Prieteni cu Berarii României

“Pentru subtilul amator
Care-şi respectă al său gât,
E bună apa de izvor,
Dar ca uzaj extern. Atât!”

(Ne anunța gastronomul și de bună seamă băutorul Păstorel Teodoreanu, pe la jumătatea secolului trecut)

Anul acesta, Petrecerea Berarilor și-a mutat cuibul din Casa Poporului în Athénée Palace Hilton. Am salutat decizia; de bună seamă băutorul din mine apreciază spațiile călduroase, intime, animate prin mișuneli cordiale, nu încremenite în festivitate.

N-aș vrea să ponegresc casa noastră, a poporului… Dar covorul roșu prăvălit peste sutele de trepte și terminat într-un filtru de aeroport, sălile de dimenisunea Arenei Naționale, cu basoreliefuri de mausoleu și candelabre aurite, luminile sfârâitoare care fac Gala Premiilor Oscar să pară o bâjbâială prin crepuscul, căprioarele de pe catwalk – Totuși, prea mult deranj ca să bea bere un filfizon ca mine.

Am salutat și racolarea lui Pavel Bartoș, personaj turnat parcă în forma unui ambasador al berii:


Organizatorii ne-au pregătit și un stufos program artistic. Număr de magie cu Spiderman-ul venit din Star Wars:

și stand up comedy cu politicienii nelipsiți de la asemenea evenimente: “În industria berii, frauda și evaziunea este zero.” “Simt în mine niște repercusiuni.”- deja când au ajuns la celebra “Un loc de muncă în industria berii generează alte două în agricultură”, scrâșneam dinții de necaz că nu l-au invitat pe d-l ministru Petre Daea.

Acesta ar fi fost într-adevăr un moment magic. Lăsați plicticoșii să meargă acasă și dați-i cuvântul d-lui Daea! Să ne explice cum se gâdilă hameiul sub frunzuliță, cum o iubește orzul pe orzoaică, și nu e oaia fericită până nu trage la măsea o nefiltrată.
Poate la anul.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.