Drama Bisericii Ortodoxe Romane

“Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecțiune și înțelegere pentru toți tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea și aspirațiile lor. Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorința lor de înnoire spirituală și morală a societății românești și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român, spre a trăi în pace și unitate”.

Aceasta este un extras din mesajul  transmis astazi, de catre Patriarhului Daniel, catre tinerii din strada. Textul integral aici

Cum trebuie sa interpretam acest mesaj?

In primul rand nu pot sa nu remarc ca BOR incearca sa linisteasca apele si sa detensioneze spiritele. Este foarte bine. Este nevoie de asemenea mesaje, chiar daca sunt foarte dureroase pentru credinciosii practicanti si pentru reprezentantii bisericii, pentru ca este un prim compromis intro directie gresita, din punct de vedere al dogmelor crestine.

Biserica functioneaza in alt sistem de valori, complet incompatibil cu cel modernist-libertin la care se raporteaza noua societatea civila romaneasca.

De ce?

Pentru ca societatea laica moderna este construita pe principii democratice si liberale, pe egalitate intre oameni de credinte diferite, pe toleranta intre culturi si civilizatii diferite. Omul modern este centrul acestui sistem de valori laic. Societatea moderna este orientata pe progres tehnologic si stiintific, pe bunastare materiala, oamenii si-au luat destinul in propriile maini, au creat sisteme de valori sociale, politice, administrative, legislative, au creat modele de convieturie functionale. Toate aceste lucruri s-au construit dupa reguli lumesti, pur omenesti, pentru a permite fiecarui individ sa-si urmeze propriul drum in viata, sa-si poata indeplini visele, dorintele si asteptarile in timpul vietii. Acesta este scopul declarat al tuturor celor care adera la si traiesc in acest sistem.

Biserica ortodoxa romana, nu are nicio legatura cu aceste principii pur lumesti.

Credinta este construita in jurul dogmelor sfinte, care sunt in contradictie TOTALA cu acest spirit libertin descris mai sus. Biserica nu are treaba cu nici un principiu libertin, nu are treaba cu fericirea lumeasca, cu satisfacerea placerilor efemere ale oamenilor, ci vizeaza cu totul altceva: mantuirea sufletului, fericirea vesnica si intoarcerea in paradis alaturi de Dumnezeu Tatal. Dumnezeu si Isus Cristos sunt centrul acestui sistem de valori, nicidecum omul!

Invatatura crestin ortodoxa, pe care biserica o reprezinta si o raspandeste, este diametral opusa cu tot ce considera laicii ca este firesc si normal in sistemul de valori libertin.

De aici trebuie sa incepem atunci cand vrem sa intelegem biserica si credinta crestin ortodoxa autentica.

Daca ramane autentica, BOR va trebui sa se confrunte cu societatea moderna. Nu va putea castiga aceasta lupta. BOR nu va disparea complet, dar va fi o organizatie marginalizata de societate. Va fi o comunitate mica si elitista, care se va detasa complet de societatea laica si se va retrage in propria lume, cel mai probabil in manastiri sau in rezervatii (ca amish people in SUA), cat mai departe si izolate de societatea moderna.

Daca nu se va izola, este foarte probabil sa devina candva etichetata de “dictatura libertina”, ca o organizatie extremista pentru ca este in contradictie cu spiritul libertin al omului si cu drepturile omului ancorate in constitutie (vezi acceptarea homosexualilor de exemplu).

Chiar exista pericolul ca BOR, daca nu se adapteaza la societatea moderna, sa fie scoasa la un moment dat in afara legii. In occident se discuta deja aprins despre acest aspect.

In schimb, daca incepe sa se “prostitueze” facand compromisuri (la fel cum au fost nevoite sa le faca bisericile crestine occidentale la presiunea societatii laice) BOR isi va pastra acceptanta si locul in societatea moderna, insa va pierde esenta dogmelor sfante, indepartandu-se de invatatura crestin ortodoxa.

Un asemenea compromis, va denatura credinta autentic-ortodoxa.

Sa revenim la cuvintele patriarhului Daniel:

“Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecțiune și înțelegere pentru toți tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea și aspirațiile lor. Biserica este acum alături de tineri înțelegând dorința lor de înnoire spirituală și morală a societății românești și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român, spre a trăi în pace și unitate”, mai arată patriarhul Daniel.”

Toata lumea stie ca un conflict deschis intre societatea laica si BOR in acest moment, ar fi dezastros pentru Romania. BOR nu-si poate asuma asa ceva si iata, face un pas inapoi.

Asa trebuie inteles acest mesaj al Patriarhului Daniel de astazi. Ca un prim compromis. In opinea mea, foarte greu de facut, pentru ca atunci cand Patriarhul Daniel vorbeste despre afectiune si intelegere cu aceasta “dorinta de innoire spirituala si morala a societatii romanesti” in realitate BOR face un compromis cu diavolul! Totul pentru a nu intra in conflict direct cu Satana, pentru a evita separarea si divizarea societatii!

Acum va putea intelege si BOR compromisurile pe care le-au facut si mai fac bisericile crestine occidentale, la presiunea societatii moderne. Acesta este singurul drum practicabil.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

5 Comments

 1. Tu vezi biserica prin ochii prin care ea ar vrea să fie văzută și crezi că asta e și realitatea, mâine demontez punctual iluzia asta.

  Reply
  • E vad doua realitati legitime, Vlad. Una a mea si alta a bisericii. Doua lumi cu drepturi egale. Tu vezi o singura realitate, un singur adevar. La fel si biserica. De aici problemele.

  • Posibil, insa inainte de a se revigora, crestinismul va pierde si mai mult teren. Si, ce este si mai important, ortodoxismul roman se va alinia la bisericile crestine occidentale. Asta cel putin atata timp cat modernismul libertin face legea si dicteaza viata oamenilor.
   Revigorarea va fi posibila doar pe un Fond de criza economica si financiara majora, in care oamenii se vor trezi nu numai cu buzunarul dar si cu sufletul gol.

 2. Mă întreb dacă poți atinge asta:

  „mantuirea sufletului, fericirea vesnica si intoarcerea in paradis alaturi de Dumnezeu Tatal. Dumnezeu si Isus Cristos sunt centrul acestui sistem de valori, nicidecum omul!”

  FĂRĂ straiele alea și lanțurile de la gât cu care este împodobit înalt-prea-fericitul. Pentru că, așa cum se văd lucrurile din straiele, mașinile, zidurile și acțiunile celuia nimic din ce spui nu stă în centrul acestui sistem de valori, ci DOAR omul. Omul avar.

  Reply

Leave a Comment.