Ce am învăţat în cele 3 zile de doliu?

presaÎn cazul nostru, o tragedie umană nu ne apropie, nu ne întăreşte ca naţie. Ci este urmată de o mârșăvie socială. Pentru că, în aceste momente crâncene, avem ocazia să ne manifestăm prostia şi ticăloşia. Fie nu înţelegem ce se întâmplă, fie înţelegem şi dorim să profităm – în clasicul stil: „Mie ce îmi iese la treaba asta?”

Am ştiut că vom eşua lamentabil la nivelul societăţii civile încă de sâmbătă. Atunci a ieşit la înaintare infamul de serviciu al neamului, Becali George. Infractorul, condamnatul, puşcăriaşul, semi-analfabetul care a publicat cărţi în puşcărie, chiar el. Să îşi dea el cu părerea despre vii, morţi, dumnezei şi draci. Şi toată presa i-a purtat cuvântul mai departe.

Avântul ortodoxo-povăţuitor nu s-a oprit doar la mintea găunoasă a infractorului Becali. A fost musai să profite de ocazie şi BOR, trăgându-şi niţică spuză pe turtă.

După o introducere decentă, echilibrată, în discursul Mitropolitului Banatului a urmat asta:
„(…) dar cred că dincolo de elementele acestea materiale şi arhitectonice în care s-a petrecut tragedia, se vede şi efectul sărbătorilor acestea, care nu sunt în tradiţia noastră românească. Nu cred că la sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri. Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei”

Biserica Ortodoxă Română ar putea fi decentă şi totuşi refuză. Are ocazia să ducă discuţia în derizoriu, să-şi propage influenţa, să-şi lase cărţi de vizită pe frunţile morţilor? Are şi profită din plin. În loc să fie analizate cauzele reale, ajungem să discutăm nocivitatea Halloween-ului şi “tipurile de polen”. De parcă ar avea câtuşi de puţin importanţă evenimentul în cadrul căruia s-a întâmplat tragedia.

“Nu cred că la sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri.” Serios?!

Costeşti, 1930 – 118 persoane au murit arse de vii într-o biserică. De Paşte, la slujba din Vinerea Mare.
Ce nu crezi tu, popo? Că de sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte…aham. Tu nu ai cum să crezi, popo. Pentru că ştii bine ce s-a întâmplat. Dar, dulcele stil clasic: „Mie ce îmi iese la treaba asta?” Puţinică propagandă ce strică? Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat. Acum, mai întoarcem mortul de la groapă?

Staţi liniştiţi, nici tabăra adversă, cea anti-religioasă, nu s-a lăsat mai prejos. Ce alt prilej mai bun pentru un miting „18.000 de biserici, 425 de spitale, şi stăm şi ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare”?

Nu avem spitale din cauza bisericilor, înţelegeţi? De parcă principala cauză pentru care sistemul sanitar este o hazna o reprezintă numărul mare de biserici. Din nou, lansate fumigene, discuţia dusă în derizoriu prin propagarea unor teme şi motive false. Egală în ticăloșie şi tabăra anti-bisericească.

***

Au fost marcaţi de tragedie şi reprezentanţii politicului. Mulţi dintre ei cu siguranţă afectaţi puternic şi sincer. După care au ieşit din starea de şoc şi au început să judece pragmatic: “Mie ce îmi iese la treaba asta?” Capital politic, sabotarea taberei adverse; oho, ce ocazie!
Trebuie să o gândim bine, cine ştie când mai prindem şansa asta?
Şi au început manipulările, atacurile abjecte, acuzele, minciunile. Toate purtate pe aripile presei – Aripile alea îmbibate în dejecţii, care bat şi ne umplu feţele de stropi. La televizor şi, mai ales, în online.

Că tot veni vorba de presă
anamaria roman

Nu eşti obligat să plângi, nici măcar nu eşti obligat să îţi pară rău. Poţi privi totul indiferent şi cinic – încă 27 de morţi într-o noapte de vineri când, în mod sigur, au mai murit alte sute de români în România. Nu-i cunosc, nu fac parte din sfera mea intimă, reprezintă doar statistici. Poţi să fii foarte robust sentimental, să nu te înmoi la drama unor necunoscuţi.

Şi totuşi… Să transmiţi live de lângă rămăşiţele fumegânde, de lângă morţii carbonizaţi, din iadul în care încă mai pluteşte mirosul de carne, şi să spui că nu îţi poţi abţine zâmbetul – Pentru că tu, jurnalista antena3eaici, ai “cea mai mişto meserie din lume” – Asta mi se pare dovada supremă a dezumanizării.

La acest nivel a ajuns jurnalismul românesc. Pentru că noi nu l-am taxat la timp, ba chiar l-am încurajat. Rebuturi ca Becali George cuvântă din vârful piramidei sociale tot din cauza noastră. Pentru că am închis ochii atunci când s-a căţărat, călcându-ne pe capete. Politicul, clerul şi alte organizaţii de obscuritate variabilă îşi bat joc de noi tot cu acceptul nostru.
După fiecare tragedie umană, avem ocazia să o vedem pe cea socială.

Ce am învăţat în cele 3 zile de doliu?

Că ne iubesc alţii mai mult decât ne iubim pe noi înșine.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

23 Comments

 1. Negrii sunt la fel de prosti si slabi ca femeile. Pișe ochii imediat.

  Lasa ca Nea Gigi are suflet bun, eu il apreciez chiar daca e incult. A ajutat multi oameni. Si are dreptate in ce spune acum, chiar daca e mai metaforic, are dreptate. Asta cred majoritatea romanilor. Ai vrea tu sa ai carisma si banii lui, târtane

  PS. Vezi că in curand iese și Nea Giovanni :))

  Reply
  • E prima data când îți dau minus şi prima dată când te bănui de o prostie crâncenă. Linia dintre troll-ingul fin, de calitate, şi prostie este foarte subțire. Îmi pare rău că am ajuns la concluzia asta față de tine.

  • :))))))))

   Păi și io ti-am dat un minus chiar acum :))))))))

   Mi-am dat mie un plus și ție un minus :)))))))))

 2. Mai Herr caruia ii umbla un neuron liber prin cap, este mai curajoasa si barbata o femeie care, da, pisa ochii aratandu-si conditia umana si recunoscand fragiliatea si vulnerabilitatea noastra a tuturor. Iar aia care sunt incapabili sa exprime emotii au unele probleme…uneori grave.

  Reply
 3. “În cazul nostru, o tragedie umană nu ne apropie, nu ne întăreşte ca naţie. Ci este urmată de o mârșăvie socială. Pentru că, în aceste momente crâncene, avem ocazia să ne manifestăm prostia şi ticăloşia.”

  In opinea mea, nu este vorba nici despre prostie (in sensul de indobitocire mintala), nici despre ticalosie, Dani.
  Mai degraba este vorba despre lispa de educatie civica, care se manifesta cel mai bine in momente limite, de suferinta majora, care-i paralizeaza pe romani, si-i blocheaza in gandirea si simtirea lor.

  Ca sa putem experimenta solidaritatea cu alti oameni aflati in suferinta, ar trebui ca in aceste momente, noi toti sa ne depasim propriul sistem de referinta, adica convingerile si credintele. Doar dincolo de ratiune si credinta, putem deveni solidari unul cu celalalt.

  “… În loc să fie analizate cauzele reale, ajungem să discutăm nocivitatea Halloween-ului şi “tipurile de polen”.”

  Pentru tine cauzele reale tin de fenomenologie si sunt de natura stiintifica. In lumea ortodoxa insa cauzalitatea este definita diferit. In ortodoxism halloween semnifica jocul cu focul, cu moartea, jocul de-a alungatul demonilor, care expune sufletul in fata raului. Pot sa inteleg de ce tuturor credinciosilor practicanti le este frica de asemenea sarbatori. Pot sa inteleg de ce clericii avertizeaza vehement si se lupta impotriva unui asemenea eveniment.

  In cultul ortodox, sarbatoarea Halloween este dovada trufiei omului, manifestul ignorantei si al infatuarii in fata creatorului sau. Omul a ajuns sa nu-i mai fie frica de Satana, nerespectand dogmele crestine. Prin incercarea de a-si infrunta propria frica de intuneric, de demoni, omul si-a luat destinul in propriile maini, rupand in acelasi timp legamantul dintre el si Dumnezeu.

  Reply
  • Hary, nu este vorba doar de lipsa educaţiei civice. Când vezi ciorchinele imund de viermuși scatofili veniţi la înfruptat, îţi dai seama că este ceva în neregulă genetic. Oamenii ăştia sunt diferiţi, nu funcţionează în acelaşi registru cu restul speciei.

   O lipsă de educaţie (civică sau de altă natură) presupune faptul că nu eşti instruit să acţionezi într-un anume fel. Nu ştii, nu cunoşti. Ori, în cazul tuturor profitorilor apăruţi ca ciupercile, nu poate fi vorba de necunoaştere.

   Este plin facebook-ul de ciudaţi care inventează ştiri, dezinformează cu bună ştiinţă, încearcă să profite de moment pentru a se băga moţ în faţă, să le iasă şi lor ceva (trafic, notorietate, bani, pe dracu să-i ia…la mulţi nici nu ştiu ce încercă să câştige, dar încercă).
   Nu poate fi vorba doar de lipsa educaţiei.

   Iar legat de BOR, de ce nu explică franc problema expusă de tine?
   De ce, în locul mărturiei sincere, aleg să-şi mintă adepţii, insinuând că tragedia s-a întâmplat din cauza evenimentului? A fost Halloween, că dacă era Crăciun sau Paşte, niciodată nu s-ar fi întâmplat aşa ceva.

  • Ia și tu un minus Corbane, ia și de la Basescu :)))))))))

   Numai lui Hary nu-i dau minus, ca pe el il respect, el e bo$$, e patron. Are ca$h la el :))

 4. Azi, s-a oficiat o slujba de pomenire acolo de catre 3 preoti, dar eu n-as fi oficiat, la santajul mediatic al unor golani inculte , al ziarelor de fapt latrinelor jidovesti care manipuleaza.

  Daca sunt atei faceti-va biserica de atei, ce treaba aveti cu bisrica ortodoxa?Biserica nu e responsabila pentru satanisti, atei, necrestini, eretici, ecumenisti sau ortodocsi care s-au departat de la credinta dreapta (apostati) nemaiurmandu-i Legea, deci nu e nevoie sa aiba nici o reactie fata de evenimentul petrecut la o sarbatoare satanista intr-un loc in care prin dogmele, canoanele si regulile ei morale, Biserica Ortodoxa nu permite credinciosilor sa participe.

  Biserica raspunde doar de credinciosii ei ortodocsi. Daca voi nu sunteti ortodocsi, nu credeti, nu dati doi bani pe popi, mai si injurati etc, atunci de ce aveti pretentii sa vina popi cand vi se intampla o nenorocire? Asta se numeste ipocrizie

  http://basilica.ro/slujba-de-pomenire-la-clubul-colectiv-din-capitala-110330.html

  http://basilica.ro/taina-vietii-ca-si-taina-mortii-sunt-taine-mai-presus-de-intelegerea-noastra-110329.html

  http://www.gandul.info/tragedia-din-clubul-colectiv/patriarhul-daniel-reactie-nervoasa-dupa-tragedia-din-colectiv-nu-invatati-dumneavoastra-biserica-ce-rol-are-ea-sa-vina-lumea-la-biserica-nu-la-club-14872479

  Reply
 5. Ma bucur nespus sa vad ca se intampla ceva in Bucuresti la aceasta ora. Pare o mmiscare spontana, apolitica, a tinerilor, a noii generatii.
  Sper mult, Dani, sa fii si tu acolo printre protestatari.

  Cel mai mult ma bucur insa ca un pesimist de serviciu (ca tine) si de ocazie (ca mine), sunt contrazisi in aceste momente de marsul solidaritatii colective din Bucuresti. 🙂

  Reply
  • Hary, pesimismul meu rămâne. Ştiam că aceşti tineri există. I-am văzut şi cu alte ocazii. Ştiu că au existat persoane care s-au comportat ireproşabil zilele astea. Persoane de o compoziţie umană incredibilă. Toată adimiraţia şi tot respectul pentru ei.
   Dar sunt PUŢINI. Extrem de puţini.
   Critica mea era adresată majorităţii. O majoritate care, din punctul meu de vedere, încă nu a luat nota de trecere.

  • Eu sunt de parere ca zilele urmatoarea vom vedea proteste in toata tara, asta a fost scanteia care a aprins focul. Incendiul nu se va stinge decat dupa demisia lui Oprea, Piedone si Ponta.

  • Da, se va întâmpla aşa, dacă cei 10 mii de azi se vor transforma în sute de mii zilele următoare. Pesimist fiind, am o rezervă. Cred în continuare că sunt prea puţini oameni de valoare în ţara asta. Se va întâmpla şi revoluţia socială, morală pe care o speri tu, dar nu acum.

  • Optimist fiind, am vazut focul deja. In Bucuresti au fost ca. 25.000 astazi (sursa DGI24). Maine vom vedea manifestari in Cluj si Timisoara. Cel putin in aceste doua orase vor iesi oameni in strada. Si in Bucuresti vor fi sper peste 50.000. Pana in weekend vom avea peste 100.000 de tineri in toata tara pe strazi.

   Nu ar fi exclus sa iesim cu toata firma in strada, ne strangem vreo 400 numai noi. Daca iese tot ITul timisorean vor fi peste 10.000 🙂

   Avem nevoie de un incendiu, care sa duca la demisia lui Ponta si dizolvarea guvernului. Sper insa sa nu inceapa astia de la PNL sa profite de pe urma acestei miscari.
   Toata clasa politica trebuie taxata.

 6. Presiunea maselor trebuie să învingă nesimțirea clasei politice, o clasă politică ce nu a arătat un gram de bun simț și frică în fața electorarului.

  Frică nu văd de ce le-ar fi acum, nu-i văd pe protestatarii de genul ăsta punând mâna pe topare – rămâne deci doar grosimea obrazului versus revolta morală a poporului.

  De unde și pesimismul.

  Reply
  • Și pe mine m-a luat total prin surprindere, o demisie din partea celui mai gros obraz politic pe care l-a avut România până acum e ceva.

  • Vlad, pai tu nici macar nu te-ai asteptat la un asemenea gest.
   Eu ma asteptam sa se intample, dar nu atat de repede, dupa nici o zi de protest. Ma asteptam zilele urmatoare la niste diversiuni din zona politica, care sa amplifice si mai mult indignarea oamenilor.

  • Nu, de la Ponta nu mă așteptam, oricare altul dar nu el. E o mică victorie, fără consecințe directe în război, însă arată totuși o schimbare majoră – la generația needucată în comunism nu se gândește nimeni să cheme minerii gândindu-se că așa o să pună lucrurile la punct…iar asta, cu tot pesimismul meu întemeiat, îmi dă speranțe pentru generația fiică-mii.

Leave a Comment.