BOR si decadenta spirituala

Am incercat sa neg, am luptat impotriva gandului ca BOR s-ar implica in campania electorala.
Mai ales dupa ce am citit o declaratie oficiala data de BOR, cu privire la alegerile prezindentiale. In aceasta declaratie oficiala din 04.08.2014, BOR precizeaza ca:

“”Clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi. Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei.”

Din pacate, realitatea din teren este cu totul alta. Ceea ce se vede si aude in aceasta perioada, demonstreaza inca odata, ca Biserica Ortodoxa Romana este la fel de corupta, gaunoasa si profitoare ca si clasa politica actuala. In aceasta campanie, BOR s-a aliat cu PSDul pentru a face ce a facut si in perioada comunista: sa tradeze Sfantul Sinod si sa incalce legile acestei tari, manipuland si intimidand enoriasii, influentandu-le astfel alegerile politice.

Dovezile supreme, sunt stenogramele aparute ieri, in care Mircea Govor, presedintele organizatiei judetene PSD – Satu Mare, ne-a expus pe tava, felul mizerabil si injositor in care PSD face campanie electorala, cu sprijinul si concursul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane. Nu exista manipulare mai eficienta, dar in acelasi timp mai injositoare, revoltatoare si mai mizerabila, decat intimidarea si amenintarea cu represalii materiale si spirituale.

Cu un asemenea comportament BOR s-a asociat cu PSD si a demonstrat ca din punct de vedere organizational, ea traieste inca in perioada comunista. Fara o reforma drastica si fara masuri concrete si coerente in cadrul institutiei, BOR este pentru mine sinonima cu comunismul.

Imi pare rau pentru toti cetatenii cu adevarat crestin-ortodoxi din aceasta tara, care sunt “pastoriti” (umiliti) de clerici corupti pana in maduva oaselor.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

11 Comments

  • De ce zici asta? Discursul tau referitor la BOR se refera in general, la cu totul altceva. Tu te-ai legat de imbecilitatea dogmelor ortodoxe, ai comparat biserica vestica crestina, care este educata si moderna cu biserica crestina estica, care este inapoiata, neadaptata etc… legandu-te de obiceiuri, ritualuri, traditii care par stupide in zilele noastre. Chiar te-am contrazis, pentru ca eu nu o vad asa.
   Si, spre deosebire de tine, eu respect foarte mult credinta crestina in general si cea crestin-ortodoxa in special. Nu am huluit ca tine, spunand ca ortodoxii sunt inapoiati si prosti ca pupa moaste, gen.

   In acest articol, eu am expus o cu totul alta problema: structurile corupte din cadrul BOR si colaborarea ei cu structuri politice de tip comunist si securist.

  • Totul porneşte de la ce am blamat eu. Şi anume dogma religioasa nereformata. Educatia unei populatii se face si prin intermediul bisericii. Atat timp cat biserica isi tine cu buna stiinta enoriasii in intuneric, in prostime, acestia sunt simple frunze in vant. Foarte usor de convins si manipulat.

   De asta BOR isi permite asemenea mizerii. Acesta este doar efectul unei probleme de baza. In niciun stat civilizat biserica nu si-ar fi permis asemenea actiuni de sistem politruc.

   Singura diferenta intre ce am scris eu si ce ai scris tu e aceea ca eu am expus cauza si tu ai observat efectul.

  • PS:
   “Si, spre deosebire de tine, eu respect foarte mult credinta crestina”
   Aici te contrazic. Si eu respect credinta crestina. Nu sunt un mare fan al ortodoxismului, intr-adevar. Dar recunosc ca statele crestine sunt momentan locul in care m-as simti cel mai confortabil..

  • Dani, nu dogma crestin ortodoxa e problema, nu de acolo pleaca mizeria in structuri, ci de la conducerea corupta a BOR, de la clerici care s-au abatut de la dogme si credinta lor.
   Credinta crestin-ortodoxa nu presupune sa te afli in intuneric, dimpotriva, ea lumineaza si deschide ochii si inima oamenilor. Credinta este o eliberare a sufletului. Si inca ceva, dogma nu ESTE reformabila, pentru ca de aceea ii zice dogma. Orice reforma a dogmei credincioase creeaza o problema majora de identitate. Legile lui Dumnezeu nu sunt negociabile si reformabile.

   Ce are nevoie BOR, este de o conducere, de o administrare a institutiei bisericesti corecta si coerenta, in spiritul Sfantului Sinod si al legilor statului.
   Este nevoie de o reforma organizationala si nu de o reforma a credintelor.

 1. Mie-mi place poza aleasă 🙂 foarte ilustrativă.

  Şi abia aştept să se-ncheie campania asta că deja nu mai suport facebook-ul, blogurile, totul.

  Reply
  • Te rog.

   Eu de duminica după turul 1 m-am făcut ZEN. Mi-am pus poză de profil zen, cover photo mega-ultra-zen să nu uit ce contează, m-am resemnat şi m-am împăcat cu mine. Cam cum fac ăia de pe patul de moarte. Aştept să mor (mai lent sau mai repede).

  • Mna, o scris şi el o scrisoare faină. Nu judeca şi tu după un moment de rătăcire. Aşteaptă-le pe toate să le poți evalua…

Leave a Comment.