Dumnezeul din procente

god-and-politics_bigCe fac instiTutele de sondare a opiniei publice, atunci când nu sunt alegeri şi politicienii nu pontează la fundul lor pentru manipulări, propagandă şi alte delicateţuri din fişa postului?

Atunci când nu sunt alegeri politicești, institutele măsoară nivelul de dumnezeire din sufletul poporului…

Potrivit unui sondaj IRES, cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu, 86% consideră că Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 69% se roagă zilnic şi peste jumătate merg să se spovedească. Detalii AICI.

Ce nu reuşesc să înţeleg din datele riguros calculate de IRES:

96% dintre români cred în Dumnezeu, 64% cred în viaţa de după moarte. Asta înseamnă ca 32% dintre români cred în Dumnezeu, dar nu cred în viaţa de după moarte. Cum funcţionează crezul ăsta? Dumnezeu nu vine la pachet cu viaţa de după moarte? Dumnezeu nu înseamnă, printre multe altele, şi viaţa de după moarte?
E la fel cum ai spune că eşti vegetarian, dar mănânci zilnic aripioare de pui.

“În ceea ce priveşte susţinerea financiară a Bisericii, 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).”

Băbăiatule…70% dintre români se duc de bună voie şi nesiliţi de nimeni să cotizeze către biserica la care sunt arondaţi. La sondaj au participat persoane de peste 18 ani. 70% dintre aceste persoane înseamnă 11.200.000. Sub 50 de lei donaţia cică sunt sub 25%. Peste 200 de lei sunt 11%. Asta inseamna că majoritatea donatorilor se învârt în jurul sumei de 100 de lei. Putem calcula şi mai riguros, dar mi se pare aproximativ corectă rotunjirea.

11 milioane de cetăţeni care donează 100 de lei. Peste un miliard de lei donaţii!
Şi mai aveţi tupeu să vă plângeţi că nu există bani pentru Catedrala Mântuirii? Le-aţi dat foc, ce-aţi făcut cu ditai miliardul?!

Datele oferite de acest sondaj IRES sunt halucinante. Iar contradicţiile, de cascadorii râsului. Nu ştiu cine l-a comandat şi care a fost scopul. Dar în locul BOR aş da în judecată IRES pentru denigrare şi zeflemisire. Există denigrarea şi zeflemisirea în codul penal? Hai să le introducem de urgenţă. 96% dintre români ar fi de acord.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

  1. Contradictiile la un asemenea sondaj (pe teme de credinta) sunt inevitabile. Ceea ce creste credibilitatea sondajului.
    Mie sondajul imi arata ca majoritatea romanilor sunt dezorientati dpdv. spiritual, ghidandu-se in viata dupa principiul cartezian “in dubio pro deo”.

    Reply

Leave a Comment.