La moaştele Reginei Maria

marioS-au împlinit 140 de ani de la naşterea fostei regine Maria. Pentru a marca evenimentul, marţi va avea loc un ceremonial militar (Întoarcerea Inimii Reginei) la Muzeul Naţional de Istorie. Este cu public:
Ceremonia va dura 15 minute, iar publicul va avea acces în perimetru începând cu ora 10:00. Accesul pe Calea Victoriei va fi închis, pentru 45 de minute, în vederea desfăşurării manifestării. (jurnalul.ro)

Trecem peste gestul puţin macabru de a smulge inima dintr-un cadavru cu scopul conservării într-o cutie. Evenimentul poate avea rostul lui; este un prilej de informare şi reflecție istorică.
Dar de ce trebuie să ne schimonosim în nişte mâţe lascive şi să ne umplem gurile de “scriitoare de renume”, “frumuseţe desăvârşită” şi alte emulații penibile? A fost concurs ieri între prompteriste – nu ştiau cum să pronunţe mai nazal şi pretenţios nişte aberaţii acre. Aşa le cuprinsăse pioşenia şi orgasmul solemnităţii pe toate, de ziceai că anunţă prima expediţie românească pe Venus.

Am văzut şi eu câteva poze cu fosta regină Maria. Femeie ca oricare alta, trăsături banale. De unde atâta frumuseţe desăvârşită? Scriitoare de renume? Da, putem spune că avea un renume şi ştia să scrie (adică era literată). Dar absolut nici o legătură între cele două calităţi. Faima s-a datorat norocului de a se naşte cu “sânge albastru”, nu talentului scriitoricesc.

Aceleaşi prompteriste care s-au înspumat toate anunţând prestigiosul moment al Întoarcerii Inimii Reginei (adevărat popor de vampiri) relatau cu glas zeflemitor despre pelerinii înşiruiţi la moaştele Cuvioasei Parascheva. Nici nu a trecut o lună.

Lăsând la o parte încărcătura istorică din jurul celor două personaje, Regina Maria şi Cuvioasa Parascheva. Discutând doar însemnătatea ritualului în sine, care este diferenţa între oasele Paraschevei şi inima Mariei? De ce oamenii care stau la coadă la moaşte sunt consideraţi nişte înapoiaţi şi cei care vin la inima reginei nişte erudiţi?

În principiu, nu este vorba despre acelaşi lucru? Un ritual la care participă diverse persoane pentru a-şi exprima dragostea, respectul, recunoștința. Mai pe scurt, prin participarea lor doresc să cinstească numele celui comemorat. De ce au nevoie de nişte bucăţi de cadavre mumificate? Nu pot înţelege, dar în privinţa asta atât iubitorii de regine cât şi cei de cuvioase au aceleaşi gusturi.

Aşadar, unde este diferenţa? Parascheva o fi fost cuvioasă, însă puţin probabil sfântă. Pentru că sfinţii nu există – ar spune un ateu. Dar regele şi regina ce merit au, în afară de naştere, căsătorie, coit? Nu cumva sunt tot nişte unşi ai divinităţii care îşi transmit ereditar aura?

La moaştele Paraschevei au stat la coadă multe mii de cocârjate îmbrobodite. La inima reginei mă aştept la vizitatori mai puţini şi mai prezentabili.
Măcar să fie asta o diferenţă – între batic şi rochie.

În rest, rămâne cum am stabilit. Colecţionăm resturi de cadavre şi le venerăm. Anul viitor putem organiza şi un campionat naţional: Calificări între sfinţii fără cruce roşie-n calendar şi domnitorii moldoveni. Iar direct în runda finală, Capul mamei lui Mircea cel Bătrân, Moaştele Paraschevei, Inima Reginei Maria şi…vedeta galei

vadim terente

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

49 Comments

  1. E o blasfemie și o imbecilitate să compari pe Sfânta Parascheva, care într-adevăr a dus o viață virtuoasă și chiar a atins sfințenia se pare, cu o curvă care sugea pula precum Regina Maria. Regina Maria era o curvă ordinară. Vezi că nu te văd bine cu blasfemiile astea,Corbane, dacă o să se abată nenorociri pe capul tău, să nu te miri de unde. De la aberațiile astea.

    ,,De ce oamenii care stau la coadă la moaşte sunt consideraţi nişte înapoiaţi şi cei care vin la inima reginei nişte erudiţi? ”

    Fiindcă azi se promoveaza ca valoare curvia, nu sfintenia. jidanii detin toata presa. Regina Maria a fost o bagaboantă. Ce legatura are cu Sfanta Parascheva? Si ce legatura are Vadim si cu penisul lui Terente iarasi? Asta e presa jidoveasca, o bascalie de prost gust, o mizerie, din care faci si tu parte Corbane, ca un jidan saltimbanc ce esti

    Reply
  2. Ori ești jidan, ori dacă intr-andevar ești oltean cum spui… atunci e clar. Că și despre olteni se spune că-s evrei refuzați la export. Da oricum, oltenii sunt varza, nu-i duce capu prea mult :))))

    Reply
  3. Da tu nu mananci ramasite de animale pe care le condimentezi si la bagi la frigider? Si eu mananc.POate nu voi mai manca la un moemnt dat. Deci LAsa ipocrizia, nu mai face pe dezgustatul.

    NU se cinstește nicio rămășiță. Nu e vorba de rămășița, obiectul în sine, ci de ceea ce reprezintă. E o metafizică mai complexă pe care tu deocamdată nu ai capacitatea de a o înțelege. Și nu e vorba de niciun ritual in cazul Reginei MAria. Ce ritual visezi. E mai mult un snobism, un halowen , un curvism. Inima reginei conservata o poti compara cu pula lui Terente sau cu Tutankamon sau cu alte d-astea. AStia n-au fost oameni de admirat. Dar Sf Parascheva da, ea e un simbol al crestinismului.

    Reply
  4. Mia faceti misto si acum de cele sfinte reactii.ro
    Nimic despre haloween? Nu v-a cazut bine anul asta? Ce invoci de aceea ai parte. Dar facetiva ca nu intelegeti sau chiar nu intelegeti.

    Criza spirituala si sociala majora. Doar banii conteaza, sa fie multi cat mai multi. Smecheria se plateste. Nu mai conteaza ce carti citesti, ce filme vezi, ci in ce club mergi si la ce cauza aderi.Iar pentru asta este vinovata inclusiv presa. Acea parte din presa care face reclama indirecta si uneori chiar directa acestor mizerii. Se spala bani, se devalizeaza, se schimba mentalitati, serviciile se baga si ele, si toate astea pentru ce?

    http://www.activenews.ro/stiri-social/Un-cunoscut-artist-dupa-explozia-din-Colectiv-Mancam-E-uri-murim-inecati-cu-fum-murim-calcati-in-picioare-murim-fiind-cool.-Ne-am-imbolnavit-de-facebook-si-de-vest.-Murim-spoiti-126212

    Vezi poza concertului din club colectiv.

    Reply
    • Ceva de genul:

      “Sa fie invatare de minte la educatie, ca am si eu fete si sa ma ierte toata lumea, dar ale mele nu puteau fi acolo niciodata. Am vazut niste filmari de la acele asa-zise spectacole. Erau lucrari demonice, se jucau cu focul si faceau miscari satanice. Sa ma ierte trupa care se promova acolo, dar ati vazut ca atunci cand dansau, tineau degetele lui Satan? E semnul lui, incornorarea. Copiii, saracii, nu constientizau, ci doar conducatorii.

      Fetele mele imi spun tot timpul unde sunt, eu nu le las seara sau noaptea afara. Eu trebuie sa stiu tot timpul unde este. Eu nu vreau ca fetele mele sa fie atrase in alta religie. Trebuie ca parintii sa traga concluzii din aceasta tragedie: trebuie sa stie unde sunt copiii lor tot timpul. Pe organizatori nu i-a interesat profitul, ci distrugerea sufletului. Ei au vrut sa distruga tineretul, sa acapareze suflete prin miscari demonice. Asta fac cluburile alea. Sa ma ierte toata lumea, dar asta e adevarul, imi vine sa plang. Ala nu era un spectacol curta, nu era lumina, ci intuneric acolo. Imi vine sa urlu! Cum sa lasam 400 de copii sa se duca intr-o miscare satanica? E semn de la Dumnezeu sa invatam din asta.

      De aia nu i-a interesat banii pe intrare, au fost altii care au vrut suflete acolo. Vinovati sunt cei care au organizat acel spectacol satanic pentru moarte. Procurorii vor intra in ei sa le dea 25 de ani ca sa ii invete minte. Nu au vrut bani, au omorat suflete, sa ma ierte Dumnezeu”

      (citat din celebrul filosof, filolog şi înţelept al vremii, Gigi Becali)
      Puteţi face rubrica lui Gigi pe activenews. Îşi face timp nea Gigi măcar pentru o învăţătură pe săptămână. Întru pocăință şi salvarea neamului.

  5. Ciprian, deci și tu ești printre ăia care spun că incendiul respectiv a fost o pedeapsă divină, concertul fiind închinat Satanei?

    Reply
    • Nu am spus asta, dar puneti sabloane, va ajuta sa traiti.

      “Nu vă jucați cu moartea. Nu mimați nimic din ce este al morții. Sau n-ați înțeles că în această lume nu există simboluri, ci numai forme ascunse ale realității? Rămîneți în lumină, jucați-vă de-a lumina, fiți lumină. Pentru a trăi.” Savatie Bastovoi.

      Daca murea un copil la botez in apa, sareati sa inchidem biserica, sa desfintam botezul, acest obicei medieval. Acum am gasit vina in buretii de pe tavan.

      Nimic despre alcool in exces, despre droguri, despre utilitatea cluburilor. Dubla masura.

      Ce invoci, de aceea ai parte!

      Dumnezeu nu pedepseste, ci fiindca ne-a creat liberi ne lasa sa il invocam si pe Satana si cand nu vrem cu nici o forma sa fim de parte luminii nu ‘ne mai poate’ proteja.

      “Cu ochi veti vedea si nu veti intelege, cu urechile veti auzi si nu veti pricepe” – Sfanta Scriptura.

  6. In Vechiul Testament se relateaza ca a fost aruncat un mort intr-o groapa unde se aflau oasele profetului Elisei si mortul a inviat. In istoria crestinismului se relateaza despre vindecari miraculoase savarsite in contact cu ramesitele pamantesti ale unor persoane care in viata fiind au savarsit miracole prin rugaciunile lor catre Divinitate. Biserica crestina face distinctie intre trupurile mortilor care au trait o viata sfanta si trupurile celor care au trait in pacat. Poate ar fi bine sa va informati inainte sa faceti comparatii deplasate intre Sfanta Parascheva si Regina Marina si altii.

    Reply
  7. Ciprian, legat de prostul obicei al tinerilor de a merge in cluburile din Centrul Vechi, am scris în luna mai. Mizeriile din Centrul vechi –
    http://reactii.ro/mizeriile-din-centrul-vechi/
    Printre altele, am scris:

    “Pe măsură ce anii trec şi ceaţa juneţii se ridică, încep să disting forme tot mai variate. Printre care şi ale numeroaselor mizerii din centrul vechi al capitalei. O zonă pestilenţială pe care încerc din răsputeri să o evit:

    Coteţe de cărămidă care te vor strivi ca pe gândac la primul cutremur de peste 6, cluburi infecte cu servicii şi personal pe măsură, clienţi adunaţi de la preselecţia “Melteanul de Aur” – specia de cocalar hibridat cu hipster.”

    “Uitaţi de mizeria impropriu numită “Centrul istoric al capitalei”. Care istorie?! Şi uitaţi în general de toate zonele aglomerate unde “se adună lumea”.

    Eu ziceam de chestiile astea in urmă cu vreo 6 luni. Presupun că şi voi pe activenews aţi abordat problema, nu? Şi nu acum, când scrie toată lumea despre asta. În urmă cu o lună, 6, 12…

    Reply
    • Nu scriam fiindca nu avem nimic in sine cu o zona.

      Tu nu scriai impotriva consumuli de alcool, al drogurilor, al mizerilor promovate, al concertelor cu poze demonica. Tu iti bateai si iti bati joc de ceea ce a fost ‘verificat si testat’ de stramosii nostri de 2000 de ani.

      Noi cinstim in fiecare zi invataura Bisericii pe Activenews si avem peste un milion de unici pe luna. Mai citeste odata cifra.

    • Aveti trafic cât nationalisti.ro. Ce vrei sa spui cu asta?
      Mă îndoiesc că, atât în cazul vostru cât şi în cazul nationalisti.ro, cinstirea bisericii este explicatia traficului 🙂
      Dar nu despre asta este vorba. Tu ai fost cel care a sărit cu gura că nu abordăm subiectul:

      “Mai faceti misto si acum de cele sfinte reactii.ro
      Nimic despre haloween? Nu v-a cazut bine anul asta?”

      Şi ţi-am explicat că am scris despre mizeria din cluburile bucureştene în urmă cu 6 luni. Pe vremea când nimeni nu murise.

    • Eu te-am intrebat ce ai scris sa combati mizerii ca haloween, valentine days si altele, tu imi raspunzi altceva.

      Avem trafic fiindca cinstim Biserica dar nu sunt articole multe despre activitatea Bisericii.

      Dumnezeu niciodata nu ar vrea sa ii fie arsi copiii. Asta e rasplata Satanei, cand te faci prieten cu el si il hulesti pe Dumnezeu.

      Cu toate onestitatea va zic, lasati-o mai moale cu lovirea vinovatului de sreviciu: Biserica Ortodoxa.

      Apropo prin articole, prin cartile pe care mi le-a dat hary vad ca porti costume nationale… Ia vezi, de unde vin, cum au fost facute, de ce Sfanta Traditie le-a confirmat. De ce nu promovezi acest izvor de frumusete, smerenie si buna cuviinta?

    • “Dumnezeu niciodata nu ar vrea sa ii fie arsi copiii. Asta e rasplata Satanei, cand te faci prieten cu el si il hulesti pe Dumnezeu.”

      Aha. O fi fost plecat când i-au ars 118 copii în propria “casă”
      http://www.ziare.com/cultura/documentar/tragedia-de-la-costesti-arges-care-a-zguduit-europa-anului-1930-documentar-1233619

      Nu am combătut “mizerii” ca halloween şi valentine’s day pentru că le consider inofensive. Sunt obiceiuri împrumutate de români. Pentru că aşa au vrut şi aşa le-a plăcut. Şi au libertatea de a-şi alege absolut orice obiceiuri au chef. Iar eu încă mai am decenţa să le respect alegerile, chiar dacă nu îmi plac.

    • Doar le-am remarcat obiceiul ciudat, din punctul meu de vedere. Dar nu m-am apucat să-i acuz sau, mai rău, să urlu sus şi tare “Să se interzică!” Asta am scris în articol:

      “Un ritual la care participă diverse persoane pentru a-şi exprima dragostea, respectul, recunoștința. Mai pe scurt, prin participarea lor doresc să cinstească numele celui comemorat. De ce au nevoie de nişte bucăţi de cadavre mumificate? Nu pot înţelege, dar în privinţa asta atât iubitorii de regine cât şi cei de cuvioase au aceleaşi gusturi.”

      Nu pot înţelege de ce au nevoie de nişte bucăţi de cadavre mumificate pentru a cinsti numele cuiva. Nici în cazul Parascheva, nici în cazul Regina Maria.
      La fel cum unii nu înţeleg ce rost au sărbători ca Halloween şi Valentine’s Day. Sau de ce se asculă muzică heavy metal.
      Eu n-am cerut vreodată să se interzică pupatul moaştelor.

      Şi nici nu am făcut conexiuni stupide între obiceiurile ortodoxe şi tragedii. Aşa cum unii fac între Halloween, muzica heavy metal şi tragedia din club.

      Cam astea ar fi diferenţele între a nu înţelege, dar totuşi a accepta. Şi a nu înţelege, dar a huli cu patimă.

  8. Nu pot înţelege de ce au nevoie de nişte bucăţi de cadavre mumificate pentru a cinsti numele cuiva”

    Simplu. Pentru a te smeri și a-ti aminti in permanenta ca trupul e ceva trecător fara prea multa valoare.

    De aceea această inscripție scrisă de pe un craniu aflat în osuarul schitului Prodromu de pe MUntele Athos, face cât toată opera lui Shakespeare la un loc:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Prodromos_%28Mount_Athos%29#/media/File:Prodromos-9.jpg

    Reply
  9. Hai Corbane, mînca-ti-as gura, că n-ai mai avut așa de multe comentarii in viața ta. De când ai deschis blogu ăsta n-ai avut atatea comentarii Ș)))))))))))))) Să zici bogdaproste :))))))))))))))))))))))

    Reply
  10. “regele şi regina ce merit au, în afară de naştere, căsătorie, coit?”

    Regina Maria nu merita un astfel de articol.
    Frumusetea e relativa (ca a fost frumoasa sau a avut un chip banal, nu are importanta – fiecare din noi vede altceva in chipul unui om). Oricum, chiar si un chip banal sau urat poate avea mult mai mult sarm decat un chip frumos daca personalitatea e puternica. Insa nu pentru frumusete a ramas regina Maria in amintire, ci pentru faptele si rolul ei politic care au influentat in bine istoria Romaniei.
    Ce merit au regii? In acest caz particular (regele Ferdinand si regina Maria) au avut un rol decisiv in a schimba optica marilor puteri cu privire la Romania la Conferinta de pace de la Paris, de exemplu (fara ei nu s-ar fi realizat unirea din 1918). Sau: Regina a avut rol in pastrarea neutralitatii Romaniei pana in 1916, iar atunci cand s-a decis intrarea in razboi, in 1916, Regele Ferdinand a acceptat ca Romania sa fie de partea Antantei, impotriva Puterilor Centrale din care facea parte si Germania (tara lui natala). Pentru asta familia lui (Hohenzollern-Sigmaringen) l-a renegat.
    O englezoaica si un neamt ce au fost mai degraba romani prin ceea ce au facut – asta e meritul lor.
    Iar Cuvioasa Parascheva … nu doresc sa deschid o discutie (as face mai mult rau), as dori numai sa punctez ca ziua unui sfant nu se comemoreaza, ci se sarbatoreste. In calendar sfintii sunt trecuti cu ziua mortii lor pamantesti pentru ca e inceputul vietii lor vesnice, ei sunt vii si nu morti. Stiu ca nu crezi, totusi am vrut sa lamuresc doar o problema de fond, ca nu se poate face o paralela intre comemorarea Reginei si sarbatorirea unui sfant.

    Si ateismul este o credinta pentru ca cei atei CRED cu tarie ca Dumnezeu nu exista. Datorita acestui fapt si ateii pot fi usor manipulati ca mase de oameni ce au o anumita parere si antrenati sa faca ceva – in aceasta privinta sunt la fel de vulnerabili ca toti ceilalti pe care-i blameaza ca sunt prostiti de credinta.

    De ce un om inteligent ca tine simte mereu nevoia sa atace si sa desconsidere ceea ce nu cunoaste cu adevarat? Ai energie si entuziasm, doua calitati deosebite, dar ar fi mai bine daca nu le-ai folosi pentru articole ca acesta.

    Reply
    • 1. Ada, m-am referit la “meritul” pe care l-au avut regii şi reginele să conducă un popor. Da, se rezumă la naştere, căsătorie, coit. Sunt cele 3 condiţii necesare şi suficiente. Ce faci pe urmă, că ai fost un rege mai bun sau mai puţin prost decât alţii, astea sunt detalii. Contează mult şi contextul istoric de care ai avut noroc. În cazul de faţă, posibil să fi ajutat şi înrudirile englezo-ruse ale reginei. Ea avea un pedigriu valid la acea vreme, spre deosebire de poporul desculţilor pe care a ajuns să îl conducă. Prin sfânta taină a măritișului, bineînţeles.

      2. Se sărbătoreşte un sfânt, atunci când te cheamă Gheorghe şi de Sf. Gheorghe îţi scoţi prietenii la băut.
      Ce se întâmplă în cazul Cuvioasei Parascheva se numeşte ceremonial. Tot ce ţine de raclă, sfintele moaşte, cântarea troparului, ceremonialul înveşmântării.
      Cum am şi scris:
      “Un ritual la care participă diverse persoane pentru a-şi exprima dragostea, respectul, recunoștința. Mai pe scurt, prin participarea lor doresc să cinstească numele celui comemorat.”
      Iar comemorare înseamnă asta:
      “ceremonie menită să evoce amintirea unei persoane sau a unui eveniment important”

      3. Dă-mi, te rog, un singur exemplu în care ateismul te face uşor de manipulat. Dar ateismul în sine, nu tot felul de hibe, defecte puse pe seama ateismului.

    • Atunci când te cheamă Gheorghe şi de Sf. Gheorghe îţi scoţi prietenii la băut se cheama sarbatorirea ta si nu a sfantului :)).
      Te simti indreptatit sa faci cinste si sa primesti cadouri, dar sfantul n-are nimic de-a face cu petrecerile si cu bauturile.

      Dupa cum ai scris din dex, Dani, comemorare = ceremonie menită să evoce amintirea unei persoane sau a unui eveniment important.
      Cuvintele cheie sunt: “amintirea cuiva”.
      Sfintii nu sunt o amintire, ci sunt vii si prezenti printre noi, de aceea sunt sarbatoriti si nu comemorati.

      Ateismul in sine te face usor de manipulat atunci cand devii extremist si agresiv pentru a-ti sustine parerea ca Dumnezeu nu exista.
      Iar oamenii extremisti (credinciosi sau atei) sunt vulnerabili si sunt in stare sa faca unele fapte reprobabile, orbiti de convingerile in crezul lor pentru ca incep sa vada raul acolo unde nu este.
      Un exemplu extrem ar fi ceea ce s-a intamplat in inchisorile comuniste cand au murit oameni doar pentru vina de a “crede in Dumnezeu”, iar tortionarii lor erau atei care nascoceau tot felul de minunatii de torturi doar pentru a-i face sa spuna “nu exista Dumnezeu”, atat doreau de la ei.
      Iar un exemplu din vremurile noastre ar fi activitatea ASUR care nu o data a dezinformat in mod voit, cu date false, iar oamenii nu au timp sa cerceteze adevarul, cred imediat. Asta e manipulare.

    • “Sfintii nu sunt o amintire, ci sunt vii si prezenti printre noi, de aceea sunt sarbatoriti si nu comemorati.”

      Da, ai dreptate aici. Am ignorat complet statutul sfinţilor – vii şi prezenţi printre noi.

      “Ateismul in sine te face usor de manipulat atunci cand devii extremist si agresiv pentru a-ti sustine parerea ca Dumnezeu nu exista.”

      De ce trebuie sa fii extremist si agresiv? Eu am foarte multi prieteni atei care nu sunt extremisti sau agresivi. Ba mai mult, sunt mai toleranti decat unii credincioşi.
      Extremismul si agresivitatea nu se trag din ateism. Se manifesta indiferent de statutul religios.

      Habar nu am cu ce se mănâncă asurul ăla.

    • Ada, bravo, foarte bune observatii. As dori insa sa fac cateva precizari. Extremismul si manipularea nu tin de sisteme de gandire, ci de natura umana. Exista manipulare si extremism in orice sistem de valori, confesional sau nu (crestinism, ateism, politeism, mohamedanism, islamism, modernism libertin etc…).
      Oamenii sunt manipulabili, in toate sistemele de valori, in orice sistem religios, social, politic, economic, pentru ca tine de modul de “functionare” a mintii umane.

  11. Vlad, nu este vorba despre o pedeapsa ci mai degraba despre o neputinta divina. Ortodoxia face din aceasta neputinta o mare calitate divina. Dumnezeu l-a creat pe om inzestrandu-l cu liberul arbitru, Daca omul se indeparteaza de creatorul sau, e pierdut pentru Dumnezeu, pentru lumina si viata vesnica. Dumnezeu nu-i poate proteja si nici ajuta pe cei care se detaseaza de el. Pentru ca nu se mai afla in sfera lui de influenta.
    Trufia omului, goana lui dupa putere si autocontrol, emanciparea de Dumnezeu, idealul libertin sunt de fapt niste minciuni sub forma unor vise si dorinte hranite si alimentate de catre diavol. Satana este marele rival divin, care se foloseste de creatia divina pentru a-l infrange pe Dumnezeu. Dumnezeu isi pierde sensul (viata) in momentul in care nu mai crede nimeni in el.

    Aceasta este interpretarea ortodoxa a tragediilor de genul celei din Colectiv.
    Ideea este ca Dumnezeu nu pedepseste, pentru ca iubeste oamenii. Dar numai pe cei care isi pun destinul in mainile sale. Restul oamenilor nu-i mai apartin. Ei ratacesc singuri, fara protectie si ajutor, cazand prada usoara diavolului care-i consuma.

    Reply
    • Partial corect.

      Nu este nimic pe care Dumnezeu sa nu il poate face.

      Dar Dumnezeu nu se contrazice pe sine. Daca te-a facut liber, te lasa liber. Invoci draci, de draci ai parte si asta este rasplata lor.

      Dumnezeu si atunci te apara, ca daca ar fi dupa merit 99% din oameni ar trebuii sa ardem azi.

      Uneori insa e prea mult, este o pedagogie a lui Dumnezeu care depaseste ratiunea noastra.

      Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Pe noi, cei care suntem părinţii lor, ar trebui să ne judecăm pentru a vedea dacă am făcut tot ce este posibil pentru ca ei să nu îşi petreacă timpul într-o asemenea locaţie… Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei. Eu nu îi învinuiesc pe ei, ci mă învinuiesc pe mine pentru că eu sunt acela care nu i-am luat întodeauna de mână să îi duc pe calea Raiului” (Ioan Selejan,
      Mitropolitul Banatului).

    • Ciprian,
      “Nu este nimic pe care Dumnezeu sa nu il poate face.”

      Poate Dumnezeu sa faca rau? Poate Dumnezeu sa fie viclean si sa-i induca in eroare si sa-i pacaleasca pe oameni?
      Ar poatea Dumnezeu sa provoace moartea a 116 copii in propria casa, fix in Vinerea Mare?

  12. Hary, te rog nu te mai chinui să explici/scuzi niște afirmații la limita sau trecute de limita dobitocismului bolnav. Tu nu ai văzut zecile de luări de poziții cu Dumnezeu i-a pedepsit pe sataniștii care invocau moartea și diavolul, iar Ciprian a nuanțat doar – pentru el nu a fost pedeapsă divină ci a fost răsplata diavolului pe care l-au chemat tinerii de acolo.

    Moartea unor oameni, folosită mizerabil de niște jeguri fără un pic de respect, este de nedigerat pentru mine, indiferent ca acele jeguri se plasează în spectrul politic sau în cadrul ortodoxiei sfinte apărătoare de valori și suflete (mă bucur totuși că am văzut și niște preoți care s-au depărtat de mizeria asta și au spus că este necreștinește să ne folosim de o tragedie pentru a întoarce oamenii spre ceva, orice – probabil Ciprian ar trebui să le bată obrazul).

    Mi-e prea greață.

    Cipriane, când vorbești de dublă măsură, uită-te în oglindă și nu mai avea obrazul să vii să mă tragi pe mine sau pe Dani de urechi. La mine dubla măsură nu există, când biserica face ceva bun, e bun, când e rău, e rău, la tine în discurs și în site-ul ăla de milioane de vizitatori, nu există bunătate în libertatea de gândire ci doar în dogmele alea la care rațiunea pălește.

    Între un spălat pe creier religios și un om care gândește liber rațional pot exista discuții și acțiuni foarte frumoase, între un spălat pe creier religios care e în stare să arunce moartea unor oameni pe o sărbătoare fără absolut nicio semnificație religioasă la noi (chiar dacă respectivul concert nu avea nicio legătură cu ea), uitând nesimțit de măștile și ziua morților tradiționale la noi (și multe precreștine) că alea-s bune, sunt de la sat și premoderne, care e în stare să publice articole în care morții-s de vină că au chemat diavolul și a doua zi articole despre eroii de acolo, care e în stare să insulte arta, liberă expresie în general doar ca să-i câștige punctul de vedere putere, care nu răspunde la nicio trimitere care nu-i convine (ia uită-te nene la niște tragedii de Paște, de Crăciun și zi și acolo că erau adepții diavolului), între unul de ăsta și un om rațional, care crede în spiritul creștin ca o valoare reală, murdărită acum de mizeria bisericii, nu poate exista vreun dialog.

    Cât timp te consideram prea îndoctrinat de credință ca să poți vedea lacunele imense din documentația creștină era ok, nici nu o văd ca pe ceva rău, principiile creștine sunt pur și simplu valoroase. Auzind și de la Hary cât de mult ești implicat în facerea binelui, puteam să ignor partea asta de superioritate stupidă pe care o afișai pe aici fără absolut nicio bază și să te respect.

    Ultimele mesaje însă, să vii și să te zborsești și să ne tragi de urechi că n-am vorbit de rău Halloweenul și că uite ce prestezi tu pe activenews (care e un site exact pentru habotnicii ăia tâmpiți pe care-i disprețuiești cică), folosind moartea unor tineri (fără nicio componență divină, la fel ca zecile de alte morți petrecute din nerespectarea regulilor la noi) și făcând forțat o legătură între un eveniment totalmente inofensiv, la care copii se bucură la fel cum se bucură și la mersul cu colinda și la mascații din iarnă, ca să-ți validezi atitudinea de care vorbeam mai sus, te pune pentru mine exact în rândul babelor alea convinse că vine neamțu și le dă jos icoanele din biserică și le fură copiii, ba și mai jos de ale, că alea n-au săracele nimic în cap.

    Cu asta, eu am spus punct oricărei discuții dintre noi. Eu pot să respect valorile creștine fără să cred într-un Dumnezeu personal, tu văd însă că nu poți chiar dacă ești sigur de existența lui.

    PS. Să crezi că eu sau Dani luptăm împotriva credinței sau bisericii este stupid. La fel de stupid cum ar fi să le impuți românilor nemulțumiți de politicieni că luptă împotriva democrației. Ia luptați voi, creștinii aleși, un pic cu jegul, mizeria, lăcomia și nesimțire din biserică și apoi vedeți cine mai zice ceva rău de ea…

    Reply
    • Vlad, Iti inteleg furia si greata fata de atitudinea unor clerici ca Ciprian, care percep si interpreteaza realitatea din perspectiva unui sistem de valori arhaic-religios. Din perspectiva modernismului libertin, asa este cum spui, sunt perfect deacord cu tine, dar… eu consider ca in momente de suferinta si in situatii limita (tragedii umane) ar trebui sa privim dincolo de ratiune si credinta, adica de ceea ce ne separa pe noi oamenii.

      In primul rand trebuie sa intelegem ca nu exista un sistem de valori, un cadru de gandire mai superior decat celalalt. La fel, nici ratiunea nu este superioara credintei. Sau invers.

      Din perspectiva lumii crestin-ortodoxe, cei ipocriti, spalati pe creier, mizerabili si nesimtiti suntem noi, cei care ne consideram rationali, superiori prin libertatea in gandire. Si, daca privesc si percep lumea din perspectiva lui Ciprian, nu pot decat sa-i dau dreptate, la fel cum iti dau si tie dreptate.

      Incearca sa privesti natura umana si vei intelege ca nu exista un cadru de gandire sau sistem de valori perfect functional, adica fara slabiciuni, defecte si probleme ideologice.

      Ce vreau sa va rog pe amandoi este sa incercati sa va depasiti ratiunea si credinta in aceste momente limita, in care fiecare intelege evenimentele si sufera in felul lui, raportandu-se la valorile in care crede.

      Incearca sa NU vezi in Ciprian un bolnav indobitocit si indoctrinat spalat pe creier, cu intentii mizere de a indobitocii si pe altii, ci un om la fel ca tine, cu bune si rele.

    • Hary, ce-i prea mult e prea mult.

      Nu ține de nicio perspectivă ci de un bun simț elementar și aș putea adăuga creștinesc. Nu te apuci să arunci cu zoaie în niște morți, fără să-ți ceară nimeni părerea și folosindu-te de ei ca să faci morală unui site oarecare:

      ”Nimic despre haloween? Nu v-a cazut bine anul asta?”

      Asta nu e de unghi, nu e de perspectivă, nu de de creștin sau ateu. Dacă nu te duce capul să te uiți cum și cât se murea acu 100-150 de ani când credința era lege și nu prea erau liber-cugetători prin țară, să vezi unde era media de viață și să-ți dai seama că ești penibil când pui moartea pe seama decăderii sociale și modernismului, măcar o brumă de bun simț trebuie să ai și să lași niște familii îndurerate să-și jelească pierderea în pace fără să le-arăți cu degetul ca pe niște elemente satanice.

      Da, îl credeam pe Ciprian mai prost decât mine și mai bun în același timp și mai demn de respect decât sunt eu, pentru că a făcut mai multe decât mine pentru alții. După asta însă, am văzut că prostia poate coborî un om acolo unde nimic nu-l mai spală. Pentru că la el a vorbit prostia și aroganța, nu răutatea.

      Repet, să vii cu o poziție de asta când părinții își plâng copii pe stradă este în primul rând creștinește de neiertat, iar cuvintele de a doua zi – că nu judecă, că nu fac, că nu dreg – n-au absolut nicio relevanță în contextul în care primul lucru pe care l-ai făcut este să vii pe un site și să te folosești de tragedie ca să urechezi pe cineva.

      Pentru mine, Ciprian e subiect închis, alături de toată tagma de moraliști ortodocși fără obraz.

    • Vlad,
      “…să vii pe un site și să te folosești de tragedie ca să urechezi pe cineva.”

      Sunt convins ca nu asta a fost intentia lui Ciprian, asta este ce ai inteles tu din perspectiva ta. Eu nu m-am simtit atacat de exemplu.
      El a vrut sa deschida ochi si urechi pe reactii.ro atragand atentia asupra unor evenimente tragice care conform credintei sale, se datoreaza decadentei spirituale si influentei satanice. Da, faptul ca a facuto, din perspectiva lui, inseamna ca-i pasa de noi si vrea sa ne protejeze.

      Bine, tonul ales nu a fost unul inspirat pentru a atrage simpatii si a colecta intelegere si respect in tabara noastra, dar totusi, despre cine ne plangem, Vlad?

      Nu faci si tu si noi toti la fel atunci cand suntem acuzati ca aratam cu degetul si judecam alti oameni. Si nu pentru ca asa vrem, ci pentru ca asa suntem perceputi?

    • Ba da, Hary, de fiecare dată când arătăm cu degetul judecăm pe cineva. Mie îmi place să cred însă că 30 de tineri morți fără vină și familiile lor merită o pauză de la arătatul cu degetul și de la judecată.

      Tragedia e o linie, zic eu, destul de clară. O linie pe care un om cu bun simț nu o trece. Dani s-a simțit atacat, s-a văzut, eu nu, am fost prea surprins de câinoșenia gestului și nu eram într-o stare care să permită să mă simt atacat. Intenția de tras de urechi e clară, pretextul tragediei e și el la fel de clar, linia despre care vorbeam la fel. Am zis de-ajuns.

    • Vlad,
      Ciprian asa a stiut sa atraga atentia, asta a fost reactia lui la cald, modul de a-si exprima ingrijorarea. A reactionat ca un parinte care atunci cand copilul se raneste in joaca, mai intai il cearta ca nu a fost atent si ca nu l-a ascultat, in loc sa-i alinte durerea si sa-i ofere sprijin emotional.
      Multi parinti reactioneaza la fel. Ca nu-i pedagocic corect, stim, dar nobodys perfect.

  13. Bă, Corbane, cand mai comentezi p-acolo să zici la lume , să știe,mânca-ti-as , ce mi-a facut bulangiu de tătar :)) Daca afla ultrașii mei d-acolo, iese prapad. Io am fanii mei acolo, nucleu dur de ultrasi, intra din strainatate special numai ca sa citeasca ce comentez io. Deci iti dai seama, daca se află ce-am patit, iese răscoală. Ca la 1907 :)))

    Reply

Leave a Comment.