Miroase a revolutie in Timisoara

Marti, in 16 decembrie 2014, au loc alegerile pentru Mitropolia Banatului. Sfantul Sinod se intruneste pentru a alege noul mitropolit al Banatului. Fix in ziua in care Timisoara sarbatoreste 25 de ani de la revolutie. Exact in ziua in care se pregatesc in oras festivitati  de amploare, la care participa presedintele Iohannis si mai toata mass media din tara, dar si presa occidentala.

Toata atentia publica este orientata catre manifestatiile memoriale si in acelasi timp se desfasoara la Bucuresti, alegerile pentru noul mitropolit al Banatului.

Sa fie aceasta o diversiune?

In data de 07.11.2014, patriarhul Daniel, in Timisoara, a incercat sa impiedice candidatura IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, prin metode care amintesc mai degraba de practicile PSD la campania electorala pentru president‎ia Romaniei.

‎In ultimii ani imaginea bisericii a suferit mult in spatiul public. ‎Scandaluri de coruptie, abuzuri, intimidari, trafic de influenta, au zguduit trupul lui Hristos. Din pacate, Biserica Ortodoxa Romana este condusa ca si cele mai multe institutii ale statului: un grup de interese de tip mafiot controleaza averile, bunurile dar si clerul si mirenii bisericii lui Hristos.

Timisoara pare locul ideal pentru revolutii. Dupa 25 de ani, de la revolutia romanilor impotriva regimului comunist, ‎se simte in aer, o noua revolta, de data aceasta cea a credinciosilor crestin ortodocşi impotriva conducerii BOR.

‎Un grup important de credinciosi, mireni si preoti, au adresat deja o scrisoare deschisa patriarhului Daniel, dupa ce acesta a incercat sa impiedice propunerea candidatului dorit de credinciosi.

Ceea ce se intampla la Timisoara, in zilele acestea de decembrie, incarcate de spiritul revolutionar din 89 este o dovada serioasa ca credinciosii ortodocsi, se organizeaza si sunt dispusi sa lupte pentru o biserica mai curata, credibila, si dreapta.

Miroase a revolutie in Timisoara. Cum sa nu ma simt mandru ca sunt timisorean in aceste zile?

 

 

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

20 Comments

  1. “Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi.”

    Biserica nu are nicio legătură cu credința. Fariseii Răstignirii sunt aceiaşi cu cei de acum de la vârful până la subsolurile b.o.r. şi invers.

    PS: revoluție nu va fi dacă nu e nimeni s-o “pregătească”.

    Reply
    • anatati,
      “Biserica nu are nicio legătură cu credința”

      Credinta crestina nu este o traire spirituala pur individuala, credinta nu se refera doar la relatia personala dintre credincios si Dumnezeu. As spune chiar ca credinta crestina nu ar avea sens, daca nu ar putea fi traita si impartasita intro comunitate de credinciosi.
      Fiecare credincios isi incredinteaza fiinta lui Dumnezeu, modul in care un credincios se comporta fata de alti credinciosi, este felul in care il cinsteste pe Dumnezeu. Biserica este comunitatea crestinilor care apartin de si prin care lucreaza Dumnezeu.

      Si mai frumos este explicata legatura dintre biserica si credinta, in scrisoarea deschisa (am dat link mai sus), semnata de 700 credinciosi practicanti si preoti, care zice asa: “Biserica, spun cărţile sfinte, este trupul lui Hristos alcătuit din toţi cei botezaţi. Aşadar, mirenii şi clerul, dacă este să facem o deosebire în acest trup, alcătuiesc Biserica. Cu toţii se roagă şi se luptă ca să biruiască păcatul şi moartea prin unirea cu Hristos.”

      Biserica nu are legatura cu fariseii rastignirii, ci doar cu credinta. Din pacate BOR, ca institutie, este controlata de grupari si structuri de tip mafiot, care distrug sistematic crestinismul ortodox, care este un sistem de valori autentic, functional de cateva mii de ani.

      Scrisoarea deschisa, apartine unui curent reformator care vine din interiorul bisericii, alcatuit din credinciosi si preoti din Timisoara si Banat, care, incurajati de ultimele alegeri prezidentiale, s-au decis sa faca ceva impotriva nonvalorilor promovate de conducerea BOR.

      Ceva imi spune ca daca Sfantul Sinod isi va bate joc de Mitropolia Banatului, alegand si intronand un candidat corupt, nevrednic, cu antecedente scandaloase, credinciosii si clericii din Timisoara, vor initia o mini revolta, care poate insa deveni scanteia unei revolutii crestin ortodoxe de amploare, la nivel national.

    • hary, esti un optimist si un idealist incurabil….ma indoiesc ca va exista o revolutie in sanul BOR prea curand. Insa…cum speranta moare ultima….nu pot zice decat : “Asa sa te-auda Dumnezeu!” 🙂

    • Iisus nu a predicat în biserică. B.O.R. este o instituție tristă care nu face decât să îndepărteze credincioşii de ortodoxie. Eu cred că în esență toți suntem într-un fel sau altul credincioşi în spirit biblic, dar modul în care reprezentanții bisericii aleg să “procedeze” cu credința noastră ne îndepărtează tot mai mult de ortodoxie şi ne fac să uităm esența.

    • “Iisus nu a predicat în biserică. B.O.R. este o instituție tristă care nu face decât să îndepărteze credincioşii de ortodoxie.”

      Ce vrei sa spui, ca credinciosii nu au nevoie de biserica?
      Asta e ca si cum ai zice ca oamenii nu au nevoie de instutiile statului. Poate ar trebui sa ne intoarcem inapoi in pesteri.
      Asa cum nu statul cu institutiile lui sunt problema cetatenilor din Romania, ci clasa politica corupta, care le conduce prin intermediul unui sistem de tip mafiot, la fel nici BOR nu trebuie combatut, ci clerul corupt si nevrednic care conduce si reprezinta biserica.

  2. Mi-ati sters comentariile,i-mi dati de gandit ca sinteti minciunosi si mafioti.Credeti ca puteti sa-mi inchideti gura?Pentru prima data spun sa va fie rusine ineptilor.Mai vedem de ce sinteti in stare,mi-ati dat de gindit.

    Reply
  3. voi mai intai invatati sa scrieti si sa evitati cacofoniile,apoi ganditi-va ca asa cum in ´89 ati fost doar niste marionete pt ca revolutia nu a fost a voastra,asa ati fost si in noiembrie pt Robu si Iohannis si probabil tot aia sunteti si pt interesul unor popi.

    Reply
    • Dacă nu se sacrificau timişorenii în 15-16-17 decembrie, unii chiar prin moarte, n-ai fi putut astăzi să ne înveţi gramatică. Gândeşte-te cât de cool e azi să vorbeşti în taină.

  4. si in 89 tot de la un popa a inceput revolutia asa ca ce va mirati, asa inteleg popii sa uneasca lumea, asta inteleg ei prin asi iubi aproapele. scrie in biblie ca multi vor veni in numele meu dar voi sa nu va lasati pacaliti. punetiva in genunchi si rugativa si strigati la domnul iisus sa ne apere tara de dusmani si toto cei ce ne vor raul sa ii indeparteze de noi, ajitane doamne si ai mila de noi.

    Reply
  5. @Hary anatati are dreptate, u nu intelegi sau te faci ca nu…

    Confunzi structura care ar trebui sa il reprezinte pe Dumnezeu cu Dumnezeu insusi.

    Reply
    • anatati, ca majoritatea celor care nu inteleg paradigma credintei crestine (care este un model de gandire specific), percepe biserica ca o institutie pur administrativa, care nu are legatura cu credinta. Nimic mai fals.

      BOR nu este numai o institutie administrativa, condusa de Sfantul Sinod, ci este comunitatea tuturor crestinilor ortodocsi din Romania. La fel cum Romania nu este numai o tara, un stat cu institutiile administrative aferente, ci insasi poporul roman, comunitatea tuturor cetatenilor romani.
      Crestinismul fara biserica s-ar dispersa si ar disparea ca religie. La fel cum poporul roman ar disparea daca Romania nu ar mai exista ca tara. Biserica este cea care da putere si relevanta credintei crestine, fara ea, credinta ar fi o experienta neinsemnata, lipsita de vlaga si importanta.

      Crestinismul este un fenomen social, care uneste oamenii in credinta. Biserica nu trebuie asadar perceputa ca un simplu imobil, sau ca o institutie, ci ca un loc, un spatiu, in care o comunitate de credinciosi impartasesc aceleasi valori, aceeasi dragoste pentru Dumnezeu.

      Biserica este tara si neamul comunitatii crestine!

    • Hary, creştini ortodocşi există şi în Rusia şi-n Serbia şi-n Ucraina. Creştini catolici există în atâtea țări. BOR chiar este doar o instituție pur administrativă, iar dacă dispare mâine eu rămân tot creştină (şi ortodoxă doar ptr cã m-am născut aici, botezată fără voia mea). Tot aşa cum dacă dispare România eu rămân tot om asta fiind condiția primară, nu aia că sunt româncă (asta ultima fiind pur conjuncturală).

    • Pe de altă parte trebuie să recunosc că dacă nu ar fi existat biserica nu aş fi avut la ce să mă raportez în creştinismul meu :))))))

      Însă eu de fapt nu cred în povestea biblică. Cred în învățămintele biblice, dar nu în toată povestea țesută.

    • anatati, exact asta este ceea ce critic eu, decadenta spirituala, individualismul tipic societatii de consum.
      Acesta este omul modern, lipsit de radacini si valori autentice. Singurul lucru care mai conteaza este interesul propriu, fericirea individului si implinirea personala. Apartenenta spirituala si atasamentul emotional, au devenit o slabiciune de caracter.

      Si te mai miri uneori ca esti pesimista si vezi numai ce este rau in jurul tau…:)))))

      Una dintre marile probleme cu deziluzia si neincrederea in oameni, tara si biserica, este tocmai iluzia si credinta ca suntem mai buni, mai inteligenti, mai informati decat cei din jurul nostru si ca meritam mai mult.

Leave a Comment.