Alianța Estului

Trei primari români visează și fentează. Alianța Vestului sună izbăvitor pentru visători, plutești împins de reverie spre țări mai calde. Însă totu-i plănuit pe dos, ți-au plutit numai speranțele, credul alegător, și ai rămas înfipt în molozul comunist. La fel ca părinții, bunicii și toți cei care au apucat să respire estic de la Yalta încoace.

Da, Alianța Vestului este o fentă, încă o găselniță de an nou, electoral. Va prinde în rândul populației transilvano-bănățene, acolo unde plutește iluzia apartenenței la neamuri fandosite. Pui și puiuți de habsburgi, de Otto von și bitte schön, toți ar pluti spre țări mai calde. Români blajini, cu suflet moale visându-se imperialiști șovini.

Alianța Estului este singura în care încăpem natural, fără sforțări. Nu ne-am ales-o; o moștenim de la părinți și bunici împreună cu gena implantată în codul est-european.

Yosip Tito – Yugoslavia, Todor Zhivkov – Bulgaria, Gustav Hușak – Cehoslovacia, Janos Kadar – Ungaria, Nicolae Ceaușescu – România, Nikita Khrushchev, Leonid Brezhnev -URSS.
Liderii care eu modelat estul au fost fii de țărani, de muncitori ori militari. Toți! Mințile ce ne-au împins spre lumina secolului XXI s-au călit pe ogor, în mine și uzine ori în cazarmă.
Nicolae Ceaușescu a crescut mai mult prin pușcării, dar îi recunoaștem tot sorgintea muncitorească.

Doar așa putem explica relaxarea națională sub poalele unui prim-ministru mobilat intelectual asemeni unui văcar de la 1960. Diferența dintre Elena Ceaușescu și Viorica Dăncilă este de 47 de ani. Și atât.

Indiferent de oscilațiile economice, de catedrale și spitale, de mașini ori de țoale, între noi și țările calde va rămâne insolubila diferență: Respectul de sine. Sempiterni alterni desenați pe harta Europei, unii împingând spre vest, iar ceilalți invers, în alianța strămoșească.

De la comuniștii înșirați mai sus ne-am excitat gena foamei și am extirpat-o pe cea a respectului de sine. Pentru noi, aliații estului, contează PIB-ul și PIN-ul. Ingineresc, muncitoresc, milităresc.

În regulă, astea țin de foame, până la un punct. Ba pe cocoașele oscilațiilor ne pot încerca și vise de bunăstare. Dar când te reprezintă analfabeții și nu îți crapă pomeții de umilință, așteaptă-te să fii tratat ca un estic. Nu cere altora respectul pe care însuți nu ți-l acorzi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. E indeajuns sa vezi cine “vrea” sa moseasca aceasta tampenie: trei papitoi, altfel oameni de incredere ai regimului, guvernatori de nadejde. Niste artisti rosii revopsiti ca o plasma chinezeasca, care tot comunista ramane.
    Nici nu-i nevoie sa puta a comunism – stiu perfect sa mascheze mirosul – e indeajuns sa vezi indivizii, contextual, fortele chemate, obiectivul… si papusarul.

    Reply

Leave a Comment.