Ponta câștigătorul României trecute, Iohannis exemplul României viitoare?

Victor Ponta a câștigat alegerile pe un segment clar al populației. Peste 61 de ani, studii primare, mediul rural. Ăștia sunt votanții la care Ponta a avut peste 50%, de fapt a avut mult mai mult, învingând clar. Cu cât media de vârstă scade și studiile cresc cu atât procentul lui Victor scade mai dramatic.

Cifrele astea se potrivesc de minune cu cele ale nostalgicilor comuniști, incapabili să înțeleagă democrația, incapabili să reziste tentațiilor reducerilor la tigăi dar ținând pe perete, lângă pat, tabloul cu Ceaușescu.

S-a vorbit cu ură lunile astea între cele două părți ale electoratului și nu puțini dintre votanții lui Ponta s-au simțit jigniți când li se bătea obrazul că votează la fel cu analfabeții. Cifrele însă pictează destul de clar:

Oameni care nu au liceul și nici profesionala. Oameni din mediul rural, din cele mai sărace zone ale țării. Oameni ieșiți la pensie. Cu alte cuvinte oameni care nu produc mai nimic pentru economia țării, care nu sunt interesați nici cât negru sub unghie de fiscalitate, impozite, infrastructură, oameni care în marea lor majoritate sunt ieșiți din circuitul economic.

Da, la ei e normal să voteze un candidat care le aruncă câte un os mizer, câțiva lei în plus. Da, la ei e normal să nu înțeleagă că ce au primit este zero dacă taxele pe economie vor crește prețurile. Da, la ei e normal să nu vadă o legătură între puterea bugetului de a-i ține bine și mersul sectorului privat. E normal pentru că ori sunt needucați, ori sunt neinformați, ori efectiv proști sau au prea mulți ani de comunism ca să se poată adapta un mecanism în care banii statului vin de la mediul de afaceri.

Însă la ceilalți? Cei la care Ponta nu a câștigat dar a adunat destule procente încât să nu fie o masă neglijabilă? Este îngrijorător să avem atâția oameni activi, puțini cu studii superioare ce-i drept, care să vadă într-o campanie mizerabilă și o orientare spre sacrificat economie/buget pentru măsuri populiste soluția.

Stânga este o orientare viabilă pentru state care și-o pot permite, nu pentru țări care încă nu au ieșit din mizerie. România mai are de crescut enorm ca infrastructură, ca economie, nu mai vorbesc de agricultură, până să își poată permite o orientare de stânga. Chiar e atât de greu de priceput că nu ai cum să ții bine bugetarii, pensionarii, asistații sociali dacă nu ai în spate un sector privat care să producă bani pentru ei?

O țară în curs de dezvoltare nu-și permite să fie de stânga. O să spuneți că la noi partidele oricum n-au nicio doctrină și nu sunteți departe de adevăr, dar e o diferență care face cât o doctrină serioasă între modul în care psd-ul înțelege să-și mulțumească votanții fideli și orice alternativă de dreapta.

Asta aș vrea să arate președintele celor despre care vorbesc acum, diferența dintre o orientare sănătoasă de dreapta și o stângă care știe să arunce cu pomeni goale. Celor clar capabili să înțeleagă diferența, celor orbiți de mizeria politică, celor prea dezamăgiți care votează pe baza antipatiilor în loc să se uite la cu cine mergem ca țară înainte.

Nu are puterea Iohannis să schimbe clasa politică dintr-un gest de mână, să reducă evaziunea, șpaga și modul românesc de a sifona orice ban care vine de sus. Are însă puterea să conducă prin exemplu, să arate o alternativă, să ne educe pe toți într-o altă direcție. Dacă reușește să schimbe ce caută electoratul la clasa politică, pur și simplu prin exemplul că se poate, șopârlele astea ce înfloresc de un sfert de veac încoace se bagă înapoi în scorburi.

Vom vedea.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

15 Comments

  • Da, așa stau lucrurile acum. Bunicii noștri, din multe puncte de vedere mult mai oameni decât noi și mai ancorați la valori spirituale și general umane, sunt din punct de vedere politic orbi, extrem de ușor manipulabili (vine Iohannis ne pune să dăm icoanele din biserică jos…) și incapabili să înțeleagă economic statul ăsta.

   Obișnuiți să arunce gunoiul în pârâul din spatele casei că așa făceau acum 50 de ani și nu era nicio problemă, o fac și azi dar cu peturi și boarfe de plastic provocând mizerie veșnică de-a lungul cristalelor de munte – ar trebui să-mi placă și să nu zic că e o atitudine de rahat, pentru că-s bunicii noștri sau cum?

 1. Eu zic că radiografiile obiective ale societăţii româneşti sunt binevenite; ideal ar fi să nu ascundem noroiul sub preş.
  Oricât de trist sună, unii chiar sunt trecutul şi urâtul. Pentru că ei, prin alegerile lor, ne-au condamnat la ceea ce trăim acum. Polonia a avut un plan-cadru de redresare imediat după ’89 care a dus-o la nivelul unei economii puternice şi stabile ce a resimţit foarte puţin criza financiară. Noi, la 27 de ani de la căderea comunismului încă mai strigăm în pieţe jos comunismul şi ne bucurăm că avem primul preşedinte decent. Toate astea le datorăm îndobitocirii comuniste; acelei doctrine care preferă să lucreze cu putregaiul pentru că e mai uşor de manipulat. Comunismul a coborât omul la rang de animal şi va mai dura mult de tot până evoluează din nou la homo sapiens.

  Reply
  • Radiografie obiectiva a societatii romanesti?
   Nu exista asa ceva, Tatiana. Imaginea pe care o avem despre societatea in care traim, este in stransa legatura cu credintele, valorile si asteptarile noastre.

  • Da, m-am exprimat greşit. Era suficient să spun “o radiografie” 🙂 Mie mi-a rămas în cap declarația sibiencei din filmul despre Iohannis: “am învățat multe de la saşi: organizare, gospodărire” etc. Aici e cheia diferenței “dincolo şi dincoace de Carpați”: unii au învățat cum să se gospodărească de la austrieci, saşi/şvabi, unguri. Alții au rămas cu apucăturile fanariote. De aia dincoace de Carpați – doar la mine la sat de exemplu – sunt bătrâni care şi la 76 de ani muncesc la câmp, țin gospodării şi refuză ferm să vândă vaca, iar dincolo de Carpați, în Botoşani, refuză lemnele venite gratuit ca ajutor social pe motiv că nu-s tăiate (parcă) şi stau la birt în timp ce pompierii le scot apa din casă.
   E vorba de mentalități şi e nevoie de mulți ani să se schimbe.
   Nu sunt de acord nici cu Ciprian mai jos. Unii bătrâni chiar au făcut rău societății – din lipsă de educație, de minte sau de Dumnezeu, din cauza lipsurilor sau datorită avariției, nici nu contează. Şi tot susțin că nu e bine să ascundem totul sub preş, nu acum când a fost clar că putregaiul trebuie să iasă la suprafață ca să înceapă vindecarea.
   Da, nu putem judeca norocul unora de a fi fost sub ocupație austro-ungară şi al altora de a nu fi fost; putem fi toleranți şi răbdători, dar trebuie să vorbim despre lucrurile astea. Să le cunoaştem. Pentru că acum nu am îngropat doar psd-ul (care nu-i încă în criptă), ci şi o mentalitate. Momentul e istoric, iar dacă nu-l lăsăm să ne scape vom fi învins.

 2. Niciodata in istoria noastra nu cred ca vreo generatie a fost atat de aroganta ca a noastra. Si din pricina arogantei l-am trantit pe Nastase in 2004 si pe Ponta astazi.
  Eu am vorbit cu multi batrani, cu unii trecuti 10-15 ani prin temnita pentru credinta si nici unul nu mi-a spus ca vine neamtul si le ia icoanele.
  Dar ne place cu aceste sabloane, viata e mai usoara de trait in si cu clisee.
  Apoi am un verisor din Gorj care lucreaza in mina ca muncitor si a zis ca si el ei ma multi colegi nu il suporta pe Ponta si l-au votat pe Iohannis. Ai sa imi zici ca e un caz singular. Nu cred. In Hunedoara unde e saracia care este si a castigat Ponta la cateva sute de voturi si in judetul MEU: Caras, a castigat Iohannis unde iarasi este o saracie lucie.
  Insa e intretinuta de main stream aceasta teama de ei (asistati, trecuti, olteni si moldoveni, credinciosi,etc) si noi (prosperi, angrenati in viitor, ardeleni si banateni, agnostici-intelectuali, etc).
  Viata e mai complexa si mai mult decat ceea ce se vede.

  De unde vine totui o statistica sociologica in sensul celor scrise de dv.? Din faptul ca PSD este urmasul partidului comunist si are un aparat f mare prezent in ultimul catun. Si ala merge si spune bietului taran care de abea mai respira CEVA. Ceva nu ca ii fura icoana ci ca e mai bine, ca e omul meu, ca ne pune asfaltul, ne ia gunoiul.Si omul il asculta, e de bun simt. Ceilalti, noi daca vreti nu ne pierdem vremea cu AIA si mergem pe orase.

  Sa stiti insa ca taranul are o intelepciune adanca si pana la urma EL a tinut tara si neamul nostru 2000 de ani si nu marii ganditori si filosofi care sigur ca au rostul lor.

  Sa ne vedem barna din propriul ochi si apoi paiul vecinului.

  Reply
 3. Vedem, vedem si vom vedea. Nu sunt de acord cu multe din articol, dar nici nu pot argumenta ca va fi mai bine sau mai rau. Nu avem de unde sa stim.
  Economia insa nu sta prea bine in momentul de fata chiar daca propaganda PSD a spus ca economia “duduie”.

  Reply
 4. Conflictul clasic intre generatii, se simte in Romania mult mai profund decat in alte societati democratice functionale si mature.
  Asta pentru ca batranii nostri s-au nascut, au crescut si trait o mare parte din viata lor in alta lume, in alt sistem de valori, decat noi in ultimii 25 de ani. Si pentru ca nu au reusit sa tina pasul cu noi, cei care am reusit sa ne adaptam.

  Daca privim din perspectiva noastra, a cetatenilor adaptati la lumea in care traim, care intelegem principile democratice al statului de drept, si “tainele” societatii de consum, batranii, needucatii, handicapatii, cei slabi din punct de vedere social, sunt cei care ne tin in loc, si chiar ne trag inapoi din drum.

  Problema pe care o vad eu (si Ciprian) este ca tranzitia politica, economica si sociala prin care Romania trece de 25 de ani, i-a uitat pe batranii nostri pe drum, i-a abandonat, marginalizat, ignorat, umilit si batjocorit. Si nu numai pe ei, ci si pe asistatii sociali, pe handicapatii, somerii si nevoiasii societatii.

  Si ce este si mai nedrept pentru ei, generatia aceasta a noastra, a celor care contribuie activ la buget, platind taxe si impozite, ii mai face si responsabili pentru felul lor de a gandi si a alege.

  Da, sunt de-acord, batranii nostri sunt cei care ne trag inapoi prin alegerile pe care le fac atunci cand merg la urne, ei reprezinta un trecut urat, de care vrem sa scapam cu orice pret.

  DAR consider ca nu ei sunt de vina pentru situatia in care se afla. Ci noi, pentru ca i-am lasat in urma noastra, in loc sa-i tinem aproape, in loc sa-i integram si sa-i ajutam sa inteleaga lumea noastra.

  Noi suntem cei care ne consideram mai buni, mai inteligenti, mai superiori decat batranii si toti marginalizatii societatii noastre. Crede-ma, daca ar fi asa cum ne consideram, nu i-am marginaliza, nu i-am abandona ci am gasi solutii, sa-i ajutam si sa-i integram in viata noastra. Daca am fi cu adevarat mai buni si inteligenti, nu am uita ca ei traiesc prin noi, vad prin noi, respira prin noi.

  Am intelege ca lasandu-i in urma noastra, abandonandu-i, si-au pastrat obiceiurile si comportamentele. De aceea traiesc in lumea lor proprie, plina de nesigurante, frici si temeri.

  Vlad, noi suntem prostii, ignorantii si arogantii societatii, nu ei. Daca vrem sa schimbam cu adevarat ceva in aceasta societate, daca vrem sa evoluam, trebuie sa incepem cu batranii nostri.

  Trebuie sa le demonstram ca stim ce vrem de la viitorul nostru, trebuie sa le dam o perspectiva, sa-i facem sa inteleaga ca au un loc si un rost, in prezentul si viitorul nostru, in aceasta noua lume spre care tindem.

  Lasandu-i singuri, la marginea societatii, vor ramane doar o masa amorfa, usor manipulabila si exploatabila de catre orice regim politic pseudodemocratic.

  Ciprian zice sa avem respect, sa nu fim aroganti fata de ei, iar eu completez ca trebuie sa-i ajutam sa ne urmeze, daca vrem sa progresam.

  Progresul in orice sistem, este dependent de veriga cea mai slaba a ei. Sa nu uitam asta.

  Reply
 5. Bine ca n-am avut net toata ziua, ca mancam morala pe paine de dimineata pana seara. CUmva batranii astia sunt toti niste sfinti, exemple de demnitate umana, oameni fara de care eu/noi nu am fi existat si in nici intr-un caz nu am fi fost atat de valorosi – cateva milioane de Tutea, despre care nu poti sa spui un cuvant.

  E cam aceeasi logica din – pai Ceausescu ne-a construit blocuri – da, frate, s-au construit si afara dar mai bune, nu niste cofraje gri si cu utilitati facute cat sa te tina undeva la limita confortului – Da, dar s-au construit pentru tot poporul. Asa si la noi, doamne-fere sa spun ca generatia aia ar fi putut fi altfel, ar fi putut gandi altfel, ar fi putut invata ceva. Vai de mine si de mine, blasfemie si lipsa de respect.

  In Romania eu am fost atacat cu cutitul nu de smecherasii de prin Iasi/Bucuresti ci de un orasean spalat si tare domnos, pe la vreo 60 de ani, in mijlocul strazii ca am avut tupeul sa-i atrag atentia ca la groapa se franeaza nu se intra in mine. Barfa generalizata si mersul la biserica pentru discutii tot la segmentul babe sunt trecute de cand haul.

  Chestia asta cu am trait mia mult decat tine, sunt clar mai valoros si parerea mea conteaza mai mult, chiar daca tu ai fost un ciufut lipsti de orice realizare si simt civic toata viata, ma scoate din sarite.

  Pana una alta, ca sa n-o lungim avem asa>

  1. Daca votezi cum zice nea Costel psd-istul satului, pentru ca pe el il cunosti, fara sa te intereseze ceva din consecintele votului, politica partidului ala la nivel national, consecintele pentru fiu-tu nepotu-tu, nu inseamna ca esti un exemplu de omenie si bun simt. Ci ca votezi ca oaia.

  2. N-am auzit unu sa zica – votez asa pentru ca nea Costache mi-a zis – toti in schimb iti vin cu argumentele lui nea Costache. Nu e acelasi lucru sa-ti insusesti parerea altuia pe nemestecate si fara restul de informatii cu votez ca mi-e simpatic Costacje. Sa o mai si arborezi dupa aia furibund in orice discutie contradictorie este inca un semn, nu nu de bun simt.

  Asta cu vine Iohannis si ne da icoanele jos este de aici de langa Dorna, din Coverca si are si un preot in discutie…

  3. Cand 70% din ei voteaza intr-un fel si 70% din urmasii lor voteaza invers, e clar ca intervine exact chestia aia – eu stiu mai bine ba, ce conteaza daca tu stii cum functioneaza tara azi, eu votez cum cred eu ca eu am vazut mai multe. Asta e aroganta tipica segmentului asta.

  Daaaa, toti avem cate o bunica sfanta pe undeva, numai ca e sfanta numai pentru noi, ca ea chiar ne-a crescut si prin asta ne-a schimbat viata. Nu are insa legatura cu discutia.

  Nu e crestineste sa arati cu degetul spe o categorie de oameni si sa-i acuzi de ceva, nu e nici crestineste sa te simti superior lor, nu e nici crestineste sa bagi vreo doua cruci printre dinti cand vezi politica in biserica. Da, nu e crestineste, asta nu inseamna ca vorbele nu sunt reale si lucrurile nu stau asa cum stau.

  Reply
 6. Si inca ceva, e normal sa lasi cifrele si media generala sa vorbeasca, nu oamenii de langa tine, nu cei la care te raportezi tu. Eu cand am iesit in lumea larga si mai tarziu cand am iesit pe net am avut un soc profund, eram obisnuit cu total altceva in grupul meu de prieteni, cunoscuti, familie… recunosc ca si azi inca ma comport de multe ori ca si cum cel cu care discut ar face parte din grupul pe care il consider eu reprezentativ pentru un om normal si foarte tarziu, dupa ce ma enervez si ma consum cat pentru zece, imi dau seama ca respectivul e total din alta poveste. Asta una la mana.

  A doua la mana, caldura fetei unui batran trecut prin viata, farmecul povestirii si patina primita de voce in timp, pot sa fie de-a dreptul hipnotizante si e usor sa ai o viziune deosebit de romantica despre blandetea si intelepciunea varstei – te trezesti repede cand incepe sa se certe/spurce cu vecinul de la o craca trecuta de gard :))))

  Reply
 7. Pana la urma articolul nu era despre ei – sunt asa cum sunt, cifrele arata realitatea unui vot dat intr-o directie care coincide cu cea in care au fost educati atata timp si nu e o judecata ci o constatare.

  Pe mine insa m-au interesat cei din generatiile necorupte de comunism, cu studii destule si care nu au oenalizat o campanie gretoasa si considera o guvernare de marit taxele si sistat investitiile drept reusita pentru ca s-au dat niste pomeni – asta este electoratul miza, el trebuie convins ca pentru o tara in dezvoltare o orientare de stanga, asa cum o inteleg ai nostri, este catastrofala.

  Despre meritele batranilor, despre bezna in care au fost aruncati de ruptura dintre vremuri si despre cum si daca ne permitem noi sa le gasim vreo vina am sa scriu separat. Pana atunci insa pentru mine, n-oi fi avand eu nimic sfant, o singura categorie de varsta este deasupra oricarei vinovatii iar restul, indiferent de cat au stat pe pamant, sunt din acelasi aluat, cu aceleasi porniri si pacate. Ai iesit din copilarie nu mai merg scuzele legate de varsta.

  Reply
 8. Pingback: Cine suntem? |

Leave a Comment.