Comisia de Apărare Naţională Împotriva Strigoilor

tiganiFostul deputat şi membru în Comisia de Apărare şi Siguranţă Naţională, Metin Cerchez, a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru profanare de morminte.
Metin a contestat decizia iniţială, susţinând că este nevinovat şi nu a asistat la profanare. Doar a organizat-o prin intermediul televiziunii OTV:

“În 12 mai 2008, familia cere Muftiatului Cultului Musulman deshumare în regim de urgenţă a defunctei, deoarece familia susţinea că decedata umblă ziua şi noaptea, deranjându-i şi lovindu-i. E un act oficial. După emisiunea la OTV, pe 14 mai e slujba de 52 de zile. Se duc la cimitir, eu stau la poartă. Sunt 200 de poliţişti, trupe DIAS, jandarmerie” (Metin Cerchez)

Staţi liniştiţi, defuncta în vârstă de 39 de ani vii şi câteva săptămâni moarte a fost deshumată şi “reomorâtă”. De această dată printr-un ţăruş înfipt strategic în inimă. De atunci s-a rezolvat problema, cetăţenii municipiului Medgidia nu au mai fost vizitaţi de strigoi.

Zilele trecute îmi povestea un prieten despre tot felul de filmuleţe hidoase realizate prin zonele africane. Bătăi cu pietre, incinerări în piaţa publică şi alte manifestări extreme ale speciei umane. Concluzia la care prietenul a ajuns mi se pare greşită.

El şi-a explicat ororile africane prin răutatea nativă a cetăţenilor. Un fel de stricăciune genetică; un handicap al subspeciei respective, care a provocat stagnarea evoluţiei, sălbăticire, conservarea rasei într-un stagiu inuman.

I-am amintit că, până spre finalul secolului al XVIII-lea, în Europa, vrăjitoria se pedepsea prin arderea pe rug. Da, în urmă cu mai puţin de trei secole, se ardeau oameni pe rug, în piaţa publică, fix în buricul Europei civilizate. Iar la finalul secolului al XVII-lea (1692-1693), s-au ţinut procesele vrăjitoarelor din Salem, în Statul Massachusetts.

Nu putem explica aceste fenomene prin inferiorităţi rasiale. Deşi insuficient, motivul lipsei acute de educaţie ar fi mai plauzibil. Majoritatea zonelor africane şi anumite zone româneşti se află în anul 2014 la nivelul educaţional al Europei din urmă cu 2-3 secole. Analfabetism masiv (există localităţi africane şi româneşi în care doar primarul şi preotul ştiu să citească), lipsa oricărei informaţii ce depăşeşte borna satului.

Ţiganii din Medgidia nu practică deshumări şi vânători de strigoi pentru că sunt ţigani. Motivele trebuie să fie diverse şi complexe. Unul dintre ele cu siguranţă este lipsa educaţiei. În acele localitaţi, Dan Diaconescu şi Metin Cerchez au fost substitutul şcolii.

Acum să ne gândim că oamenii ăştia au ajuns parlamentari prin vot, iar unul dintre ei a fost membru în Comisia de Apărare şi Siguranţă Naţională şi şef al subcomisiei de control anticorupţie din cadrul Ministerului Justiţiei. Realizăm că problema noastră nu se rezumă la o familie de ţigani şi un strigoi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. “Analfabetism masiv (există localităţi africane şi româneşi în care doar primarul şi preotul ştiu să citească), lipsa oricărei informaţii ce depăşeşte borna satului.”

  Fenomenul in Romania este nesemnificativ. In Romania sunt la ora actuala ca. 1% analfabeti. In vestul Romaniei chiar mult sub 1 %, in timp ce in Teleorman mult peste 3 %. In general sudul si sud-estul Romaniei este cel mai afectat din acest punct de vedere.
  Insa nu analfabetismul este problema, nici lipsa culturii generale, ci educatia civica a cetatenilor din aceasta tara, lipsa raportarii la un sistem de valori functional.

  Reply
  • Procentul ala de 1% este tras de par. Conform definitiei, esti considerat analfabet daca nu stii sa scrii si sa citesti. Dar tot o forma de analfabetism cred ca e si atunci cand citesti o fraza intr-un minut, pe silabe. Iar vocabularul e format din maximum 300 de cuvinte.
   Degeaba cunosti alfabetul daca nu citesti macar o stire intr-un ziar, o revista, o subtitrare de film. Tot neinformat esti, tot rupt de realitate.

  • Dani, referitor la analfabetism, sunt date statistice, publice, nu am inventat eu procentajele.

   Una este sa fii analfabet si alta neinformat. Dar mai exista si prost informarea. Poti sa stii sa citesti foarte bine, dar sa nu o faci. Pentru ca in sat la tine, informatia este transmisa vorbal si nu in scris. Si pentru ca iti place sa te uiti la TV, cu precadere la Romania TV si la A3.

   De cele mai multe ori, nu lipsa de informare e problema. Si nicidecum analfabetismul, care este total irelevant in Romania. Ci mai degraba sursele de informare, pe care le aleg (sau la care sunt expusi) oamenii.

Leave a Comment.