Condiţii de salubrizare jurnalistică

antena3Sunt două condiţii. Prima, buna funcţionare a CNA. De la asta putem deja să ne luăm gândul. Consiliul Naţional al Audiovizualului este, conform statutului, o organizaţie numită politic. Şi ştim prea bine, tot din ecouri jurnalistice, că “unde-i lege, nu-i tocmeală”. Cât timp CNA-ul va fi numit de Parlament, va fi doar o pârghie de propagandă pentru putere. Indiferent de cine deţine puterea în stat la momentul respectiv.

A doua condiţie ţine de noi, consumatorii. Mai exact, de memoria noastră. Un telespectator cu memorie este cea mai bună soluţie de salubrizare. Regula se aplică în mai multe domenii, nu doar în audiovizual. Dacă noi reuşim să ne amintim culoarea ciorii de ieri, degeaba vine astăzi vopsită în porumbel. Cioara va croncăni de una singură, fără a ne zeflemisi.

Caz concret: Antena3 şi Mihai Gădea. I-am ales pentru că sunt de multe ori lideri absoluţi de audienţă. Adică pe “all” (dintre toate televiziunile, pe toate grupele de vârstă, indiferent de urban/rural, cu sau fără studii). În concluzie, reprezintă un studiu de caz relevant.

Seara trecută l-am auzit pe Mihai Gâdea într-un moment de jubilaţie spirituală. Intrase într-o transă de optimism şi bună-credinţă. Şi începuse Mihăiţă să ne explice momentul unic pe care noi, societatea românească, avem onoarea să îl trăim: “Acesta este momentul! A venim momentul în care dosarele blocate timp de zece ani de regimul Băsescu vor ieşi la suprafaţă”

Aoleo! Cum, bre, Mihăiţă, cum să iasă dosarele la suprafaţă? Nu ne explicai tu, luna trecută, că dacă nu iese Ponta preşedinte, câştigă Băsescu? Nu ne-ai demonstrat tu, atâtea luni, prin formule matematice absconse, că Iohannis = Băsescu?

Nu erai tu, în ziua alegerilor, ăla care striga la televizor să ieşim repede la vot pentru că vor băsiştii “să ne dea foc la ţară”? Nu eraţi voi toţi, în noaptea alegerilor, metamorfozaţi în cel mai morbid cor funerar? Numindu-i “spălaţi pe creier” pe toţi cei care nu au poftit Ponta, plângându-vă că “regimul Băsescu” a rămas la putere?

Pentru toţi consumatorii de audiovizual care încă nu au dobândit memoria la care mă refer, am acest LINK. Este înregistrarea integrală a emisiunii speciale din ziua alegerilor. Antena3, cu mâinile murdare, dar cu adevărata faţă.

Nu vreau să fiu martorul unei noi ciori vopsite. Nu vreau să aud corul funerar de la Antene cântând valsul mirilor. Nu vreau să îl aud pe Gâdea anul viitor explicându-ne doct cum ei, Antena3, sunt reformatorii României, pentru că au luptat împotriva “regimului Băsescu”.

Salubrizarea jurnalistică se face prin NOI, nu prin CNA.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Băi, când vreau să intru de pe telefon pe Reacții îmi apare o reclamă cât tot ecranul de mare, scrisă în limba rusă sau bulgară, la un nu-știu-ce telefon. E de la mine sau s-a bușit tema de mobil a site-ului?

    Reply

Leave a Comment.