amenintata si incetinita! Nu ma mai provoca te rog cu aceste infantilisme, chiar daca iti sunt mai mic de varsta, altfel te voi rapune ca pe un carabus pana ma plictisesc, doar baga la cap o conduita: NU UITA DE UNDE AI PLECAT SI CE ESTI ACUM! Poate daca te identificai cu oamenii din jur in acelasi timp urandu-i caci vroiai mai mult, nu te oprea nimeni sa-ti echilibrezi idealurile si nici vointa, caci acum nu scrii ode comuniste, ci regurgitezi chistoace de mult fumate.
Omule, tu vorbești de români fugiți in 47 ca un argument pro-comunism și contra-argument la absurdul regimului din ce în ce mai aspru până pe finalul din anii 80? Pe aceeași logică ai să ajungi să-mi spui și că traiul deținuților politici e un argument în favoarea regimului roșu pentru că, nu-i așa, le dădea, rar ce-i drept, mâncare.
Când vezi atâta ilogică, turnată în fraze de o construcție dubioasă (lasă că brazilienilor nu le trebuie română perfectă că nu-i văd venind să dea bacalaureatul aici) indiferent cât de tare te distrează interlocutorul parcă la un moment dat obosești. Indiferent de ce surse de informare ai nu-ți folosesc la nimic, degeaba e benzina bună dacă motorul e stricat din fabricație.
Prin ce retard mental ai ajuns sa-mi spui că nu scriu ode comuniste ca și cum asta aș pretinde că fac? Parcă ai început înfierându-mă că jignesc comunismul, ți-ai pierdut ideile pe drum și nu mai știi cum a mers discuția? Acum ai ajuns tu în rolul de anti-comunist sau cum? Încep să-mi dau seama că s-ar putea sa vorbesc cu cineva care are o problemă mentală serioasă și eu s-ar putea să îi fac rău provocându-l.
Luând chestia asta din ce în ce mai vizibilă în considerare și cum văd că nu te ții matale de plan și-ți vezi de ale tale am să te forțez să o faci, oricum mai jos de atât și mai ridicol de atât nu ai cum să te duci. Fii mulțumit că ți-ai arătat în toată splendoarea intelectul grandios și du-te la ale tale să nu ți se agraveze starea.
O singură tristețe am, când știu că unul ca tine are pretenția că reprezintă România pe undeva mi se face fizic greață și nu mai trebuie să mă întreb de ce suntem priviți așa pe unde mergem.
Serbane, nu stiu ce-ti dau astia de mancare in Brazilia, dar e clar ca nu-ti face bine… esti si agresiv, si confuz, si cu complexe de inferioritate…
Lasa-ma sa ghicesc, ceva ciuperci indigene? :)))
Dupa cum vorbeste individul asta , s-ar cam zice ca nu e profesor.Bai pula bleaga , pe noi ne doare fix in cur ca esti tu profesor intre maimutele alea de oameni.Ordem e Progresso mi se pare cam exagerat pentru o tara care este un taram al narco-traficantilor si criminalitate organizata.Pula mea , te duce-ai dracu’ mai bine in Iraq sau Iran , Serbia , zonele astea mai deranjate sa faci voluntariat , poate ne scapa cineva de idiotia ta , domnule profesor.Mars , tradator de tara , jigodie , nu iti dai seama ca esti incoerent omule??
Băi, nu pot să înțeleg ceva. De unde până unde a răsărit puhoiul ăsta imens de comentatori la articolul ăsta? Până acum două-trei zile nu comenta nici naiba :)))
sergente,
s-a spart pe undeva o conducta cu prosti si au esuat la noi pe site…:)))
Îl compătimesc pe Vlad, trebuie să îi răspundă fiecăruia în parte :)))
Sergente, chiar nu trebuie sa le raspunda la toti. I-am zis ca se consuma inutil, insa daca asta e placerea lui vinovata, ce sa-i faci? :))
La mine abia ce incepe a apune Soarele. Noaptea este un sfetnic bun.
Cacat cu ochi asta esti,exagerezi totul ca un mic si insignificant scriitor de doi bani. Eu am trait vremurile alea si nu erau asa cum le descriu tu. E adevărat ca erau pe cartela in ultimii ani,zaharul,uleiul si făina,dar noi eram 7 deci aveam de dădeam si la alții. Si nu eram singurii,cit despre restul,nimeni nu murea de foame ca acum,si nu e ca nu se găsea si carne si pecsi cum il chemi tu etc. In plus,ungurii stăteau in banca lor,tiganii la fel,iar puscaria era pușcărie pt cine merita. Idiotule….
Ia uite la asta, la douăzeci de ani el e nostalgic comunist. Fratica, daca asta e pretul progresului (umilirea, încarcerarea și controlarea gandirii și exprimarii unui popor intreg) explică-mi și mie cum de vestul are curent electric.
Ma asteptam de la oameni care nu-s in stare sa faca nimic in mediu concurential si mor de dorul zilelor în care erau platiti indiferent de valoarea lor si se putea face utili turnandu-si vecinii, dar de la un pustan nascut in democratie? Prietene, cel mai dezamagitor si imbecil comentariu al articolului al tau e…
Si ce dacă nu era program la televizor boule care ești? Acuma sunt zeci de canale care toate folosesc la ce?
Aha, deci e mai bine sa n-avem nimic decat sa avem din ce alege? :))) Doamne, mare ti-e gradina ta…
cu siguranta te-ai nascut dintr-un vierme si tu,sau dintr-un fluture de molie si-ti permiti sa jignesti niste generatii de oameni care au muncit sa cladeasca o tara pe care au devorato adevaratii viermi..!!ti se pare asa bine si frumos incat un sfert di populatie sant prin alte tari,de ce oare?tu te intrebi?iti spun eu…pentru ca nu mai sant locuri de munca si trebuie sa-si plateasca taxele si sa isi creasca copii.ai gresit cand ai spus comunisti,defapt eram niste oameni linistiti,fara droguri si fara hoti fara bogati si foarte bogati,nimeni nu iubea forma politica dar eram multumiti ca traiam in pace!!!
Ieri cand m-am hotarat sa postez aici nu am crezut ca voi mai reveni. Am crezut ca tipul ala, Niculescu Eugen e exponentul suprem al idioteniei si modului semidoct de exprimare a unor elucubratii, nostalgicul suprem al ratiei. M-am inselat. Astazi a mai aparut unul: il voi numi aici Brazilianu’.
Asta e ala de ma-sa avea frigiderul plin in ultimii ani ai impuscatului. Pesemne tot ce a bagat la mat din frigiderul ala, da acuma pe gura sub forma de diaree verbala. Este atat de incoerent in bolboroseala lui si atat de impetuos in prostie pura incat ma mir cum autorul articolului, baiat fin, ii da replici decente consumandu-si din timpul in care ar putea sa faca un alt articol la fel de incitant ca cel de fata.
Brazilianule, tata, nu mai ai nicio scapare. O sa bolborosesti pana crapi si tot nu va intelege nimic orice om cu o bruma de coerenta in gandire. Fa-i statuie lu ma-ta daca a putut sa umpla cu ceva frigideru ala…si ramai tata in Brazilia, taie-ti netu ca la comunisti nu e voie net la liber sau da-ti ratie la literele pe care le chinui fara rost…da dispari badie ca nu trebuie sa stim toti care e limita prostiei tale ridicate la rang de filozofie.
Trebuie cu umilinta sa recunosc ca am vazut si eu un frigider plin pe vremea aia. Tatal unui prieten era director la abatorul de pui din Buzau. Ne strangeam la asta vreo 5-6 sa ne jucam si cand ne apuca foamea scotea asta un pui si ne linistea. La mine acasa erau doar oua. Eram pe dieta involuntara de oua cate o saptamana…
Un lucru e clar. Sa presupunem ca unii care critica articolul l-au inteles (e putin probabil). Astia ar trebui logic sa fie din cei ce o duceau bine pe atunci. Daca o duceau ca marea masa a populatiei si totusi au nostalgii sunt tampiti. Ceilalti care dau cu piatra in ziarist ca a adus un subiect incitant in dezbatere dar ei nu inteleg articolul nici dupa toate revenirile cu clarificari ale autorului, astia sa-mi fie cu iertare, sunt imbecili…Nu stiu de ce se ofuscheaza unii de folosirea cuvantului viermi. Cei ce se comporta de maniera evocata in articol merita pe deplin sa fie numiti asa. Am mai spus, le pot da la nostalgici sute de exemple cu enormitati din perioada epocii de aur.
amin brotha’ :))
Brazilianu e un fenomen aparte, trebuie să recunosc că am avut o curiozitate aproape morbidă să văd până unde merge cu aberațiile dar când am văzut că depășește niște hotare halucinante, m-am hotărât și eu să-l trimit la ale lui, că de discutat e clar că nu e în stare.
Cât despre restul… din păcate pictează extrem de bine unul dintre motivele pentru care țara asta merge așa cum e – sau crede cineva că într-o țară de profesioniști, oameni educați , fără complexe de asistați sociali și care așteaptă ocrotirea non valorii de la stat s-ar fi putut naște clasa politică actuală? Nu, nu s-ar fi putut.
Draga Mircea, cu riscul de a supara i-ti pot spune ca in primul rand autorul articolului trateaza clar f. superficial articolul lipsindu-i cunostintele si experientele traite de cei care au trait live acele vremuri si nu culegand idei din presa actuala sau de pe internet…Acest Jurnalist prea tanar ca sa si fi trait din plin acele vremuri altfel decat pana la varsta copilariei restul informatiilor culegandu-le de pe unde a apucat de la coltul strazii sau scara blocului in anii imediat de dupa 89' nu are toate datele si capacitatea de analiza corecta pentru a putea da o definitie al acelor vremuri de dinainte de 89'.
Tu spui ceea ce din unghiul simplist de vedere si doar folosind un simplu cliseu al cetateanului de la bloc faptul ca se statea la coada la alimente…ceea ce este adevarat..! dar ceea ce spui tu nu cuprinde tot fenomenul social de atunci la fel cum si ce spune acest tanar jurnalist care pacatuieste prin superficialitate si subiectivism vis a vis de acelasi subiect.Sunt fenomene mult mai importante care compun calitatea vietii unei societati cum ar fi:
1-Invatamantul incepand inca din gradinite asa rigid cum parea el insa creea o stare de spirit copiilor care-si respectau profesorii,scoala si activitatea de elev, in final rezultand oameni educati si calificati ptr, profesii si viata..Uita-te acuma cine si cum mai termina o scoala..!Absolventii erau directionati direct cu contracte de munca in unitati economice nelasand ca slabiciunile adolescentine sa intarzie integrarea lor in viata…
2-Serviciul militar obligatoriu…Chiar daca acolo se manifestau acte nu tocmai intelectuale dar ,,Armata''reprezenta placa turnanta din care multi intrau copii si ieseau barbati…Multi dintre adolescenti invatau acolo ca trebuie sa ia viata in serios si ca poti avea responsabilitati mai mari decat al altora ,ca altii te pot asculta chiar daca ai 1,50 inaltime si poti capata incredere in personalitatea proprie..
3-Sa ai un servici permanent (pe viata)in profesia pe care fiecare roman si-o alegea inca din scoala profesionala sau liceu(alegerea profesiei era libera nu impusa)Tot datorita acestui loc de munca pe termen lung oamenii asi creeau medii sociale prietenoase cu cei cu care convietuiau la servici…Acolo se legau prietenii bazate pe morala civica si ajutor prietenesc colectiv…Acolo majoritate isi cunosteau partenerii de viata(sot/sotie)etc.Din instinctul nostru animal omul are nevoie de mediu social uman. Prin membri comunitatii el asi defineste personalitatea ,se identifica pe el insusi,in acea comunitate asi gaseste sprijin moral si psihic,…Acum colegii de servici sunt doar personaje absente fata de cei din jur sunt doar asa zise prietenii de convenienta bazate doar pe interactiuni dictate de profesie foarte fragile ptr. ca nu au la baza nimic din valorile care trebuiesc sa stea la baza unei prietenii adevarate….sau si mai rau
:sunt pusi in competitii de catre sefii lor unul impotriva celorlalti halal mediu socio-profesional…!
Tot pe vremea aceaa de trista amintire cetatenii aveau concedii care ajungeau si la 5-6 saptamani pe ani,multi dintre salariati imparteau: 3 saptamani vara si 1-2 iarna de craciun si revelion(concediul era platit 100% din leafa curenta.Bilete ptr. statiuni de odihna si tratament tot de la sindicat avand preturi derizorii ex: 3 saptamani pe litoralul romanesc Hotel cu mancare inclusa 3 mese pe zi ptr, titularul biletului si intreaga lui familie…COSTUL aprox: 600-700lei biletul 3 saptamani.(cca 25% din leafa unui om int-o luna)…Mai ia asa ceva acum de la servici..!
Se zice ca oamenii furau de la servici ca sa reuseasca sa supravietuiasca..Nimic mai neadevarat chestia ca furau ca sa supravietuiasca..Oamenii nu aveau in constiinta ca fura ptr. ca de fapt exista o mentalitate pe care cei de astazi nu o pot intelege..o particularitate data de formatul acelui tip de societate (sa nu uitam de faptul pe care l-am mentionat anterior precum ca la servici se creea de fapt o microcomunitate de la cca 3-4 persoane intr-o echipa de lucru pana la cca 50-100 persoane intr-o sectie de lucru…Nimeni nu ,,fura'' fara a avea acordul moral al celorlalti si implicit acordul verbal al sefilor.acel accept colectiv in care unul sau mai multi indivizi erau lasati sa-si confectionau o antena de televizor sau mai luau cate o teava sau surburi ptr. nevoile casnice era reciproc fenomenul repetandu-se si altii procedand in acelasi fel ceea ce dadea un accept moral care aproba acel gen de ,,furturi'' de materiale ptr. nevoile personale ale fiecaruia.
4-Sa ai o casa…Pe vremea de dinainte de 89' apartamentele se dadeau de la sindicat de la unitatea economica unde fiecare roman asi desfasura activitatea gratuit singura obligatie era de a plati chiria f. modica(150-250lei/luna)si intretinerea de cca 150-200lei/luna.total appx. 20% dintr-o singura leafa medie de 2500lei/luna(eu aveam leafa de 3700lei/luna)
5-Sa ai o pensie asigurata cca 70% din leafa,sa ai linistea unei batraneti linistite si sa fii respectat si onorat de fiecare data cand te intalnesti cu fostii colegi sau vecini…nu sa tremuri ca acuma ca nu ai bani de mancare si sa fii dat afara din apartament ptr. ca nu poti sa-ti platesti chiria cu cei 200 de euro pensie pe luna pe care statul capitalist de azi tii dau etc.
6-Sa ai asistenta medicala asigurata gratuita (chiar daca uneori trebuia sa mai dai ceva spaga doctorului..(romanii din bun simt dadeau oricum o suta doua sau un cartus de kent ptr. ca era normal sa-l rasplatesti personal pe cel care-ti salva sanatatea sau viata) pe atunci erau medici competenti adevarati profesionisti nu ca acuma cand doctorii se uita la tine prin tine si vorbesc din carti si in acelasi timp dand mesaje pe telefon etc..!Ai sanse sa descoperi un cancer numai daca ai bani de un tomograf..)
Revenind la ceea ce ami spunea autorul articolului cu privire si la alte neajunsuri ale societatii comuniste de dinainte de 89'…Statul la coada ptr. produse si faptul ca paradoxal romanii se laudau ca aveau frigiderele pline cu mancare,,Amandoua fenomenele erau adevarate…!
Fenomenul statului la coada era statutar mai ales datorita rationalizarii produselor alimentare de baza, (de altfel singurul fenomen social major cu impact negativ al acelor vremuri…)la care cetatenii reactionau ca o metoda aditionala de supravietuire (pe langa activitatile profesionale de baza care aduceau grosul veniturilor in bani..) punand parintii si bunicii sa stea la cozi chiar si peste noapte ca o activitate aditionala la obtinerea unui standard acceptabil de viata cu privire la cantitatea de alimente necesara unei familii la acea vreme.Sa nu neglijam un lucru f. important la acea vreme ca si fenomen social care se adaugau tabloului vietii unei familii care traia la oras…De dupa anii 76' cand Ceausescu a reorientat economia Romaniei, accentuand aportul industriei/industriei grele ca element de baza al economiei Romanesti,implicit sau creeat niste modificari de structura sociala a distributiei populatiei in teritoriul Romaniei si anume o migratie masiva din mediul rural catre orasele mari care se dezvoltau rapid industrial si aveau implicit nevoie de forte de munca masiva.Milioane de oameni din mediul rural s-au instalat in aceste orase mari industriale..urmarea pe termen lung…?…Modificarea structurii populatiei oraselor mari,multi din noii cetateni de la bloc de dupa anii 76' avand origini si legaturi in toate provinciile din tara…Si acum vorbim de frigiderele pline acel asa zis paradox al cetatenilor asa zis flamanzi ale acelor vremuri…,,Neamurile de la tara''Aproape toate familiile orasenesti din anii 80-90 erau provenite din mediul rural..rezulatatul…Toate aceste familii isi faceau aprovizionarea lunar aprox. vizitand rudele de la tara:Parinti,bunici,frati cumnati etc.Aceste vizite pe langa efectul emotional pozitiv reflectat la toti cei in vizita mai aveau si o concretizare fireasca..Conform traditiilor gazdele ofereau produse alimentere din belsug celor veniti de la oras astfel ca afirmatia cu frigiderele pline este adevarata..Imi amintesc faptul ca de craciun de ex. veneam cu cca 50 kg produse de porc,vre-o 2-3 kile de tuica si vre-o 10-15 kg de vin de tara…Pai astea cam umpleau si frigiderul si balconul in acelasi timp..!…Un fenomen social care acum in societatea aceasta capitalista mioritica de dupa revolutie nu prea mai exista era faptul ca in weekend se uzitau vizite numeroase intre familii (prieteni,rude ) unde invitatii erau invitati la mese copioase pline de mancaruri si nelipsitele si numeroase sticle de bere, toata lumea socializand la masa asa cum stia romanul so faca in acea nenorocita de societate comunista…Acum nu-ti mai calca lumea in casa si nici nimeni nu te mai invita nici la o cafea…Halal societate moderna am ajuns dupa 25 de ani de belsug capitalist…!Aceasta poate fi dovada clara a decaderii materiale si sociale a unei societati…!
Apa calda mentionata de autorul articolului..Nu pot contrazice pe nimeni in ceea ce a patimit fiecare in acele vremuri…Dar eu personal am locuit in cartierul militari in bloc confort 2 si in cartierul Colentina la garsoniera si apoi la apartament 2 camere…Am avut apa calda(fiarta) aproape tot timpul la toate aceste adrese in Bucuresti..se intrerupea dupa miezul noptii pana dimineata pe la 6…si doar vara 2 saptamani ptr. lucrari de intretinere la centrala termica…
Eu zic ca pentru cetateanul de la bloc si cu servici asigurat de statul Comunist analizat prin comparatie cu societatea Romaneasca actuala standardul de viata era mult mai stabil ca acuma ceea ce nu poate contesta nimeni, si calitativ nu se poate vedea o diferenta semnificativa luat la modul general…Evident daca ne uitam la faptul ca avem autoturisme mai performante,mai multe posturi de televiziuni,Obiecte electrice si electronice si ele mai performante decat in acele vremuri,mai multe MALL-uri cu produse generale de consum pe care le-am fi dorit sa le avem pe atunci sa nu ignoram insa faptul ca de atunci si pana acum au trecut cca. 25 de ani in care toate tarile din lume si-u imbunatatit standardele tehnologice,si de viata,astfel putem crede ca si Romania ar fi urmat acelasi trand ascendent indiferent cu revolutie sau fara revolutie…Constructiile in Romania de dupa anii 90' au stagnat sau au functionat doar 20% din cat s-a construit in aceeasi perioada de timp din anii 70-90 in regimul comunist…Tinerii de astazi majoritatea locuiesc in aceleasi apartamente ceausiste cu parintii sau independenti..In conditiile in care statul roman a imprumutat de la organisme financiare mondiale ( FNI,Banca internationala etc..) cca 200.000.000.000 Euro…Deci din pacate putem spune de altfel ca ceea ce vedem mai nou si mai performant se datoreaza doar acestor bani imprumutati si nu pe o adevarata dezvoltare economica de dupa revolutie datorata unei societati capitaliste mai bune…Poate ar trebui sa ne imaginam societatea Romaneasca fara infuzia acestor 200 de MILIARDE EURO…Avem in schimb libertatea de a ne parasi tara dar in loc sa ne bucure acest lucru mai mult ne intristeaza privind cum milioane de Romani aleg calea pribegiei printre straini datorita incapacitatii actualelor guverne de a asigura locuri de munca ptr. toata populatia…Si cu mare tristete putem vedea degradarea educationala,morala a cetatenilo si a calitatii vietii spirituale a Romanilor de azi,lipsa de orizont si de speranta al tinerilor de astazi…Oare autorul articolului a avut dreptate sau nu….?
Draga Mircea, cu riscul de a supara i-ti pot spune ca in primul rand autorul
articolului trateaza clar f. superficial articolul lipsindu-i cunostintele si
experientele traite de cei care au trait live acele vremuri si nu culegand
idei din presa actuala sau de pe internet…Acest Jurnalist prea tanar ca sa
si fi trait din plin acele vremuri altfel decat pana la varsta copilariei
restul informatiilor culegandu-le de pe unde a apucat de la coltul strazii sau
scara blocului in anii imediat de dupa 89' nu are toate datele si capacitatea
de analiza corecta pentru a putea da o definitie al acelor vremuri de dinainte
de 89'.
Tu spui ceea ce din unghiul simplist de vedere si doar folosind un simplu
cliseu al cetateanului de la bloc faptul ca se statea la coada la
alimente…ceea ce este adevarat..! dar ceea ce spui tu nu cuprinde tot
fenomenul social de atunci la fel cum si ce spune acest tanar jurnalist care
pacatuieste prin superficialitate si subiectivism vis a vis de acelasi
subiect.Sunt fenomene mult mai importante care compun calitatea vietii unei
societati cum ar fi:
1-Invatamantul incepand inca din gradinite asa rigid cum parea el insa creea o
stare de spirit copiilor care-si respectau profesorii,scoala si activitatea de
elev, in final rezultand oameni educati si calificati ptr, profesii si
viata..Uita-te acuma cine si cum mai termina o scoala..!Absolventii erau
directionati direct cu contracte de munca in unitati economice nelasand ca
slabiciunile adolescentine sa intarzie integrarea lor in viata…
2-Serviciul militar obligatoriu…Chiar daca acolo se manifestau acte nu
tocmai intelectuale dar ,,Armata''reprezenta placa turnanta din care multi
intrau copii si ieseau barbati…Multi dintre adolescenti invatau acolo ca
trebuie sa ia viata in serios si ca poti avea responsabilitati mai mari decat
al altora ,ca altii te pot asculta chiar daca ai 1,50 inaltime si poti capata
incredere in personalitatea proprie..
3-Sa ai un servici permanent (pe viata)in profesia pe care fiecare roman si-o
alegea inca din scoala profesionala sau liceu(alegerea profesiei era libera nu
impusa)Tot datorita acestui loc de munca pe termen lung oamenii asi creeau
medii sociale prietenoase cu cei cu care convietuiau la servici…Acolo se
legau prietenii bazate pe morala civica si ajutor prietenesc colectiv…Acolo
majoritate isi cunosteau partenerii de viata(sot/sotie)etc.Din instinctul
nostru animal omul are nevoie de mediu social uman. Prin membri comunitatii el
asi defineste personalitatea ,se identifica pe el insusi,in acea comunitate
asi gaseste sprijin moral si psihic,…Acum colegii de servici sunt doar
personaje absente fata de cei din jur sunt doar asa zise prietenii de
convenienta bazate doar pe interactiuni dictate de profesie foarte fragile
ptr. ca nu au la baza nimic din valorile care trebuiesc sa stea la baza unei
prietenii adevarate….sau si mai rau
:sunt pusi in competitii de catre sefii lor unul impotriva celorlalti halal
mediu socio-profesional…!
Tot pe vremea aceaa de trista amintire cetatenii aveau concedii care ajungeau
si la 5-6 saptamani pe ani,multi dintre salariati imparteau: 3 saptamani vara
si 1-2 iarna de craciun si revelion(concediul era platit 100% din leafa
curenta.Bilete ptr. statiuni de odihna si tratament tot de la sindicat avand
preturi derizorii ex: 3 saptamani pe litoralul romanesc Hotel cu mancare
inclusa 3 mese pe zi ptr, titularul biletului si intreaga lui familie…COSTUL
aprox: 600-700lei biletul 3 saptamani.(cca 25% din leafa unui om int-o
luna)…Mai ia asa ceva acum de la servici..!
Se zice ca oamenii furau de la servici ca sa reuseasca sa
supravietuiasca..Nimic mai neadevarat chestia ca furau ca sa
supravietuiasca..Oamenii nu aveau in constiinta ca fura ptr. ca de fapt exista
o mentalitate pe care cei de astazi nu o pot intelege..o particularitate data
de formatul acelui tip de societate (sa nu uitam de faptul pe care l-am
mentionat anterior precum ca la servici se creea de fapt o microcomunitate de
la cca 3-4 persoane intr-o echipa de lucru pana la cca 50-100 persoane intr-o
sectie de lucru…Nimeni nu ,,fura'' fara a avea acordul moral al celorlalti
si implicit acordul verbal al sefilor.acel accept colectiv in care unul sau
mai multi indivizi erau lasati sa-si confectionau o antena de televizor sau
mai luau cate o teava sau surburi ptr. nevoile casnice era reciproc fenomenul
repetandu-se si altii procedand in acelasi fel ceea ce dadea un accept moral
care aproba acel gen de ,,furturi'' de materiale ptr. nevoile personale ale
fiecaruia.
4-Sa ai o casa…Pe vremea de dinainte de 89' apartamentele se dadeau de la
sindicat de la unitatea economica unde fiecare roman asi desfasura activitatea
gratuit singura obligatie era de a plati chiria f. modica(150-250lei/luna)si
intretinerea de cca 150-200lei/luna.total appx. 20% dintr-o singura leafa
medie de 2500lei/luna(eu aveam leafa de 3700lei/luna)
5-Sa ai o pensie asigurata cca 70% din leafa,sa ai linistea unei batraneti
linistite si sa fii respectat si onorat de fiecare data cand te intalnesti cu
fostii colegi sau vecini…nu sa tremuri ca acuma ca nu ai bani de mancare si
sa fii dat afara din apartament ptr. ca nu poti sa-ti platesti chiria cu cei
200 de euro pensie pe luna pe care statul capitalist de azi tii dau etc.
6-Sa ai asistenta medicala asigurata gratuita (chiar daca uneori trebuia sa
mai dai ceva spaga doctorului..(romanii din bun simt dadeau oricum o suta doua
sau un cartus de kent ptr. ca era normal sa-l rasplatesti personal pe cel
care-ti salva sanatatea sau viata) pe atunci erau medici competenti adevarati
profesionisti nu ca acuma cand doctorii se uita la tine prin tine si vorbesc
din carti si in acelasi timp dand mesaje pe telefon etc..!Ai sanse sa
descoperi un cancer numai daca ai bani de un tomograf..)
Revenind la ceea ce ami spunea autorul articolului cu privire si la alte
neajunsuri ale societatii comuniste de dinainte de 89'…Statul la coada ptr.
produse si faptul ca paradoxal romanii se laudau ca aveau frigiderele pline cu
mancare,,Amandoua fenomenele erau adevarate…!
Fenomenul statului la coada era statutar mai ales datorita rationalizarii
produselor alimentare de baza, (de altfel singurul fenomen social major cu
impact negativ al acelor vremuri…)la care cetatenii reactionau ca o metoda
aditionala de supravietuire (pe langa activitatile profesionale de baza care
aduceau grosul veniturilor in bani..) punand parintii si bunicii sa stea la
cozi chiar si peste noapte ca o activitate aditionala la obtinerea unui
standard acceptabil de viata cu privire la cantitatea de alimente necesara
unei familii la acea vreme.Sa nu neglijam un lucru f. important la acea vreme
ca si fenomen social care se adaugau tabloului vietii unei familii care traia
la oras…De dupa anii 76' cand Ceausescu a reorientat economia Romaniei,
accentuand aportul industriei/industriei grele ca element de baza al economiei
Romanesti,implicit sau creeat niste modificari de structura sociala a
distributiei populatiei in teritoriul Romaniei si anume o migratie masiva din
mediul rural catre orasele mari care se dezvoltau rapid industrial si aveau
implicit nevoie de forte de munca masiva.Milioane de oameni din mediul rural
s-au instalat in aceste orase mari industriale..urmarea pe termen
lung…?…Modificarea structurii populatiei oraselor mari,multi din noii
cetateni de la bloc de dupa anii 76' avand origini si legaturi in toate
provinciile din tara…Si acum vorbim de frigiderele pline acel asa zis
paradox al cetatenilor asa zis flamanzi ale acelor vremuri…,,Neamurile de la
tara''Aproape toate familiile orasenesti din anii 80-90 erau provenite din
mediul rural..rezulatatul…Toate aceste familii isi faceau aprovizionarea
lunar aprox. vizitand rudele de la tara:Parinti,bunici,frati cumnati
etc.Aceste vizite pe langa efectul emotional pozitiv reflectat la toti cei in
vizita mai aveau si o concretizare fireasca..Conform traditiilor gazdele
ofereau produse alimentere din belsug celor veniti de la oras astfel ca
afirmatia cu frigiderele pline este adevarata..Imi amintesc faptul ca de
craciun de ex. veneam cu cca 50 kg produse de porc,vre-o 2-3 kile de tuica si
vre-o 10-15 kg de vin de tara…Pai astea cam umpleau si frigiderul si
balconul in acelasi timp..!…Un fenomen social care acum in societatea
aceasta capitalista mioritica de dupa revolutie nu prea mai exista era faptul
ca in weekend se uzitau vizite numeroase intre familii (prieteni,rude ) unde
invitatii erau invitati la mese copioase pline de mancaruri si nelipsitele si
numeroase sticle de bere, toata lumea socializand la masa asa cum stia romanul
so faca in acea nenorocita de societate comunista…Acum nu-ti mai calca lumea
in casa si nici nimeni nu te mai invita nici la o cafea…Halal societate
moderna am ajuns dupa 25 de ani de belsug capitalist…!Aceasta poate fi
dovada clara a decaderii materiale si sociale a unei societati…!
Apa calda mentionata de autorul articolului..Nu pot contrazice pe nimeni in
ceea ce a patimit fiecare in acele vremuri…Dar eu personal am locuit in
cartierul militari in bloc confort 2 si in cartierul Colentina la garsoniera
si apoi la apartament 2 camere…Am avut apa calda(fiarta) aproape tot timpul
la toate aceste adrese in Bucuresti..se intrerupea dupa miezul noptii pana
dimineata pe la 6…si doar vara 2 saptamani ptr. lucrari de intretinere la
centrala termica…
Eu zic ca pentru cetateanul de la bloc si cu servici asigurat de statul
Comunist analizat prin comparatie cu societatea Romaneasca actuala standardul
de viata era mult mai stabil ca acuma ceea ce nu poate contesta nimeni, si
calitativ nu se poate vedea o diferenta semnificativa luat la modul
general…Evident daca ne uitam la faptul ca avem autoturisme mai
performante,mai multe posturi de televiziuni,Obiecte electrice si electronice
si ele mai performante decat in acele vremuri,mai multe MALL-uri cu produse
generale de consum pe care le-am fi dorit sa le avem pe atunci sa nu ignoram
insa faptul ca de atunci si pana acum au trecut cca. 25 de ani in care toate
tarile din lume si-u imbunatatit standardele tehnologice,si de viata,astfel
putem crede ca si Romania ar fi urmat acelasi trand ascendent indiferent cu
revolutie sau fara revolutie…Constructiile in Romania de dupa anii 90' au
stagnat sau au functionat doar 20% din cat s-a construit in aceeasi perioada
de timp din anii 70-90 in regimul comunist…Tinerii de astazi majoritatea
locuiesc in aceleasi apartamente ceausiste cu parintii sau independenti..In
conditiile in care statul roman a imprumutat de la organisme financiare
mondiale ( FNI,Banca internationala etc..) cca 200.000.000.000 Euro…Deci din
pacate putem spune de altfel ca ceea ce vedem mai nou si mai performant se
datoreaza doar acestor bani imprumutati si nu pe o adevarata dezvoltare
economica de dupa revolutie datorata unei societati capitaliste mai
bune…Poate ar trebui sa ne imaginam societatea Romaneasca fara infuzia
acestor 200 de MILIARDE EURO…Avem in schimb libertatea de a ne parasi tara
dar in loc sa ne bucure acest lucru mai mult ne intristeaza privind cum
milioane de Romani aleg calea pribegiei printre straini datorita incapacitatii
actualelor guverne de a asigura locuri de munca ptr. toata populatia…Si cu
mare tristete putem vedea degradarea educationala,morala a cetatenilo si a
calitatii vietii spirituale a Romanilor de azi,lipsa de orizont si de speranta
al tinerilor de astazi…Oare autorul articolului a avut dreptate sau nu….?
ti se potriveste de minune numele, taranule.
astazi iau credit la banca pe 30 de ani sa cumpar o locuinta, lucrez si eu si sotia si abiam imi pot plati facturile nu mai zic de concedii si schimbat masina ,mama si tata au primit de la stat locuinta ,mergeau an de an in concedii si nu duceau lipsa de nimic asa ca viermisor daca tie iti este bine nu te mai lauda.
mama si tata aveau locuinta in proprietate așa cum o vrei tu?
facturile pe care nu poti sa le platesti la ce sunt (strict ce plateau mama si tata sau mai e vorba de vreo cateva chestii in plus, din astea diavolesti capitaliste?) ?
nu iti permiti sa mergi odata pe an la mare la noi sau la munte intr-un hotel de 2 stele? din pacate statul roman mai are mult de mers pana sa asigure un nivel minim decent pentru toata lumea si din cauza ca salariile sunt foarte mici si din cauza ca lumea se arunca la ce nu isi permite…
daca nu le lipsea nimic dupa parerea ta, inseamna ca libertatea de a vorbi, de a avea o parere cum ai tu acum, de a nu-ti calcula fiecare cuvant de frica inchisorii sau mai rau, este pentru astia ca tine mult mult mult mai putin importanta decat o vacanta (la care si la aia trebuia sa strangi benzina sau sa o faci la comun cu alte familii ca sa poti ajunge unde vroiai ca benzina era pe ratie..)
penibil.
Stefane, te inteleg foarte bine. Viata de astazi este mult mai grea decat in comunism.
In ziua de astazi trebuie sa muncesti pentru a-ti asigura un nivel decent de trai, pe vremea comunistilor aveai totul asigurat. Cred si eu ca era mai bine atunci.
Pacat doar ca la un moment dat romanii nu au mai suportat atata bine si au ales sa-si decida singuri soarta…
Vlad, sunt de acord cu tot ce ai scris despre comunism, as putea adauga romane deoarece mi am trait adolescenta in perioada cea mai crunta, inainte de revolutie. Cu un lucru nu sunt de acord, si anume modul in care i jignesti pe oamenii care regreta acea perioada, numindu i viermi. Mi ai amintit de Elena Ceausescu, care trecand pe langa cozile infernale la Alimentara spunea “iar au iesit viermii astia dupa mancare”. Explicatia procentului este aceea ca populatia acestei tari e imbatranita deci cu siguranta esantionul nu este reprezentativ. Majoritatea maturilor din comunism nu s a mai putut adapta la o noua oranduire socio-economica, ca nu pot numi capitalism ce se intampla la noi acum. Si normal ca au devenit nostalgici dupa comunism, nu numai dupa traiul de atunci dar si dupa propria lor tinerete. Pe de alta parte, ei nu reclama comunismul cu conditiile lui, ei oricum traiesc mult mai bine decat o faceau dar vad totodata ca in jurul lor sunt unii care o duc si mai bine si fac comparatii si din comparatii apar invidii, frustrari si nervozitate. Adica ala de ce are si eu n am, sa mi dea statul cum mi a dat odata vreme, vai ce bine era in comunism. Ei bine cred ca mai presus de siguranta locului de munca si toate celelalte bla bla uri, ei DORESC EGALITATEA TUTUROR IN saracia si mizeria aceea lucie. De fapt, e deranj mare pentru ca atunci toti nu aveau, iar acum unii pot sau chiar au tot ce doresc, muncit sau nemuncit, asta e o alta discutie. Eu nu am mai citit niciun alt articol de al tau si nu stiu poate asta e stilul tau : mai dur, mai jignitor, dar sa stii ca ai avea mai multa persuasiune daca nu ai jigni. Adica acest articol este desfiintat de apelativul “viermilor” Sa ai o zi buna si sa mai scrii mai calm , mai asezat.
Catalina, te invit sa-l citesti pe Vlad, aici pe site.
O sa gasesti cu siguranta si un alt ton in scriitura lui.
In rest sunt de aceeasi parere ca si tine, legat de bomba din titlu (viermii), am spuso mai sus intr-un comentariu.
El a urmarit in primul rand sa atraga atentia si sa provoace discutii, nu sa-si faca prieteni si sa adune aprecierile cititorilor…:))
Din punctul acesta de vedere, articolul a fost un de un real succes.
Mai vreau doar sa-ti atrag atentia asupra faptului ca Vlad nu i-a facut viermi pe toti nostalgicii epocii de aur.
Ci doar pe o categorie dintre ei, si anume ipocritii care se plang ca inainte era mai bine, dar se bucura de toate avantajele si libertatile societatii de consum.
La ce a spus, Hary, as mai adauga ca prezenta cuvântului viermi in titlu a fost folosita exact din contextul remarcat de tine si de alti vreo doi comentatori al legendei urbane respective, mi s-a parut extrem de potrivit sa prind in titlu ca element soc un cuvant care sa sugereze felul in care poporul era privit pe vremea regimului mult regretat.
Asta plus remarca lui Hary despre tintirea unei anumite categorii de nostalgici, cei ipocriti, face ca tonul original al articolului sa fie dar nu extrem de agresiv – trebuie sa recunosc însă ca noroiul, lipsa totala de logică și coerență din comentariile celor care s-au simtit atinsi, m-a dus insa la un ton mult mai lipsit de rabdare si consideratie pe cat pornisem.
Multumesc pentru comentariu, evident daca treceam pe langa cuvântul viermi in titlu, nu aș fi fost îngropat într-un morman de jigniri DAR și aici consider că am ales bine nici nu aș fi demascat lipsa de înțelegere reală a comunismului și falsitatea totală a argumentelor aduse de cei care l-au trait și îl regretă – se vede clar că mai toți sunt oameni simpli și gândirea lor se rezumă la propriul stomac, fără nicio așteptare de mai mult și la cerința unei siguranțe în mediocritate fără dorința de vreo performanță sau progres. Dar despre asta într-un alt articol.
Mulțumesc pentru comentariu, este foarte bine articulat.
Mai ziaristule Vlad popa tu esti un vierme Esti un nesimtit De esti porc si ma faci me mine vierme.Am muncit 44 de ani pentru aceasta tara si capitalisti de azi imi dau o pensie care abia imi ajunge mie si sotiei pentru me3dicamente Nu ne mai putem permite sa mergem la o statiune .Dar care statiuni Toate au fost distruse de capitalismul care il lauzi.Da imi da voie sa strig Jos guvernul "si raman cu srigatul.Pe vremea aia nu vedeam oameni care sa stea pae srazi .Nu vedeam copii prin canale.Nu erau someri.Da nu aveam curent in ultimi 6 ani.Nu aveam telenovele.Dar nu aveam morti de foame care sa caute in buncarele de gunoi.Daca unul iesea din puscarie imediat primea repartitie pentru un loc de munca.Acum ce face? stii ziaristule.Daca as fi iesit la pensie pe baza sistemului de pensii comunist ar fi fost bine.Dar toti au vrut caderea lui Ceusescu .Vedeti nu spun a comunismului.Acum 1/3 di populatia romaniei este plecata si munceste in alte tari.Un tampit de prim ministru a spus ca industria Romaniei este un morman de fier vechi.Si s-a vandut la fier vechi.Tu nu ai trait cu piciorele pe pamant niciodata si nu traesti nici acum.Majoritatea populatiei Romaniei traeste foarte greu la limita existentei umane.Degeaba avem curent ,degeaba avem parlament ,degeaba avemtelenovele si multe televiziuni.POPULATIA ROMANIEI SCADE SI PESTE ANI VOM FI MINORITARI{VOI} IN PROPRIA NOASTRA TAR Vai de Romania noastra si de poporul ei.Iar tu esti un cretin ca si multi alti ziaristi fie ca santeti cu puterea sau opozitia .Mie mie indiferent.
In aceasta lume dualista orice lucru are parti bune si mai putin bune . Dar cati dintre voi stiti ca de ex agricultura din Canada este o agricultura planificata , cum a fost si in Ro pe vremea “comunistilor” ??? Fermele au cote de productie , cine produce mai mult risca sa fie amendat , dar pentru cota lui de produse are pretul garantat !!! Plecand de la aceasta idee , nu toata lumea se asteapta sa primeasca de la stat ajutoare , case … sau stiu eu alte subventii , insa cred ca toata lumea se asteapta din partea statului la DREPTATE , RESPECT , CORECTITUDINE … Nu a fost regimul comunist un regim bun … insa cel din ziua de azi nu este nici macar cum a fost cel dinainte . Cel mai bine ar fi sa intocmim cate o lista cu doua coloane 1 lucruri bune 2 lucruri rele A inainte de 89 , B dupa 89 .
Ceea ce este insa cert , cel putin pt cei care au trait cu mintea matura acele vremuri , siguranta zilei de maine era cu totul si totul alta decat este acum pt marea majoritate a tarii !! Rau era ca f probabil nu mi-as fi putut petrece concediile in strainatate si poate as cunoasta Europa numai dupa carti si poze . Insa pe undeva eram mai mandru ca sunt cetatean al acestei tari decat sunt acum . Atunci tara avea o industrie cu care te putei mandri chiar daca spre sfarsit unele produse erau uzate moral exista o baza de la care se putea pleca , pe care orice om gospodar putea sa-l dezvolte , trebuia un minim de bun simt si PATRIOTISM … dar n-a fost sa fie , totul a fost pus pe butuci … efectiv s-a batut joc de munca a catorva generatii pe spinarea carora a ajuns tara unde era . Era greu , dar pe de o parte cred ca a meritat efortul . Prostia a fost ca nu au fost conducatori care sa fructifice pozitia in care se afla tara si sa o duca mai departe pastrand ceea ce era bun si inlaturand neajunsurile . Din punctul meu de vedere , nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu mine , nu a fost bine inainte de 89 … dar nici acum nu este bine . Imprastiind prostia pe unde apuca fiecare se crede care mai de care … La ce foloseste sa-ti numesti aproapele vierme ??
commie alert. Esti cumva un securist la pensie si nu ti-a iesit din sistem sa faci propaganda?
Omule, Tara Romaneasca nu are scapare. Cum te miri tu ca au uitat ce era in comunism acum 20 ani. Daca unu fura acum ceva, se mai duce si la prostituate, peste 3 luni castiga in nu stiu ce alegeri pentru ca le-a dat maimutelor un kil de malai. Astia sunt Romanii si asa au fost intotdeauna. O rasa de curve si de tigani amnezici. Nu au coloana vertebrala, mint, fura, uita ,se intorc ca la Ploiesti, se cred mai destepti decat altii dar dau in gropi, nimeni nu a dat niciodata 2 bani pe ei si nici nu sa dea. De aia se afla unde se afla si au conducatorii pe care-i merita. Eu personal desi sunt Roman si patriot ma feresc ca de dracu de ei .
ce mai cauti aici???
Vlad B. Popa, astept cu nerabdare o replica, chiar aici, la scrisele de mai sus ale lui Filip Ion. Cu multumiri anticipate, Szaniszlo Lajos.
Pentru că marea majoritate a argumentelor ridicate de cei care se ofilesc de dorul comunismul nu au suport logic sau nu au nicio legătură cu comunismul în sine, dar cuprind o grămadă de aspecte ale societății de atunci, m-am hotărât să dedic o serie întreagă de articole acestei analize, pentru a nu mai vorbi în general ci a ne raporta la domenii în parte.
Cred că așa discuția va fi mult mai la obiect și lipsită de cei care nu au nimic de spus în afara aruncatului cu noroi după cât îi duce capul.
In fiecare saptamana voi posta deci aici – Comunismul o radiografie subiectivă – am început cu impresiile unui copil si voi continua cu analiza tuturor mecanismelor economice și sociale ale perioadei. Dacă sunteti interesati de o discutie adevarata urmariti seria daca nu, liber la înjurat in continuare autorul acestui articol.
De unde atâta ură și dispreț? De unde-atâta disperare? De unde atâta nebunie?
Din frică, evident. Din frica de-a plăti, și de-a răspunde.
Așa a scris un "vierme" despre asta:
<<La muncă, derbedei, că trece anul
Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
Cristosul mamii voastre de nemernici!
Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
S-ajungem colonia de ocară
Care-şi va cere scuze în maghiară.
Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
Şi, prin vânzări de ţară infernale,
Aţi omorât cu voia animale.
La greul greu care mereu ne-ncearcă,
Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
Întoarceţi România-n Evul Mediu.
Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
V-aş desena cu acul, să vă sperii.
Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
Ci credite din călimări străine.
Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
S-au compromis negustorind Ardealul.
De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
Cum v-au putut părinţii voştri face?
Ce condimente le-au picat în spermă
De e trădarea voastră-atât de fermă?
Aţi pus nenorocita voastră labă
Pe-această tristă ţară basarabă.
Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
S-o faceţi curva voastră de serviciu.
Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
Aţi inventat examene severe,
Supunere poporului spre-a-i cere.
Şi toată zbaterea a fost degeaba
Că-n naș mai marii v-au închis taraba.
Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
Actori într-o politică obscenă.
Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
Decât să vă trimită ţara noastră,
Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
Și nu albanizaţi această ţară.
Băgaţi viteză, că vă trece anul
Și s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
Şi ce vă pot eu spune la plecare
Decât lozinca lui Fănuş cel mare:
Nenorociţilor, se rupe şnurul,
„La muncă, la bătut ţăruşi cu curul!”>>
(Adrian Păunescu -Testament)
inainte traiam ku o kondukere komunista akum suntem independeti si munkim pana vedem negru in fata ochiilor sa ne kreem un trai dekent insa pe timpurile stravechi se lua tot dea gata akum vad si parintii nostrii diferetele
dacă ai făcut caterincă – bravo!
dacă într’adevăr așa scrii de obicei….văleu!
inainte traiam ku o kondukere komunista akum suntem independeti si munkim pana vedem negru in fata ochiilor sa ne kreem un trai dekent insa pe timpurile stravechi se lua tot dea gata akum vad si parintii nostrii diferetele
ori Danutz, pentru sechelele tale nu exista doctor…
Bogdan Constantinescu nu vreau sa intru in polemici cu nimeni,dar tampitul asta ii numeste viermi pe parintii mei,pe bunicii mei…de ce?Cu ce drept?
Danut Taranu daca parintii si bunicii tai sunt dintre cei care se bat prin supermarketuri pentru tigaile capitaliste, molfaie fericiti OTV-uri si urla cand se intampla vreo tragedie din asta enorma (raman 2 ore fara curent, fara capatos, fara apa calda) DAR in acelasi timp nu mai obosesc in a spune cat de bine era inainte si voteaza gandind tot asa atunci tampitul de care vorbesti ii face viermi cu dreptul celuia care-si vede tara si mentalitatea natiunii din care face parte stand pe loc din cauza lor. Dacu parintii si bunicii tai nu fac parte din grpul de care vorbeste articolul, atunci doar tu esti idiot ca nu esti in stare sa citesti trei linii si sa le intelegi si atributul de vierme cu pareri se muta la tine.
Plecati misei!
Opriti!opriti acest macel!
De-a denigra poporul,
Voi,ati furat destul de mult,
Vi-i sigur viitorul
Si va vaitati ca n-aveti bani
Doar! taxele sunt multe..
Ne chinuiti de prea multi ani
Si visele ni-s mute..
De ce v-ati transormat in caini?
Si vindeti tot degeaba?
Voi parca nu ati fi romani,
Nu vedeti cum sta treaba?
Va duceti tot mai des la PORTI…
Si-mprumutati poporul,
Si celor inca nenascuti,
Le vindeti viitorul…
Cat de frumos?voi ne mintiti!
Din patru-n patru ani,
Cand voi din votul meu,formati
O haita de golani….
De ce nu intelegeti voi?
Aici e PARADISUL…
Mihai,Stefan si-atati eroi
Asa le -a fost lor visul.
TREZITI-VA!!romani din somn,
Asa cum spune imnul,
Sa ne unim,uniti si demni,
Acum!sa facem schimbul.
Afara! cu acesti misei,
Care,doar fura-ntruna
Istoria uita, de ei…
Si scapam toata turma,
Caci turma, suntem pentru ei,
Salbatec le e gandul
Fa-Le tu Doamne loc in iad…..
-O sa le vina randul…
O!nu!nu!nu!nu va blestem,
Daca asa se pare….
Vreau binele la toti ai mei
Si-a voastra vindecare,
Sa vina,acasa toti ai mei,
Care trudesc departe
Sa fie demni in tara lor.
TU?scalv in alta parte.
De vreau sa fac ceva aici
Trebe sa-ntreb pe U.E.
Dar,ma dezbrac de caracter
Si …strig….
Va dau la MUIE.
Kovács Zoltán vorbeste ungurul din tine…..
mai bine lasai "vierme" caci "jeguri umane" e urat de tot tinand cont ca d in aceasta categorie face parte tatu' si mata….
Acozmi Ovidiu Hai sictir, ca nu m-ai convins! 😀
Cum să fie bine atunci, sau cum să fie bine acum când iată ce armonie socială în țara asta ? Nu o să ne scoată niciun regim din rahat, până nu scăpăm cu toții de rahat și atunci ieșim singuri. Sau cu un domnitor străin.
Bai scarba care ai supt din cea de a treia ''tzatza'' a lui Paunescu, tu vorbesti despre comunisti ?….jigodie ! Dupa ce Calin-gi ouale lui basescu te mai caci si in drum.
am incercat sa traiesc o saptamana ca pe timpul lui Ceausescu. Spalat cu apa rece (si aia la program venea), tinut apa in cada si turnat cu ligheanul apa in toaleta, stat afara pana seara ca sa simulez lipsa de curent, framantat piine si mamaliga, consum de ulei/zahar – o cana pe saptmana(asta e usor), legume de pe balcon, dar … nu pot renunta la confortul masinii de spalat, detergentului, mersul cu metroul, absorbantelor (nu, nu am fost in stare sa cobor inapoi la carpe, ca vata nu se gasea).
Financiar: aprox. 60-70 lei pe samtamana.
dupa cum spuneam, eu sunt ferm convins ca avand acelasi regim de viata ca ce ne oferea comunismul la modul oficial se poate trai lejer chiar din pensiile de tot rasul de acum – problema e cand strigi sus si tare ca pe vremea comunismului era mai bine ca acum morid e foame dar te bati pentru tigai care nu iti trebuie si cumperi toate prostiile ce iti lipseau atunci…
Da,in afara de mancare,curent electric,incalzire,apa calda,da,nu le lipsea nimic !
Complet de acord cu tine Stefan.
Ești sbdolut sigur că am fi dus-o mai bine după ce plăteam datoria externă? Și de perioada stalinistă de ce nu pomenești?
Este mic si prost.