Propaganda care ne înrăiește

Niciodată să fi fost societatea românească mai dezbinată în ultimii 28 de ani. Oameni care, așezați în aceeași căruță, ar fraterniza, și-ar alipi empatic simțământul, astăzi își sparg în creștet ciocane de ură. Pentru că sunt răi, lacomi, cioflingari, nesimțiți?

Alte explicații nu găsesc pentru bătaia “pulane vs fecale” ori pentru luptele de gherilo-hazna purtate în spațiul public (inclusiv facebook). Dar oamenii se nasc neutri; sunt cataloage infinite, cu pagini imaculate care își așteaptă tușul. De ce unii inaugurează 16 mii km. de autostradă, iar noi vrem să cucerim clădirea goală a Guvernului, cu nobilul scop de a defeca pe masa Vasilicăi?

Varianta poporului harnic și inocent condus de niște lepre corupte nu ține. Poate exista doar într-o utopie nocivă mentalului colectiv, într-un sistem al propagandei media (televiziuni, presă scrisă, online).
La momentul zero, când am deschis ochii, puteam să completăm cataloagele cu tușul și notele unui popor lăudabil. În schimb, am ajuns aidoma celor care ne conduc. De fapt, cei care ne conduc sunt esența noastră: crescuți, educați, căliți în același mediu, aleși de noi dintre noi.

Nu putem accepta asta și refuzăm să progresăm împreună din cauza anterior pomenită: Propaganda. Unii dintre noi, puțini și descurcăreți, profită de împotmolirea celor mulți. Cei mai naivi dintre împotmoliți preiau și răspândesc propaganda descurcăreților. Gratis!

Propaganda anti-UE, pro tradiționalism (pro Rusia în realitate) prinde în rândul celor care îl consideră pe Vadim Tudor un “mare patriot”, îl consideră pe Soroș responsabil pentru goliciunea grădinii de zarzavat, transpiră prin toți porii “dragostea de țară”, dar l-au hulit pe Coposu, leșină în dogoarea împuțită a RATB, dar o votează pe Firea.

Ei sunt Categoria Schrodinger – În lumea lor, individul poate fi simultan patriot și pupincurist ceaușist. Poate fi simultan hoț și cinstit, putred de bogat și om de rând. Nu au nevoie să le arăți pisica pentru că informațiile lor sunt de sine stătătoare, nu există conexiuni care să le condiționeze, pot fi toate adevărate, simultan.

În antiteză cu propaganda anti-UE descoperim dopajul elitei închipuite. Ținta propagandei este alcătuită din indivizi înzestrați cu mai multe conexiuni, dar prost legate.
Rezultatul: O categorie socială energică, vocală, predispusă la derapaje violente, în iluzoriul drum spre izbăvire.

Categoria respectivă nu vede o problemă în răsturnarea unui guvern cu forța, în stradă. Pentru vocalii energici nu există următorul scenariu: O sută de mii de protestatari schimbă guvernul, schimbă parlamentul, alungă PSD-ul de la putere. Ce se întâmplă dacă, peste câteva luni, o altă sută de mii cere PSD-ul înapoi? Tot energic, agresiv, tot în stradă?

Pentru ei nu există cealaltă sută de mii, nu există alte aspirații și credințe. Și, cel mai grav, nu există aceleași drepturi pentru toți cetățenii. “Ce știu și ce merită proștii, știrbii, țăranii, asistații?”
Au ajuns să se considere superiori (nejustificat, în multe cazuri), din cauza dopajului, din cauza propagandei. Pentru ei nu există Antena3 și RTV, dar există Înjurătura care îi unește.

De ce îi bănuiesc de conexiuni prost legate? În primul rând, refuză să accepte o înfrângere electorală, regulamentară. Favoriții lor au fost poate mai slabi, poate mai puțini, posibil ambele. Au pierdut. Dacă pierzi o partidă de șah împotriva unuia considerat mai slab, aștepți următorul meci, mai studiezi. Nu îi trântești tabla în cap! Nu te arunci într-o bătaie cu pulane împotriva jandarmilor, nu recurgi la înjurături “unificatoare” împotriva unora care te pot spurca o zi întreagă, fără să repete.
Atât a fost în stare categoria voastră superioară și atoate-meritorie? Coagularea elitelor în jurul… muii?!

La ce rezultate v-ați fi așteptat? Muia care a schimbat lumea?
Propaganda v-a transformat în carne de tun, v-a furat și murdărit protestul nobil din anii trecuți. Ati pierdut tot, v-ați pierdut pe voi.

Nu protestezi pentru răsturnarea guvernului sau a parlamentului, halcă elitistă! În primul rând, protestezi pentru cei care au rămas acasă și te privesc la televizor, pe facebook, în ziare. Pe ei dorești să îi schimbi, să le prezinți versiunea ta, una mai bună. Nu le arăți curul și nici muia, carcasă ‘ntelectuală ce ești!

Am învățat cu toții la orele de pseudo-istorie despre România, stâlpul inamovibil la răscrucea imperiilor. Noi, cei speciali: cultural, istoric, geografic, genetic. Tot timpul ni s-a spus că avem ceva aparte. Poate din cauza asta și cele două curente propagandiste care au reușit să ne fure identitatea, să ne umilească. Noi, specialii – Cei care, în anul Centenarului, s-au bătut cu pulane și fecale în fața Guvernului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.