De ce a fost doborât avionul în Ucraina?

malaysiacrash08_2978618bAvionul Boeing 777 – Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă în estul Ucrainei. Au murit toate cele 298 de persoane de la bord, plus eventuale victime aflate la sol. Încă nu s-a stabilit oficial cine şi de ce a lansat racheta, există doar foarte multe speculaţii.

Momentan nu avem o părere edificatoare exprimată de consacratul specialist Lucian Mîndruţă, acest miez al aviaţiei române, genial pilot de Zlin, pe soare şi fără vânt.

În lipsa autorităţii naţionale în domeniu, recte God Mîndruţă All-knowing, voi lansa propria ipoteză, amintind tragedia iraniană din anul 1988:

“Zborul Iran Air 655 lega capitala Teheran de Dubai, cu escală în portul iranian Bandar Abbas. Pe data de 3 iulie 1988 zborul a fost efectuat de un aparat Airbus A300 pilotat de căpitanul iranian Mohsen Rezaian. Aparatul s-a ridicat de pe aeroportul din Bandar Abbas la ora locală 10:17, cu o întârziere de 27 de minute și avea 28 de minute de zburat până la destinație în Emiratele Arabe Unite. După decolare, avionul s-a încadrat pe coridorul aerian comercial Amber 59, o linie directă între Bandar Abbas și Dubai.
În aceeași dimineață căpitanul american William C. Roger comanda nava militară americană USS Vincennes care intra în Golful Persic și trecuse de Strâmtoarea Hormuz. Nava militară americană se afla în apele teritoriale ale Iranului când a ”confundat” aparatul Airbus A300 cu un aparat de luptă iranian F-14 Tomcat” (iranul.ro)

Da, avionul de pasageri A300 a fost confundat cu un F-14, un aparat de zbor mult mai mic. Aviaţia este un domeniu în care progresul tehnologic apare lent, deci să nu vă imaginaţi anul 1988 ca pe o perioadă romantică. Tehnologia folosită în aviaţie în urmă cu 26 de ani nu este mult diferită de cea folosită astăzi.

Airbus-ul A300 a fost doborât de nava militară americană. Toate cele 290 de persoane civile aflate la bord au decedat. SUA au pus incidentul pe seama erorii umane. Nici până în prezent SUA nu şi-au cerut oficial scuze Iranului. Comandantul navei militare USS Vincennes a fost decorat de preşedintele W.Bush pentru merite deosebite.

Concluzii:
1. Pro-ruşii lui Putin prăjit au confundat Boeing-ul 777 cu un avion militar (probabil de transport)
2. Avionul a fost doborât intenţionat de altcineva pentru a le pune pro-ruşilor eticheta de terorişti.

În ambele cazuri, să nu vină DIN NOU criminalii ipocriţi de peste ocean cu texte scârboase despre drepturile omului, democraţie şi dreptate.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

 1. Faptul ca avionul s-a prabusit pe teritoriul Ucrainei nu este intamplator.
  In mod cert incidentul nu este un accident aviatic “normal”, adica cauzat de probleme tehnice sau de erori de pilotaj.

  Avionul zbura peste teritoriul aerian al Ucrainei, deci Ucraina se face responsabila pentru acest incident.
  Indiferent cine a doborat acest avion, el a intentionat sa incite atmosfera in conflictul ucrainean, facand Kievul responsabil.

  Cine doreste sa faca Kievul responsabil pentru moartea unor oameni nevinovati, in marea lor majoritate olandezi?

  Reply
  • Exclud posibilitatea ca acest avion sa fi fost confundat de cei care l-au doborat, cu un transport militar sau ceva de gen.
   In ziua de astazi, oricine poate afla informatii despre orice zbor de linie aflat pe cer, deasupra lui, cu un banal app cumparat din appstore…

   Exclud si posibilitatea ca Kievul sa fi doborat acest avion, cu intentia de a da vina pe “aialati”, incercand sa sensibilizeze SUA si UE in lupta lor cu separatistii pro-rusi.
   O asemenea actiune ar avea un efect invers. Nu poti castiga increderea si suportul UE omorand cetateni UE. Nimeni din Kiev nu ar risca asa ceva.

  • Hary, daca a fost posibila o astfel de confuzie in 1988 (de catre SUA, buricul tehnologiei), nu exclud un scenariu asemanator in 2014. Sunt in tema cu domeniul cand spun ca aviatia nu a evoluat atat de mult in ultimii 26 de ani.
   Referitor la a doua posibilitate, nu am banuit Kievul. Sunt convins ca nu urcainienii au pus la cale asemenea scenariu abominabil.

  • Dani,
   nu e posibila nici o confuzie de acest gen.
   Avionul nu a fost deviat de la curs, nu a avut intarziere (ca si cel din 1988), prin urmare se putea stabili cu exactitate ce zbura la acea inaltime, in acel moment pe cer si ce tip de avion era.
   Si eu puteam sa stiu asta, darmite cei care l-au reperat si au luat decizia sa-l doboare.

   Nu merg scuzele de gen, uups, sorry, nu am vazut bine.

  • In lipsa unei revendicari sau al dovezilor, nimeni nu are informatii destule ca sa poata sustine vina cuiva.
   Tot ce poti face sunt deductii logice, mai mult sau mai putin speculative, in functie de interes…

   Acesta cred ca a fost scopul acestei actiuni.

  • Nu se va ajunge la asa ceva.
   Marile puteri ale lumii se vor intelege, intr-un final, intr-un fel sau altul. Ucraina, Siria, Palestina sunt victime din pacate.
   Israelul si Rusia, se vor intelege cu UE si SUA.

 2. au arătat la TV niște convorbiri telefonice ale separatistilor interceptate de ucrainieni, care dacă sunt autentice sunt chiar tragi-comice.. :))
  Aia inițial s-au lăudat ca au doborit un AN ucrainian, după care s-au prins ca era avion civil, fără armament, iar la final se întreba unul ca ce naiba cauta un avion civil pe acolo, iar altul zicea ca sigur erau spioni… :))

  Reply
  • bai, e hilar ce se intampla.
   Separatistii pro rusi se pare ca au probleme grave de rationament, altfel zis sunt prosti pluta. Si in mana astora a ajuns un asemenea armament. Astia se jucau de-a lansatul rachetelor si doboratul avioanelor fara sa-si puna problema ce naiba doboara.
   Cum sa nu te gandesti la posibilitatea ca ai putea lovi si un avion civil?
   Cat de iresponsabil si tamp sa fi sa nu verifici acest lucru?

   Pro rusii astia vor fi executati chiar de rusi dupa faza asta. Cred ca Putin s-a simtit extrem de penibil si nu cred ca-i va ierta pe idiotii astia.
   Nu numai ca o sa le ia armele, dar o sa le intoarca spatele.

   Daca este asa, separatistii s-au sinucis din punct de vedere al cauzei lor. Inca nu-mi vine sa cred au fost atat de tampiti, dar intre timp nu mai exclud varianta asta.

Leave a Comment.