Povestește-mi despre șah…

Luna trecută s-a jucat Cupa Mondială de Șah – a câștigat Lenon Aronian, jucător clasat pe locul secund în clasamentul FIDE (un fel de FIFA), la 90 de puncte în spatele lui Magnus Carlsen. Să nu confundăm Chess World Cup (Cupa Mondială de Șah) cu World Chess Championship (Campionatul Mondial de Șah). Carlsen, liderul ultimilor ani, a dezamăgit în toate edițiile Cupei Mondiale: nu a jucat până acum vreo finală, performanța maximă fiind locul al treilea, în anul 2007. Același Carlsen a câștigat Campionatul Mondial în 2013 și continuă să îl apere.

La Cupa Mondială disputată luna trecută, a fost învins în runda a treia de Bu Xiangzhi, jucător clasat pe locul 31 în clasamentul FIDA. Acesta este finalul meciului:

Nu are rost să intru în subtilități tactice, deoarece nivelul meu de percepere a jocului este mult prea scăzut. Aș arăta ca un pinguin scos la tablă să rezolve integrale.

Ce pot observa este regula scrijelitului pe hârtie. Mi se pare de-a dreptul ilar ca în anul 2017, când toate partidele importante sunt transmise live la televizor și în online, jucătorii să noteze mutările în foaia de joc.

Țin minte obiceiul ăsta din tenebrele copilăriei – La concursurile de șah, copiii instruiți pe la diverse cercuri și cenacluri își notau fiecare mutare într-un tabel. Nu îi obliga vreun regulament, dar trebuiau să prezinte foaia d-lui profesor și să analizeze unde au greșit. Să-i fi văzut pe final de meci, când mai aveam fiecare sub 2 minute, cum zburau de pe mese pixuri, foi și ceasuri de concurs.

Regula șahului spune că trebuie să apeși ceasul cu aceeași mână folosită pentru mutarea piesei. Exceptând rarele cazuri de ambidextrie, aceeași mână trebuia să mute, să apese, să noteze caligrafic în tabel, iar la final să-și plesnească fruntea, după ce pica stegulețul ceasului.

Am făcut doar o timidă paranteză de amintiri și nelămuriri, nu zic că din cauza pixului a luat Carlson bătaie. La cât de speriat pare în fața poziției, povestitul partidei pe hârtie e mai degrabă refugiu decât inconvenient. “Regina neagră a degajat un iz de neastâmpăr și înverșunare, iar nebunul… nebunul a fost penetrant! Cal C2”

Partida completă

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. De ce mai utilizează table electronice de mii de euro atunci dacă tot trebuie să bată ceasul? de ce nu se pornește automat când ridică piesele?

  Reply
  • Asta cu batutul ceasului face parte din joc, este un atribut al jucatorului. Dar notarea mutarilor tine doar de romantism si datina.

 2. Am citit titlul. E destul de mult, avand in vedere opinia mea despre necesitatea si relevanta sahului :)) (vezi ca incep campionatele de eSports, cu premii ceva mai mari si echipe de oameni care au traineri si psihologi inclusi)

  (In schimb, poti fi sigur ca ti-am citit toate artiolele pe teme politice si sociale :)) )

  Reply
  • Sau cum ar zice un clasic în neviață:

   “Șahul e un joc pentru imbecili efeminați, pentru retardați cu minte de copil sau de femeie, nu pentru bărbați adevarati. Uitați-vă numai cum arată muierile astea două cocoșate din clip.

   Șahul e un joc pentru bărbați efeminați,barbati cu caracter de femeie. Mai ales jidanii, care sunt foarte efeminați , joacă acest joc cretin.

   Plus că e un joc ce tine strict de planul fizic, material, ține de matematică, nu are nimic metafizic, ideal. O mizerie.

   Acest joc cretin este jucat de catre barbati efeminati, cu caracter femeiesc. Atenție- CARACTER, nu CREIER. Sunt două lucruri diferite. Femeile nu au creier, au un creier inferior. D-asta nu sunt bune la jocul asta, si in general nu sunt bune la nimic. Femeile au doar caracterul lor de nulitati, caracter femeiesc. In schimb, barbatii au creier, iar dacă au si caracter femeiesc, sunt efeminați, se comportă ca atare. Adică joacă jocuri din astea imbecile de exemplu”

  • Știu, mă. Am vrut să scot o murătură din preaplinul borcan primit (aproape) zilnic de la bunicuța sociopată. E păcat să mă răsfăț doar eu cu bunătăți :))

Leave a Comment.