Sharapova şi găinile frustrate

Maria Sharapova s-a întors, după o suspendare de un an jumate. Pentru a privi corect contextul, să ne amintim de unde a pornit totul, dincolo de retorica “Au iertat-o pe drogată!”
Am abordat subiectul în ACEST articol (8 martie, 2016), la vremea suspendării.

Mi se pare relevant motivul deciziei. Foarte important de reamintit, ca leac pentru memoria scurtă şi bruiată, în care ne complacem deseori, din meschinărie:

“Aflăm că Meldonium este produs de o companie farmaceutică din Letonia. Se foloseşte în Lituania şi Rusia, nu şi în SUA.

Cel mai important, începând cu 1 ianuarie 2016, sportivii nu mai au voie să folosească substanţa respectivă. Aşa a decis World Anti-Doping Agency.
Sharapova a fost depistată pozitiv după meciul pierdut în faţa Serenei 6-4, 6-1. A fost sfertul de finală Australian Open, disputat în data de 26 ianuarie 2016.” (asta am scris în martie 2016)

“Drogata” Sharapova a folosit o substanţă care făcea parte din lista “legalelor” cu 25 de zile în urmă.
Da, a greşit. Şi a fost suspendată un an jumate pentru asta! Pedeapsă insuficientă pentru găinile frustrate ce ciugulesc hrăpăreţe în curtea tenisului feminin.Aşa arată clasamentul WTA live. Momentan, pe primul loc este Simona Halep, jucătoare care a fost eliminată în primul tur la U.S. Open. Coincidenţă, chiar de Maria Sharapova.

O apreciem nespus pe Halep, dar este o sportivă care nu a câştigat vreun turneu de Grand Slam. Sharapova avea 17 ani când a triumfat la Wimbledon, în faţa Serenei W. (6-1 6-4).
Dar Halep este, măcar pentru câteva zile, în fruntea clasamentului, deşi a pierdut toate meciurile importante din acest sezon. Concluzia?

Fără Sharapova şi fără Serena, tenisul feminin este o dinamică a mediocrităţii. Liderii clasamentului se schimbă peste noapte, nimeni nu are alura să imbrace haina învingătorului. Imprevizibilul a devenit plictisitor în nesfârşita mişcare browniană.

După un an jumate, s-a întors MaSha. A luat-o de la început, pe culoarul outsiderilor, motiv pentru care “a picat” în primul tur cu Simona, marea favorită. Nu am făcut-o eu “mare favorită” ci casele de pariuri. Favorită a fost şi Timea Babos, învinsă de MaSha în al doilea tur.
Uite aşa au început marile favorite, dar micile jucătoare să cotcodăcească:

“Cred cu tărie că e nedrept să îi acorzi un wildcard Sharapovei. Înţeleg logica din spatele unei astfel de decizii, însă sunt mulţi alţi jucători care ar fi meritat să fie pe tablou în locul ei. Ştiu că sunt o mulţime de sportivi din SUA foarte tineri şi talentaţi…” (Timea Babos, după înfrângere)
Aţi înteles? Meritau tinerii din SUA. Ce să caute Sharapova în tenis, când tinerii…

“Este o fraudă şi nu cred că trişorilor ar trebui să li se permită să joace acest sport. Este incorect faţă de ceilalţi concurenţi” (Eugenie Bouchard)
Pe Genie o bănuiesc de gelozie faţă de frumuseţea Sharapovei, pentru că la capitolul tenis nu s-a pus vreodată problema unei rivalităţi.

“E inacceptabil ca numărul cinci mondial să trebuiască să evolueze pe terenul cu numărul cinci. Înţeleg raţiunea organizatorilor, dar să pui o jucătoare care tocmai s-a întors după o suspendare pentru dopaj mereu pe terenurile centrale nu e în regulă. Nu se dă un exemplu bun. Să desconsideri favorita 5 în asemenea mod…” (Caroline Wozniacki, învinsă de Makarova)

Inacceptabil să te învingă Makarova pe terenul 5! Bătaia trebuia aplicată pe terenul central, să vadă toată lumea! Ce se preface că nu înţelege Wozniacki este logica stabilirii terenului, aceeaşi cu logica meciurilor televizate. Transmiţi meciurile care fac audienţă, organizezi pe “central” partidele care trezesc interesul spectatorilor. Felicitări pentru locul 5, dar noi am vrea să o vedem pe Sharapova.

Oare existau aceleaşi reacţii, aceleaşi poziţii de intransigență habotnică, dacă în locul Sharapovei era tot o mediocră, tot o găină?
Devine insuportabilă lumea tenisului feminin. Cineva trebuie să le înveţe urgent cum să-şi fardeze ipocrizia!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

 1. Găinile cotcodăcesc, dar sportul de performanță se face tupă regulile federației. Atât Simona cât și Șarapova au jucat bine în meciul ăla, spun asta fiindcă Simona a avut cele mai multe puncte consecutive și cele mai multe game-uri consecutive, dar rusoaica a avut foarte multe lovituri câștigătoare, parcă 60, a mers practic la risc, la fel ca și Ostapenko. Calitativ Wta față de ATP oferă un tenis de proastă calitate, culmea e că au reușit să scoată la fel de mulți bani din premii, în condițiile în care la grand slamuri bărbații joacă 3/5 seturi. Nu știu care a fost deșteptul cu ideea asta de a pune 3/5 seturi doar la bărbați, țin minte că la atletism femeile fug aceeași distanță. Ori scoatem și de la bărbați seturile alea inutile care îi face să joace prost jumătate din meci ca să-și conserve energia.

  Reply
  • Nu ştiu dacă femeile ar putea să ducă 3/5. La tenis nu e vorba doar de alergat, ca la atletism. Probabil combinaţia anduranţă + forţă le-a limitat la maximum 3 seturi 🙂
   Banii încasaţi ar trebui să fie în funcţie de profitul adus (bilete vândute + audienţă Tv + marketing). Un meci Serena – Sharapova poate ar avea aceeaşi audienţă cu Nadal – Federer. Doar că acum, duelurile de top sunt Pliskova – Svitolina, Halep – Muguruza, Wozniaki – Kerber…

  • Tocmai de aia ai impresia că nu ar putea să ducă 3/5 seturi fiindcă dacă lipsește proba de 3/5 seturi ele nu se mai concentrează prea mult pe exercițiile de mărirea anduranței, forța și anduranța se antrenează cel mai ușor. S-a format o bulă care o să se spargă în curând, probabil feminismul e de vină, femeile nu compensează nici măcar din endorsments, sponsorii nu vor băga la infinit bani fără să își scoată profitul.

 2. Daca e mediocru tenisul fara cele doua, haide sa antrenezi vreo 3 fete si sa le faci primele 3 din lume.

  Chiar nu stiti ce vorbiti. Si asa cum aruncati cu laturi in tenisul de camp, aruncati in tot ceea ce nu cunoasteti.

  Ciprian – ultima postare!

  Reply
  • “aruncati cu laturi in tenisul de camp” Atââât :)))
   Asta am făcut, prezentând la obiect fapte şi declaraţii alte jucătoarelor. Am aruncat cu lături în tenisul de câmp!

   Tu fie scrii comentarii “la mişto”, fie te-a intoxicat platforma de alienare şi habotnicie radioactivă (activenews sau cum s-o mai numi).

Leave a Comment.