In Bucovina munca e ieftină, se intră cu salarii minime și de crescut cresc cum merge melcu la plimbare. Cumva, cu extrem de puține excepții, s-a făcut o legătură în mintea antreprenorilor de acolo, că dacă munca e ieftină și produsul trebuie să fie tot pe nișa de preț normală zonei.
De asta când nu e vorba de produse tradiționale care nu au cum sa nu fie scumpe (raportate la salamul Victoria ca raportate la calitate sunt mult peste produse din alte zone la același preț), afacerile concurează pe modelul ieftin și bun. Și uite că nu prea merge, că tot timpul e ceva mai ieftin pe piața națională, nici pe departe la fel de bun ci doar mai ieftin.
De ani de zile văd cum afaceri cu potențial imens se târăsc sau se îngroapă. La Dorna era una dintre cele mai bune, dacă nu cea mai bună gamă de lactate/brânzeturi din țară. Și când zic bun, nu mă refer la gust, că asta e subiectiv ci la faptul că în produsele alea intra lapte, lapte și lapte. Cât s-a mers pe ideea asta lucrurile au mers cât de cât chiar și cu o distribuție care scârțâia incredibil de tare, aproape până la nivel de bătaie de joc.
Apoi au luat-o francezii, au început să bage lapte adus din afara țării, au trecut în prim plan managerii lor vestiți prin toată Europa, cam ca ciuma așa, nu mai au mult și o scot de pe piață. Iar eu nu înțeleg o chestie – mă, e produsul de top, cu adevărat bio (explic ce înseamnă bio adevărat mai târziu)? vinde-l, frate, la ăia care-s interesați de nișa asta la un preț pe măsură.
Îl vinzi mai ieftin ca altele de top, nu faci bani, nici nu te știe lumea drept ăl mai cu moț, nici nimic. Vrei să concurezi la preț, nu la calitate, apăi fă-l ieftin de tot și bagă ban în marketing, că asta face concurența.
Și e la fel pentru multe multe chestii. Dar să zic întâi ce înseamnă bio adevărat. Cele mai bune patru ape din țară vin din munții de aici (ba chiar și una ardelenească, numai că e pe partea cealaltă a muntelui), este una dintre puținele zone din țară care nu are orașe mari, nu are industrie, nu are culturi agricole, care mai are pădure să filtreze aerul și așa mai departe. Pământul de aici este curat, iarba care crește pe el e curată, animalele ce o mănâncă… carnea… laptele… la fel, dacă nu intervine omul prin ele.
Asta înseamnă bio adevărat și asta înseamnă certificări date pe bune. Nu numai să vină alimentul din ceva hrănit cum ar trebui ci și furajul ăla să vină dintr-o zonă neatinsă de poluare. Degeaba bagi tu numai iarbă în vacă, dacă pe ea stă praful de la combinat sau stropitura de la câmpul de lângă..
Aici fructele de pădure sunt chiar fructe de pădure, nu-s cultivate, sunt culese. Aveți voi idee care e diferența de aromă și gust între un bob crescut pe vârf de munte, bătut de vânt și ploaie și care trebuie să concentreze toată lupta asta într-un fruct copt cât trebuie și un bob gras și mare, hrănit cu îngrășământ și grăbit să se coacă?
Între o ciupercă de cultură și un hrib scos în covorul uscat de ace de brad?
Se colectează astea și se trimit mai departe pe la distribuitori cu un profit de 2 lei și se plânge lumea că e multă muncă și puțini bani. Păi bă, fraierică, nu mai trimite mă așa produsul mai departe, du-te și vezi unde ajunge la final și cât costă, vezi ce ar trebui să-i faci ca să-l dai și tu la fel. Restaurantul ăla de lux face desert cu afine de pădure, cu merișoare de tinov și cu mure sălbatice? Cere să fie deja gem sau împachetate într-un anume fel? Păi dă-i-le tu așa direct, nu te plânge că face intermediarul bani ai mulți ca tine. Ai un produs de lux, vinde-l ca pe un produs de lux nu-l mai da cu remorca.
La fel și pentru hribi, la fel și pentru restul.
Nu merg, dom’le, fermele de vaci deloc, laptele e ieftin, muncim degeaba. Da, bă, laptele e sub un leu că ăsta-i prețul – chiar dacă în el e și laptele pe care-l vor vinde de 3 ori mai scump și produse secundare.
Moare nișa asta globală de consumatori de mâncare sănătoasă să prindă friptură de vită hrănită cu iarbă. E ultima chestie, a devenit clar că grăsimea aia superbă din mușchiul hrănit cu soia și furaje din astea uleioase, e mult mult mai puțin sănătoasă și mai jos calitativ decât grăsimea unei vaci hrănite doar cu iarbă. Ghici ce? Aici vacile se pot hrăni cu iarbă la greu, că este.
S-au făcut experimente cu rase de carne crescute în vârf de munte bucovinean și au ieșit niște minuni de li s-ar fi scurs ochii marilor chefi de restaurante cu pretenții. Mare succes mare, exemplarele purtate cu fast pe la expoziții. Și? Și nimic. Lasă-i, tati, pe europeni să importe vite din America și Japonia și tu, unde ai avea toate condițiile și liniște de pe lume, crește în continuare vaci pentru lapte și plânge-te că dai faliment.
Pana mea.
Nu mai vorbim de turism. Sunt sute de pensiuni în Bucovina, s-au gândit vreodată să facă ceva în comun pentru a atrage mai mulți turiști? Nu, nenicule, avem cele două vârfuri de sezon în care nu găsești loc decât dacă rezervi cu 2 luni înainte, apoi avem sezonul unde weekendurile sunt ocupate în mare majoritate și zilele de lucru au și ele oaspeți din belșug iar între e cam liniște și pace.
Un festival mai mare care să prindă tradiție făcut de ei nu de primării, să ajute un stomatolog bun să-și facă super-cabinet și să încurajeze turismul medical, un concurs anual pentru oameni amatori de aventură și competiție (nu off-roading, biking și alte alea organizate pentru zece râme, sunt bune și alea dar nu au impact), să ajute la amenajarea orașului… Nu, dom’le, nimic, să zică mersi că au unde dormi și mânca. Și ce dacă e nuntă în fiecare weekend toată noaptea? De acolo vin banii, n-am cum să renunț la asta, hai că nu-i deranjează prea tare pe cei veniți să se odihnească.
Lipsa de viziune și unitate face ca una dintre cele mai frumoase, bogate natural și spiritual, zone ale Europei, să sufere de lipsuri și să se dezvolte încet, așa cum e și normal pentru orice zonă în care toți trag fiecare pe linia lui și-atât și mai trag și fără să o facă în direcția cea mai bună.
Ca să termin cu exemple pozitive, Baciu cu produsele lui de carne a ajuns până la Viena și-l cheamă englezii și americanii să-i învețe treabă, iar Aqua Carpatica (o fabrică relativ mică) vinde un produs premium la preț corect, fără să concureze pe ieftin și dă salarii peste media zonei, tocmai pentru că s-a orientat pe nișa care i-ar aprecia apa nu pe segmentul general de cumpărători.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
E lipsa de antreprenori.
E nevoie să se mute Haotik în Dorna 🙂
Dani, asta a fost monumentala :)))
Nu stiu ce sa zic, Hary, ar fi si nu ar fi. Bucovina a avut ani de-a randul cea mai buna absorbtie a fondurilor europene din tara. Asta pentru ca nu se dau oamenii inapoi de la munca. Asa au aparut atatea pensiuni, pastravarii si alte afaceri micute.
Gandirea insa se rezuma la ograda proprie si la o intelegere oarecum limitata a potentialului. Toti facem pastrav hranit cu granule si crescut cat de repede se poate, ca ies banuti din asta – poate ar iesi mai multi daca 1-2 s-ar orienta spre un pastrav cu gust superior pe care sa-l dea unor restaurante mai cu mot si clientilor care prefera sa manance unu da bun fata de doi de carton.
Cam dupa exemplul asta functioneaza toate numai ca la pastrav e cerere si e profit, la multe altele in schimb sunt afaceri care pur si simplu nu renteaza. Lumea se incapataneaza sa faca acelasi lucru sperand sa se schimbe ceva in afara lor care sa modifice piata si nu cauta solutii pentru piata deja existenta.
Eu am sa trag in continuare cu dintii de oricine ar putea sa dea niste exemple pozitive pe aici, pentru ca asta lipseste. Daca vecinul ar face s-ar trezi si restul :).
Sa mai astepte putin Bucovina pana scot un best-seller si am bani da investiti, asa lejer vreo 100k si dupa aia sa vezi ce brand spectaculos fac dedicat doar si doar unor produse de lux pentru lumea restaurantelor europene. Numa sa vezi.
Repet, este lipsa de antreprenori. Si cand zic antreprenori, nu ma gandesc la aia care absorb fonduri europene si fac pastravarii sau pensiuni, cu banii altora. Antreprenori adevarati sunt cei care au o viziune, au un plan si sunt in stare sa construiasca un business sustenabil pe termen lung, preferabil din bani castigati de ei.
Ma gandesc sa investesc intr-un proiect in Bucovina. dar toate la timpul lor
Da, sunt niste chestii de facut inainte, cum ar fi sa o vezi :))))
Ín primul rand au nevoie de discoteci si nudie bar. Am cautat in toata Dorna sa vad unde se distreaza tinerii si nu am gasit.
Vlad, nu trebuie sa o vad ca sa investesc in ea… ;)) Dar mi-ar place sa o vad, si sunt convins ca la un moment dat, o sa o fac.
Eu sper ca incet-incet o sa se mai destepte oamenii de afaceri locali, nu sa vina Valvis sa fondeze sau sa cumpere cate o afacere si dupa aceea sa o vanda de nu stiu cate ori mai scump la nu stiu ce corporatie europeana (din cate stiu, Aqua Carpatica e tot al lui, sper sa nu o vanda la cineva care o strica, cum au facut Coca Cola cu Dorna). Apoi, industrie serioasa nu se poate face usor in Bucovina pt ca e cam izolata de lumea civilizata si drumuri decente spre vest o sa fie gata cam in 50 de ani, asa ca trebuie mers cum ai zis tu pe traditional, bio, turism si ce resurse naturale sunt in zona (cum sunt austriecii aia de langa Radauti cu lemnul), dar nu vandut neprelucrat pe 2 lei, ci mai cu cap.
In campania pentru primarie, unul dintre candidati avea in program deschiderea unei fabrici de anvelope in Dorna. WTF? Cum ar fi schimbat orasul asta micut, inghesuit intre doi munti, un fabricoi de cauciucuri?
Sper ca in continuare sa nu se faca industrie serioasa aici, sunt prea multe de facut pe langa, fara sa strici zona, ca sa o iei in directia industriaalizarii masive.
Deci, exact, să se folosească de grămada de chestii deosebite de aici dar cu cap.
Da, Aqua Carpatica e tot a lui Valvis. Nu stiu dacă o va vinde sau nu, e deja un brand puternic si s-ar putea sa nu, dar din experientele trecute nu as baga mana in foc.
Baciu avea si un un mic magazin, deschis trei zile pe saptamana, pe Calea Floreasca. Singurul loc unde gasesti “mezeluri” naturale.
^Gasesti sau “gaseai”, ca n-am idee daca mai e in functiune (si nu stiu cat de actualizat e site-ul).