Cum pierzi alegerile cu Antena3

Simplu! Te duci de câteva ori pe săptămână să îţi facă Gâdea reclamă. Eşecul este garantat. Nu o spun din ostilitate, amintesc doar ultimele evenimente:

Tăriceanu, plecat din vechiul PNL şi reformat în noul. A luat după el şi o bună parte a votanţilor liberali. Atunci când şi-a anunţat candidatura avea 10% intenţie de vot, în majoritatea sondajelor.

Ulterior, a fost în repetate rânduri “invitatul special” de la Sinteza Zilei, emisiune moderată de Mihai Gâdea la Antena3. Emisiunile au fost mai mult decât călduroase pentru liberalul reformat, Gâdea dovedindu-se, din nou, un expert în periat şi cocoloşit.
Rezultatul: Cei 10% iniţiali s-au înjumătăţit în ziua votului. Probabil d-l Tăriceanu regretă şi acum faptul că nu a stat cuminte acasă, lângă televizor, cu o cutie de pop-corn.

Victor Ponta, câştigător detaşat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, la distanţă de 10 procente faţă de următorul clasat. În intervalul scurt dintre cele două tururi (2 săpt.) Victor Ponta a fost nu promovat, ci elogiat în repetate rânduri, în majoritatea emisiunilor difuzate de Antena3. A fost şi fizic prezent, ultima dată cu doar o zi înainte de finalul campaniei electorale.

Rezultatul: De la 10% avans a ajuns la 9% handicap. În doar două săptămâni! O răsturnare de scor istorică pentru democraţia europeană de după 1990.

Cauzele au fost multiple, atât în cazul Tăriceanu cât şi în cazul Ponta. Nu sunt de vină doar televiziunile de propagandă. Dar am convingerea că au jucat un important rol.
Spuneam într-un articol “Propaganda PSD a fost într-atât de scabroasă încât s-a depăşit pragul critic. Acela de la care efectul pozitiv scontat se transformă exact în opus”
În situaţia Antena3 este vorba despre acelaşi fenomen.

Un politician matur, nu de sorginte Walt Disney, nu îşi va asimila imaginea cu Antena3. Realizează faptul că nu poţi să te prezinţi drept “om serios”, după ce ţi-a făcut Mihai Gâdea campanie electorală.

Un politician matur realizează faptul că supraexpunerea îţi strică poza. Iar audienţa nu înseamnă apreciere! O emisiune cu Fernando de la Caransebeş invitat la Măruţă se va bate la audienţă cu Antena3. Asta nu înseamnă că telespectatorii au un minim respect faţă de Fernando ori Măruţă. Se uită pentru că aşa e natura umană, devoratoare de freak show.

Ce s-a întâmplat la Antena3 şi RTV a fost freak show-ul suprem. Într-adevăr, au rupt audienţele. Dar şi mai tare l-au rupt pe Victor Ponta.

CNA1
Valentin Jucan, membru CNA
CNA2

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. A sosit momentul curateniei in audovizual. Asa cum in clasa politica exista corupti care trebuie epurati, la fel se intampla si in mass-media. Coruptia jurnalistilor se manifeste prin incalcarea codului deontologic al jurnalistului.
  Nu este vorba numai despre incompetenta, ci mai ales despre coruptie.

  Imi este teama ca nu este suficient sa faci o altfel de politica, atata timp cat exista posturi de televiziune care mint, jignesc, si dezinformeaza cu nerusinare.
  Atata timp cat jurnalismul nu renunta la apartenenta politica, la circ, exagerari, atacuri, denigrari si dezinformari, imaginea clasei poltice nu se va schimba. Indiferent cat de reformata ar fi.

  Avem nevoie de o reforma serioasa in presa romaneasca. Avem si modele pozitive: Prelipceanu, Hurezeanu, Balasz Barabas (toti de la Digi24), Vlad Petreanu, si multi altii.

  Ar fi interesant de facut un sondaj de opinie, sa votam care sunt cei mai buni si cei mai jegosi jurnalisti din Romania…:))
  Mai intai ar trebui sa invitam comentatorii sa nominalizeze jurnalistii pentru cele doua categorii (cei mai buni, cei mai mizerabili), dupa care sa-i alegem. Ce zici?

  Reply
  • Sunt vreo 10-11 candidaţi pe care ii stiu toti. Putem sa facem ca data trecuta. Ii propunem pe cei mai cunoscuti si daca apar alte nume din partea comentatorilor, le adaugam in lista votului.

   Azi m-am uitat la o parte din inregistrarea de duminica. Ce s-a intamplat la Antena3 in seara respectiva:
   https://www.youtube.com/watch?v=dizsWITIf0M
   Indiferent cat timp va trece, ce schimbari de comportament vor avea respectivii, pe la ce televiziuni se vor muta in viitor, pe astia nu am cum sa ii uit. Fiecare de la masa respectiva m-a convins definitiv.

Leave a Comment.