Generația comunistă trebuie să moară

Lucrurile nu merg cum trebuie în țara asta. O știu eu, o știi tu, o știm toți. Ce nu vrea să știe toată lumea este că noi, ca societate, purtăm o mare parte din vină. Că, indiferent cât de hotărât aruncăm toată responsabilitatea pe clasa politică, două lucruri rămân în picioare:

– clasa politică tot noi o alegem, o suportăm și nu o penalizăm așa cum trebuie;

– respectul față de ceilalți, lege, normalitate și bunul simț social nu depind deloc, absolut deloc, de cine ne conduce.

Și aici intervine realitatea crudă a unei societăți defecte – nu e defectă din cauza mea, a ta, a lui, ci din cauza unui mod de a gândi care ne definește ca întreg. Nu contează că eu și cu tine suntem diferiți, dacă în spatele nostru o mie gândesc așa și, indiferent cât de tare ne luptăm cu acei o mie și strigăm în gura mare că noi suntem altfel, ghici ce? Pentru societate doi dintr-o mie nu contează.

Să ne întoarcem un pic privirea spre generația comunistă – cei educați și munciți în comunism. Sunt ăia o mie de care vorbesc și, fie că-și dau seama sau nu, influențează decisiv mersul societății (la nivelul ultimului sfert de veac) cu câteva principii pe care le au în sânge:

valoarea ta ca profesionist se măsoară în aparență, nu în perfecțiunea produsului, nu în productivitate, ci doar în cum arăți că lucrezi. Culmea e că toți cei care au muncit numai în comunism o să sară în sus să-ți explice cât de mult și bine au lucrat ei, asta împotriva oricăror evidențe. Cei care au prins și munca în mediul privat au simțit diferența ca de la cer la pământ.

– nu contează ce aduci tu în societate, nu contează cât de folos ești, statul trebuie să-ți dea. Regreți din tot sufletul regimul comunist dar acum ceri statului să-ți dea mai mult decât aveai atunci. Nu te mai mulțumești cu un singur fel de salam, pâine pe cartelă și lapte cu coadă la 7 dimineața, nici să ai numai tvr-ul, iar de lista medicamentelor nici să nu mai amintim.

Meriți, că tu ai muncit în comunism ca un titan și toți ăștia tineri îți sunt datori. Ca să-ți dea ție înseamnă că n-o să aibă bani de un loc a lor, de întemeiat o familie, c-o să muncească până la epuizare? Ei pe dracu și tu ai muncit și ce ești tu vinovat că lor nu le dă statul casă și nici serviciu de frecat menta?

nu te interesează deloc de celălalt, orice persoană nu face parte din cercul tău intim nu există pentru tine. 1 din 4 sau 1 din 5 era raportul turnătorilor la securitate și nu cred că procentul ăsta a fost depășit vreodată în lumea asta – 1 din 4 cetățeni să-și toarne vecinii, cunoscuții, rudele. Așa se măsoară eficiența unui regim care are nevoie de turmă, prin dezbinare. Întâi îi faci să nu mai țină cont unul de altul și apoi îi modelezi cum vrei.

Asta se vede cel mai bine la vot. Refuzi să vezi mai departe de 5% în plus la pensie, nu dai doi bani când vezi că marea majoritate a celor care duc acum greul în țara asta te imploră să te gândești și la ei și arăți același fanatism față de liderii de azi cu care-ți lăudai conducătorul cizmar cu fiecare ocazie.

– dacă poți pișca ceva de undeva, o faci. Dacă poți închide contoarele de la calorifere ca să-ți plătească vecinul căldura, le închizi în secunda doi, ce dacă ăla are copil mic și cheltuieli mai mari ca tine? Tu ai muncit la vremea ta și căldura nu era așa de scumpă. Dacă poți lua de la stat niște bani pe care nu-i meriți, un spor care nu ar trebui să ți se aplice dar te-a învățat nu știu care cum să faci, te treci pe listă – ce dacă pentru tine plătește un tânăr abia angajat?

Astea sunt lucruri reprezentative pentru toată generația asta, oameni trecuți acum de 50 de ani, oameni care definesc societatea prin modul lor de a gândi. Și nu, indiferent de ce se întâmplă la vârful statului, mentalitatea lor nu se mai poate schimba în nici un fel.

De asta, ca modul ăsta de a gândi să nu mai modeleze traiul tuturor, generația asta trebuie să moară. Și a început deja să o facă, mai trec vreo 20 de ani și dispar toți, se curăță neamul ăsta de oameni spălați pe creier.

În urmă vine însă generația post-revoluționară, generația mea. Cei învățați că totul se poate cumpăra, că relațiile și pilele sunt mai imporante decât ce știi să faci, că diplomele nu se câștigă cu ce ai în cap, că legea este bună atâta vreme cât nu te încurcă pe tine, că taxele-s o formă de japcă nu o obligație normală, că șmecheria e singura valoare care-ți trebuie ca să ai succes.

Parcă și ăștia, educați de părinți comuniști și modelați de o pseudo-democrație coruptă, ar trebui să dispară…

De fapt România are șanse să-ți revină, începând cu generația grădiniță. Cu fiică-mea, care o să crească într-o lume cu mai puțini iliești, cu mai puțini becali și udre, cu șosele mai bune și granițe mai libere, cu opțiuni mai bune de a învăța decât am avut noi și, poate cel mai important, într-o lume fără comuniști.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

20 Comments

  1. Romania nu o sa-si revina prea curand. Nu are cum. Astia despre care vorbesti tu aici sunt mult prea multi si se curata prea greu. A aparut un articol pe aceasta tema si a inflamat rau spiritele. Bineanteles, ca aia inflamati sunt subiectul articolului tau si pozeaza toti in ingerasi. Initial articolul a avut doar o parte in care se descria comportamentul oamenilor si societatea comunista. Pentru ca spiritele s-au incins, au mai aparut doua parti. Partea a iii-a este cea mai elocventa si descrie perfect mentalitatea si comportamentul oamenii astia care distrug Romania de 25 de ani. Eticheta/definitia comunistului roman:
    “comunistul amnezic agresiv care nu are nici macar scuza de a fi prost”.

    http://bit.ly/1AVN4tE
    http://bit.ly/1A8ttGv
    http://bit.ly/1GxJcXQ

    Desi multi nu vor sa recunoasca, asta este ceea ce se intampla acum, in mod real in societatea romaneasca:
    http://bit.ly/183AXEo
    http://bit.ly/1x8wSVx
    http://bit.ly/1AapR7O

    Oamenii simplii si muncitori nu pot sa duca o viata normala in Romania. Sunt in mod continuu sabotati prin furturi, prin taxe si impozite excesive, prin birocratie, prin nepotism, prin coruptie, etc. Daca vrei o viata normala, ai doar doua posibilitati:
    1) bagajul si valea
    2) offshore

    Reply
  2. ai uitat de nerespectarea proprietatii si mentalitatea de “sa se faca”, de aici si mizeria din orasele noastre. am avut vecini ingineri, deci educati, care aruncau gunoiul pe geam, desi ghena era in spatele blocului.

    Reply
    • Perkele, tu vorbesti despre educatia civica, care lipseste la foarte multi oameni, indiferent de educatia lor profesionala.

  3. Am reusit cumva sa ne plasam in cel mai putin fericit “mijloc”, adica intr-o zona de individualism material (fac pentru mine) cuplata cu nevoia de asistenta sociala (dar “merit” atat de multe lucruri).

    Reply
    • Legat de acest aspect (fac pentru mine), mi se pare semnificativ ca in Romania atunci cand se vorbeste despre un lucru bine facut, se spune “l-am facut pentru mine, nu pentru vanzare”, in timp ce in Germania este fix invers. Un lucru destinat vanzarii este cel de super calitate si cel facut pentru uz propriu este de calitate mai inferioara. Spune multe.

  4. Sa moara, as se duca, insa ce punem in loc?
    Haideti sa construim si sa nastem, decat sa demolam si sa omoram.

    Consider ca unele aspecte de mai sus sunt mai rele decat acum decat pe vremea comunismului.

    Reply
  5. Hary: Uite o chestie pentru care am militat agresiv in ultima vreme – Daca e atat de bun (orice produs, dar in cazul meu este vorba despre produsele culturale), de ce nu incerci sa-l vinzi?

    Reply
  6. Salutare.
    Am cateva intrebari.
    Tu din ce categorie faci parte, pre sau post decembrista?
    Tu nu ai fost afectat de nici un sistem? Ai trait intr-o bula perfecta?
    Daca copilul tau traieste in sistemul de acum cum crezi tu ca fa face schimbarea de care zici? Ii injectezi noul mod de gandire sau o cresti intr-o bula sa nu ai ba contact cu realitatea actuala?
    Parca a zis cineva invata din trecut sa poti construi viitorul.
    In articolul tau nu e vorba de a invata sau de a gasi o sulutie cum se poate imbunatati ceea ce trebuie sa facem.Tu doar blamezi si acest lucru il poate face oricine.
    Am fost copil pe timpul comunismului si sunt mandru de munca parintilor mei. Doar am sa-ti dau un exemplu sa contrazic ceea ce zici tu de calitatea produselor romanesti de pe timul comunismului.
    Parintii mei lucrau la fabrica de sticla din Suceava.90% din productie mergea la export si cel mai important client era din GERMANIA unde e tara calitatii. Dupa ce au distrus fabrica si au vandut tot ce se putea, acum e o ruina.Oare de ce pe timpul ala puteam exporta pentru Germania si dupa 9o nu? Ce produse se faceau acolo, si toate erau manual facute, acum sunt hand made si foarte sumpe.
    Sa stii ca acelasi principiu German pe care l-ai mentiunat se aplica si
    atunci, tot ceea ce era bun mergea la export si rebuturile sau ceea ce era cu defect se vindea in intern sau la clienti cu pretentii mai mici.
    Cred ca solutia ar fi ca cei care au trait pe afara si au vazut ca se poate face o firma fara a da spaga sau ca poti construi o casa fara 1000 de acte, poate se va schimab ceva.
    NU rezolvam nimic daca blamam si sa stii ca indiferent in ce societate traiesc niciodata nu o sa-mi doresc sa moara parinti, bunici, unchi, rude sau proeteni, doar poate o sa traiesc mai bine.
    Si sa stii ca parintii nostri au avut mai multi prieteni si mai mult timp sa se intalneasca cu ei pe timpul comunismului.Si eu ca si copil am avut foarte multi prieteni REALI nu virtuali ca astazi.
    I-mi doresc ca fiul meu sa aiba cel putin acelasi numar de proieteni REALI.
    Am citit articolul crezand ca titlul este doar o metafora dar dupa ceva randuri am inceput s acitesc pe verticala fiindca nu ziceai nimic nou fata de alti politicieni care blameaza trecutul sa justifice cum traim.
    Numai bine.
    Jaday

    Reply
    • Ce vezi tu drept blamare sunt realități ale generației respective. In general ți-aș sugera să nu crezi mare lucru din ce spunea propaganda comunistă – altfel ai să ajungi și tu în situația unor ingineri de la Dacia care credeau că produc vârf de tehnologie și când au trecut granița s-au șocat de cât de în urmă erau.

      Potențialul industriei românești după revoluție era enorm, nu prin tehnologia folosită sau specializarea forței de muncă ci prin faptul că existau pilonii unei modernizări și infuzii de tehnologie – din păcate în loc să se facă asta, s-a distrus totul, tocmai pentru că privatizarea nu s-a făcut spre investitori serioși, din afară, ci spre hoți de-ai noștri.

      Câteva mici excepții de produse la care simțul artistic și tehnica veche duceau la rezultate care să facă față pe plan european (s-au vândut bine și goblenurile și macrameurile la un moment dat spre vest, dar asta nu înseamnă că gospodinele de le făceau erau vârf de tehnologie reprezentativă) nu schimbă situația.

      Ai luat titlul ca pe un îndemn la război… nu era. Era vorba de o resemnare realistă – pentru a scăpa de hibele imense al soietății de astăzi (inclusiv clasa politică de care vorbești) trebuie să dispară un anumit mod de a gândi (că de schimbat e clar că nu se poate schimba după ce a fost programat atât de bine de comuniști) iar asta se va întâmpla după ce generația respectivă va dispare.

      Dacă nu ai fi citit pe diagonală, ai fi văzut că și generația din care fac parte eu și tu, generația de tranziție să-i spunem, nu stă nici ea bine la capitolul gândire orientată spre valoare, spre educație socială, așa că nici de la ea nu o să vină schimbarea ci, sper eu, de la următoarea, cea de grădiniță acum.

      Cât despre prieteni, de la aceeași generație care acum abia știe să vorbească, mă aștept să fie mai bine adaptată la mediul virtual decât tinerii de azi și să facă mai bine diferența dintre importanța unor relații reale față de cele virtuale (care pot duce și ele la prietenii reale până la urmă).

  7. Datorita capitalismului care il aperi, eu traiesc precum un sclav in Spania, realitatea o vezi doar din punctul tau de vedere, al productivitatii, al liberei competente, al supusei libertati, etc, in total, din punctul tau de animal perfect adaptat in jungla capitalista, plina de carnivori fara mila, unde triunfa forta bruta. Cine nu vede adevarata realitate este un idiot notoriu si un snob cretin. Capitalismul tau a distrus toata economia in orasul meu, si eu muncesc ca un tractor in Almeria ca sa cistig un salariu mizerabil care de abia imi da sa imi acoper cheltuielile, nici decum sa prosper, si vorbim de o tara occidentala, si pe deasupra terebuie sa suportam atacurile rasiste zilnice.
    DE CE ???????????????
    Pentru ca politicii din tara doar ai intereseaza ciolanul si nu VOR SA FACA NIMIC PENTRU GENERATIA CARE AU SACRIFICATO SI AU VINDUTO OCCIDENTULUI…………
    Tu esti probabil un copil de bani gata facuti care ai interesele tale pentru a apara capitalismul de mierda ce traim, dar nu uita ca toti va sprijiniti si va alimentati cu sudoarea si suferinta celor care se trezesc dimineata si muncesc in sectorul primar.
    Capitalistii sunteti precum capusele,…..sa va fie rusine pentru idealurile pe care le aparati, adica interesele voastre.
    Mai coboriti din norii dulci in care traiti bine ghiftuiti. Sper sa traiesc suficien ca sa vad capitalismul mort, si socialismul victorios in adevarata lui forma. Bogatia unei natiuni este pentru populatia care contribuie la ea, si nu pentru clasa dirigenta tip capitalisti singerosi.
    Si, tovarasi licentiati,….nu confundati socialismul cu dictatura.
    Tovarasi CAPITALISTI,….sunteti basuras muy mal olientes, desechos repugnantes, sacos de inmundicia, trapos pestilentes, ratas caroñeras y un sin fin de calificativos que necesitaria otros cien años para deciroslos. REPUGNANTES CHUPA SANGRE.

    Reply
  8. Nu pot să cred că acest specimen este Român…..sau creștin-Orthodox……
    Ura lui este specifică unei anumite nații ( tăiați-împrejur) ce de sute de ani sug poporul și țara….
    Se dă jurnalist elegant dar folosește vulgarismul atunci când atacă…

    Reply

Leave a Comment.