Trei mesaje pentru nonconformiștii Generației Z

Prima dată am auzit de Generația Z într-o reclamă frenetică la ceva băutură carbogazoasă. Nu am reținut nici mesajul, nici marca; formularea și modul de adresare mi s-au părut inaccesibile, indiferent ce și cât aș fi consumat. Între timp, m-am informat și am deslușit terminologia. Generația Z adună totalitatea persoanelor născute între 1995 și 2005 – adică tineri între 12 și 22 de ani.

Pe vremea când Generația Z încă se năştea (anul 2002), am participat la balul de absolvire a clasei a opta. Cel mai important moment al serii a fost partida de box dintre Doroftei și Raul Balbi. Îmi amintesc perfect televizorul cu tub, greu de vreo 30 kg, cocoțat pe un raft, aproape de muchia tavanului. Iar noi, elevi și profesori, strânși roată și ovaționând fiecare lovitură.

Mai știu că am primit platouri cu parizer, telemea, ridichi și măsline, ceea ce pentru mulți însemna supremul gastronomic – aperitiv ca la nuntă! Aproape de miezul nopții, organizatorii ne-au pus câteva melodii mai legănate, botezate de noi “bluzuri”, scuza băieților curajoși să maseze rinichii fetelor. După dans, am primit o felie de tort, un pahar de Cola și am plecat bucuroși acasă.

Anul 2017, Colegiul Augustin Maior din Cluj-Napoca: La balul de absolvire a clasei a opta, băieții au strâns câte o banană între picioare, aproape de zona genitală, iar fetele s-au pus în genunchi și au mimat sexul oral. (Detalii) Normal că s-au pozat și au postat totul pe facebook.

Ce nu se întâmpla pe vremea mea: Concurs de “Miss și Mister” la finalul clasei a opta. Nu s-a considerat careva nedreptățit ori privat de libertăți; am mai așteptat patru ani, vârstă la care ne-am fi simțit penibil să încercăm sceneta cu banana și genunchii. Într-o societate de oameni sănătoși la cap, cei care au organizat “balul” elevilor din Cluj s-ar răcori câțiva ani pentru coruperea sexuală a minorilor.

Nu este cazul societății noastre, pot organiza liniștiți și la anul, aici e tărâmul nevinovăției. Nu se aflau în incinta liceului, profesorii ar fi stâmbat din nas, deci nu au încurajat actul. Iar organizatorii fumau în budă, n-au făcut, n-au văzut. “Presiunea” societății civile se rezumă la “Hăhă, mare brânză! Au 14 ani, sunt mari, să învețe meserie!”

Știind bine neaoșul context, ce șanse are Generația Z în România?
Încă o trecere prin Cluj-Napoca (pare că de aici izvorăște Zeismul), cazul băiatului ajuns vedetă pentru că și-a lăsat plete:

“Raise your fucking voice!” se revoltă Tudor Helgiu, una dintre vocile generației.

Apreciez curajul și inițiativa tânărului clujean, dar rămân loial mesajului lansat în timpul generației mele (noi suntem Igrecii). Când boxa Doroftei și niște băieți îl pomeneau în versuri, mesajul pentru Generația Y suna așa:

“Știi că-n viață înseamnă mult să te ridici în picioare doar când ai ceva de spus. Ia-o ca pe-un sfat sau ia-o tu ca pe ce vrei, eu si băieții mei suntem în mileniul trei.”

Tot în “mileniul trei” și noi, sfătuiți să nu vărsăm peste tot tâmpeniile, și ei, îndemnati să ridice “fucking voice”. Profit de contemporaneitate și transmit trei mesaje, chit că șansele să ajungă la prea mulți Zeiști sunt infime. Una dintre cauze, analfabetismul funcțional de care suferă aproximativ jumătate dintre ei. Știu să citească, dar nu înțeleg textele specifice vârstei.

– Nu mai ascultați toți bezmeticii generațiilor trecute, atunci când vă mint că voi, Generația Z, sunteți cei mai informați! Da, v-ați născut cu internetul în brațe, aveți mai multă lejeritate în mânuirea dispozitivelor “inteligente”, sunteți mai adaptați mediului virtual. Foarte probabil, aveți acces la un flux informațional superior cantitativ. Doar că, atunci când sunteți incapabili să înțelegeți informația specifică vârstei, vă veți umple bagajul intelectual cu mizerii. Și vă veți transforma în niște devianți, convinși de propria valoare și de nedreptatea societății.

– Nu mai batjocoriți libertatea! Sunteți o generație privilegiată, cum foarte puține au fost de-a lungul istoriei. Aveți libertate totală, chiar peste ce am trăit noi, Igrecii. Iar voi o folosiți ca să stați în genunchi și să lingeți banane. Atunci când libertatea devine ceva de la sine înțeles, își pierde valoarea. Iar când își va pierde valoarea, veți renunța foarte ușor la ea.

– Nu mai fiți “nonconformiști” în turmă! Pletele, cerceii în nas, tatuajele și festivalurile de muzică la care vă strângeți cu sutele de mii duhnesc a conformism. Vreți să fiți originali, speciali, dar asimilați la comun aceleași bagatele. Am avut vârsta voastră și acum știu care au fost adevărații nonconformiști. Cei care munceau în fast food ca să-și plătească singuri facultatea, cei care studiau zilnic 10-12 ore, cei care adormeau prin biblioteci, cei care ignorau fiecare “Haide, man, nu fi tocilar! Fii cool, hai în club!”
Ăștia sunt adevărații nonconformiști, pentru că sunt extrem de rari. Își respectă țelul și li se rupe de toți cei care îi zeflemisesc. Belciug și blugi rupți poartă toată lumea.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. Ai surprins perfect fenomenul: O masa de omuleti cu potential, insa suprainformati si neantrenati sa invete. E ca si cand ai arunca un om care de-abia a invatat sa inoate intr-un rau de munte, sa vezi daca poate sa inoate in amonte.

    Reply
    • Informaţia nelimitată şi nefiltrată poate fi nocivă, dacă îţi lipseşte discernământul. Iar discernământul rareori există fără educaţie. Şcoala aia care “te vrea prost” – comunistă, retrogradă, redundantă şi cum o mai consideră Zeiştii – te învaţă cum să stai în două membre, să nu alergi ca un cimpanzeu căpiat. Oricât de proaste ar fi manualele, cât de indiferenţi ar fi profesorii, informaţia în şcoală este filtrată. Înveţi noţiunile elementare care te ajută să depistezi o ştire falsă, o reclamă, o instigare, o manipulare crasă.
      Lăsat liber, fără discernământ, în fluxul informaţional al internetului, vei asimila tot ce este lesnicos, toată mizeria disimulată în sunete şi culori prietenoase.
      Şi Generaţia Y a simţit efectul ăsta, dar mai spre final, când era aproape coaptă.
      Iar în cazul Generaţiei X, a fost varianta mult mai inofensivă: Televizorul 🙂

    • Pai discernamantul e capacitatea de a filtra, capacitate care se invata, nu e nativa (dupa cum putem vedea la miile de oameni anti-vaccin, anti-Big Pharma, anti-Soros…)

    • Krossfire,
      Capacitatea de a filtra informatia este nativa, adica o ai (= esti sanatos mintal) sau nu o ai (= retard mintal) din nastere.

      Ceea ce invatam la scoala, este intelegerea sistemului de referinta din care facem parte si metoda corecta de interpretare a informatiei in cadrul acestui sistem.
      Fara aceasta educatie specifica, discernamantul uman poate crea realitati “eronate” sau alternative, ca tot e la moda termenul acesta.

    • La nivel brut, ai o capacitate de filtrare din nastere, dar nu mi se pare ca eventuala contextualizare a informatiei este ceva diferit. E ceva educabil si cam asta voiam si eu sa zic, dar mi se pare ca e tot parte din filtrare. Pana sa ne antrenam muschii mintii, probabil am trecut toti prin faza adolescenta in care ne intrebam: mai, si daca e asa? (sau ne doream sa fie asa, contextul nostru fiind unul care favoriza informatia eronata).

      Ajuns la o varsta, un om sanatos si decent educat nu doar ca nu are nevoie sa citeasca de trei ori o stire despre Soros cel Rau, dar o va filtra/refuza instant, in momentul in care e aruncata in vartejul lui informational. Deja nu mai e nevoie de vreo super filtrare sau contextualizare. Stirea ridica stegulete din primul moment.

Leave a Comment.